hirdetés

KÖZÖSSÉG

Meglátogattuk a gólyáját sirató madármentőt, akit az egész ország megismert

Márton András posztját 35 ezren osztották meg Zokni halálát követően, azóta egymás után adja az interjúkat. De ki ő, és honnan jött a madarak iránti rajongása?
Láng Dávid - szmo.hu
2017. május 23.


Link másolása

hirdetés

Dömös alig ezer lakosú, festői kistelepülés a Dunakanyarban, Budapesttől nagyjából egyórányira. Itt él családjával a 50 éves Márton András, azután költöztek ki, hogy egy váratlanul jött betegség miatt felborult az egészsége. Korábban egy állatkereskedést vezetett Kőbányán, szinte mindenki tudta róla, hogy a madarakért dobog a szíve.

Először nagyjából tíz éve kezdtek el neki mentett madarakat bevinni a boltba, és ez a tevékenység fokozatosan egyre nagyobb teret kapott az életében.

A tágas családi ház, ahol most lakik, olyan, akár egy igazi édenkert: hattyúk és kacsák sétálnak a kertben, pár méterrel arrébb gólyapár fészkel, valamint Szotyi, a minnesotai törpemalac alszik hangosan horkolva a földön.

András néhány éve megalapította a Fióka- és Madármentés nevű civil szervezetet, hogy fix keretek között folytathassa a tevékenységét. Hivatalosan még nem alapítványként működnek, de ez a céljuk. Mindenki ingyen csinál mindent, sőt sokszor még nekik kell ráfizetniük a családi kasszából.IMG_6846

Fotók: Mervai Márk

hirdetés
IMG_6848IMG_6861

Budapesten nagyjából 10-12, országosan pedig 25-30 aktív tagjuk van. Riadóláncszerűen értesítik egymást, ha bármelyikük bejelentést kap. Utána pedig az megy el a madárért, aki a legközelebb van, vagy éppen ráér. A csapat nagy része úgy vonódott be, hogy talált egy fiókát, hazavitte és elkezdte nevelgetni. Az interneten keresztül máig sokan akadnak rájuk, Facebook-oldalukat már közel 7 ezren követik.

A sérülések nagyon változatosak: van olyan madár, amelyet áramütés ért, mást meglőttek, lefagyott a szárnya, vagy félig vak. András egyes szervezetek hozzáállásában leginkább a "bízzuk a természetre" elvet nem tudja hová tenni.

Míg mások simán azt javasolják, hagyjuk sorsára a sérült madarat, nála ez nem opció: minden példány életéért megküzd, akkor is, ha teljesen reménytelennek tűnik a helyzet.

Az egyik általuk megmentett gólyát, Macust gyakorlatilag félholtan szedték össze a budai rakparton, miután egy taxis rátalált. Ma teljesen egészséges, bár repülni kevéssé tud, de ezt leszámítva egyáltalán nem látszik rajta, hogy bármi baja lenne. Jégből is többször szabadított már ki odafagyott hattyút.IMG_6944IMG_6974

"Zokni a gyerekem volt, ez nem túlzás"

Vasárnap rövid idő alatt az egész magyar internetet bejárta András szívszorító Facebook-posztja, amelyben Zoknit, az áramütés miatt elpusztult gólyát gyászolja. Egynapos kora óta nevelte őt, miután kiesett a fészkéből. Ez nem ritka a gólyáknál: ha túl sok a fióka, néhányan könnyen a földön találhatják magukat.

Magára hagyva biztos halál várt volna rá, de miután Andrásék megtalálták és magukhoz vették, hamar rendbe jött, és teljesen egészséges felnőtté fejlődött.

Méghozzá hihetetlen ütemben, ahogy ez a gólyákra jellemző: kikelésekor 70 grammot nyomott, egy nappal később 120-at, kétnaposan 225-öt, egyhetes korában pedig már 1 kilós volt.

Igaz, saját magát is megtanulta ellátni – vadászott békára, bogarakra és csigákra –, de gondozójától ugyanúgy elfogadta a kukacot és más csemegéket, méghozzá a tenyeréből. Első telét Zokni a dömösi házban, illetve a környéken töltötte, az idei nyár végén pedig valószínűleg elrepült volna Afrikába. Ez azonban már nem fog megtörténni.IMG_6801

Zokni, néhány nappal a halála előttIMG_6816

"Egy hét múlva lett volna egyéves, egész Dömös szerette, vigyázta, egy ország ismerte őt. Élhetett volna meg évtizedekig, tucatnyi kis gólyát nevelve, de E.ON, te megölted" – írta András a Facebookon, egyértelműen az áramszolgáltatót vádolva a madár halála miatt.

Azóta felgyorsultak az események: először a cégcsoport észak-dunántúli részlegének üzemvezetője egyeztetett vele, majd maga a vezérigazgató is felkereste őt otthonában.

"Az E.ON társadalmi felelősségvállalási tevékenységének fontos része a környezet védelme, ezen belül a madárvédelmi programunk, melynek központi eleme a gólyavédelem" – válaszolta kérdésünkre a cég szóvivője, Egyházi Nikoletta. Elmondása szerint évente több tízmillió forintot költenek a vezetékek és villanyoszlopok szigetelésére, hogy ne legyenek veszélyesek a madarakra.

A szóvivő hozzátette, sajnos nem tudnak minden vezetéket a föld alá vinni, így az elvégzett sok munka és erőfeszítés ellenére is előfordulnak ilyen sajnálatos balesetek. De természetesen továbbra is az a céljuk, hogy megelőzzék a hasonló eseteket. Kiemelkedő tevékenységük például az Akadálymentes égbolt programban való részvétel, melynek keretében a Hortobágy egész területét madárbaráttá alakították át, és a légvezetékes hálózatot földkábelre cserélték.IMG_6821

Hosszabb távon Dömösön is ezt tervezik, amit a helyi önkormányzat is támogat. De mivel az Andrásék kertjében fészkelő gólyapár öt fiókája heteken belül kikel, gyorsabb megoldásra is szükség van. Ezért azt találták ki, hogy mire kirepülnek, az érintett oszlopokra olyan kúpszerű ráépítés kerül majd, hogy ne akarjanak rászállni a madarak. Erre András hivatalos ígéretet kapott az E.ON-tól.

Úgy tűnik tehát, hogy bármennyire is szomorú, ami történt, Zokninak nem kellett hiába meghalnia.

Talán végre elindul valami, és javulnak majd a statisztikák: jelenleg ugyanis minden évben 170 ezer madár esik áldozatul a szigeteletlen vezetékeknek.

A mentésen túl

András az elhivatottságból végzett mentés mellett egzotikus madarak tenyésztésével foglalkozik. Ehhez komoly szakértelem szükséges, hiszen egyik sem őshonos nálunk, ebből adódóan különleges igényeik vannak. Már a tenyészpár beszerzése sem egyszerű feladat, azt pedig még nehezebb elérni, hogy megfelelő körülményeket teremtsen számukra a szaporodáshoz.

A befektetett munka viszont meghozza a gyümölcsét: villásfarkú szalakóták például Magyarországon elsőként az ő kertjükben raktak tojásokat 2013 őszén.

Előtte senki másnak nem sikerült ezt elérni, hiába próbálkozott vele több állatkert is. Sőt, azelőtt 3 évig egész Európában nem jött össze senkinek.IMG_6920

IMG_6959
"

Alaposan ki kell ismerni a személyiségüket. Rájöttem, hogy két kulcsinger szükséges számukra: egyrészt ugyanabba a röpdébe költöztetni kell egy afrikai seregélyt is, amellyel eredeti élőhelyén is osztozik. A szalakóta ugyanis fészekparazita: nem épít saját fészket, hanem kilakoltatja a seregélyt, kicsit átrendezi az övét és abban költ. A másik inger pedig a vándorsáska, augusztus környékén tele kell szórni velük a röpdét.

Az első fészekalj két legszebb fiókáját elvitték Olaszországba a díszmadár-tenyésztők világbajnokságára, ahonnan egy arany- és egy ezüstéremmel tértek haza. Mindenki csodájukra járt, kétszer is szerepeltek a RAI UNO csatorna híradójában. A madarakból a londoni mellett egy francia állatkert is vásárolt, valamint a budapesti Tropicariumnak is eladtak egyet.

Az elengedés a legnehezebb

Andrásék célja, hogy minden általuk megmentett madarat a lehető leghamarabb visszaengedjenek a természetbe. Ez váltakozó hatásfokkal sikerül: a fiókás időszakban, tavasz végén átlagosan az összes példány 80 százalékát tudják meggyógyítani és elengedni. Ősszel ez az arány sokkal rosszabb, majdnem a fordítottja. Összességében nagyjából minden második madaruk épülhet fel. De ha azt nézzük, hogy a beavatkozásuk nélkül mindannyian meghaltak volna, máris jobb a statisztika.

A csúcs eddig 137 madár volt, ennyit gondoztak egy időben a házukban. Egy átlagos napjuk hajnal fél 5 körül indul, vannak, akiket már ekkor etetni kell. Utána pedig minimum este 10-ig talpon vannak.IMG_6984IMG_7024IMG_7020

Elkerülhetetlen, hogy az ápolás során kötődni is kezdjenek a madarakhoz. Így természetesen rettentően nehéz, amikor végül el kell engedniük a gyógyult példányokat. Ezt Klári is megerősíti, aki nagyjából két éve csatlakozott a madármentőkhöz.

Ő tavaly hat fecskét nevelt hónapokig, mielőtt végül szabadon engedte őket. Utána nagyon sírt, annyira kötődött hozzájuk, hogy sokáig még az időjárási előrejelzéseket is követte, vannak-e nagyobb ciklonok az Afrikáig vezető úton.

"
Fáj, aggódsz, de ezért csinálod, szóval végső soron mégiscsak jó

– fogalmaz. És ebben nagyjából benne van a lényeg.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG
Az Év Digitális Oktatóját keresi a Hankook
Február 2-ig te is szavazhatsz!

Link másolása

hirdetés

Már lassan két éve, hogy az életünk teljesen a feje tetejére állt. Az otthonunk vált az elsődleges életterünkké, a digitális kapcsolattartás pedig átvette a baráti kávézások, laza összejövetelek, illetve a kollegiális lazító alkalmak helyét. Bár az ember fennmaradásának kulcsa a nagy koponyák szerint az alkalmazkodás képessége, a pandémia alatt sokaknak nehézséget okozott a bezártság és az, hogy az életünkben egyetlen dolog állandó: a járványhelyzet bizonytalansága. Nehéz hónapok sora áll mögöttünk, de vannak, akiknek a helytállása mindannyiunk számára példa lehet, és még szupererő sem kellett nekik ehhez.

Ha bárkit megkérdeznénk, melyek azok a szektorok, ahol emberfeletti igyekezet kellett a talponmaradáshoz, a közoktatás biztosan ott lenne a top 3 említés között. A pandémia és a növekvő fertőzésszámok az óvodákat és iskolákat is nagymértékben sújtották, ezért a tantermi oktatás helyett ingoványos terepre kellett, hogy lépjenek az intézmények dolgozói. A digitális oktatás merőben új és cseppet sem könnyű helyzetet teremtett, ahol megfordultak az erőviszonyok. Az online térben készségszinten mozgó diákság számára ez hazai pálya volt, azonban a pedagógusok egy része nehezebben vette az akadályokat ezen a játéktéren. Az oktatók előtt hirtelen kettős dilemma állt: vajon hogyan küzdjek meg a digitális technológia kihívásaival úgy, hogy mellette a tananyagot is át tudjam adni?

Üdv az online térben

Mit is kezdjünk ezzel a helyzettel – merült fel teljes joggal a szülők, a tanárok és a gyerekek fejében is a kérdés a digitális oktatás kezdetén. De ahogy mondani szokás, a szorult helyzetek szülik néha a legötletesebb megoldásokat. Ki hitte volna 2020-ban, hogy egy vasalódeszkán szuperül lehet gyakorolni a mellúszást, vagy hogy egy játékos kvíz, mint a Kahoot! megszerettetheti egész iskolai évfolyamokkal még a legnehezebb tantárgyakat is. A pedagógusoknak tehát minden kreativitásukra szükség volt ahhoz, hogy a jelenleg közoktatásban tanuló diákok számára a nehézségek ellenére is biztosítsák a megfelelő ismeretanyag elsajátítását, és a személyes kontaktus hiánya miatt kicsit szórakoztatóbbá tegyék a tanulást.

A mindennapi tanulás eszközévé válhattak egyes videójátékok, online kvíz platformok, és a videós tartalmak is kiemelkedő szerepet kaptak az órák során. A bizonytalanságok és nehézségek ellenére elindult egy olyan folyamat a hazai közoktatásban, amely nagy hangsúlyt fektet a szemléltetésre, az élményalapú tanulásra és a digitális technológia ismeretére, ami hosszú távon, az osztálytermekbe visszatérve is része maradhat a mindennapi oktatói munkának.

Hősök köpeny nélkül

Az online megoldások mögött a digitális oktatás során azonban mind hús-vér pedagógusok álltak. Az ő emberfeletti helytállásukat igyekszik elismerni a Hankook Tire Magyarország kezdeményezése. A Hankook Oktatási Pályázati Programban (HOPP) kifejezetten olyan, a 2020/2021-es tanévben alkalmazott online módszertanok és azok kitalálói versenyeznek, akik hatékonyan tudtak élni a digitális technológia adta lehetőségekkel.

hirdetés

A vállalat a programba olyan, a közoktatásban dolgozó pedagógusok jelentkezését várta, akik készség szinten használják és alkalmazzák oktatói munkájuk során a digitális platformokat, ismerik, valamint hatékonyan beépítik a tananyag feldolgozásába az internet adta lehetőségeket, és valamilyen egyedi módszerrel színesítik a digitális oktatást diákjaik számára.

A Hankook 4 kategóriában hirdet majd győztest: „Az év digitális oktatója” kategóriában díjazza az általános iskola alsó és felső tagozatos, valamint a középiskolai tanárokat, emellett online szavazás segítségével egy közönségdíjast is választ. Ezen felül a HOPP Program keretében a nyertes pedagógusok mellett az őket foglalkoztató oktatási intézmény is külön jutalomban részesül.

A szakmai zsűri mellett a vállalat arra is lehetőséget ad, hogy a digitális tanulásban a tanárokkal igazi csapatként együttműködő szülők és gyerekek, valamint a nagyközönség is kifejezhesse az elismerését a legkreatívabbnak ítélt megoldások és azok értelmi szerzői felé.

A közönségszavazás keretében az érdeklődők január 13-ától tekinthetik meg a pályázati anyagokat és voksolhatnak az általuk legötletesebbnek tartott módszer kitalálójára a www.hankookpalyazat.hu/kozonsegszavazas felületén.

A voksolás egyszerű, a felhasználóknak mindössze egy email címet kell megadniuk a folyamat során. Fontos, hogy egy email elérhetőségről csak egy szavazat adható le a pályaművekre, az email címek érvényességét pedig ellenőrzik. A közönségszavazás február 2-án zárul, az eredményhirdetésre még ugyanebben a hónapban kerül sor.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
Életveszélyben van a Magna Cum Laude egykori zenésze, gyűjtést szerveztek a túléléséért
Magda Lajost, a zenekar korábbi billentyűsét mélyaltatásban tartják.

Link másolása

hirdetés

Már három hete mélyaltatásban fekszik Magda Lajos billentyűs, aki korábban a Magna Cum Laude zenekarral is dolgozott. A felesége gyűjtést indított, amiben a zenekar is a segítségére sietett, az ő Facebook-oldalukon is megosztották a segítségkérő posztot.

Néhány hete mind a ketten egyszerre kerültünk kórházba kétoldali tüdőgyulladással és tüdőembóliával. Engem a Covid-osztályon ápoltak, Lajost azonnal az intenzívre vitték. Röviden, én már itthon folytatom a gyógyszeres kezelést. Lajos tüdejének 80 százaléka gyulladásban volt mire az osztályra került. Két nap múlva lélegztetőgépre kapcsolták. Az állapota tovább romlott a következő napokban, a műtüdős kezelés mentette meg az életét. Azóta a tüdeje 100 százaléka éritett a gyulladásban, nem maradt ép felület. Nagyon súlyos, életveszélyes állapotban van

- áll a bejegyzésben.

Magda Lajos gyógyulásához kezelésekre van szükség, hosszú ideig tarthat, a tartalékaik pedig végesek. A felesége ezért arra kéri a rajongókat, hogy aki tudja, segítse meg őket ezekben a nehéz időkben.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
Felesége lélekjelenléte mentette meg egy férfi életét Bács-Kiskun megyében
Az 50 év körüli férfi váratlanul lett rosszul az otthonukban. Felesége azonnal mentőt hívott és megkezdte az újraélesztést.

Link másolása

hirdetés

Felesége lélekjelenléte mentette meg egy férfi életét Bács-Kiskun megyében. A történetről az Országos Mentőszolgálat Facebook-oldalán számoltak be.

Az OMSZ közleménye szerint a házaspár férfi tagja teljesen váratlanul, beszélgetés közben lett rosszul a saját otthonukban. Az 50 év körüli férfi lefordult a székről, ekkor a felesége mentőt hívott hozzá.

"Mentésirányító bajtársunk utasítása szerint a bejelentő megvizsgálta férjét, aki már nem lélegzett. Miközben több mentőegység, köztük egy mentőhelikopter indult a helyszínre, a telefonon kapott instrukciók alapján az asszony megkezdte az újraélesztést, amit a perceken belül kiérkező bajtársak emelt szinten folytattak. Az időben megkezdett mellkasi nyomásoknak köszönhetően, az életmentés sikerre vezetett, a férfit végül stabil állapotban, légi úton szállíthatták kórházba a mentők"

– írják.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
5 hét után látta először a kisfiát egy apa, miután a születése napján kómába esett
Elmondása szerint megrendítő élmény volt a találkozás.

Link másolása

hirdetés

Csak több héttel fiuk születése után láthatta gyermekét egy brit férfi, aki a szülés napján esett kómába, írja a Yahoo News.

A Boltonból származó, 32 éves Andrew Allen tavaly július 19-én kezdte el rosszul érezni magát, miután egy munkatársának a koronavírus-tesztje pozitív lett.

A feleségét július 27-re írták ki a kórházba, a férfi állapota pedig rosszabbodott, ezért nem volt ott a szülésnél. Kisfiuk, Oliver másnap kora reggel született meg, addigra azonban a férfi állapota annyira súlyosbodott, hogy alig néhány órával fia születése után kórházba szállították.

"Emlékszem, hogy folyton azt próbáltam mondani a mentősöknek, hogy megszületett a fiam. De ők leszidtak, amiért levettem az oxigénmaszkomat" - emlékezett vissza a férfi. A kórházban mesterséges kómába helyezték, és lélegeztetőgépre tették.

Amikor augusztus 11-én felébredt, egy fotót pillantott meg, amin öt éves lánya volt - kezében egy újszülöttel. "Emlékszem, azt gondoltam: ez biztos a baba!"

A férfit további három hétig megfigyelés alatt tartották, így végül találkozhatott öthetes kisfiával. "Áthelyeztek a sürgősségi osztályról, miután jobban lettem, és segítettek, hogy a folyosón találkozhassak velük" - mondta.

hirdetés
Fotó: Northfoto/Andrew Allen/SWNS

"Ez volt az első alkalom, hogy találkoztam Oliverrel. Megrendítő volt - nemcsak az a tény, hogy először láttam a fiamat, hanem az is, hogy a lányomat sem láttam már három és fél hete" - emlékezett vissza.

Mint elmondta, mostanra már újra teljes munkaidőben dolgozik, de még mindig érzi a koronavírus utóhatásait. "Még mindig nem vagyok 100 százalékos. Azt hiszem, körülbelül 25 kg-ot fogytam öt hét alatt, amíg a kórházban voltam."


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: