KULT

Könnyfakasztónak szánt műsorban derült ki, hogy egész jó humora van a Schobert házaspárnak - megnéztük az Életünk története első adását

Friderikusz Sándor műsorában fény derült arra is, hogy 20 év múlva Schobert Norbiból Hide the Pain Harold, míg Rubint Rékából egy szexi rocknagyi lesz. Mindeközben a műsorvezető gyakran diszkréten a háttérbe vonult.
Malinovszki András - szmo.hu
2020. november 02.


Link másolása

Vasárnap este elstartolt Friderikusz Sándor legújabb műsora, az Életünk története. Ebben a talkshowban profi maszkmesterek segítségével híres párokat repítenek előre az időben, hogy megnézhessük, milyenek lesznek saját maguk és egymás szemében idősebb, sőt egészen öreg korukban. Garantált megdöbbenés és könnyek voltak borítékolhatók - az önfeledt röhögések csak váratlan plusz esszenciát adtak a műsornak.

Az első este Schobert Norbert és Rubint Réka jövőjébe pillanthattunk bele, ami Norbi legutóbbi megnyilvánulásait, és az azokra érkezett reakciókat tekintve merész vállalkozásnak tűnt, de a műsorkészítők bátorsága kifizetődni látszott:

olyan arcát ismerhettük meg a sztárpárosnak, amivel a közösségi média felszínes világában, és eddigi tévés szerepléseik során nem nagyon találkoztunk.

Az Életünk története egy nagyon puritán felvezetővel kezdődik, amiben Friderikusz Sándor néhány perc alatt - kissé didaktikusan - elmagyarázza, hogy mit is fogunk látni az elkövetkezőkben. Már ennél a bemutatásnál érezhető, hogy ez a műsor azok közé tartozik, ahol az egykori showman kevésbé extrovertált oldalát mutatja meg. Legalább annyit megismerünk kíváncsiságából, mint legutóbbi tévés produkciójában, az Összezárva Friderikusszal-ban.

Az alapötlethez egy kissé felemás külcsínt kapott a produkció: a háttérdíszletek és bútorok alapvetően az otthonosságot és az intimitást sugározzák (a műkandalló a kevés felesleges giccs egyike), azonban a hatalmas terek és a nagy távolságok az egészre egy elidegenítő hatást borítanak. Nézők hiányában talán kevésbé stúdiószerűre is be lehetett volna rendezni a sztárpárok jövőjét, ami jobban is illett volna a műsor hangulatához.

Nem kardinális kérdés, de nagyon furcsa és nehezen megszokható, hogy a műsorvezető az első adás párjának egyik tagjával tegeződik, a másikkal magázódik, miközben a közös megszólításnál ezt váltogatja. Valamelyest meglepő módon a műsor első harmadában (a jelenben, amikor a páros tagjai önmagukról és a kapcsolatukról beszélnek) Friderikusz Sándor még a vártnál is visszafogottabb: bár kíváncsisága és kérdései méltóak talkshow-s múltjához, a szinte minden szórakoztató produkciójában meglévő fanyar humorából itt alaposan visszavesz, mutatva, hogy könnyed viccelődéssel ezúttal nem annyira kívánja elterelni a lélektani mélyfúrást. Annál váratlanabb, hogy

az első igazán jó poén Rubint Rékától érkezik, aki egyébként az egész műsor alatt kifejezetten szórakoztató, alaposan levetkőzve a különböző (úgy a hagyományos, mint a közösségi) médiákban ráragadt szerepet.

Az borítékolható volt (a készítőknek nem is titkolt szándéka), hogy számtalan könnycseppet fogunk látni a szereplők egyre öregedő arcán, de a műsorvezető ügyes terelgetésének köszönhetően az első mécsestörésig mindössze a 13. percig kell várnunk - ekkor egyébként még bőven a "jelenben" tart a műsor. A házaspár - főként Friderikusz egyetlen előtérbe helyezkedése és hajthatatlan stílusa miatt - még az olyan kellemetlen témákat sem kerüli, mint Norbi félrelépése vagy komoly szívműtétje.

És ezen a ponton el is érkezünk a legkevésbé megkerülhető kérdéshez. Schobert Norbert időnként nem hazudtolja meg a közösségi médiából ismert önmagát. Mikor arról kell beszélnie, mi fogta meg elsőként Rékában, szemrebbenés nélkül a fenekét említi, majd akkurátusan végigmegy élete párjának testrészein, és csak a műsorvezető rákérdezésére ment egyet a "legjobb barát" státusz bedobásával. Ugyanakkor

e sorok írója számára most derült ki, hogy Norbinak jó a humora - azok a poénok, amiket a műsor különböző (elsősorban az elképzelt jövőt ábrázoló) pontjain eldurrant, kifejezetten frappánsak, és mindegyik jókorát üt az adott pillanatban.

Nehéz ugyanakkor nem emlékezni a fitneszguru év eleji felszínes ámokfutására, amiért most külön kár, mert az Életünk története alapján kelthetné egy barátságos és jópofa fickó benyomását is.

A műsor ezzel fel is adja a nagy leckét: kinek-kinek magának kell eldönteni, hogy a húsz évről húsz évre öregedő vicceskedő Norbi bácsi, vagy a nagyképű és otromba beszólásokkal operáló milliárdos fitneszsztár személyiségét akarja elraktározni magában.

Az első műsor maga tartogat érdekes fordulatot is: amikor a 20 évet öregedett sztárok - egy egész jól sikerült átvezető grafika után - meglátják egymást (majd csak ezután saját magukat), borítékolható módon elmorzsolódik néhány könnycsepp, de egyszersmind ezek a műsor legviccesebb pillanatai is.

A jelenet, amikor Schobert Norbert megtudja 70 éves önmagáról, hogy kopasz lett, kifejezetten vígjátékira sikerült.

Az fő attrakció, az átalakulás természetesen semmilyen kivetnivalót nem hagy maga után: a maszkmesterek munkája alapjáraton is tökéletes, de a teljes hatás kedvéért a készítők a szereplők genetikai adottságait, szüleik vonásait és még életmódjuk várható hatásait is figyelembe veszik az öregítésnél. Friderikusz Sándor pedig mesterien irányítja szereplőit a nevetések és a könnyek között. Nyilván nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy a kor előrehaladtával az utóbbiakból lesz egyre több.

Nagy meglepetés lenne, ha bármelyik sztárpáros azt mondaná a műsorfolyam során az időugrásokkor, hogy ilyen jövőbeli fejjel inkább váljanak szét az útjaik, de így is kifejezetten szórakoztató látni egymás reakcióit - különösen olyan esetben, amikor megtudhatjuk, hogy

Schobert Norbiból hetven évesen a jellegzetes fogazat nélküli Hide the Pain Harold, Rubint Rékából pedig 62 esztendősen egy szexi rocknagyi lesz.

Az Életünk története nem ad többet, mint amit ígér: 55 megható és szórakoztató percet, azt viszont nagyjából egyenletes színvonalon. A szereplők nem meglepő módon az egész műsor alatt egyre szimpatikusabbak lesznek, és ehhez a tárgyalt első adásban csak hozzátesz a Shobert-Rubint házaspár fent említett felhőtlen humora. Mondhatnánk azt is, hogy jó Friderikusz Sándort újra a képernyőn látni (nem is hazudnánk), de őszintén szólva ebben a műsorban a showt nem ő, hanem a látvány és a szereplők egymás közti viszonya viszi el. Nagy megfejtéseket és óriási drámákat valószínűleg a következő részekben sem kell várni, de azért álljon itt egy bölcsesség a 90 éves önmagát megpillantó Norbitól:

„Ha a 90 évet megélem egészségben, felőlem rondább is lehetek!”

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


KULT
A Rovatból
Videó: Ilyen rossz állapotban van Ozzy Osbourne, ezért marad el a turnéja
A többek közt Parkinson-kórban is szenvedő énekes alig tud már járni, és képtelen színpadra állni többé. Online még talán hallhatjuk énekelni, de a budapesti koncert is elmarad májusban.

Link másolása

Ozzy Osbourne megtörten bejelentette, hogy sajnos fizikailag képtelen teljesíteni a már meghirdetett Európa-turnéját. Instagram oldalán posztolta: "Ez a valaha volt legnehezebb dolog, amit közölnöm kell veletek, drága rajongóim..."

A négy évvel ezelőtt történt quad-balesete és gerinc-sérülése miatt számos műtéten átesett teste már nem bírja a terhelést, nem tud utazni, fellépni pedig pláne nem lenne ereje.

A Black Sabbath frontembere 2020-ban hozta nyilvánosságra, hogy Parkinson-kórban szenved. Négy éve diagnosztizálták nála a betegséget, amikor egy szerencsétlen otthoni elesés miatt ugyancsak kórházba került. A rocklegenda akkor az amerikai televíziókban azt nyilatkozta: Minden végtagja fáj, remeg, zsibbad. Érthető tehát, hogy képtelen színpadon állva énekelni.

"Szintén hálás vagyok amiatt, ahogy mindannyian türelmesen ragaszkodtatok a megvett jegyekhez, de jó lelkiismerettel mostanra rájöttem, hogy fizikailag nem vagyok képes megcsinálni a közelgő európai és brit turnémat – írta Osbourne.

A videót a rocksztárról a Daily Mail hozta nyilvánosságra:

A Santa Monica-i sajtótájékoztató után láthatóan rossz állapotban, bottal bicegve kapták lencsevégre Ozzyt, aki igazi rocksztárhoz méltóan mégy egy peace-jelet mutatott a helyszínen várakozó rajongóinak.

"Sohasem gondoltam volna, hogy a turnéknak így lesz vége. A csapatom most azon dolgozik, hogyan léphetnék fel anélkül, hogy városról városra, országról országra utaznék"

- írta Ozzy.

A tavalyról idén májusra halasztott budapesti Aréna-koncert is része lett volna a Judas Priest-tel közös turnéjának, így ez is elmarad.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KULT
D. Nagy Lajos: „Túlzás, hogy Feró írta a Bikini legnagyobb slágereit”
Szerinte Feró sok szöveget írt, amik valóban jók is voltak. Ő azonban inkább szerzőtársként tekint rá.

Link másolása

Túlzás, hogy Feró írta a Bikini legnagyobb slágereit - mondta a Blikknek D. Nagy Lajos, a Bikini énekese. A zenekar az alapítás 40. évfordulóját ünnepli az Arénában májusban, a zenész ebből az alkalomból adott egy hosszú interjút a lapnak.

D. Nagy a beszélgetésben felidézte a kezdetetek is. Mint mondta, a Bikini válságban volt, amikor Németh Alajos, Lojzi megkereste őt.

„Én akkor jöttem vissza Angliából, és semmi kilátásom nem volt arra, hogy bandám legyen, így boldogan mondtam igent” - emlékezett vissza D. Nagy. Az énekesnek azonban volt egy feltétele is: a régi dalokat nem akarta énekelni, azt akarta, hogy a nulláról kezdjék.

Arra a felvetésre, miszerint Nagy Feró azt állítja, hogy a Bikini legnagyobb slágereit neki köszönhetjük, D. Nagy azt mondta: ő nem így emlékszik.

„Sok szöveget írt, jók is voltak. A Mielőtt elmegyek dallamát Lojzi írta, a szövegét én, ám amikor bementünk a stúdióba, Ferónak volt egy ötlete, beleírt a refrénbe, a szövegbe és a zenébe, amitől kétségtelenül jobb lett a dal, való igaz. Szóval szerzőtárs volt, de hogy ő írta volna, az enyhe túlzás. De mindegy is, régen volt, az idő megszépíti a dolgokat.”

D. Nagy azt is hozzátette, hogy mikor készült a lemez, akkor öt-hat dallal megkeresték a lemezgyárat, hogy szeretnék kiadni az albumot. A Hungaroton lemezkiadó egykori zenei szerkesztője pedig azt javasolta, hogy amolyan tanácsadóként vegyen benne részt Trunkos András és Nagy Feró, de „a dalok többségébe nem szóltak bele”.

D. Nagy azt is elmondta, hogy a májusi születésnapi bulira nem hívtak vissza senkit, „mindig az aktuális zenekar ünnepli az évfordulót”.

„Ahogy most létezünk, jó ahogy van, mondtam is nekik, hogy innen már nem lehet kilépni”

- tette hozzá.

A zenészt a családjáról is kérdezték, és elárulta: júliusban megszületett Daniella lánya első gyermeke, így nagypapa lett.

„Van egy kisfiú unokám, aki csodálatos. Megyek, amikor tudok, de a sok jelenlevő vírus miatt óvatosabbak vagyunk. Naponta kapom azonban a képeket.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
Dave Bautista a legjobb benne, és ezzel el is mondtunk mindent a filmről – Kopogás a kunyhóban
Sajnálatos módon még thrillernek is kevés ez az M. Night Shyamalan-film, de a színészek kárpótolnak a pocsék moziélményért. Kritika.
B. M.; képek forrása: imDb.com és YouTube - szmo.hu
2023. február 03.


Link másolása

Sajnos mindenkit el kell keserítenem, csak egy középszerű film lett a végredmény. M. Night Shyamalan rendező régóta keresi önmagát, de a Jelek óta nem igazán volt jó filmje. A Széttörvét James McAvoy és Anya Taylor-Joy vitte a hátán, A látogatás és az Idő pedig annyira röhejesen rosszra sikeredett, hogy túlléptek önmagukon és átestek a már szórakoztató kategóriába.

Igazából a Kopogás a kunyhóban is majdnem annyira jó lett, mint a Széttörve,

köszönhetően a színészeknek, de a forgatókönyv gyengeségei miatt majdnem olyan szórakoztató, mint az Idő, de egyik lécet sem sikerült végül megugrania, így maradt a középszerűség.

A történet röviden: egy homoszexuális pár, Eric és Andrew (Jonathan Groff és Ben Aldridge) nyolcéves kislányukkal egy elszigetelt kis erdei kabinban nyaralnak, de kikapcsolódásukat megszakítja négy idegen, akik megkötözik őket és

azt követelik tőlük, hogy önként áldozzanak fel maguk közül valakit. Erre szerintük azért van szükség, mert csak így kerülhető el az apokalipszis.

A négy idegen nem ölheti meg a család egy tagját sem, de a feszültség és a tét egyre nagyobb és az idő fogytán van. Eléggé in medias res kezdődik, ahogy rögtön megjelennek a „rosszak”, de shyamalanosan tele van pakolva a film unalmas flashbackekkel, amikre nem tudom, hogy tényleg szükség volt-e, mert nagyon megtörik a lendületet és a feszültséget. A nagy kérdések: vajon tényleg igazat mondanak az idegenek? Valóban közel van a világvége?

A kopogás a kunyhóban egy számomra ismeretlen Paul Tremblay-könyvadaptáció, M. Night ebből írt forgatókönyvet, de a film története annyira mély, mintha egy kocsmai beszélgetésből írták volna. Ott szoktak ilyen abszurd dolgokkal viccelni egymással, hogy "Te mit csinálnál inkább: egy évig milliárdosként élnél, de közben tudod, hogy meghalsz az év végén, vagy száz évig szegénységben?", és társai. Valószínűleg a könyvben ennél mélyebb témákról is szó volt, de azokat nem sikerült adaptálni. Sok mindent érint Shyamalan forgatókönyve,

csak semmiben sem mélyül el igazán, nem ad hozzá semmi pluszt ezekhez a gondolatokhoz.

Például szóba került a rasszizmus, szexizmus, homofóbia, de nem fejti ki rendesen egyiket sem, mindent csak érintőlegesen. Bár mondhatnám, hogy cserébe a megvalósítás különleges és egyedi, de nagyon nem az. A képi világ és a set design annyira erős, mint egy hármasra értékelt egyetemi vizsgafilm. Mivel egyetlen helyszínen, az erdőben forgatták egy kunyhóban mikro büdzséből, így esélyes az anyagi siker, a stúdió nem kockáztatott nagyot vele. Nem tudni mekkora lehetett a költségvetés, de a nagyja biztosan a színészekre mehetett el.

Dave Bautista kiváló befektetésnek bizonyult, hihetetlenül jó a szerepében, széles vállán cipeli az egész filmet. Az ő karaktere érdekes, játéka komplex és végre nem csak egy vicces hústorony. A probléma, hogy még sem lehet neki drukkolni, mert hiába kiemelkedő a karaktere, a motivációja és a karaktere miatt egyértelműen ő az antagonista. A másik három idegent Abby Quinn, Rupert Grint és Nikki Amuka-Bird alakítja, ők is kiválóan hozzák a szerepeiket.

Mindenkinek van valami Shyamalanos szeszélye, ami definiálja a karakterét.

De sajnos semmi mélység nincs bennük, mégis tisztességesen eljátsszák őket. Az igazi gond az, hogy a másik oldalnak se nagyon lehet drukkolni, Ben Aldridge és Jonathan Groff kettőse szerethető, a homoszexuális pár, de papírvékonyak a karaktereik. Csupán annyit tudunk meg róluk, hogy nagyon szeretik egymást és a

kislányukat. A kilencéves Kristen Cui nagyon ügyes a kis Wen szerepében, ő talán az egyetlen szerethető szereplő, ami nem véletlen, hiszen ő szimbolizálja az ártatlanságot és az emberiség jövőjét.

Ami mellett viszont nem tudok elmenni, hogy vizuálisan mennyire rossz élmény nézni a filmet. Szinte már rondának is lehetne nevezni a kamerakezelést. Értem, hogy koncepció lehetett, de nagyon zavaróak a folyamatos szuperközelik, gyakorlatilag a színészek arcában van a kamera. Ez egy Dave Bautistánál ez különösen vicces, mert szegénynek amúgy sincs kis feje, de amikor premier plánban az egész vásznat betölti, még groteszkebb lesz a látvány.

A fókusz gyakran el van csúszva, gondolom művészi döntésből, de nézőként kifejezetten zavaró.

Zack Snyder használta hasonlóan a kamerát a Holtak serege forgatásán, én már ott se szerettem ezt a technikát. Szerencsére viszont a színészek kárpótolnak a pocsék moziélményért. Sajnálatos módon még thrillernek is kevés ez a film, mert alig van benne feszültség.

A főszereplőket nem lehet bántani, a brutális, erőszakosabb jelenetek a kamera látóterén kívül történnek, a CGI sokszor zavaróan gyenge, eléggé „tescogazdaságos” világvégét látunk. Nem vicceltem, amikor azt mondtam, hogy kisköltségvetésűnek hat az egész.

Nem moziba való lenne, a streaming szolgáltatók műsorán találkozunk hasonló művekkel.

Az igazság az, hogy talán csak Dave Bautista játéka miatt érdemes megnézni a Kopogás a kunyhóban-t, vagy ha esetleg felcsigáz valakit M. Night Shyamalan neve, hogy ebből az abszurd felvetésből mit fog kihozni. Minden úgy történik, ahogy azt a néző várja, semmi meglepetés, semmi adrenalin. Ugyan van a filmnek egyfajta bája, de nem biztos, hogy megér egy mozijegyet.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
Szünetre vonul az X-Faktor, jön a The Voice az RTL-re!
Lesz még X-Faktor, csak nem 2023-ban. A The Voice-nak nagyon különleges szabályai vannak, a zsűri például háttal ül a versenyzőknek.

Link másolása

72 országot már meghódított, hamarosan pedig az RTL képernyőjére érkezik a The Voice - hangzott el az RTL Fókusz című műsorában. A világ egyik legsikeresebb tehetségkutató műsora az idén szünetre vonuló X-Faktort váltja.

Kolosi Péter, a csatorna programigazgatója mindenkit megnyugtatott: lesz még X-Faktor, csak nem 2023-ban.

A The Voice-nak nagyon különleges szabályai vannak: a zsűritagok háttal ülnek, nem látják, hogy ki énekel, ezért első körben a hangjukkal kell meggyőzniük a zsűrit a versenyzőknek. Itt tehát a hang a legnagyobb fegyver.

2015-ben egyébként Király Viktor vett részt a The Voice adásában, szép sikert is aratott.

Egy kommentelő ezt írta:

"Azt ugye vágod hogy egy világsztár kb 10mp-n belül megynomta azt a gombot, és állva tapsolt neked?! Ez nagyon nagy megtiszteltetés!"

Link másolása
KÖVESS MINKET: