News here

KULT

Megnéztük a Petőfi-film grandiózus díszletvárosát, ahol a madárszar és a sár is látványelem

A Most vagy soha! az 1848. március 15-i eseményeket dolgozza fel, az alkotók elmondása szerint különös figyelmet fordítva a korhű részletekre. A Fóton felépült díszletvárost valóban megkapó részletességgel dolgozták ki, de közben egy látványos kalandfilmet is ígérnek, fiktív szereplőkkel.

Link másolása

Szeptemberben fejezik a be a Most vagy soha! című, grandiózusnak ígérkező Petőfi-film forgatását a Fóton felépített díszletvárosban. A művet 4,7 milliárd forintos állami támogatásból forgatják, így ez minden idők eddigi legdrágább magyar filmje lesz. A jelenetek egy részét Sopronban, illetve Budapesten, a Nemzeti Múzeum előtt vették fel, de

Fóton felépült egy komplett díszletváros is, ami a korabeli Pestet és Budát jeleníti majd meg a vásznon.

Ide engedtek csütörtökön bepillantást az alkotók: Szente Vajk és Rákay Philip kreatív producerek, illetve a rendező, Lóth Balázs kalauzolt minket végig a díszleteken.

Rákay szerint ez a mű valóban grandiózus lesz, és egyfelől nagyon valóságosan jeleníti meg az eseményeket, másfelől tele van kalandfilmes elemekkel. A díszletek, jelmezek között „minden nagyon valódi próbál lenni”, és a kreatív producer szerint ezek „tűpontosággal idézik meg a korszakot”.

A sár is a díszlet része

Az alkotók a bejáráson hosszasan beszéltek arról, mennyire pontosan próbálták visszaadni a korabeli Pest és Buda látványát, a Landerer-nyomda homlokzatát vagy a Pilvax kávézó berendezését például korabeli metszetek alapján építették fel.

Mivel 1848. március 15-én borongós, esős idő volt, ezért az is szempont volt, hogy a film jelenetei is ehhez az időjáráshoz igazodjanak. A fóti díszletvárosban ezért például óriási darukkal emelték fel a 15 méter hosszú árnyékolókat, hogy a vásznon kellően borúsnak tűnjenek a képek, az esőről pedig egy kiépített rendszer gondoskodott.

Lóth Balázs rendező azzal illusztrálta a díszletváros hitelességét, hogy

a korabeli pontonhíd másolatának korlátján az általunk is kiszúrt madárszar valójában a díszlettervezők műve, az is a díszlet része.

Ahogy az utcák között lévő ragacsos sár is.

Szente Vajk szerint a forradalmi események kapcsán mindenkinek él egy kép a fejében a városról, azonban ez inkább a századvégi viszonyokat tükrözi. Pest és Buda ekkoriban ugyanis még egy, a két korszak határán megrekedt város volt, ahol csak kevés tér, utca volt lekövezve és nem voltak kétszintesnél magasabb lakóépületek sem.

Elmondása alapján a sárnak ráadásul nem csak a korabeli városkép megídézése miatt lesz fontos szerepe, hanem az elmaradottság egyfajta szimbóluma is lesz.

Beépített ügynök a márciusi ifjak között

A látottak alapján úgy tűnik, az alkotók valóban nem spóroltak azon, hogy látványos és korhű díszleteket építsenek a filmhez.

Egy film legfontosabb része azonban szerintem mégiscsak a történet, amiről az alkotók igyekeztek a spoilermentesen beszélni. Persze nehéz is lenne talán elspoilerezni a magyar történelem egyik legismertebb eseményéről szóló filmet, azt ugyanis mindenki tudja, hogy mi lett a végkimenetele és a következménye a 1848. március 15-i eseményeknek.

A film főszereplői a márciusi ifjak, illetve Petőfi lesz, akit Berettyán Nándor alakít majd, a történet pedig az 1848. március 14. estétől másnap estéig tartó 24 óra eseményeit dolgozza fel.

A Most vagy soha! azonban vállaltan egy kalandfilm lesz, egy „igazi hullámvasút” a nézők számára, ezért

a valós eseményeket fiktív szereplőkkel és történésekkel turbózták fel

- bár az alkotók azt hangsúlyozták, hogy a történelmi tényeken nem változtattak. A márciusi ifjak közé így például a filmben bekeveredik egy Farkas nevű figura is - Rákay megfogalmazása szerint „az antagonista” - aki a bécsi udvar egyfajta beépített embereként próbál majd keresztbe tenni Petőfiék akciózásának, és még ideje korán elejét venni a forradalomnak.

Biztos nem lesz kész jövő márciusra

Ezekkel a fiktív elemekkel fogják az ígéretek szerint a '48-as történéseket kalandfilmé átgyúrni. Lóth Balázs például azt mondta, hogy

több mint egy tucatnyi kaszkadőr jelenetük volt, a szereplők egy ponton például kivetik majd magukat az ablakon.

A forgatás idén áprilisban kezdődött és ahogy Lóth Balázs elmondta, még szeptemberben is dolgoznak majd Fóton. Ezután egy évet vesznek majd igénybe az utómunkálatok, így a rendező szerint

jövő március 15-én még biztosan nem lesz kész a film.

A Nemzeti Filmintézet korábban azt írta, hogy a film várható premierje 2024 tavaszán lesz, és a rendező szavai alapján is ez tűnik reálisnak. Azonban jövőre Petőfi Emlékév lesz, a költő születésének 200. évfordulója kapcsán, így talán szerencsésebb lett volna még abban az évben bemutatni egy róla szóló filmet.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KULT
Meghalt Kirstie Alley, a Nicsak, ki beszél sztárja
A színésznő hosszabb ideje küzdött titokban a rákkal, gyerekei osztották meg a hírt a közösségi médiában.

Link másolása

Kirstie Alley a 80-as és 90-es évek egyik legnagyobb sztárja volt, nálunk főként a Nicsak, ki beszél filmekkel vált népszerűvé, de szerepelt olyan filmekben, mint a Kettőn áll a vásár, a Kitúr-lak, az Agyament Harry, és ő alakította Rebecca, a pultos szerepét az ikonikus Cheers sorozatban.

A színésznő, aki rákkal küzdött, hosszú távollét után áprilisban a Maszkos énekes amerikai változatában lépett fel, szeptemberben pedig friss videót is posztolt magáról, így sokakat ért váratlanul a halálhíre.

True és Lillie, a két gyereke osztották meg a közösségi médiában a hírt:

"A barátainknak, a világ minden pontján... Szomorúan tudatjuk veletek, hogy a csodálatos, erős és szerető édesanyánk meghalt a rákkal való küzdelme során, amelyet nemrég fedeztek fel nála.

Közeli családja mellette volt, ő pedig nagy erővel küzdött. Ikonikus volt a képernyőn, de ennél még lenyűgözőbb anya és nagymama volt. Hálásak vagyunk az orvosoknak és nővéreknek a Moffitt Cancer Centerben a gondoskodásukért." - írták a búcsúposztban.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KULT
Láncokon rángatják Tóth Gabit legújabb klipjében, miközben acélkönnyeket sír
Az énekes egy ismert népdal egy sorát gondolta újra.

Link másolása

Mozgalmas éveken van túl Tóth Gabi, amelyekben voltak magasságok (családalapítás, sikeres koncertek és műsorok) és mélységek (közösségi médiás támadások, kifakadások) egyaránt. Állítása szerint ezekből minden ihletet merített legújabb, SzívbeEmelő című dalához készült videóklipjében.

Az énekesnő legújabb produkcióját a közönség először a Sztárban Sztár leszek! vasárnapi adásában hallhatta, akkor egy speciális, látványos táncos produkcióval egybekötve. Majd nem sokkal később, még aznap éjjel felkerült a YouTube-ra is a szám, immár egy izgalmas látványvilágú, fekete-fehér klippel.

„Drága emberek, végre megoszthatom veletek az új dalomat! Rengeteg munka van benne, de imádtam minden percét! Kiadtam magamból mindazt, ami az elmúlt két évben történt velem, rosszat, jót egyaránt”

– írta instagramos ajánlójában Gabi.

A klip maga nem kevés erős képpel operál: Tóth Gabi furcsa, leginkább acélra emlékeztető könnyekkel sír, miközben komoly erők rángatják láncon. De a klip egy pontján olyan jelmezt is kapott, ami némileg emlékeztet Szulák Andrea kancellárnő-ruhájára a 90-es évek emblematikus ifjúsági sorozatából, az Űrgammákból.

Gabi azonban a Xénia-láz helyett a hidegen fújó szelekről énekel, amivel megidézi, egyszersmind át is gondolja az ismert népdal híres sorát.

A teljes képért azonban érdemes végignézni az egész klipet.

Tóth Gabi – SzívbeEmelő


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
Szombathy Gyula: „Akinek újra kellett tanulni beszélni és járni, az már soha nem lesz olyan, mint azelőtt”
A színész először legyőzte a rákot, volt egy súlyos szívműtétje, majd sztrókot kapott.

Link másolása

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas Szombathy Gyula a Blikknek számolt be jelenlegi állapotáról. A 77 éves színésznek először a rákkal kellett megküzdenie, majd megműtötték a szívét, és sztrókot is kapott.

„Most már óvatosan hiszek benne, hogy megint tudok élni. Persze lassan, megfontoltan. Mert akinek újra kellett tanulni beszélni és járni, az már soha nem lesz olyan, mint azelőtt. Amikor 2017-ben legyőztem a rákot és tünetmentessé nyilvánítottak, úgy gondoltam, túl vagyok a nehezén. Hogy onnantól kezdve jöhet majd a derűs öregkor. Jól éreztem magam, ám mégis meggyőztek, vizsgáltassam meg a szívemet is. Nem volt semmi tünetem, ám az eredmény sokkolt: két ér teljesen elzáródott. Azt mondta az orvos, ha most nem jövök ide, bármikor meghalhattam volna. Elkerülhetetlenné vált a műtét, s amikor már újra fellélegezhettem volna a sikeres beavatkozást követően – sztrókot kaptam”

– mondta a lapnak a színművész.

A sztrók után egy hónapot töltött kórházban, azóta rehabilitációra szorul. Sokáig járt logopédushoz, most pedig azon dolgozik, hogy újra megtanuljon járni.

„A bal oldalam és a lelkem sérült bele az életben maradásért folytatott harcba. De várom a karácsonyt az én csodálatos feleségem mellett, aki folyamatosan vigyáz rám. Már csak miatta sem adhatom fel” – mondta a Blikknek.

A színész több mint öt évtizedes karrierje során játszott többek között a Vígszínházban, a Radnóti Miklós Színházban és a Thália Színházban is.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
Pénztelenül, zacskós levesen élt, mára történelmet írt a popzenében, és a Spotify listáját vezeti
Kim Petras élete olyan, mint egy Grimm-mese: tele nehézségekkel, fordulatokkal, de egyelőre teljes happy enddel.

Link másolása

Történelmet írt két előadó a popzenében idén: Sam Smith és Kim Petras lett az első nem bináris és transznemű szólóelőadó, akik a Billboard Hot 100-as slágerlistájának élére kerültek. Bár Petras szinte minden lehetséges alkalommal hangsúlyozza: szeretné, ha nem neme, hanem tehetsége és zenéje miatt figyelnének rá.

Kim Petras 1992. augusztus 27-én született Kölnben, és egész kicsi gyerekkora óta rosszul érezte magát abban a testben, amibe született. Szüleinek már gyerekként beszélt erről, ők pedig biztosították arról, hogy ha később is így érez, támogatni fogják a nemváltásban. Érzései nem változtak, azonban egyre rosszabbul érezte magát, sőt öngyilkos gondolatai is voltak, ezért szülei pszichológusokhoz jártak vele. Sok különféle visszajelzést kapott, volt olyan "szakember" is, aki szerint a gyerek egyszerűen őrült, megoldásként pedig azt javasolta, vágják kopaszra a haját, és úgy járassák iskolába. „Megcsináltuk, kopaszon mentem iskolába, és ugyanúgy azt mondtam, hogy remek, lány vagyok” – emlékezett vissza később.

Miután három különböző pszichológus is arról beszélt, hogy Kim (akkor még Tim) esetében jó volna minél hamarabb megkezdeni a nemátalakító folyamatot, 13 évesen megkezdték hormonterápiáját, amivel akkoriban egy német dokumentumfilmben is szerepelt.

Így amikor 16 évesen, 2009-ben átesett a beavatkozáson, a világ legfiatalabb transzszexuális személyeként lett ismert.

Ugyanakkor a mai napig úgy véli, hormonkezelését elrontották, és ezzel nevetségessé tették szülőhazájában.

Élete azonban innentől kezdve meseszerű fordulatot vett, tele nehézségekkel, akadályokkal, de végső soron az áhított hírnév felé haladva. Kim ugyanis eldöntötte, hogy dobva korábbi mérnöki álmait, énekes-dalszerző akar lenni. Erre a következtetésre akkor jutott, amikor megnézett egy dokumentumfilmet a svéd dalszerzőről, Max Martinról – külön szép a történetben, hogy a későbbiekben ők ketten együtt dolgozhattak.

Németországgal azonban többször is meggyűlt a baja. Ott egyfelől túl poposnak és túl "amerikainak" tartották dalait, másrészt a német nyelvet nem tartotta elég megfelelőnek érzései kifejezésére. Nem segített az sem, hogy hazájában szinte kizárólag a "transzi" fiatalként ismerték, nem pedig tehetsége miatt ismerték el. 19 éves korában így Los Angelesbe repült, de akkor még kapcsolatok nélkül, meglehetősen kevés pénzzel. Kezdetben háromhavonta haza kellett repülnie, mert nem volt megfelelő vízuma.

A fordulat három évvel később következett be, amikor – hitvallása szerint folyamatos, kitartó munka után – egyik számát felénekelte a népszerű énekesnő, Fergie. 2014-ben kiadói szerződést köthetett a Big Machine zenei kiadócsoporttal, ami lehetővé tette, hogy megkapja a vízumát, és végre legálisan tartózkodhatott Amerikában.

Pénzét azonban hamar elköltötte, házat bérelt magának, ahol azonban legtöbbször csak zacskós levesen élt.

Ennek ellenére dalait 2021-ben függetlenként adta ki, amit a következőkkel magyarázott: „Azért vagyok független, mert a nagy kiadók, akikhez elmentem, csak a nememről tudtak beszélni. Voltak, akik azt mondták, titkoljam, és olyanok is, akik azt, hogy használjam. Én pedig igazából egyiket sem akartam. Csak azt akartam, hogy a zeném önmagáért beszélhessen.”

Később dalai elkészítésében sokáig együtt dolgozott Dr. Luke producerrel, amiért számos kritikát is kapott, a zenei szakembert ugyanis a szakmában többen zaklatással vádolták. Bár Kim sokáig nyíltan védte kollégáját, az utóbbi időben Dr. Luke már nem működik közre dalaiban.

Így legújabb, Sam Smith-szel közös Unholy című slágerében sem, ami üstökösként robbant be a zenei piacra idén. A dal a Spotifyon már a megjelenését követő első 24 órában 10 milliós streamelést ért el, manapság pedig már közel 500 milliónál jár. A magát nem binárisnak definiáló Sam Smith hetedik Grammy-jelölését söpörte be vele, míg Petras az elsőnek örülhetett.

2021-ben ő volt az első transznemű előadó, aki fellépett az MTV EMA díjátadó estjén, ráadásul épp Budapesten, ahol nem sokkal azelőtt fogadták el a gyerekvédelmi álca mögé rejtett homofób törvénycsomagot. Kim Petras akkor azt mondta az Indexnek:

„Én egész gyerekkoromban arra vártam, hogy legyen egy transznemű popsztár, akire felnézhetek, és azt látni, hogy megpróbálnak minket kitiltani a tévékből, eléggé kiábrándító. Remélem, hogy ez a jövőben változni fog. Mindenesetre nagyon izgatott vagyok, már várom, hogy ott lehessek, és kiálljak értük, mindenképpen megpróbálom ezt belevinni az előadásomba. Hangja szeretnék lenni azoknak, akik úgy érzik, hogy nem fogadják el őket, hiszen én is sokáig ezt éreztem. Úgy gondolom, felelősséggel tartozom a közösségért.”

Sam Smith feat. Kim Petras – Unholy

(via 24.hu)


Link másolása
KÖVESS MINKET: