News here
hirdetés

KULT
A Rovatból
hirdetés

„Az a Liptai Claudia, akit én ismerni véltem, a Centrál Színház színpadán eltűnt” – megnéztük a Beszélő fejeket

Alan Bennett az angol humor egyik legendája, a Centrál Színház előadása kötelező minden rajongónak.

Link másolása

hirdetés

Alan Bennett neve méltatlanul kevéssé ismert a magyar közönség előtt, pedig művei itt járnak közöttünk színházban, moziban, tévében, könyvben is.

A 87 éves Alan Bennett az angol humor kultikus figurája.

Ő volt az egyik tagja a hatvanas évek elején az oxfordi és cambridge-i egyetemistákból alakult Beyond the Fringe nevű négyszemélyes produkciónak (és Jonathan Miller 2019-ben bekövetkezett halála óta a legendás társulat utolsó élő tagja), amely hatalmas nemzetközi sikerével megnyitotta az utat Nagy-Britanniában az abszurd humor előtt. Az Alan Bennett, Peter Cook, Jonathan Miller és Dudley Moore által kitaposott ösvényen indult útra a Monty Python, Rowan Atkinson, Emma Thompson, vagy „Dr. House” Hugh Laurie és Stephen Fry. A Beyond the Fringe világszerte számos humoristának jelentett inspirációt, nincs ez másként Magyarországon se.

Alan Bennett írta a Michael Palin főszereplésével készült Magánpraxis (Private Function) című filmet (ez az az emlékezetes film, amelyben Michael Palin ellop egy disznót), de népszerű volt A királynő olvas című regénye is.

Bennett írói munkásságának nálunk legismertebb darabja azonban kétségtelenül a Beszélő fejek (Talking Heads) sorozat. Ez a félórás, szatirikus hangvételű monológokból álló sorozat a BBC televíziónak készült, csak később lett színházi előadás belőle. Nálunk fordítva történt. Előbb mutatták be színházban (Budapesten ment a Tháliában és a Radnótiban is, de a Szegedi Nemzeti Színház is műsorára tűzte), majd a magyar színházi változatból készült tévésorozat is, amely egyébként megtekinthető az MTV honlapján, az archívumban.

Ezúttal a Centrál Színház porolta le a népszerű darabot. A tévésorozat eredetileg két évadot ért meg, és 12 monológ született, illetve egy önálló monodráma, 2020-ban pedig újra forgatta a sorozatot a BBC, amiben szerepel 2 új, 2019-ben írt monológ is.

hirdetés
Puskás Tamás rendezésében ebből négy történet elevenedik meg.

Borbás Gabi olyan idős hölgyet alakít, aki fűnek-fának levelet ír. A képviselőjének, a patikusnak, a rendőrségnek. Panaszkodik a szomszédokra, a „pakikra”, a rendőrökre, míg végül bosszantó szokása bajba sodorja.

Sztarenki Dóra egy feltörekvő, fiatal színésznő bőrébe bújik, legutóbbi filmszerepéről mesél, amelytől karrierje szárba szökellését várja. Kicsit sem gyanús neki, hogy a filmben teljesen meztelenül kellett színre lépnie – profik vagyunk! –, és a nyugatnémet és török piacra szánják.

Liptai Claudia tipikus brit háziasszony, aki a férjéért és a kertjéért él. Aztán összebarátkozik a szomszédasszonnyal, aki megölte a férjét, és a különös barátság más megvilágításba helyezi saját házasságát is.

Végül Scherer Péter lép színre Grahamként, aki meglett férfiember létére a mamájával él, furcsa magazinokat olvas, és egy nap azzal kell szembesülnie, hogy anyukája életében megjelenik egy hódoló (érdekesség, hogy Grahamet eredetileg maga a szerző játszotta).

Alan Bennett szenzációsan ért hozzá, hogy miközben megnevettet, a soraiból mégiscsak egész sorsok, nehéz élethelyzetek vagy egyenesen sorstragédiák bontakozzanak ki. Bár szereplői ízig-vérig britek, mégis fájóan ismerősek, hisz ezek az archetípusok nap mint nap köztünk járnak.

Borbás Gabi elementáris humorral alapozza meg az előadás hangulatát, vérbeli komika. Sztarenki Dóra a végtelen naivság élő szobra, Scherer Péter pedig zabálni valóan cuki, mint mindig.

A legnagyobb meglepetést Liptai Claudia okozza. Bevallom, színpadon még nem láttam. Valószínűleg nem vagyok egyedül az országban azzal, hogy eddig leginkább a tévés arcát ismertem. Nagyon kíváncsi voltam, képes-e túllépni a celebként felépített imázsán.

Jelentem, az a Liptai Claudia, akit én ismerni véltem, a Centrál Színház színpadán eltűnt. Nyoma sem volt. Egy pillanatra sem jutott eszembe. Mrs. Horrocksot láttam, a magában mindent „is” elfojtó brit háziasszonyt.

