News here
hirdetés

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Négygyermekes anyát lakoltattak volna ki Budapesten, sikerült megakadályozni

Gyakorlatilag egyik napról a másikra kerülhettek volna utcára. A kőbányai ház, ahol élnek, az önkormányzaté, és hamarosan lebontják, de nem kaptak cserelakást.

Link másolása

hirdetés

Négygyermekes édesanyát lakoltatott volna ki a kőbányai önkormányzat a Bihari utcából, gyakorlatilag egyik napról a másikra, ráadásul jogszerűtlenül, a kilakoltatási moratórium alatt.

Az esetről A város mindenkié csoport adott hírt, akik azt írták: a velük együttműködő Utcajogász Csoport végrehajtási kifogással élt az ügyben – valószínűleg az ő közbenjárásukra menekült meg a család attól, hogy utcára kerüljön, a probléma azonban ezzel még korántsincs megoldva.

A kőbányai Bihar utca 8/c szám alatti ház jelenleg az önkormányzat tulajdonában van. Itt él az anya négy gyermekével, akik közül a legkisebb még csak egyhónapos. Január 22-én értesítette őket a végrehajtó, hogy három nappal később, 25-én ki fogják őket lakoltatni.

Az Utcajogász szerint a döntés már csak amiatt is jogszerűtlen, mert november 15 és április 30 között kilakoltatási moratórium van érvényben – ez azt jelenti, hogy ebben az időszakban nem lehet utcára küldeni azokat a magánszemélyeket, akiket kilakoltatásra köteleznek.

A moratóriumot egyébként még tavaly év végén hosszabbította meg az országgyűlés KDNP-s javaslatra, egyhangú többséggel. Korábban december 1-től március 1-ig tartott. A változtatásnak pont az volt a célja, hogy a lakásukat elveszítő adósoknak és az önkormányzat jegyzőjének több ideje legyen a lakhatás biztosítására. Az indoklásban még az is szerepelt, hogy a téli időszakon túl a hűvös őszi, tavaszi időszakra is kiterjedjen a moratórium.

Ehhez képest egészen a mai napig, azaz a kilakoltatás előtt egyetlen nappal is kétséges volt, mi lesz a család sorsa, hiszen fennállt a veszélye, hogy a szervezet által benyújtott végrehajtási kifogást egyáltalán elbírálják-e ennyire rövid idő alatt.

hirdetés

Az édesanya határozott idejű bérleti szerződéssel kapta meg a lakást, ami 2017 őszén lejárt, és az önkormányzat nem is hosszabbította meg. Ennek ellenére, más alternatíva híján ott maradt gyermekeivel. Rendesen fizette a bérleti és a közüzemi díjat (a szerződés lejárta után is, nem volt elmaradása), mégsem indokolták meg külön a döntést. Problémája azonban nem elszigetelt: mivel a házat hamarosan lebontják, az ott lakó bérlőkkel szemben ugyanígy jár el az önkormányzat.

Az épületet 2016 nyarán nyilvánította életveszélyesnek az önkormányzat, mondván a függőfolyósokkal és a tetővel is súlyos gondok vannak, ezután rendelte el a jegyző a bontást.

Történik mindez azután néhány évvel, hogy az 1939-ben épült ház bekerült egy 700 milliós összköltségű városrehabilitációs programba, aminek keretében 2005 és 2011 között teljesen felújították.

A lakások nagy része megmaradt ugyanúgy egyszobásnak, viszont komfortosakká alakították át őket. A programnak része volt az ott élők komplex szociális támogatása is.bihari

2017 decemberére a házban lévő lakásoknak nagyjából felét már kiürítették, év végére a 72 lakásból 35-ben éltek emberek. Azok a lakók, akik határozatlan idejű lakásbérleti szerződést kötöttek az önkormányzattal, jogosultak cserelakásra, azonban azok, akik határozott idejű szerződéssel költöztek be, sajnos már nem ilyen szerencsések: nekik az önkormányzat nem biztosít kötelezően cserelakást, akárcsak a négygyermekes édesanya esetében. A város mindenkié csoport szerint ez több mint 10 családot érint a házból, és sajnos arra is van esélyük, hogy a kilakoltatás után, alternatívák nélkül maradva hajléktalanná váljanak.

Az anya és gyermekei végül megmenekültek a kilakoltatástól, legalábbis egy időre. Az Utcajogász nemrég Facebook-posztban tudatta, hogy a kőbányai önkormányzat leállította a folyamatot, azonban kétséges, mi lesz velük a moratórium lejárta után, illetve hogy addig történik-e pozitív fordulat az ügyükben.

A jelenlegi szabályozás szerint ugyanis kisgyermekes család ide vagy oda, május elsejétől minden további nélkül kitehetik őket az utcára.

„Az önkormányzatoknak és az államnak az lenne a feladata, hogy egy ilyen nehéz helyzetben támogassa a családokat, vagy legalább a lakhatásuktól ne fossza meg őket”, írja a csoport.

Az egyesületek karöltve küzdenek azért, hogy segítsenek a Bihari utcai ház lakóin. Korábban nyílt levelet írtak Kovács Róbert kőbányai polgármesternek és kérték, hogy tartsanak közmeghallgatást a kialakult helyzetről. Ez azért is lett volna hasznos és fontos, mert a fórumon maguk az érintettek is elmondhatták volna kéréseiket és megfelelően, első kézből informálódhattak volna sorsuk további alakulásáról. Mivel azonban a polgármester nem volt nyitott a kezdeményezésre, ez is elmaradt.

Emellett azért is harcolnak, hogy ne lehessen gyermekes családokat egyszerűen kilakoltatni, ezt ugyanis nem tiltják a magyar törvények. A cél érdekében törvénymódosítást kezdeményeztek, amiről bővebben itt lehet olvasni, ezen kívül demonstrációt is szerveznek február 3-ra, a Kossuth térre, hogy minél többek figyelmét felhívják a súlyos problémára. Azt szeretnék elérni, hogy kilakoltatáskor a helyi önkormányzatok vállaljanak felelősséget a gyerekes családok elhelyezéséért – jelenleg ugyanis rengeteg gyereket szakítanak el azért a családjától, mert a lakhatás nem megoldott.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG
10 milliárd forintos vagyona van Magyarország leggazdagabb tanárának, mégis egy falusi iskolában tanít
Attilának mindene megvan, de a tanítás és mások segítése ösztönzi a legjobban.

Link másolása

hirdetés

Az 53 éves Füzesi Attila 10,3 milliárdos vagyonával évek óta szerepel a 100 leggazdagabb magyart felsorakoztató listán. Huszonévesen lett milliárdos, miután Oroszországban vitt sikerre egy ingyenes reklámújságot.

„Harmadikos egyetemista koromban kaptam otthon egy ingyenes reklámújságot, és mondtam apámnak, hogy csináljuk meg ezt Moszkvában. Volt Budapesti Extra nevű újság, bementem, és a kezembe adtak 3 részletben 12 ezer dollárt minden papír nélkül. Kimentem, vettem belőle egy fénymásolót, két számítógépet, és elkezdtük nyomni az ottani Pravda nyomdában az újságot”

- mesélte Attila. Azóta volt kávézólánca és alumíniumöntödéje is, azt is elmondta, hogy az utóbbival nagyot bukott.

„Ha tetszik a dolog, akkor ingyen is megcsinálom, csak siker legyen, élvezzem azt a dolgot, és legyen nemes a cél. Itt az iskola, ami tényleg sok időmet veszi el, de itt is a siker a lényeg. Csak itt nem pénzben mérik, hanem a gyerekek tudásában”

– mondta arról, hogy vagyonos ember létére miért tanít egy fülöpjakabi iskolában. Az is kiderült, hogy itt van egy gyönyörű háza, tóval, medencével és 60 darabos autógyűjteménnyel. Elmondta, hogy szeret vidéken élni, az ideje felét ott tölti.

Attila heti két napon tart történelemórákat, nagyon fontosnak tartja, hogy a gyerekek megfelelő tudást szerezzenek. A tanításon túl pénzügyileg is segíti az iskolát, beszállt például az iskolabuszba, de volt olyan is, hogy elvitt magával Dubajba három diákot, akiket a motivációs fogalmazásuk alapján választott ki. Ezen túl évente viszi a gyerekeket Aushwitzba, hogy ne csak az iskolapadból tanuljanak a történelem egyik legsötétebb korszakáról.

hirdetés

A végén elmondta, hogy az iskola, a tanítás, a gyerekek és mások segítése, az, ami a gőzt adja, amitől igazán teljesnek és sikeresnek érzi az életét.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
23 évesen 34 gyerekről gondoskodik – megmutatta, hogy néznek ki a reggelei
A fiatal nő menhelyén öthónapos a legfiatalabb, 16 évesnél is több a legidősebb lakó.

Link másolása

hirdetés

Már több mint 7 millióan látták Tusayiwe Mkhondya videóját a TikTokon, amiben a 23 éves nő bemutatja egy átlagos reggelét, írja a New York Post. A malawi nő 34 fiatalról gondoskodik, akik között vannak árvák, utcagyerekek és egyedül maradt lányanyák is.

Tusayiwe 18 évesen találta magát utcán a gyerekével, nem sokkal ezután alapította YANA (You Are Not Alone, magyarul Nem Vagy Egyedül) nevű szervezetét.

A menhely legfiatalabb lakója öthónapos, míg a legidősebb már 16 éves is elmúlt.

A TikTokra feltöltött videóból kiderül, hogy a fiatal nő reggelei 4 órakor kezdődnek. Az 5 év alatti gyerekeknek főz, majd a teljes csapat reggelijét is összekészíti. A gyerekek általában este 7-kor mennek az ágyba, de mivel sok a kisbaba, éjszaka többször is fel kell kelni etetni őket.

A reggeli rutint bemutató videót itt lehet megnézni:

@tusaiweyana Someone requested this ⬆️ note:My other children are on holiday and I am the only one who cook for the under 5 children! & Every child has his/her own morning chores! #foodie ♬ QUIET DOWN 2 - Madison Malone

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
Megszólalt a kisfiú, aki megmentette a nagymamája életét
A nagymama játék közben elvesztette az eszméletét. Norbi az anyukájától tudta, hogy mit kell csinálni vészhelyzetben.
Címkép: RTL - szmo.hu
2022. június 23.


Link másolása

hirdetés

Korábban beszámoltunk róla, hogy a 8 éves Norbi megmentette a nagymamája életét, amin még a mentőhelikopter orvosa is meghatódott.

Most az RTL Híradónak megszólalt a kisfiú. Ország-várost játszottak a nagymamájával, amikor az asszony rosszul lett, szerencsére Norbi a tévéből és az anyjától tudta, hogy ilyen esetben a 112-t kell hívni.

„Odamentem hozzá, kiabáltam a fülébe, de nem reagált, próbáltam nyomkodni a szívét, de nem csinált semmit”

– mesélte Norbi, hogy mi történt, mielőtt tárcsázta a segélyhívót.

A mentők azt tanácsolták neki, hogy amíg kiérnek, próbáljon egy felnőttől segítséget kérni, Norbi ezért átment a szomszédhoz. Végül a mentősök újraélesztették a nagymamát, egy órába telt, míg stabilizálni tudták az állapotát, ami után mentőhelikopterrel kórházba szállították.

hirdetés

Norbi már a mentők kiérkezése után hívta fel az anyukáját, aki azonnal a helyszínre sietett.

„Nagyon büszke vagyok rá, végtelenül. Okos kisfiú”

- mondta Norbi édesanyja az RTL-nek.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
Először megmentette, majd be is fogadta a katasztrófavédelem munkatársa Lajcsit, a kuvikot
Egy templomtető javítása közben találta a madarat, akit nemsokára talán vissza is lehet engedni a természetbe.

Link másolása

hirdetés

Pár héttel ezelőtt egy templomtető javítása közben találta Csáti Szabolcs a katasztrófavédelem munkatársa Lajcsit, a kis kuvikot.

A törzsőrmester azóta nevelgeti a madarat, ugyanis félő volt, hogy a tojó nem tud a továbbiakban gondoskodni a fiókájáról

– írja a Katasztrófavédelem Facebook-oldala.

A miskolci C szolgálati csoport nagy örömére kollégájuk a „szárnyai alá vette” Lajcsit, és együtt járnak szolgálatba, amíg meg nem erősödik annyira, hogy visszatérhessen a természetbe.

A megosztott képek és videók tanúsága szerint Szabolcs és Lajcsi remekül kijönnek egymással, ahogy az is jól látszik, hogy kis kuvik igen fotogén.

(Fotók és videó: Borsod-Abaúj-Zemplén MKI)

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: