KULT

Benedict Cumberbatch egy báb segítségével keresi eltűnt fiát - Eric

Hatalmas nevek, jó atmoszféra, ügyes megvalósítás, ám a történet lassan, de biztosan letér a tőle elvárt iránytól.
B.M.; Fotók: imdb.com - szmo.hu
2024. június 13.Az első előzetesek alapján az Eric-et nagyon nehéz bekategorizálni.

Egyrészt érdekes karakterdráma egy alkoholista, munkamániás, maximalista apa szemszögéből, másrészt egy érdekes nyomozás története.

Valahogy ezt a két zsánert sikerült Abi Morgannak úgy vegyíteni, hogy hiába kaptunk több nagy gyomrost is a sorozat nézése folyamán, minden epizód végén azért megnyomtuk azt a következő rész gombot.

Történetünk szerint 1985-ben járunk New Yorkban. Az AIDS-krízis alatt, amikor épp a lakhatási válság is lecsapott a Nagy Almára, rengeteg hajléktalan és mélyszegénységben élő lakosa volt a városnak. Vincent (Benedict Cuimberbatch) egy gyerekműsor társalkotója, írója és egyik fő bábmestere.

Ez volt világ életében Vincent álma, műsora, a Good Day Sunshine nézettsége épp lefelé ívelőben van, és az öltönyös pénzemberek valami új bábot követelnek Vincenten.

Ez persze kihatással van a magánéletére is, hiszen az amúgy is labilis Vincent a családján kezdi el levezetni a munkahelyi stresszt, ami alkoholizmusba és hangos veszekedésekbe torkollik feleségével, Cassie-vel (Gaby Hoffmann). Amit közös tíz éves gyermekük, Edgar (Ivan Morris Howe) mindig végig hallgat.

Az egyik komolyabb vita után Edgar nem szól senkihez, és dühösen, egyedül elindul otthonról, nem akar apjával együtt menni, Vincent ráhagyja és csak a nap végén derül ki számára, hogy fia nem érkezett meg az iskolába. Ezt a stresszt már nem bírja elviselni, és tudja, hogy erre a házassága és a munkája is rámehet. A mentális összeomlás közepén kitalál magának egy új képzeletbeli bábot, eltűnt fiának jegyzetei alapján. Meggyőződése, hogy ez a báb, Eric lesz a kulcsa fia hollétének felkutatásához. Bejön a nyomozós szál.

Ledroid nyomozó (McKinley Belcher III) vezeti az eltűnésekkel foglalkozó osztályt, akik elkezdenek nyomozni Edgar után.

Bekerül több szokásos netflixes klisé is a történetbe, Ledroid ugyanis homoszexuális, amit a rendőrségnél a 80-as években titkolnia kellett, illetve élete párja utolsó stádiumos AIDS-es. Valamint van több eltűnt gyermek is, akikkel nem foglalkozik a rendőrség, mert fekete bőrűek és elkönyvelik őket bűnözőknek. Általában ezek a történetelemek nem szoktak tetszeni, mert izzadságszagú, kötelező elemnek tűnnek 2024-ben, ám a korszakhoz illenek ezek a problémák és a forgatókönyv is ügyesen implementálja ezeket az egyeseknek woke-nak tűnő gondolatokat.

A színészekről csak szuperlatívuszokban lehet beszélni, Benedict Cumberbatch eredeti hangján egy telefonkönyvet is végig hallgatnék, főleg, ha Eric mély hangján szólal meg. A szerepe elég összetett, csak az alkotók sajnos az alkoholizmust helyezik előtérbe, pedig a mentális problémái és az apjával való konfliktusai sokkal érdekesebbek. Maradjunk annyiban, nem véletlenül lett olyan apa, hogy elmeneküljön otthonról a gyermeke.

A feleséget alakító Gaby Hoffmann is nagyon jó a szerepében, neki kevesebb játékidő jut, de amikor lehetőséget kap, azt kihasználja.

A Ledroit nyomozót alakító McKinley Belcher III is ügyes, a nyomozós szál jó, kellően ügyesen csavarják az eseményeket, a végére talán kicsit kiábrándítóan egyszerűek a megoldások, de ez nem róható fel a színészeknek. Akit még ki lehet emelni, az Dan Fogler, Vincent barátját és főnökét alakítja remekül, valamint Adepero Oduye, akinek a fia szintén eltűnt, csak nem kapott akkora hírverést, mint a gazdag családból származó fehér kisfiú eltűnése.

A hangulat erős, a ’80-as évek itt sokkal mocskosabban jön le, mint a szokásos nosztalgiafaktorral dolgozó egyéb netflixes tartalmakban. Ekkor tényleg senki nem törődött a színes bőrűekkel vagy a homoszexuálisokkal. Az LMBTQ gondolata se merül fel senkiben, és a gyerekeket minden téren kihasználhatták gonosz emberek, ez nem a meseszerű Stranger Things ’80-as évek. Talán emiatt a nyomasztó, ragadós hangulat miatt egyeseknek nehéz sorozat lehet az Eric, főleg témáját tekintve.

A gyerekekkel szembeni szexuális visszaélések és a családon belüli erőszak tematikája, ezt fontos tudni mielőtt nekiugrik valaki a sorozatnak.

Ezen felül elég lassan folynak az események. Illetve a címszereplő fontosságát is kicsit eltúlozták. Akik látták a 2017-es, kultikus Happy! című sorozatot, azok véletlenül se hasonló szériára számítsanak. Akik pedig nem látták még, azok mindenképpen pótolják be. Nem véletlenül hoztam elő a párhuzamot, a két sorozatnak nagyon hasonló az alaptörténete, de a Happy! olyan, mintha az Eric egy kolumbiai kokaintúrán lenne túl, lőpárbajokkal, belezéssel és 18+-os tartalmakkal bőségesen megáldva.

Ebből nem azt akarom kihozni, hogy az Eric rossz sorozat lenne, csak nem kiemelkedő. Alapötlet terén se egyedi, megvalósításában nagyon ügyes, de túl lassú és kimért ahhoz, hogy igazán áttörő legyen. Cumberbatch őrület határán lévő művész karaktere érdekes, de túlzottan elviszik az önpusztító alkoholista vonalra.

A nyomozás is ígéretesen indul, aztán gyorsan túl egyértelmű lesz.

Azért az alkotóknak nincs szégyellnivalójuk, tud hatni a nézőre az Eric, egy-két könnycseppet azért elmorzsoltam a végére. A szokásos Netflixes tucattartalmakhoz képest a streamingszolgáltató jobbjai közé tartozik. Vincent és Eric tragikus története megtekinthető magyar szinkronnal a Netflix kínálatában.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


KULT
A Rovatból
Mi lesz a Balaton Sounddal? Megszólaltak a szervezők
A legutóbbi zamárdi képviselő-testületi ülésen már elhangzott, hogy nem lesz több Sound a településen. Pumped Gabó is gyászolja már szeretett fesztiválját, de vajon mi lesz a Sound sorsa?


Nem sokkal a 16. Balaton Sound lezárulta után érkezett a hír, hogy lejárt a fesztivál szerződése Zamárdival. A Balaton-parti város polgármestere szerint így ez lehetett az utolsó alkalom, hogy a rendezvényre a településen került sor.

Korábban is voltak pletykák a fesztivál esetleges megszűnéséről, de akkor Vető Viktória, a Sziget Fesztivál és a Balaton Sound sajtófőnöke azt nyilatkozta, hogy nem foglalkoznak ezekkel a híresztelésekkel, mivel nincs napirenden a téma.

A sonline.hu azonban csütörtökön arról számolt be, hogy

a legutóbbi képviselő-testületi ülésen, amelyen a szervezők képviselője is részt vett, egyértelműen elhangzott, hogy az idei volt az utolsó Balaton Sound Zamárdiban.

Az Index megkereste a szervezőket, akik a hírre reagálva az alábbi választ küldték:

„A Balaton Sound jövőjét érintő hírekkel kapcsolatban továbbra is azt tudjuk megerősíteni, amit korábban is elmondtunk: egyelőre nincs döntés ebben a kérdésben. Az valóban helytálló, hogy

Zamárdi önkormányzatával még nincs megállapodásunk, de ennek az oka az, hogy az önkormányzati választások miatt erre még alkalom sem nyílt, hiszen az októberre felálló új testülettel lehet majd érdemben tárgyalni.

Ezért mi a nemsokára kezdődő Sziget Fesztiválra koncentrálunk, majd értékeljük a fesztiválszezont, és ezután fogjuk megválaszolni a jövőt érintő kérdéseket.”

A Balaton Sound a tematikus fesztiválok közé tartozik, hiszen többnyire DJ-k és elektronikus zenei formációk lépnek fel. A rendezvény 2007-ben nyitotta meg kapuit a Balaton déli partján, és a koronavírus-járvány miatt történt lezárásokig minden év júliusában megrendezték Zamárdiban. A Covid után 2022-ben újraéledt az esemény, amely az elektronikus zenét kedvelők számára a nyár egyik fő programjának számított.

A Sound Európa egyik legnagyobb elektronikus zenei fesztiválja, amelyet prémiumfesztiválnak is neveztek. Az esemény különleges atmoszféráját nemcsak a vízparti elhelyezkedése adta, hanem az is, hogy

az árak magasabb kategóriát képviseltek – cserébe a vendégek kényelmére és a tisztaságra nagyon odafigyeltek.

A fesztiválon számos világsztár megfordult, többek között Tiesto, Armin van Buuren, Calvin Harris, Martin Garrix, The Chainsmokers és Paul Kalkbrenner, de fellépett itt a The Prodigy, Moby, Fatboy Slim és a Faithless is.

A 2012-es fesztivált a European Festivals Awarddal tüntették ki a legjobb közepes méretű fesztivál kategóriában.

A koronavírus-járvány előtti években rekordszámú látogatót vonzott a Sound: 2016-ban 157 ezren, 2018-ban 165 ezren, míg 2019-ben már 172 ezren szórakoztak a fesztiválon.

A celebek közül a legnagyobb reklámot Pumped Gabo hozta a rendezvénynek, akire 2015-ben az Index figyelt fel egyedi tánca miatt.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

KULT
A Rovatból
Meghalt az Alf gyerekszínésze, Benji Gregory
A később visszavonult sztár az autójában hunyt el, kutyájával együtt. 46 éves volt.


Negyvenhat évesen elhunyt Benji Gregory, akit az Alf című sorozat Brian Tannerjeként ismert meg a világ. Június 13-án találták meg az autójában ülve egy bank parkolójában, az arizóniai Peoriában. Halálhírét most erősítette meg a testvére, Rebecca Pfaffinger a New York Timesnak. A szomorú eseményről az is kiderült, hogy Gregory mellett ült szolgálati kutyája, Hans, aki szintén elpusztult.

Pfaffinger elmondta, hogy a halál pontos okát még vizsgálják, de valószínű, hogy Gregory elaludt az autójában, és a nagy hőségben hőgutát kapott.

Hozzátette, hogy Gregory bipoláris személyiségzavarban és depresszióban szenvedett, és mindkét betegségét kezeltette.

Gregory már nyolcévesen ismert lett, amikor 1986-ban debütált az Alf című sorozatban, ahol a Tanner család legfiatalabb tagját, Brian Tannert alakította. A tévés szerepei között feltűnt A szupercsapatban és az Alkonyzónában is, és filmekben is játszott, például Whoopi Goldberg mellett az 1986-os Spiclik, sipirc című vígjátékban.

2004-ben Gregory visszavonult a színészettől, és a haditengerészetnél vállalt munkát. Élete végéig küzdött a mentális betegségeivel.

via 24.hu


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
Meghalt Shelley Duvall, a Ragyogás színésznője
A színésznő évekkel ezelőtt beszélt arról, hogy lelkileg és pszichikailag nagyon megviselte a legendás film forgatása. Duvall 75 éves volt.


Csütörtökön 75 évesen elhunyt Shelley Duvall, akit a legtöbben Stanley Kubrick Ragyogásából és a Popeye-ből ismerhetnek. A színésznő álmában halt meg texasi otthonában, cukorbetegség szövődményei miatt. Halálhírét élettársa, Dan Gilroy közölte a The Hollywood Reporterrel.

„Drága, édes, csodálatos élettársam és barátom hagyott itt minket. Túl sokat szenvedett az utóbbi időben, most már szabad. Repülj, gyönyörű Shelley”

– mondta Gilroy, akivel 1989 óta éltek együtt.

Duvall állapota már korábban is aggodalomra adott okot. 2016-ban megjelent a Dr. Phil talkshow egyik epizódjában, ahol elárulta, hogy mentális betegségben szenved. „Nagyon beteg vagyok. Segítségre van szükségem” – mondta akkor.

Mielőtt a kilencvenes évek közepén Hollywoodból Texasba vonult vissza, Duvall virágzó karriert futott be. Sokoldalú és egyedi színésznőként rengeteg filmben játszott, és saját produkciós cégét, a Think Entertainmentet vezette, amely innovatív gyermekműsorokat készített, sztárfellépőkkel. Ezekért a produkciókért két Emmy-díjra is jelölték.

Színészi karrierje Robert Altman filmjeivel kezdődött, olyan alkotásokban szerepelt, mint a McCabe és Mrs. Miller, a Nashville és a Három nő. Utóbbiban nyújtott alakításáért elnyerte a Cannes-i Filmfesztivál legjobb színésznőnek járó díját.

A legnagyobb sikert Stanley Kubrick horror-klasszikusa, a Ragyogás hozta. A színésznő később elmondta, hogy a forgatás rendkívül megviselte, mivel Kubrick „heteken át napi 12 órán át sírásra késztette”, és számos jelenetet rengetegszer kellett újra felvenni.

Duvall a Ragyogás után még több filmben szerepelt, majd eltűnt a nagyközönség elől, és leginkább a produkciós cégével foglalkozott. Két évtizedes kihagyás után 2022-ben tért vissza a színészethez a The Forest Hills című produkcióban.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
Új klip: Kökény Attila, Rakonczai Viktor és Charlie végre „Együtt a bárban”
A videóklipben az emblematikus whisky is előkerül, így koccintanak a művészek, és egy kis időre elképzelhetjük a három művészt, ahogy újoncként egy zongorával díszített, félhomályos bárban tarthatták első koncertjeiket.


Az együtt alkotó kultikus duó, Kökény Attila és Rakonczai Viktor gyermekkori vágya teljesült azzal, hogy új dalukat Charlie-val készíthették el. Az Együtt a bárban című közös igazi hangszeres, nyári örömzene, melyben a főszereplők felidézték első zenei kalandozásaik élményét egy jó hangulatú videóklippel együtt.

Egy csodálatos szinergia jött létre, amikor Kökény Attila és Rakonczai Viktor 2022-ben úgy döntött, hogy együtt folytatja a zenélést. Habár mindketten nagy hírnévre tettek szert az elmúlt évtizedekben, egymás között mégis egy új időszámítás indult el. A folyamatos koncertezés mellett 11 év után első felvételüket tavaly adták ki, melyet most a legendás énekessel, Charlie-val közös projekt követ.

„Szerettem volna egy olyan életérzést átadni a dallal, amit Atti és Charlie annak idején a vendéglátó világban éltek át, nem véletlenül lett a címe a dalnak - Együtt a bárban”

– árulta el a zeneszerzőként is részt vállaló Viktor az együttműködés hátteréről.

Kétség sincs afelől, hogy Kökény Attila számára is kiugró ez a közreműködés, így mesélt róla:

„Bakancslistás álmom volt, hogy egyszer együtt énekeljek Charlie-val, annyi hála és szeretet van a szívemben, hogy ez most sikerült! Gyakorlatilag olyan vagyok, mint egy kétéves kisgyerek, aki megkapta a hőn áhított karácsonyi ajándékát!”

S hogy miért is azonosult könnyen a felkéréssel a 77 éves művész? Nemcsak zeneileg, de a magánéletben is látja a párhuzamot Charlie:

„Ezer éve ismerem Viktort és Attilát, nagyon szeretek velük dolgozni. Ráadásul az is közös bennünk, hogy az én fiam is baromi jól énekel, csakúgy, mint Attilának” – mondta el a nemrég életműkönyvvel is jelentkezett ikon.

A számhoz készült videóklipben az emblematikus whisky is előkerül, így koccintanak a művészek és egy kis időre képzelhetjük el ismét a három művészt, ahogy újoncként egy zongorával díszített, félhomályos bárban tarthatták első koncertjeiket.

VIDEÓ: Kökény Attila, Rakonczai Viktor és Charlie – „Együtt a bárban”


Link másolása
KÖVESS MINKET: