hirdetés
IMG_5718k_cim.jpg

Megvalósult az autista Bernát álma: egy napra tetováló lehetett

Láng Dávid - szmo.hu
2019. május 17.


hirdetés

A cégek inkább fizetnek, minthogy fogyatékossággal élőket alkalmazzanak

A „Neked MUNKA, Nekem ÁLOM!” programban az idei évben több mint 200 fogyatékossággal élő ember munkaálmát teljesítik közel ugyanennyi munkáltató bevonásával.

A kezdeményezés ma már országos lefedettségű, így nemcsak Budapesten, de – 14 civil szervezet bevonásával és koordinációja mellett – vidéken is lehetőséget nyújt megváltozott munkaképességű emberek és munkáltatók bekapcsolódásra.

A program során a fogyatékkal élő résztvevők fél napig dolgoznak együtt egy számukra érdekes munkahelyen és munkakörben, a szervezet kollégájával közösen. Így testközelből figyelhetik meg egy munkavállaló mindennapi tevékenységeit. A résztvevőket tapasztalt mentorok kísérik és támogatják, akik minden kérdésükre válaszolnak.

Az ötödik éve megrendezett szemléletformáló projekt célja, hogy a fogyatékossággal élő jelentkezők és az őket fogadó munkáltatók számára alkalmat teremtsen a személyes találkozásra, egymás megismerésére és kölcsönös tapasztalatszerzésre, továbbá felhívja a figyelmet a fogyatékos emberek foglalkoztatásának lehetőségeire.

Ebben ugyanis még igencsak gyerekcipőben jár Magyarország: egy jogszabály szerint minden 25 főnél több embert foglalkoztató cégnek legalább 5 százalékban megváltozott munkaképességűeket kellene alkalmaznia, ellenkező esetben rehabilitációs hozzájárulást köteles fizetni.

Jelenleg ebből a hozzájárulásból évente körülbelül 70 milliárd forint folyik be a költségvetésbe, ami azt mutatja, hogy a cégek túlnyomó része inkább ezt választja, minthogy fogyatékossággal élőket vegyen fel.

Pedig ez az a bevétel, amiről az állam a lehető legnagyobb örömmel lemondana – fogalmazott az idei akciót felvezető sajtótájékoztatón Dr. Simon Attila, az EMMI szociális integrációért felelős helyettes államtitkára. Járulékkedvezményekkel és uniós programok révén is igyekeznek ösztönözni a szemléletváltásra.

Az RTL Híradó videója:

Valakinek már az is elérhetetlen álom, hogy egy gyárban dolgozzon

Egészséges emberként nagyon nehéz beleképzelnünk magunkat abba a helyzetbe, amivel egy fogyatékossággal élőnek nap mint nap szembesülnie kell, ha szeretne a társadalom értékes tagjává válni.

A legtöbbjüknek eleve alacsony az önbizalmuk, és a rendszeres visszautasítások, amiben munkakeresés során részesülnek, ezt csak tovább rombolják.

Ezért jó esély van rá, hogy még ha az átlagemberek szemében egy bizonyos munkakör nem is tűnik vonzónak – akár másé, akár a sajátjuk, amit utálnak – közülük valakinek ez jelenti vágyai netovábbját.

Az akciót szervező Salva Vita Alapítvány pedig mindent latba vetett, hogy legalább ezen az egy napon az évben minél több ilyen vágyat valóra tudjon váltani. És sikerült is szép eredményeket elérniük.

Volt, aki kerekesszékesként az autószerelést próbálhatta ki, egy értelmi sérült fiatalból cukrász lett, egy másikból gyorséttermi dolgozó, egy harmadikból pedig Tesco-pénztáros.

Olyan is akadt, aki epilepsziával küzd, és az egyik oldalára teljesen lebénult, most mégis lehetőséget kapott irodai kisegítőként, hogy hasznossá tegye magát. De fazekas, óvodai dajka, konyhai kisegítő, énekes, sőt még rendőr is szerepelt a megvalósult álomszakmák között.

A cél, hogy jövőre még tovább bővüljön ez a kör – és jó esetben nemcsak fél nap erejéig, de tartós foglalkoztatás terén is.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
hableany-3.jpg

Visszautasította az elismerő oklevelet a hajóskapitány, aki a Hableány két utasát mentette meg

A mindössze 24 éves Raub Emőke azt mondta, ő „csak tette a kötelességét.”
Fotó: Mervai Márk - szmo.hu
2019. június 17."Csak tette a kötelességét - mondja. Két ember köszönheti neki az életét, két család és egy távoli idegen nép hálás neki egy életen keresztül. Ő viszont nem lát ebben semmi különöset, nem tart ebben semmit elismerésre méltónak. Emőke ilyen. Újpesti, na!" - osztotta meg blogjának legutóbbi bejegyzését Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere.

A városvezetők egyik elmondta: szerettek volna a város nevében egy oklevelet átadni a Hullám nevű hajó kapitányának, Raub Emőkének – aki maga is újpesti -, hogy életeket mentettek a május 29-ei, dunai hajókatasztrófa idején.

Ám amikor felhívták a mindössze 24 éves kapitányt az elképzeléssel és egyeztetni szerettek volna vele időpontot, helyszínt, „nagyon szerényen, de határozottan elhárította az oklevél átvételét”.

„Nem erőltettem, nem is fogom, de akkor is szeretném, ha tudná: mi, újpestiek büszkék vagyunk rá. Én személy szerint pedig hálás is vagyok, amiért büszke lehetek arra, hogy Újpest ilyen embereket ad a világnak” - fogalmazott a polgármester.


KÖVESS MINKET:hirdetés
sirva-fakadt-oromeben-titokban-ujitottak-fel-3.jpg

Titokban újították fel a 80 éves néni házát, míg ő életében először a Balatonnál volt

Az unokáit egyedül nevelő asszony sírva fakadt a boldogságtól, amikor meglátta, mi lett rozoga kis házából.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 20.Az RTL Híradó már korábban bemutatott egy 80 éves vilmányi asszonyt,

aki nagy szegénységben neveli egyedül a két unokáját.

A nő márciusban kért segítséget egy Facebookon közzétett videóban.

Azóta kapott bútorokat, ruhákat, de A Kívánság nevű Facebook-oldal szerevezői hatalmas meglepetéssel szolgáltak az idős asszonynak és unokáinak.

Elvitték az unokáival a Balatonra. A 80 éves nő most járt először a Balatonon.

És amíg a család pihent, addig a segítők teljes titokban felújították a házukat, új ablakokat, ereszt szereltek be. Volt, aki a munkáját ajánlotta fel, volt, aki anyagi segítséget adott az akcióhoz.

"Ó, ez nem igaz!" - kiáltott fel az idős asszony, amikor meglátta a házat, és örömében sírva fakadt.

"Nem tudtam hová lenni" - mesélte később az idős nő, amikor meglátta a felújított házat. "nem tudtam, hogyan köszönjem meg ezt a jóságot"

Lapozz a videóért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
neszmelyi-emil.jpg

Életet mentett az összes kontinens legmagasabb csúcsára feljutó magyar ügyvéd

Neszmélyi Emil az RTL Híradónak nyilatkozott.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 18.Mint arról beszámoltunk, Neszmélyi Emilnek már csak Észak-Amerika hiányzott a 7 Summits elnevezésű sorozat teljesítéséhez, de pár napja feljutott a 6194 méter magas alaszkai Denalira is, ezzel elmondhatja magáról, hogy mind a hét földrész legmagasabb hegycsúcsát megmászta.

Neszmélyi már három éve hírnevet szerzett magának, amikor első magyarként mászta meg az Mount Everest csúcsát a rettegett északi oldalról. Mindezt úgy, hogy asztmában szenved.

Telefonon nyilatkozott az RTL Híradónak az elmúlt időszak csúcstámadásairól és sikereiről, valamint arról is, hogy többször előfordult: életet kellett mentenie.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
tisza-tavi-pet-kupa-1000x562.jpg

Közel 3000 kiló szemetet szedtek össze a civilek három nap alatt a Tisza-tavon

A tóból rengeteg hulladék került elő, a műanyag palackok mellett székek, asztallábak, sőt még hűtők is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 19.Nagyjából 100 civil dolgozott azért három napig, hogy tisztább legyen a Tisza. Szombaton rajtolt el ugyanis az I. Tisza-tavi PET-kupa, amely során hét hajóval és többtucatnyi kenuval szelték a tavat, hogy összegyűjtsék a vízben úszkáló szemetet - írja az Index.

A PET Kupa a Tiszafüredtől Kisköréig tartó túra 25 folyamkilométeres szakaszán zajlott. A résztvevőket sem az iszonyatos hőség, sem a rengeteg szúnyog és bögöly nem riasztotta el a munkától.

Az első napon összesen több mint 200 zsák szemetet sikerült összeszedni, a harmadik nap végére pedig közel 3000 kiló hulladék került a zsákokba. A műanyag palackok mellett székek, asztallábak, műanyag asztalok, hűtők, ablakkeretek és gumiabroncsok is előkerültek a Tiszából.

Pet Kupa - Napindító ászanák petkalóz módra. Hangolódunk a...

Napindító ászanák petkalóz módra. Hangolódunk a mai gyűjtésre! ?☺️⛵️

Az akció célja nemcsak a tó megtisztítása volt, de a figyelemfelkeltés is, ugyanis a túra során készült fotókkal és videókkal szeretnék megmutatni az embereknek, milyen hatalmas mennyiségű szemét kerül a hazai vizekbe, amely az élővilágot is tönkreteszi.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x