hirdetés
IMG_5718k_cim.jpg

Megvalósult az autista Bernát álma: egy napra tetováló lehetett

Láng Dávid - szmo.hu
2019. május 17.


hirdetés

A cégek inkább fizetnek, minthogy fogyatékossággal élőket alkalmazzanak

A „Neked MUNKA, Nekem ÁLOM!” programban az idei évben több mint 200 fogyatékossággal élő ember munkaálmát teljesítik közel ugyanennyi munkáltató bevonásával.

A kezdeményezés ma már országos lefedettségű, így nemcsak Budapesten, de – 14 civil szervezet bevonásával és koordinációja mellett – vidéken is lehetőséget nyújt megváltozott munkaképességű emberek és munkáltatók bekapcsolódásra.

A program során a fogyatékkal élő résztvevők fél napig dolgoznak együtt egy számukra érdekes munkahelyen és munkakörben, a szervezet kollégájával közösen. Így testközelből figyelhetik meg egy munkavállaló mindennapi tevékenységeit. A résztvevőket tapasztalt mentorok kísérik és támogatják, akik minden kérdésükre válaszolnak.

Az ötödik éve megrendezett szemléletformáló projekt célja, hogy a fogyatékossággal élő jelentkezők és az őket fogadó munkáltatók számára alkalmat teremtsen a személyes találkozásra, egymás megismerésére és kölcsönös tapasztalatszerzésre, továbbá felhívja a figyelmet a fogyatékos emberek foglalkoztatásának lehetőségeire.

Ebben ugyanis még igencsak gyerekcipőben jár Magyarország: egy jogszabály szerint minden 25 főnél több embert foglalkoztató cégnek legalább 5 százalékban megváltozott munkaképességűeket kellene alkalmaznia, ellenkező esetben rehabilitációs hozzájárulást köteles fizetni.

Jelenleg ebből a hozzájárulásból évente körülbelül 70 milliárd forint folyik be a költségvetésbe, ami azt mutatja, hogy a cégek túlnyomó része inkább ezt választja, minthogy fogyatékossággal élőket vegyen fel.

Pedig ez az a bevétel, amiről az állam a lehető legnagyobb örömmel lemondana – fogalmazott az idei akciót felvezető sajtótájékoztatón Dr. Simon Attila, az EMMI szociális integrációért felelős helyettes államtitkára. Járulékkedvezményekkel és uniós programok révén is igyekeznek ösztönözni a szemléletváltásra.

Az RTL Híradó videója:

Valakinek már az is elérhetetlen álom, hogy egy gyárban dolgozzon

Egészséges emberként nagyon nehéz beleképzelnünk magunkat abba a helyzetbe, amivel egy fogyatékossággal élőnek nap mint nap szembesülnie kell, ha szeretne a társadalom értékes tagjává válni.

A legtöbbjüknek eleve alacsony az önbizalmuk, és a rendszeres visszautasítások, amiben munkakeresés során részesülnek, ezt csak tovább rombolják.

Ezért jó esély van rá, hogy még ha az átlagemberek szemében egy bizonyos munkakör nem is tűnik vonzónak – akár másé, akár a sajátjuk, amit utálnak – közülük valakinek ez jelenti vágyai netovábbját.

Az akciót szervező Salva Vita Alapítvány pedig mindent latba vetett, hogy legalább ezen az egy napon az évben minél több ilyen vágyat valóra tudjon váltani. És sikerült is szép eredményeket elérniük.

Volt, aki kerekesszékesként az autószerelést próbálhatta ki, egy értelmi sérült fiatalból cukrász lett, egy másikból gyorséttermi dolgozó, egy harmadikból pedig Tesco-pénztáros.

Olyan is akadt, aki epilepsziával küzd, és az egyik oldalára teljesen lebénult, most mégis lehetőséget kapott irodai kisegítőként, hogy hasznossá tegye magát. De fazekas, óvodai dajka, konyhai kisegítő, énekes, sőt még rendőr is szerepelt a megvalósult álomszakmák között.

A cél, hogy jövőre még tovább bővüljön ez a kör – és jó esetben nemcsak fél nap erejéig, de tartós foglalkoztatás terén is.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
smartwatch-828786_1920-1000x667.jpg

Karácsonyra kapott okosórája mentette meg a magyar férfi életét

Mikor pitvarfibrillációt jelzett a készülék, tulajdonosa hibára gyanakodott, ám kiderült, valóban nagy a baj.
Kép:Illusztráció (Pixabay) - szmo.hu
2020. január 21.


hirdetés

A karácsonyi ajándékának köszönheti életét az a 45 éves férfi, akit okosórája figyelmeztetett egy súlyos egészségügyi problémára - írta meg Velvet. Varga Zsolt maga kereste fel a lapot történetével.

A férfit családja karácsonyra egy Apple Watch 5-tel lepte meg, aki IT-szakemberként lelkesedett a kis eszközért. Korábban nem voltak problémái a szívével, legutóbb 5 évvel ezelőtt volt EKG-n, akkor értékei rendben voltak.

Miután azonban viselni kezdte az órát, egy idő után vészjósló felirat jelent meg a kijelzőn: a készülék szerint pitvarfibrillációja van.

Zsolt egy ideig azt hitte hibás a készülék, sőt, még az is megfordult a fejében, hogy valamelyik szenzoron rajta fejeltette a védőfóliát, ám amikor ismerősei kezén nem jelzett semmit, úgy döntött, hogy továbbítja az okosóra eredményeit egy orvos ismerősének.

A barátja arra figyelmeztette, hogy egyes mutatók vészjóslók, így azt tanácsolta, menjen el egy szakorvoshoz. A vizsgálat során kiderült, hogy valóban pitvarfibrillációja van, amely a szívritmuszavar egyik fajtája. Az orvosok szerint

hirdetés

a férfi állapota annyira rossz volt, hogy nem engedték meg neki, hogy saját maga menjen át autóval a kardiológiára, csak taxit vagy mentőt engedélyeztek neki, az épületben pedig nem lépcsőzhetett.

Zsoltot három napra bent tartották, hogy egy eljárással helyreállítsák a szívritmusát, ám a kórházból hatatérve néhány nappal később ismét jelzett az óra. A kórházban kiderült, hogy a készüléknek ismét igaza volt, újra elvégezték rajta a kezelést, ám ezúttal szívritmusszabályozó gyógyszereket is felírtak neki. Hazaérve azonban kezdődött minden elölről, harmadjára viszont már elkerülhetetlen volt a műtét:

katétert vezettek a szívébe, rádióultrahangokkal pedig roncsolták a zavart okozó gócot.

Zsoltnak korábban nem voltak komolyabb egészségügyi problémái, ráadásul a szívritmuszavart okozó tényezőket is - ilyen a pajzsmirigy-probléma, a cukor, a magas vérnyomás - kizárták, az orvosai szerint valószínűleg genetikai okokra vezethető vissza betegsége. Elmondása szerint ha nincs az óra jelzése, akkor fogalma sem lett volna arról, hogy beteg. A kórházi ágy plafonját bámulva jutott arra, hogy ha a készülék valóban megmenti az életét, akkor megosztja a történetét.

"Az orvosok azt mondták, hogy ilyet még ők se hallottak, hogy valaki lábon bemegy azzal, hogy az órája jelzett, hogy forduljon orvoshoz. De már egy ilyen korban élünk, amikor egy óra akár be is küldheti az embert a kórházba!"

- mondta a lapnak Zsolt, aki jelenleg katéter-ablációra vár.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
kulka.jpg

„Együgyű vagyok” – Kulka János őszintén beszélt a betegségéről

A színész mesélt mindennapjairól és színházhoz való viszonyáról is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. január 24.


hirdetés

Veiszer Alindának és László Pálnak adott interjút a Best Magazin legutóbbi számában Kulka János.

A 2016-ban sztrókon átesett, azóta pedig afáziával (beszédzavarral) élő színművész elmondta:

nincsen már semmilyen szerepálma, nem is vágyik vissza a nagy színházak színpadára.

Nézőként sem jár már a színházakba, egyedül a Trojka társulatban vállal kisebb szerepeket, de filmet forgatni még mindig szeret.

Magánélete is nagyon megváltozott betegsége miatt. Mint mondta: régebben imádott például főzni, de ma a csirkepörköltön kívül egyetlen receptre sem emlékszik. Piacra, emberek közé sem jár már.

hirdetés

Sok ember van a piacon. Zavarban vagyok attól, hogy néznek. Látom magam kívülről. Bicegek, hülye vagyok. És zavar

- vallotta be a Kossuth-díjas művész.

Azt is elmondta: jelenleg körülbelül 10, maximum 20 százaléka régi önmagának. Másik hobbijáról, a festésről is lemondott, beszédzavara miatt pedig szinkronizálást sem vállal, pedig nemrég hívták állandó szinkronpartnere, John Malkovich szerepére.

Elmesélte még, hogy sztrókosként sokkal hamarabb elfárad, ami miatt "együgyűnek" érzi magát.

A kérdésre, hogy élhet és beszélhet-e még valaha úgy, mint régen, Kulka János csak annyit felelt: "inkább csak remélem".

Kulka János legutóbb nyilvánosan az RTL Klub újévi köszöntőjében szerepelt, ami után lejátszották Koncz Zsuzsával nemrég felvett duettjüket, amiben a Republic együttes Szeretni valakit valamiért című számát énekelték.


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
caramel.jpg

Megküzdött a szörnyű kórral Caramel kislánya

Az énekes és felesége először nyilatkoztak lányuk betegségéről.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. január 23.


hirdetés

Molnár Ferenc Caramel és felesége, Szilvia nyolc éve alkotnak egy párt, 2014-ben pedig megszületett lányuk, Szofi.

A tavalyi év azonban vízválasztó volt a család életében, hiszen az egyik legrettegettebb dologgal kellett szembenézniük: kislányuk megbetegedett.

Szofi leukémiája miatt mindannyian nehéz időket éltek meg, de míg sok páron a környezetükben azt látták, hogy hasonló szituációkban szétmennek, ők elképzelhetetlennek tartották, hogy ne tartsanak össze - mesélték el a Story magazinnak.

A 37 éves énekes azt is elmondta: ő sokkal nehezebben viselte a nehézségeket, mint párja:

Ha más nő lenne a feleségem - egy olyan paragép, mint én -, akkor lehet, hogy nem tudtam volna azt az időszakot végigcsinálni. Így viszont együtt épültünk újjá, és mások lettünk, mint amilyenek korábban voltunk.

hirdetés

Újjászülettünk kilenc hónap alatt - tette hozzá a sztár.

#reklam Nagyon ritkán nyilatkozunk a magánéletünkről. Most megtettük, olvassátok szeretettel! @storymagazin_hu mától az újságosoknál.

1,010 Likes, 5 Comments - Molnár Ferenc Caramel (@caramelmusic) on Instagram: "#reklam Nagyon ritkán nyilatkozunk a magánéletünkről. Most megtettük, olvassátok szeretettel!..."


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
trevor2.jpg

56 év után véletlenül találta meg az apját, miután a Facebook ismerősnek ajánlotta

Még kisgyerekként örökbe fogadták, felnőttként megpróbálta megtalálni a szüleit, de hiába. Egészen a közelmúltig.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. január 22.


hirdetés

Az 56 éves Karen Harrist még a 60-as évek elején adták örökbe, mivel házasságon kívüli gyerekként jött a világra, és a szülei akkor még csak tinédzserek voltak – írja a Good News Network.

18 éves korában Karen megkereste az örökbeadással foglalkozó ügynökséget, és megpróbálta kideríteni, kik a biológiai szülei. Az ügynökség dolgozói nem sokat tudtak neki elárulni az eredeti családjáról, de a kevés információ ellenére 10 évvel később végül megtalálta édesanyját.

Apjáról csak annyit tudott, hogy Trevor Sindennek hívják, és villanyszerelőként dolgozott Croydonban, de ez alapján akkor még nem sikerült a nyomára bukkannia.

Míg nem 3 évtizeddel később egyszer csak feldobta a nevét a Facebook, mint lehetséges ismerőst.

Karen végignézte a fotóit, és az információk alapján úgy tűnt, valószínűleg tényleg az édesapja profilját ajánlotta ismerősként a közösségi oldal. Ezután néhány hét online bszélgetés következett, mielőtt múlt héten végre élőben is megismerkedhettek egymással.

hirdetés

A megható találkozó után mindketten azt állították, úgy érezték, mintha egész életükben ismerték volna egymást.

Apa és lánya Dorsetben találkoztak, félúton egymáshoz képest, és mikor először meglátták a másikat, olyan hosszan borultak egymás nyakába, hogy egy arra járó meg is jegyezte: „remélem, ismerik egymást.”

A következő napokban sokat sétáltak és beszélgettek, és Karen két unokatestvérével is megismerkedett. Elmondása szerint örökbefogadott gyerekként fantasztikus érzés volt számára, hogy felfedezte a külső hasonlóságokat az apja és saját maga között. Ezt ugyanis még sohasem tapasztalta meg azelőtt.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!