Claudia egészen kiváló színész, pedig nehéz feladat ilyen hosszan egyedül a színpadon lenni, és lényegében díszlet és kellékek segítsége nélkül, csupán a remek szövegbe kapaszkodva fenntartani a feszültséget, az érdeklődést. Ráadásul nagyon erős mezőnybe került, de minden tekintetben megállta a helyét.

A produkció nagy erénye a visszafogottság. Az ilyen fajta angolhumorban az a legnehezebb, hogy akkor működik jól, ha komolyan vesszük, nem játsszuk túl.

Alan Bennett

Ha viccesre veszik a figurákat, grimaszokkal, csetlés-botlással próbálják növelni a humorfaktort, az óhatatlanul elviszi egész más irányba.

Szerencsére Puskás Tamás rendező meg sem próbálta ilyesmire rávenni színészeit. Kollégáival nagyon jó érzékkel választották ki az egyes karakterek ruháit, és még arra is figyeltek, hogy az egyetlen díszletelem, a szék, amin az adott szereplő ül, önmagában is megteremtsen már egyfajta atmoszférát. Ugyancsak fontos szerepe van Puskás Dávid zenéjének is.

Mindenképpen kiemelném Vajda Miklós fordítását. Miközben lépten nyomon láthatjuk, hogy előszeretettel fordítanak újra darabokat, a Beszélő fejek az első pillanattól a 2019-ben elhunyt Vajda tolmácsolásában fut Magyarországon. Vajda nevéhez olyan ikonikus darabok magyar szövege fűződik, mint az Amadeus, A pillangók szabadok vagy a Mezítláb a parkban. Nem mellesleg íróként is remekelt, „Anyakép, amerikai keretben” című önéletrajzi ihletésű regényét csak ajánlani tudom.

Zavarban vagyok, mert egy kritikustól elvárás, hogy találjon valami negatívumot is. De a Centrál Színház Beszélő fejek előadásába tényleg nehéz belekötnöm. Talán csak annyit tennék hozzá, hogy én még néztem volna.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KULT
Ukrajna nyerte az Eurovíziós Dalfesztivált
Volodimir Zelenszkij a győzelem után úgy fogalmazott „Mindent megteszünk azért, hogy egy napon az ukrán Mariupolban láthassuk az Eurovízió résztvevőit és vendégeit”.

Link másolása

hirdetés

Az ukrán Kalush Orchestra nyerte az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjét, ezzel szimbolikusan demonstrálva az európai közvélemény kiállását Ukrajna mellett az orosz invázió árnyékában - írja a BBC.

A zsűri szavazatai után Ukrajna 192 ponttal még a negyedik helyen állt. Ekkor a brit Sam Ryder vezetett 283 ponttal, a másodikon Svédország 258 ponttal, a harmadikon Spanyolország 231-gyel.

A pontok másik felét azonban a közönségszavazás adta, itt viszont taroltak az ukránok.

A Kalush Orchestra ugyanis 439 pontot kapott a közönségtől, így végül 631 ponttal nyerte Ukrajna az Eurovíziót.

A második helyen az Egyesült Királyság, a harmadikon pedig Spanyolország végzett.

hirdetés

A 2022-es Eurovízión eredetileg 41 ország indult volna, Oroszországot azonban kizárták az ukrajnai háború miatt.

A Kalush Orchestra tagjai csak külön engedéllyel utazhattak külföldre, ugyanis a harcra fogható ukrán férfiak nem hagyhatják el jelenleg Ukrajnát. Egyik tagjuk azonban így is otthon maradt és a fronton harcol.

A torinói döntőben az előadást a Kalush Orchestra frontembere Oleh Psziuk úgy fejezte be:

"Kérlek, segítsetek Ukrajnának, Mariupolnak! Segítsetek az Azovsztalnak most!"

A győzelem hírére Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Telegram-oldalán reagált.

"Bátorságunk lenyűgözi a világot, zenénk meghódítja Európát! Jövőre Ukrajna ad otthont az Eurovíziónak, története során már harmadszor. És hiszem, hogy nem utoljára. Biztos vagyok benne, hogy az ellenséggel vívott csatában sincs messze a győzelmi akkordunk. Mindent megteszünk azért, hogy egy napon az ukrán Mariupolban láthassuk az Eurovízió résztvevőit és vendégeit"

- fogalmazott Zelenszkij.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KULT
A Rovatból
hirdetés
A lebombázott Ukrajnában forgatták az Eurovízió győztes dalának a klipjét
Romokban álló városokban adják elő a győztes dalt, ami sokak szerint „Ukrajna anyjának” szól.

Link másolása

hirdetés

Ahogy arról beszámoltunk, az ukrán Kalush Orchestra nyerte az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjét szombat este.

A zenekar azóta közzétette "Stefania" című dalhoz készült hivatalos videót is, amelyet Buha, Irpiny, Borodjanka és Hosztomel városaiban forgatták.

Videó: A dal hivatalos klipje

„Eredetileg ezt a dalt édesanyámnak címeztem, de amikor kitört a háború, a dal új jelentéseket kapott. Bár egy szó sincs benne a háborúról, sokan elkezdtek Ukrajna anyjára asszociálni” – írta az énekes, hozzátéve, hogy „a 'Stefánia' most a háborúnk himnusza, de szeretném, ha a győzelmünk himnusza lenne”.

A videoklipet egy nap alatt már több mint 5,5 millióan nézték meg.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KULT
Pikáns jelenetek és spanyol gitár: 2021 felfedezettje, Hadas Alfréd új nyári dallal debütál
A Táncolj című dal egy lüktető, nyári felvétel, amelyhez egy rendkívüli helyszínekkel és szereplőgárdával megspékelt kisfilm is csatlakozott.

Link másolása

hirdetés

A legutóbbi Sztárban sztár leszek! egyik legkiemelkedőbb tehetsége, Hadas Alfréd új, „Táncolj” című szerzeményében a latin ritmusé és a különc előadó védjegyének számító, ikonikus rapbetéteié a főszerep. A fülledt hangulatú újdonság egy eseménydús videóklippel együtt érkezik, amiben többek közt Alfréd szerelmét, Mardollt is láthatjuk nem akármilyen szerepben.

Féktelenül kreatív és frappáns karakter Hadas Alfréd, aki legutóbbi, TikTokon is népszerű, komolyabb hangvételű zenéje, az „Engedj el” után a sajátságos humor és határtalan szabadság kapott helyet.

A „Táncolj” egy lüktető, nyári felvétel, amelyhez egy rendkívüli helyszínekkel és szereplőgárdával megspékelt kisfilm is csatlakozott. Egy mexikói bár parodisztikus western ihletésű képsoraitól, medencés bulin keresztül, a barlang legmélyén át egészen egy repülőgépes katasztrófát kísérhetünk szemmel.

A képkockákon olyan előadók szerepelnek, mint Pribelszki Norbit, Fehér Hollót, Závodi Marci, sőt Alfréd kedvese hűtlen szeretőként tűnik fel.

„A videóklipben Mardoll velem csalja meg filmbéli párját. Bizarrnak bizarr volt! De a legjobb a mi kapcsolatunkban, hogy mindketten őrültek vagyunk kicsit… lehet nagyon J Főleg úgy, hogy Cathie fiktív partnere, Roland egy nagyon jó barátom. Úgy fogjuk fel, mint egy nagy poént, ha hárman találkozunk, biztosan felemlegetjük és éveken keresztül nevetünk majd!” – mesélte Alfréd a kisfilm hátterét.

VIDEÓ: Hadas Alfréd - Táncolj

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KULT
Így rázza Lois Griffin a Szegedi Dómnál: Magyarország nevezetes helyszínein táncolnak a Family Guy szereplői
Május 16-án a 20. évadjára készülő animációs sorozat szókimondó figurái megrohamozták a nevezetes hazai helyszíneket, hogy ott táncrevü keretében ünnepeljék a legújabb szezon érkezését.

Link másolása

hirdetés

Magyar nagyvárosok főterein szúrták ki a Family Guy szereplőit.

A huszadik évadjára készülő animációs sorozat színes és szókimondó karakterei szabályosan megrohamozták a nevezetes hazai helyszíneket, hogy ott táncrevü keretében ünnepeljék a legújabb szezon érkezését.

A Comedy Central promóvideójában láthatjuk a Griffin család fékevesztett vakációját, amely során bejárták az ország szinte minden szegletét.

Jubileumi 20. évadra készül Seth MacFarlane ikonikus rajzfilmsorozata a Comedy Centralon május 16-án. A Family Guy az ezredfordulót követő legnépszerűbb animációs szériák közé tartozik, pozícióját pedig töretlenül tartja azóta is: Magyarországon a humorcsatorna nyomán vált széles körben ismertté. A sorozat promója most elhozta a rajzolt családot úgy, ahogy még sosem láthattuk őket: ismert magyarországi nevezetességeket látogattak meg a táncoslábú Griffinék.

Miközben a família kutyája, Brian és a gyilkos kedvű kisbaba, Stewie utcazenéléssel töltötte idejét a pécsi Széchenyi téren, a legvonzóbb rajzfilmanyukák Mt. Rushmore-ján helyet kapó Lois Griffin játszotta a csábítót a Szegedi Dóm közvetlen közelében. A 20. évad kampányplakátjain továbbá a családfő, Peter és egyetlen kislánya, Meg látható a Győri Balett tagjaiként, de Griffinéknek még arra is volt ideje, hogy egy Diósgyőr meccsre is kilátogassanak.

A Family Guy 20. évadja május 16-án 22:00-tól startol a Comedy Centralon magyar szinkronnal.

hirdetés

VIDEÓ: A beharangozó


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: