hirdetés
IMG_5718k_cim.jpg

Megvalósult az autista Bernát álma: egy napra tetováló lehetett

Láng Dávid - szmo.hu
2019. május 17.


hirdetés

A cégek inkább fizetnek, minthogy fogyatékossággal élőket alkalmazzanak

A „Neked MUNKA, Nekem ÁLOM!” programban az idei évben több mint 200 fogyatékossággal élő ember munkaálmát teljesítik közel ugyanennyi munkáltató bevonásával.

A kezdeményezés ma már országos lefedettségű, így nemcsak Budapesten, de – 14 civil szervezet bevonásával és koordinációja mellett – vidéken is lehetőséget nyújt megváltozott munkaképességű emberek és munkáltatók bekapcsolódásra.

A program során a fogyatékkal élő résztvevők fél napig dolgoznak együtt egy számukra érdekes munkahelyen és munkakörben, a szervezet kollégájával közösen. Így testközelből figyelhetik meg egy munkavállaló mindennapi tevékenységeit. A résztvevőket tapasztalt mentorok kísérik és támogatják, akik minden kérdésükre válaszolnak.

Az ötödik éve megrendezett szemléletformáló projekt célja, hogy a fogyatékossággal élő jelentkezők és az őket fogadó munkáltatók számára alkalmat teremtsen a személyes találkozásra, egymás megismerésére és kölcsönös tapasztalatszerzésre, továbbá felhívja a figyelmet a fogyatékos emberek foglalkoztatásának lehetőségeire.

Ebben ugyanis még igencsak gyerekcipőben jár Magyarország: egy jogszabály szerint minden 25 főnél több embert foglalkoztató cégnek legalább 5 százalékban megváltozott munkaképességűeket kellene alkalmaznia, ellenkező esetben rehabilitációs hozzájárulást köteles fizetni.

Jelenleg ebből a hozzájárulásból évente körülbelül 70 milliárd forint folyik be a költségvetésbe, ami azt mutatja, hogy a cégek túlnyomó része inkább ezt választja, minthogy fogyatékossággal élőket vegyen fel.

Pedig ez az a bevétel, amiről az állam a lehető legnagyobb örömmel lemondana – fogalmazott az idei akciót felvezető sajtótájékoztatón Dr. Simon Attila, az EMMI szociális integrációért felelős helyettes államtitkára. Járulékkedvezményekkel és uniós programok révén is igyekeznek ösztönözni a szemléletváltásra.

Az RTL Híradó videója:

Valakinek már az is elérhetetlen álom, hogy egy gyárban dolgozzon

Egészséges emberként nagyon nehéz beleképzelnünk magunkat abba a helyzetbe, amivel egy fogyatékossággal élőnek nap mint nap szembesülnie kell, ha szeretne a társadalom értékes tagjává válni.

A legtöbbjüknek eleve alacsony az önbizalmuk, és a rendszeres visszautasítások, amiben munkakeresés során részesülnek, ezt csak tovább rombolják.

Ezért jó esély van rá, hogy még ha az átlagemberek szemében egy bizonyos munkakör nem is tűnik vonzónak – akár másé, akár a sajátjuk, amit utálnak – közülük valakinek ez jelenti vágyai netovábbját.

Az akciót szervező Salva Vita Alapítvány pedig mindent latba vetett, hogy legalább ezen az egy napon az évben minél több ilyen vágyat valóra tudjon váltani. És sikerült is szép eredményeket elérniük.

Volt, aki kerekesszékesként az autószerelést próbálhatta ki, egy értelmi sérült fiatalból cukrász lett, egy másikból gyorséttermi dolgozó, egy harmadikból pedig Tesco-pénztáros.

Olyan is akadt, aki epilepsziával küzd, és az egyik oldalára teljesen lebénult, most mégis lehetőséget kapott irodai kisegítőként, hogy hasznossá tegye magát. De fazekas, óvodai dajka, konyhai kisegítő, énekes, sőt még rendőr is szerepelt a megvalósult álomszakmák között.

A cél, hogy jövőre még tovább bővüljön ez a kör – és jó esetben nemcsak fél nap erejéig, de tartós foglalkoztatás terén is.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
bp-ejszaka-hosei-mentos.jpg

Megszólaltak a bulizós éjszakák igazi hősei: mentős, taxis, pultos és DJ mesélte el, hogy telik egy műszakjuk

Ők szolgálnak ki minket, vigyáznak a biztonságunkra, vagy épp segítenek rajtunk akkor, ha baj van.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 22.Az éjszakai bulik hangulatát már valószínűleg minden felnőtt átélte, ugyanakkor ilyenkor inkább csak sodródunk az árral és nem azon gondolkodunk, hogy például kik szolgálnak ki minket egy bárban, kik vigyáznak a biztonságunkra, esetleg kik segítenek rajtunk akkor, ha baj van.

A Huawei és a Wavemaker most „Az Éjszaka Hősei” címmel készített egy kisfilmet, amelyben egy bulizós este másik oldalát mutatják be. A filmben megszólal például bártender, dj, a 112-es segélyhívószám telefonközpontjának egyik munkatársa, taxis és mentős is.

Mindannyian betekintést engednek az éjszakai műszakjukba, elmondják, mivel foglalkoznak pontosan, hogyan bírják a munkát akkor, amikor a legtöbben általában alszanak és rávilágítanak arra is, hogy mekkora felelősség is az, ami ilyenkor a vállukra nehezedik.

A filmet Dér Asia rendezte, operatőre pedig Domokos Balázs volt. Mindamellett, hogy az éjszakai élet egy érdekes, új oldalát mutatja be, a Huawei P30 Pro sötétben is működő kameráját promózza - írja a Kreatív Online.


KÖVESS MINKET:hirdetés
trevor_melanie_vak_mozgaskorlatozott-jo.png

Egy vak férfi és egy mozgáskorlátozott nő együtt járnak túrázni, amire külön nem lennének képesek

Trevor a hátán viszi Melanie-t, a lány pedig 'elmeséli' neki a tájat. A párosért világszerte rajonganak, nézni is megható őket.
Bored Panda - szmo.hu
2019. július 22.Hogy mire képes a csapatmunka, a barátság és az életigenlés, azt Melanie Knecht és Trevor Hahn története mindennél meghatóbban példázza. A fiatal nő egy születése óta meglévő gerinc-rendellenesség miatt nem tud járni - egész életében kerekesszékre szorul.

A férfi öt évvel ezelőtt zöld hályog, vagyis glaukóma következtében megvakult, pedig mindig imádta a természetet, nagy túrázó volt.

Ez a két ember egy terápiás csoportban találkozott, és néhány beszélgetés után megszületett az ötlet: fogjanak össze, ás járjanak együtt túrázni Colorado festői hegyein-völgyein át. "Én vagyok a szem, ő a láb" - összegezte a dolog lényegét Melanie, és a dolog, úgy tűnik, remekül működik. Íme, itt vannak ők:

We have officially set a date and picked a 14er (but are keeping it a secret??)! With one month to go, we are training and preparing as much as we can! ??? Guiding Trevor has become more natural/easier, and Trevor is building up his strength carrying Melanie. Many people stopped to stare at us on this beautiful trail specifically, probably a little confused and definitely curious.? This is nothing new for Mel, and doesn't bother Trevor obviously ?, but we love making new friends, so if you see us on the trails, please say "hello??"! Part of sharing this journey is creating a safe space to ask ability-related questions, which we are more than willing to discuss. FYI, most handicapable people would rather be asked a seemingly uncomfortable question, than have (most likely) false assumptions made about them. If there's anything you're dying to know, ASK!??? #hikingwithsight * * (Image description: Trevor and Melanie smiling on the Twin Sisters Trail with big boulders, surrounded by pine trees, under blue skies, with Mount Meeker and Longs Peak being majestic in the background)

739 Likes, 26 Comments - Trevor & Melanie (@hiking_with_sight) on Instagram: "We have officially set a date and picked a 14er (but are keeping it a secret??)! With one month to..."

A páros fél éve valóban együtt jár túrázni, és már komoly rajongótáboruk van, az Instagramon is ezrek követik őket.

Melanie és Trevor közös túrázásának videójáért kérjük, kattints.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
golya-fiokak-monori-erdeszet-1000x590.jpg

Három gólyafiókát mentett meg két erdész azzal, hogy újjáépítették a leszakadt fészket

A Tápióságban élő feketególya-pár már 12 éve költ ott, ezért is volt fontos helyreállítani a szélsőséges időjárástól megtépázott fészket.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 23.Megmentett egy leszakadt gólyafészket és vele együtt három gólyafiókát is két erdész a Tápióságban.

Benei Béla és Kossuth Levente június végén ellenőrizni akarták a fészket a Nagykunsági Erdészet Monori Erdészetének tápiósági kerületében, amelyben az elmúlt 12 évben 25 fiókát nevelt fel egy feketególya-pár. Az ellenőrzésre az idei június végi szélsőséges időjárási körülmények miatt volt szükség.

Ekkor vették észre, hogy

a fészek erősen oldalra csúszott, és félő volt, hogy a benne lévő három fiókával együtt leszakad. Mivel korábban a megrongálódott fészek miatt hiúsult meg a költés, a két erdész újraépítette a gólyacsalád otthonát.

A fiókákat még időben kimentették, és már másnap hajnalban helyreállították a fészket. Mire az egyik gólyaszülő megérkezett a táplálékkal a szájában, már minden olyan volt, mint régen.

A Monori Erdészet Tápiósági erdészkerületében már 2007 óta jelen van a fekete gólya a folyamatos erdőgazdálkodási munkák mellett.

Forrás, címkép: erdeiprogramok.hu


KÖVESS MINKET:
hirdetés
arviz-dedestapolcsany-1000x669.jpg

Jótékonysági koncertet szerveznek a dédestapolcsányiak a májusi villámárvíz károsultjainak

A falu polgármestere szerint több tízmilliós kár keletkezett a portákon.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 20.Szinte folyóvá változtak az utcák Dédestapolcsányban, amikor májusban akkora eső zúdult a településre, hogy kiöntött a Bán-patak, a dombokról lezúduló iszapos víz pedig elöntötte a település kétharmadát.

Egy helyi asszony az RTL Híradónak azt mondta, az utcára sem tudtak kijönni. Az víz befolyt a házakba, de tönkre tette a kerteket és a kerítéseket is. Van olyan ház is, amelynek a külső oldalát elsodorta a víz, a tulajdonosa, egy idős hölgy fa lécekkel támasztotta alá a megmaradt részeket, hogy ne omoljon tovább. Az asszony egyedül él, azt mondja, egyedül biztosan nem tudja majd rendbe tenni a házat.

A polgármester szerint több tízmilliós kár keletkezett a portákon, sokaknak pedig biztosítása sincs. Ezért úgy döntöttek, hogy összefognak és az önkormányzat alapítványa egy jótékonysági koncertet szervez, amit a jövő héten tartanak a falu művelődési házában. A koncert bevételét pedig a településen élő magánszemélyeknek adják, ezzel segítve az árvíz utáni károk rendezését.

Az RTL Híradó riportja:


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x