hirdetés

KULT
A Rovatból
hirdetés

„Még emlékszem” – ilyen megrendítő film még sohasem készült a budapesti holokausztról

A mai Budapest utcáin elevenedik meg a múlt. A Személyes Történelem Produkció filmje a Szeretlek Magyarországon látható először.
Címkép: Facebook/Személyes Történelem - szmo.hu
2021. április 16.

hirdetés

A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján, április 16-án jelent meg a Holokauszt történeteit a kortárs Budapesttel vegyítő, Még emlékszem című kisfilm. A filmet - amelyet a Szeretlek Magyarország is támogatott - a Személyes Történelem Produkció az Északi Támpont Egyesülettel partnerségben készítette Chilton Flóra rendezésében.

A Személyes Történelem produkció harmadik éve indít budapesti fiatalokkal színházi folyamatot, amelyben a második világháborút megélt történetmesélők emlékeit dolgozzák fel. A program a fiatalok és időskorú történetmesélők találkozásaira épül, így dokumentarizmus helyett a személyes megéléseknek és nézőpontoknak biztosít teret.

Az idei évben a világjárvány következtében a beszélgetések az online térben zajlottak és a történetek egy részét a Még emlékszem című kisfilmen keresztül most a szélesebb közönség is megismerheti. A filmben a programban alkotó fiatalok játszanak, akik az idei beszélgetések és találkozások résztvevői voltak. A nézők a történeteket ezúttal eredeti mesélőik hangján hallhatják.

A kisfilmben négy történetmesélő második világháborús emlékei elevenednek meg kortárs budapesti környezetben animációs elemek segítségével.

A filmet egy hétig lehet majd megnézni a Szeretlek Magyarország YouTube-csatornáján.

VIDEÓ: “Még emlékszem” / “I still remember” - Személyes Történelem Produkció

hirdetés

További részletek a projektről a Személyes Történelem Facebook-oldalán.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KULT

Mozinyitás: Dűne, Fekete özvegy, Top Gun: Maverick - 2021 legjobban várt filmjei

Lehet moziba menni, mi pedig összegyűjtöttük, mit várunk a legjobban.
Szajki-Vörös Adél, fotó: YouTube - szmo.hu
2021. május 11.

hirdetés

A teljesség igénye nélkül íme, ezeket a filmeket nem érdemes kihagyni idén moziban:

Május 20 . - A nomádok földje

Az Oscar-verseny nagy győztese végre nagyvásznon is megcsodálható. Egy érzékeny film Frances McDormand főszereplésével a mai Amerika másik oldaláról.

Május 27.  - Éden

A magyar filmek is jönnek vissza újra a mozikba, kicsit még a bemutatók időpontjai bizonytalanok. Ez Kocsis Ágnes harmadik nagyjátékfilmje. A film egy olyan nőről szól, aki furcsa allergiái miatt teljes elszigeteltségben kénytelen élni, ám egy napon érkezik hozzá egy pszichiáter, hogy megpróbálja kideríteni, mi okozza a problémákat.

Május 27. - Spirál: Fűrész hagyatéka

Igen, ismét folytatódik a Fűrész-sorozat, pedig már azt hittük, ez a nap sosem jön el, mert minden muníciót kiszippantottak már az ötletből. Mégis itt van egy új film, ennek az új verziónak viszont Chris Rock az egyik főszereplője, ötletadója és a producere is egyben, mellette pedig Samuel L. Jackson is szerepel a filmben. Ez azért elég érdekesen hangzik.

Június 3. - The Conjuring 3.

Első osztályú ijesztgetésben lehetett részünk a sorozat első két darabjában, világsiker is volt mindkét film,  így nem hiába várjuk a folytatást, végre rághatjuk a körmünket a moziban. A trailere alapján ígéretes szórakozás lesz. Úgy tűnik, a való életben is létezett szelleműző házaspárnak volt még pár sztorija, ami megfilmesítésre kívánkozott.

hirdetés
Június 10. - Hang nélkül 2.

A nagyszerű Emily Bluntot még egyszer rendezte a férje, John Krasinki, aki ezúttal, ha lehet, még nagyobb kihívás elé állította színész nejét és annak filmbeli karakterét. A Hang nélkül első része is nagyot durrant: akkor egy házban rettegett a család, hogy meg ne pisszenjenek, különben nekik annyi, most egy anya menekül újszülött gyermekével és a többiekkel a vad külvilágban.

Július 8. - Fekete özvegy

A szaporodó női szuperhősök világának egyik legjobban várt figurája lesz a Fekete özvegy, akinek ezúttal külön filmet szenteltek az alkotók. Scarlett Johansson, azaz Natasha Romanoff, egy biztos, hogy egyvalamit nem fog csinálni ebben a filmben, és ha tévedek, fizetek egy kört mindenkinek: NEM fog egy fotelban ülve kötögetni.

Augusztus 12. - Free Guy

Ryan Reynolds jól bevált Deadpoolként, most jól beválik majd - banki alkalmazottnak. Na de nem akármilyennek: Shawn Levy (Éjszaka a múzeumban-filmek, Stranger Things) filmjében egy átlagembert  játszik, aki felfedezi, hogy valójában egy háttérjátékos egy nyílt világú videójátékban, melyben ő maga akar a saját története főhőse lenni végre. Így bele is nyúl a sztoriba. Naná, hogy megint Reynolds akarja majd megmenteni a világot, és mi el hisszük majd neki.

Szeptember 16. -  Dűne

Az idei év egyik legjobban várt filmjében Paul Atreidesre (Timothée Chalamet) szürreális sors vár. Az időpont a távoli jövő, a rendszer: bolygóközi királyságok kora. Az univerzumnak egyetlen ember hozhat békét, a tét számára pedig nemcsak ez, hanem a szerelem is. Ha jó lesz a Dűne, akkor olyan univerzális történet lesz, ami már - bocs a béna szójátékért, de ez van -  az univerzumba helyezi az emberi értékek küzdelmét, és a béke ultimate üzenetét. És gyerekek, ezt a filmet nálunk, Magyarországon is forgatták!

Október 7. - Nincs idő meghalni

Ez a film lett talán a járvány legnagyobb áldozata, hiszen a bemutatóját a legtöbbször tették át új időpontra. Ha más nem, ez biztosan bevonzza majd a nézőket a moziba, hiszen az új James Bond tényleg egy nagy esemény, amit főként vásznon jó látni.

November 11. - Szellemirtók

Ez a Szellemirtók folytatása, csak épp az eredeti szereplők nélkül. A trailer alapján ígéretesnek tűnik, bár egészen más műfajú a film, mint a régiek, komolyabb világa van és gyerekek a főszereplők. Jó moziélményt ígér.

November 18. - Top Gun: Maverick

Tom Cruise egy motoron. Tom Cruise Ray Ben napszemüvegben. Tom Cruise hősszerelmesként. Tom Cruise légi akcióban. Tom Cruise csodásan fényképezett, naplementés képeken. Számos ikonikus momentumot fel tudnék sorolni, miért várjuk ennyire több mint 30 (!) év után a kultuszmozi folytatását.

December 23. - King's Man - a kezdetek

Az aktuális decemberi blockbusterre talán szintén sokan elmennek majd, hiszen a King's Man-francise-ban minden megvan, ami egy jó kis téli mozis szórakozáshoz kell: szimpi karakterek, vicces dialógusok, frappáns-humoros akcióhelyzetek  - és Ralph Fiennes.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KULT
A Rovatból
hirdetés

Fesztiválkörkép: mi az, ami már biztosan elmarad és mi a helyzet a többiekkel?

Végignéztük, milyenek a legnagyobb hazai fesztiválok kilátásai egy hónappal a szezon kezdete előtt. A tavalyinál biztosan jobb lesz a helyzet, de a 2019-estől még messze vagyunk.
Láng Dávid; címkép: MTI/Sóki Tamás - szmo.hu
2021. május 12.

hirdetés

A koronavírus-járvány miatt tavaly gyakorlatilag a teljes fesztiválszezon elmaradt, kizárólag néhány nagyon kicsi, legfeljebb 500 fős részvétellel zajló rendezvényt tarthattak meg.

Bár idén az oltásnak köszönhetően sokkal biztatóbb a helyzet, még mindig rengeteg a bizonytalanság: május közepén továbbra sincs hír arról, mi a terve a kormánynak a zenés-táncos rendezvényekkel, amelyek a legutóbbi nagy enyhítési körből kimaradtak.

A legtöbben abban bíznak, hogy 5 millió oltottnál ezt a korlátozást is feloldják, azonban a piac több szereplője így is bedobta a törölközőt, vagy a várhatóan még sokáig fennmaradó utazási korlátozások miatt, vagy mert nem ért egyet a kötelező védettségi igazolvány okozta megkülönböztetéssel.

Nézzük, mit lehet tudni most a legnagyobb hazai fesztiválokról!

Sziget, VOLT, Balaton Sound

Zsinórban másodjára is elmaradnak. A VOLT-ot és a Balaton Soundot március közepén fújták le, a Szigetet pedig május elején. Az indoklás szerint látva a rengeteg bizonytalanságot, akár az utazás, a szállások, a vendéglátás és a védettségi igazolások hazai és nemzetközi szerepe terén, arra az elhatározásra jutottunk, hogy inkább a jövő évi fesztiválra készülnek.

„A ’22-es szezont tehát úgy várjuk, mint fesztiválévet eddig még soha, terveink szerint a fájdalmasan hosszú szünet utáni nagy visszatéréshez méltó rendezvényekkel” – fogalmaztak a közleményben.

hirdetés
Fishing on Orfű

Eredetileg is két potenciális időponttal, a megszokott júniusival és egy augusztus végi pótdátummal hirdették meg. Áprilisban kiírtak egy facebookos szavazást arról, melyiket támogatják többen, és közel háromszor annyian választották az utóbbit. Május elején hivatalosan is bejelentették, hogy a pótdátumon kerül sor a fesztiválra.

"Pontosan 6 hét múlva nyitnánk a Fishing kapuit. A hátralévő idő egész egyszerűen már nem elegendő a professzionális felkészülésre. A Fishing bármennyire is emberléptékű és barátságos fesztivál, megvalósítás szempontjából ez egy nagy és összetett rendezvény, amely nagyságrendileg 1000 ember munkáját és életét érinti, normális esetben majd’ egy évig tart a szervezése. A hátralévő idő rövidségén túl számos további szempontot is figyelembe kellett vennünk, ezek közül a legfontosabb, hogy továbbra sincs kormányzati döntés a zenés, táncos rendezvények megtarthatóságával kapcsolatban. És nem csak a megtarthatósággal kapcsolatban, de az esetleges plusz elvárásokról, járványügyi intézkedésekről sem tudunk semmi konkrétat" – írták indoklásként.

Mivel a fellépők mindegyike vállalta, hogy a pótdátumon is rendelkezésre áll, a programban jelen állás szerint nem lesz változás, ahogy a jegyvásárlóknak sincs semmilyen teendőjük.

EFOTT

A tervek szerint megtartják, az időpont a korábbi évektől eltérő módon megváltozott: augusztus 11-15. között kerülne rá sor, amikor eredetileg a Szigetet is tartották volna.

"Mi a háttérben továbbra is azon dolgozunk, hogy amennyiben a járványügyi helyzet engedi, találkozhassunk! Már nagyon hiányoztok és reméljük, hogy idén rendhagyó módon augusztusban újra együtt leszünk a Velencei-tó partján!" – fogalmaznak legutóbbi posztjukban.

Művészetek Völgye

A tervek szerint megtartják, július 23-a és augusztus 1-je között. Oszkó-Jakab Natália nemrég megjelent interjúnkban úgy fogalmazott, az oltási hajlandóságon múlik, hányan vehetnek majd részt rajta. "Aligha lesz meg a 2019-es nagyságrend, de az igazat megvallva már a tavalyi Völgyhétvégéket is igazi megváltásként élte meg a csapat és a fellépők is, az 500 fős létszámkorlát ellenére" – mondta.

Bánkitó

A megszokottnál kisebb lesz, de megtartják július 8-10. között. A szervezők szerint a változtatások ellenére páratlan, házibuli hangulatot idéző kis fesztiválra készülhetnek a látogatók, ahol a tervek szerint kettő élőzenei és egy elektronikus zenei helyszínen zajlanak majd koncertek.

Idén csak hazai zenekarok lépnek fel, a színház, civil-kult részlegen pedig régi-új helyszínek lesznek a falu nyilvános tereiben, ahol szokás szerint lehetőség lesz elmerülni a kortárs magyar kultúra legjavából a független zenei szcénától kezdve a képzőművészeten át a színházig.

Campus Fesztivál

"Május végén hozunk csak végleges döntést, de a jelenlegi tervek szerint július végén megtartjuk a Campus Fesztivált Debrecenben.

Az idei évben várhatóan külföldi előadók nélkül fogunk szórakozni, a magyar könnyűzene legjobbjai azonban mind jelen lesznek. A rendezvényre védettségi igazolvánnyal lehet majd belépni" – írták ki Facebook-oldalukra április végén.

Fezen

Május 4-én hivatalosan is lemondták. "Hiszünk benne, hogy a fesztiválozás a szabadságról szól, nem a korlátokról" – indokolták a döntést, hozzátéve: az is a lemondás mellett szól, hogy egyelőre bizonytalan a zenés-táncos rendezvények újraindulása, illetve az ehhez kapcsolódó szabályozások, egy ilyen nagy rendezvény megszervezését pedig nem lehet az utolsó pillanatra hagyni. Ha hagyományos fesztivál nem is lesz, LIGET néven azért indítanak nyáron egy koncertsorozatot hazai zenekarok részvételével.

Kolorádó

A tervek szerint megtartják, augusztus 11-14. között. Eredetileg a Fishing on Orfűhöz hasonlóan két dátumot hirdettek meg, végül április elején döntöttek az utóbbi mellett. Ráadásul sokakkal ellentétben nemcsak magyar előadókkal készülnek.

"Bár talán már látszik a fény az alagút végén a járványban, úgy gondoljuk, hogy nyár végén biztonságosabb és jobb fesztiválunk lehet.

Június végén még nem tudnánk önfeledten bulizni mindenkivel, aki szeretne, és akkor talán még a külföldi fellépők sem tudnának eljutni hozzánk" – írták akkor.

Alterába

A tervek szerint megtartják, július 13-17-ig. Friss posztjukban az írják, változatlanul várják, hogy a zenés-, táncos rendezvényekre vonatkozó konkrét törvényeket és szabályokat meghozzák, de amennyiben lehetséges lesz, rajtuk nem fog múlni.

"Két változás közben kialakult, az Ossian zenekar nyáron nem koncertezik a pandémiás helyzet miatt (sehol), így helyettük a LORD zenekar lép fel az adott idősávban. A másik, a Lóci játszik csapata sem ér el hozzánk, helyettük a KAUKÁZUS zenekar ad koncertet. Bízunk benne, hogy a továbbiakban a pandémia miatt már nem kell változtatni a programon. Amint lesz kormányrendelet, hogy milyen feltételek mellett tarthatjuk meg a rendezvényt, azonnal jelentkezünk, hogy tudjatok készülni, nagyon hiányoztok! " – teszik hozzá.

Ördögkatlan

Legutóbbi, május 3-i közleményük így szól: „Nagyon bizakodunk, hogy végre találkozhatunk. Szervezzük a 14. Ördögkatlan programját. Időpont: augusztus 3-7. Augusztus 6-án este Mozart Requiemje hangzik majd el védnökünk, Törőcsik Mari emlékére. Kiemelt vendég lesz a 21 éves 30Y, díszvendég a Nézőművészeti Kft. Dolgozunk, szervezünk, reménykedünk. Rajtunk nem fog múlni. Bízunk abban, hogy rajtatok sem!”

SZIN

A hivatalos bejelentéssel május második feléig várnak a szervezők, de korábban kiadott közleményükben azt írták: bizakodóak, hogy idén újra ők zárhatják a nyarat. Hozzátették: bár a Facebookon jelentek már meg nemhivatalos információk, mintha a SZIN online esemény lenne, a SZIN egy nagyon is valós fesztivál lesz, ha lesz, amiről a mostani bizonytalanságok miatt május végéig hoznak majd végleges döntést.

A főszervező elmondta, hogy a zenekarokkal, a beszállítókkal és az alvállalkozókkal is megegyeztek már, gyakorlatilag készen állnak a startra. „A homeschool és a homeoffice után a fesztiválozók már nagyon vágynak a szabadságra, ezért a „Szabadság, Szerelem, SZIN” szlogenünket tűzzük idén a zászlónkra” – tette hozzá Kolonics Erika.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KULT
A Rovatból
hirdetés

Robert Pattinson 35 éves - Most megmutatjuk, miért jó színész

Május 13-án ünnepli születésnapját a következő Batman, akiről a Twilight-folyam után nehezen hittük el, hogy erős tehetség. Most itt az alkalom.
Szajki-Vörös Adél, fotó: Netflix - szmo.hu
2021. május 13.

hirdetés

Az Alkonyat-saga mind Pattinson, mind Kristen Stewart karrierjére rányomta a bélyegét - nem beszélve a magánéletükről.  Nem véletlen, hogy a nagy felhajtás és a kritikai fogszívások után mindketten a kisebb vagy függetlenfimek irányába indultak. Az is érdekes, hogy épp egyszerre térnek vissza a mainstearmbe: Pattinson lesz Batman az újabb denevéremberes moziban, Stewart pedig Diana hercegnő bőrébe bújik majd.

Batman szerepe azért érdekes, mert ezt a figurát általában nagy kaliberű színészeknek szokás adni - emlékezzünk például Michael Keaton vagy Christian Bale Batmanjeire - , így egyértelmű, hogy Pattinson most jutott el karrierjének arra a pontjára, ahol ezzel a jó presztízsű szereppel megkínálják. Most megmutatunk pár szcénát, melyek alapján a jó időre nyálas, egyszínű tehetségként beskatulyázott Pattinson a helyére kerülhet.

A világítótorony

Kezdjük mindjárt az egyik legkeményebbel, ez a 2019-es A világítótorony. A film az 1890-es években játszódik, egyik főhőse pedig Pattinson karaktere, a világítótorony őre, aki társával együtt igyekszik megőrizni lelki épségét, mi több, a józan eszét. Igazi színészi kihívás, és ő rendesen meg is felelt neki.

V. Henrik

hirdetés

A Netflixen elérhető remek moziban a főhős a Timothée Chalamet által alakított angol király, aki új szerepkörben találja magát apja halála után. Pattinson ínyenc mellékszerepet kapott, ő volt a francia ellenség feje, és megfelelően ellenszenvesre játszotta a figurát. Hol van már a jóképű, igéző tekintetű Edward Cullen, gondolhatjuk alakítását látva.

Mindig az ördöggel

2020-ban készült ez a szintén király film, amiről nem esett olyan sok szó, annak ellenére, hogy csodás a dramaturgiája, erős a suspense-e, egyedi a sztorija és nagyszerűek az alakításai.

Érdemes végignézni a szereplőgárdát, mert a fiatal angolszász színészek legjava játszik a moziban, Pattinson pedig ismét egy ellentmondásos mellékszereplőt alakít: egy papot. Érdemes megfigyelni, hogy a brit származású színész az egyes szerepekben milyen erősen változtat a hangján és a dialektusain.

Emlékezz rám

Ebben a 2010-es nosztalgikus, a kilencvenes évek fiatalságát, egyéni traumáit és a 9/11-el érkező kollektív traumát megéneklő filmmel Pattinson még nem bizonyította egyértelműen, hogy sokkal többet tud mutatni a Twilight egydimenziós Edwardjánál, de azt igen, hogy több van benne, mint egy B-filmes vámpírsrácban. És hogy tud nagyon természetes lenni a vásznon.

Bel Ami

A nálunk forgott kosztümös filmben Pattinson 2012-ben már azt az arcát mutatta, amit azóta is kedvelnek a rendezők: van egy olyan színészi énje, ami képes hisztérikus, dühös, bosszúálló, kicsinyes karaktereket kiválóan életre hívni. A Batman már ennek a kiélesedése lesz: az ő Batmanje lehet, hogy sötétebb lesz, mint korábban bármelyik.

Jólét

Ahogy végignézzük a filmográfiáját, egyértelmű, hogy Pattinson kompenzál a szerepeivel a Twilight hősszerelmes karaktere óta, azaz az ellentétes oldalt próbálja színészileg képviselni inkább, annyira megcsömörlött a giccstől. Na, hát a 2017-es Jólét erre remek példa, nyilván itt sem jófiút játszik, de nem is akárhogy. A főhős börtönbe került testvérét próbálja a filmben kiszabadítani, miközben egyre mélyebbre süllyed a New York-i alvilágban.

Országúti bosszú

A 2014-es film tíz évvel a globális gazdasági összeomlás után játszódik, Pattinson országúti partnere a furcsa road movieban Guy Pierce. Ez az egyik legkifinomultabb alakítása Pattinsonnak.

Tenet

Tökmindegy, hogy értjük-e vagy nem Christopher Nolan filmjét abból a szempontból, hogy minden színész a legtöbbet hozta ki a szerepéből, még Pattinson is. Még akkor is, ha ők sem értették.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KULT
A Rovatból
hirdetés

„Hadd lássuk a kezeket” - Zenészek és fesztiválszervezők buzdítanak az oltásra és mesélnek az elmúlt évükről

A kisfilm a YouTube-on debütál, a készítők remélik, hogy a sztárok és példaképek tovább tudják növelni az oltási kedvet a fiatalok körében is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. május 12.

hirdetés

A „Hadd lássuk a kezeket” című film szereplői a pandémia eddigi időszakáról mesélik el személyes élményeiket. A koncertező zenészek szeretnének minél előbb biztonságosan színpadra állni, a szervezők pedig készenállnak arra, hogy zöld jelzés esetén elindulhassanak a koncertek, fesztiválok. Ehhez azonban elengedhetetlen a mostaninál nagyobb átoltottság. Ez szolgált a film apropójául.

A filmben szereplő művészeket milliók követik, a klubok, fesztiválok közönsége is több százeresre tehető. A zenészek és a háttéremberek ezekkel a riportokkal példát szeretnének mutatni a rajongóknak, a vendégeknek. Abban ugyanis mind egyetértenek, hogy jelenleg az oltás jelenti az egyetlen megoldást.

A produkciót jegyző VOLT Produkció nem titkoltan azzal a céllal indította el az akciót, hogy a koncertekre járó közönséget az oltás fontosságáról győzze meg. A szereplők és a film készítői fontosnak tartják hangsúlyozni, hogy számukra az oltás nem politikai kérdés, a megszólalásokért pedig senki nem kért és nem is fogadott el fizetséget.

Azzal a céllal hívtuk össze az ország számos pontján tevékeny szervezőket és a legismertebb művészek közül sokakat, hogy saját szavaikkal mondják el, mit gondolnak az oltás jelentőségéről. Mindenki azt várja, hogy végre biztonságban legyünk és ugyancsak biztonságosan elindulhassanak a koncertek, fesztiválok. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy a jelenleginél is többen oltassák be magukat

– mondja Lobenwein Norbert, fesztiválszervező, a film rendezője. „Ezért kértünk fel példaképeket, olyanokat, akiket sok millióan követnek. A riportok készítése közben azt éreztük, ritka és fontos pillanat, hogy a hazai könnyűzene e meghatározó szereplői egyszerre mesélnek az érzéseikről, élményeikről, főként egy olyan ügy, a pandémia kapcsán, amely mindenkit súlyosan érintett. Ezért gondoltuk úgy, hogy ezekből a beszélgetésekből egy riportfilm is kerekedhet, amelyet akár most, akár évek múlva fontos korlenyomatként is érdekes lesz megnézni.”

A riportokban a művészek és szervezők őszintén mesélnek arról, hogy milyen volt számukra az elmúlt időszak, mit várnak az első koncertektől. A filmben szerepel sok más sztár mellett ByeAlex, Vitáris Iván, a Welhello, a Tankcsapda, de a legnagyobb fesztiválok szervezői is.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: