hirdetés

KULT
A Rovatból
hirdetés

A februárban elhunyt Siklósi Örs posztumusz Artisjus-díjas lett

Kiosztották az idei zenei díjakat, az AWS néhai énekes-dalszerzője a legjobb 30 év alatti előadónak járó Junior díjat kapta.
MTI - szmo.hu
2021. május 07.

hirdetés

Posztumusz Junior Artisjus-díjat kap az év elején fiatalon elhunyt Siklósi Örs énekes.

2006-ban középiskolai barátaival alapította az AWS metálzenekart, amely az elmúlt években lett sikeres. Többször játszottak telt ház előtt az A38 hajón, az Akvárium Klubban, a Barba Negra Music Clubban, számos külföldi fellépésük volt. 2018-ban Viszlát nyár című szerzeményükkel megnyerték A Dal című műsort, ők képviselték Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon.

Négy albumot készített zenekarával, halála előtt az AWS ötödik lemezén, valamint első szólóanyagán dolgozott. Ez a rendkívüli teljesítmény egyben pótolhatatlan veszteség is

- írta róla Jónás Vera.

A szerzői egyesület huszonegyedik alkalommal ítélte oda az Artisjus-díjakat, a harminc évnél fiatalabb alkotókat hetedik éve ismeri el Junior Artisjus-díjjal. A cél felhívni a figyelmet a sikeres zenei produkciókba fektetett szerzői munkára - szerepel az Artisjus által az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Az Artisjus-díjat a szakma adományozza: a szélesebb körtől beérkező javaslatok alapján a zenei és irodalmi szerzőkből, valamint zeneműkiadóból álló vezetőség döntött a díjazottak személyéről. A harminc év alatti könnyűzenei szerzők díjazását egy külön erre dedikált szakmai bizottság készítette elő.

hirdetés

Hét zenei kategóriában díjazták a szerzőket, valamint idén is odaítélték a tavalyi év legjobb produkciójának járó elismerést. Az elismerések ünnepélyes átadását az év folyamán későbbi időpontra tervezi az Artisjus vezetősége, ha a járványhelyzet engedi.

Könnyűzenei alkotói életműdíjat kapott Fábri Péter dalszövegíró, fordító. Színpadi művei közül kiemelkedik a Kolumbusz, az őrült spanyol (rockopera) és az Alice Csodaországban (gyerekmusical). Dolgozott Gallai Péterrel, megjelent tizenhárom lemeze, a legtöbb dalszöveget feleségének, Kováts Krisztának szerezte, de Kern Andrásnak és Bajor Imrének is írt.

Az év könnyűzeneszerzője Borlai Gergő. A Barcelonában élő és alkotó zenész tavalyi szólóalbumát két kategóriában jelölték Grammy-díjra, idén áprilisban Fonogram-díjat kapott.

Az év könnyűzenei szövegírójának, Major Eszternek több mint 250 megjelent szerzeménye van, kétszer kapott Fonogram-díjat. Dolgozott együtt Wolf Katival, Szekeres Adriennel, Kökény Attilával, Vastag Csabával és Tamással, Bereczki Zoltánnal.

Az év produkciója a Random Trip, egy műfaji határokon átívelő improvizációs koncertsorozat lett. „A projekt értéke nemcsak a zenei produktumban, hanem a korszakalkotó és példamutató közösségi összefogásban mérhető” - méltatta a produkciót Sebestyén Áron.

Az irodalmi díjazottak névsorát az Artisjus már korábban nyilvánosságra hozta. Az irodalmi nagydíjat Márton László kapja, a többi díjazott Wirth Imre, Kiss Tibor Noé, Szolláth Dávid és Bódi Katalin.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KULT

Elvették Galla Miklóstól a Karinthy-gyűrűt, mert „a tevékenysége nem egyeztethető össze a közmédia értékrendjével”

Pontosan nem lehet tudni, mi áll a döntés hátterében. A humorista értetlenül áll a történtek előtt, félreértésre is gyanakszik.
hirdetés

Galla Miklóst ez év februárjában értesítette az MTVA, hogy idén ő kapja a kiemelkedő teljesítményt nyújtó humoristáknak odaítélt elismerést, a Karinthy-gyűrűt - írja az Index. Ezzel egyszersmind lehetősége volt mérlegelnie, hogy elfogadja-e ez elismerést, amire ő boldogan mondott igent.

Szerdán azonban érkezett egy e-mail szintén az MTVA-tól Dobos Menyhért, az elismerést alapító Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója aláírásával, miszerint visszavonják tőle a díjat.

A döntés szerint: „Ezúton értesítem, hogy a szakmai kuratórium döntése értelmében 2021. évben nem Ön részesül a Karinthy-gyűrű-díjban, mivel közelmúltbéli tevékenysége nem egyeztethető össze a közmédia, valamint a Karinthy-gyűrű-díj értékrendjével, szellemiségével.”

Galla válaszában kifejtette, hogy értetlenül áll a döntés mögött, hiszen szerinte semmilyen okot nem adott a döntésre. Az Indexnek elmondta, harminchat év fáradhatatlan munkája, egy egész életmű áll mögötte, ráadásul nemrég adott portréinterjút a szintén az MTVA-hoz tartozó M5 csatorna Ez itt a kérdés című műsorának, ezen a héten hétfőn pedig még ő konferálta a rádiókabarét.

Galla az Indexnek elmondta, MTVA-beli informátora arról tájékoztatta, valójában arról van szó, hogy politikai berkekben az az álhír terjed, miszerint csatlakozott Karácsony Gergely mozgalmához.

Teljes fikció! Semmilyen kommunikáció nem zajlott a mozgalom és köztem. De ez lehet a döntés hátterében. A politika ártatlan áldozatává váltam

- mondta el a döbbent humorista.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KULT
A Rovatból
hirdetés

„Kérném, küldje el írásban, mit tehetek, és mit nem” – írta Kőhalmi Zoltán a közmédia vezetőjének Galla Miklós Karinthy-gyűrűje ügyében

A humorista Dobos Menyhértnek írt levelében azt írja: nem szeretne ő is „méltatlanná válni” a díjra, mint ahogy Galla esetében indokoltak.
hirdetés

Korábban mi is írtunk róla, hogy visszavonták Galla Miklós Karinthy-gyűrűjét. A humoristát februárban terjesztették fel a műfajában legmagasabb szintűnek számító kitüntetésre, ám nemrégiben azt írták neki, „tevékenysége nem egyeztethető össze a közmédia értékrendjével”, így nem részesülhet benne. Arról azóta sincs biztos információ, mi az a tevékenység, amivel Galla méltatlanná vált a díjra.

A Facebookon többen szót emeltek az eljárás ellen, többek között Kőhalmi Zoltán népszerű humorista, stand up-komikus, író is, aki levelet is írt Dobos Menyhértnek, a Duna Médiaszolgáltató vezérigazgatójának. Az e-mail tartalmát közösségi oldalán is megosztotta. Többek között azt írja:

A mai napon értesültem róla, hogy a díjazottak "tevékenységének" a "közmédia, valamint a Karinthy-gyűrű-díj értékrendjével, szellemiségével" kell összeegyeztethetőnek lenni. Amikor az elismerést kaptam, valamiért elfelejtettek minderről tájékoztatni, én pedig nagyon meg voltam illetődve, ezért nem kérdeztem rá. Sőt, bevallom: tudatlan fejjel azt hittem, elég lesz a szakmai alázat, a maximalizmus, a szüleimtől kapott értékrendem és elődeim, példaképeim iránymutatása.

A humorista a továbbiakban tanácsot is kér a közmédiás vezetőtől: „Kérném, küldje el írásban, mit tehetek, és mit nem, illetve szívesen vennék egy általános iránymutatást, ha esetleg váratlan helyzetbe kerülnék, és önálló gondolatokat kellene megfogalmaznom. Javaslom továbbá az összes eddigi díjazott értékrendjének, szellemiségének átvilágítását, nehogy megbújjon közöttük egy érdemtelen.”

Beszél arról is, hogy 2010-ben a rádió vezetése kidobta a rádiókabaré egyedülálló archívumát.

hirdetés
Szó szerint a folyosóra dobálták a szalagokat, kizárólag a közmédia, valamint a Karinthy-gyűrű-díj értékrendjével, szellemiségével összeegyeztethető módon

- írja Kőhalmi Zoltán, aki levelét úgy írja alá: „pillanatnyilag Karinthy-gyűrűs humorista”.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KULT
A Rovatból
hirdetés

Tom Hiddleston lubickol a szerepben – elindult a Loki: Egy szép új világ

A WandaVison és a Falcon and the Winter Soldier után a Disney+ -on bemutatták a harmadik Marvel univerzumban játszódó sorozatot is.
hirdetés

Megpróbálok spoilermentesen véleményt írni a sorozatnyitányról, de nem tudom garantálni. Nos, kezdjük az elején: Az első epizód ott kezdődik, ahol Loki története a Végjátékban véget ért. A Bosszúállók világmegmentésre szolgáló időutazása miatt, a 2012-es idősíkban lévő főhősünk megszökik egy portálon keresztül (rá jellemző módon) a Tesseractal együtt – így megváltoztatja az éppen aktuális idősíkot. Egy kietlen bolygón találja magát, ahol

foglyul ejti őt az Idővariációs Hatóság (Time Variance Authority, röviden TVA) és elviszik a központjukba,

ahol a „Szent Idősík” megsértése végett el akarják ítélni. Azzal, hogy Loki megszökött a sorsa elől, egy új, a TVA által nem elfogadott idősíkot hozott létre, így vissza kell juttatni a múlt megfelelő pillanatába Lokinkat. Ám ekkor kerül képbe Owen Wilson által megformált Mobius, aki megpróbálja jó útra téríteni főhősünket, mivel a csínytevés istenének segítségére van szüksége. Legalábbis helyesebb irányba terelni, mint amin jelenleg van; hisz jól ismerjük, Loki tipikus antihős, és egyértelműen a Thor filmek legjobb karaktere volt, szerencsére ez marad is így.

Ennyit árulok csak el a történetről, hogy van benne minden, ami egy klasszikus Marvel filmbe kell, csavar, humoros beszólások, jó karakterek, szép látványvilág.

Főhősünk egyébként nem az a Loki, aki a Végtelen háborúban meghalt, ő a New York-i csatában súlyos vereséget szenvedett, arrogáns, pökhendi Loki.

Tom Hiddleston lubickol a szerepben, érezni, hogy nagyon kedveli a karaktert, vicces és kellően szarkasztikus. Owen Wilson jól hozza a csavarosan gondolkodó, ámde munkájából adódóan kissé belefáradt ügynököt, akit azért nem kell félteni, mert ha kell, van olyan pimasz és intelligens, mint címszereplőnk.

Nagyon jó a kémia a színészek között,

a mellékszereplők is kiválóak. Kiemelném Gugu Mbatha-Raw-t és Wunmi Mosakut – kisebb szerepük van, de úgy érzem a későbbiekben még fogunk velük találkozni.

hirdetés

Ami mellett nem lehet elmenni, hogy mennyire jól néz ki a sorozat. A látványvilág, a fényképezés, a díszletek, a design, minden különleges. Érezni a megkopott ’60-as évek atmoszférája mellett egy kis Terry Gilliam-hatást,

kissé abszurd, szürrealista környezetet.

Nagyon eltér attól, amit eddig Marvel-világnak neveztünk, de ez nagyon jól áll a sorozatnak. Az operatőr pedig (Autumn Durald) zseniális munkát végzett, sok beállítás mozivászonért kiált, nagyon szépen képekkel. Ahogyan az előzetesekből is láthattuk, több idősíkban/világban zajlik a cselekmény, így lesz még lehetősége elkápráztatni minket.

Ámde itt az első negatívum, amit néhányan fel fognak róni a sorozatnak: nem igazán akciódús. Aki látta a Falcon and the Winter Soldier-t, az tudja, hogy egy Marvel akciósorozat is tud lassabb lenni.

Nos, a Loki első része nagyon koncentrál a címszereplő pszichéjére.

Miért csinálja, amit csinál, mit szeretne elérni, mik a céljai? Az epizód közepén konkrétan olyan érzést kelt, mintha Loki a pszichológusával beszélgetne.

Persze azt írtam, hogy sokaknak, akik akciósorozatot vártak, ez negatívum lesz, de én úgy gondolom, ez inkább egy személyes történet, megváltás főhősünknek, ami működik.

Nem éreztem az 50 perces játékidőt.

Zeneileg nem volt semmi különleges a sorozat első epizódjában, biztos a későbbiekben lesz valami maradandó téma, hiszen a többi Marvel-sorozatban is volt egy-egy dúdolható dallam, de jelenleg az első epizód alapján a zene csak kiszolgálja a cselekményt, semmi kiemelkedő.

Én nem ismertem a TVA képregénybeli történetét, de még így is lekötött, nem volt túl bonyolult.

Tiszta szívvel tudom ajánlani minden Marvel rajongónak,

akik pedig eddig nem követték ezeket a filmeket, azoknak ez egy remek időpont beszállni, hiszen valami teljesen új ösvényre tévedt a történet. Látszik, hogy ez egy új idősík akar lenni a Marvel univerzumában. Az első résznek természetesen cliffhangerrel van vége, ami felvezet egy nagyobb rejtélyt, melyet majd főszereplőinknek kell megoldani és egy macska-egér játék látszik körvonalazódni a jövőben. Vagy a múltban? Ki tudja…

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KULT

Amikor először elkezded megérezni egy szerelem végét – ez ihlette aZorka új számát

Lackfi Dorottya tavaly debütált projektjének második dala a Hullámzik, erős hangulatú klip is készült hozzá. Premier!
hirdetés

„Nagyjából 10 hónappal ezelőtt jelent meg aZorka nevű projektem első dala, a Pont elég. Már évek óta írtam ezeket a dalokat és azóta is folyamatosan születnek. Az általam írt szövegek és énekdallamok zenész barátaim segítségével kapnak végleges hangszerelést” – meséli Lackfi Dorottya, aki korábban Sinha Róbert gitárművésszel is tartott akusztikus, zenés-verses esteket. Ezeken sokszor édesapja, Lackfi János is közreműködött.

Most debütáló új dala, a Hullámzik egy keserédes nyári hangulatot szeretne átadni, amikor az ember először elkezdi megérezni egy szerelem/kapcsolat végét.

"Konkrétan egy ilyen élmény során kezdtem el írni a dalt, amikor egyszerűen képtelen voltam elaludni a gondolataimtól" – teszi hozzá. Iványi Máté és Kasó Máté (Fiúk zenekar) segítettek végleges formába önteni, illetve Gerendás Dani és Puskás Dani producerelték, keverték.

A klipről pedig ezt érdemes tudni:

Hatalmas koncepciókkal mentünk le Balatonszemesre forgatni, de az első este során felvett képek, ahogyan a kamerába éneklem a dalt, annyira erősek lettek, hogy mindannyian egyetértettünk abban, hogy ezt nem fogjuk megvágni. Pont azt a személyességet teszi hozzá, amire szükség volt. Nagyon élveztem magát a munkafolyamatot, egy bulivá alakult az egész. Szombathy András és Kőrösi László nagyon profi munkát végeztek.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: