News here
hirdetés

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Közel 500 plakáton tájékoztat a főváros, hogy mi a teendő, ha a hidegben segítségre szoruló embert látunk

Nem tudhatunk semmit a földön fekvőről, lehet, hogy az életét mentjük meg egy hívással.

Link másolása

hirdetés

A BKK 474 darab, megállókban és tömegközlekedési járműveken kitett plakáttal hirdeti, hogy mi a teendő akkor, ha a téli kemény fagyok idején az utcán fekvő embert látunk. A szociális munkások gyakran lakossági bejelentések nyomán értesülnek arról, ha egy fedél nélkül élő embernek segítségre, elhelyezésre van szüksége. Így nagyon fontos lehet a járókelők időben érkező telefonhívása.

Ezért arra kérnek mindenkit, hogy mentse el a telefonjába a Menhely Alapitvány éjjel-nappal hívható diszpécserszolgálatának a számát, és ha bajban lévő, segítségre szoruló hajléktalan emberrel találkozik, hívjon segítséget.

A diszpécserszolgálat száma: +36 1 338 4186.

A főváros azt is kéri, minden esetben hívjuk a fenti számot:

 • ha az otthontalan ember veszélyben van, segítségre szorul,
 • ha a környezetünkben élő fedél nélküli ember a szokásaitól eltérően viselkedik,
 • ha információra, segítségre van szükségünk, mert ismerősünk vagy mi magunk hajléktalanná váltunk, vagy ennek veszélye fenyeget.

Továbbá arra is kérnek, hogy a diszpécsernek a következő adatokat mondjuk el:

 • a pontos helyszín,
 • a látottak, tapasztaltak összefoglalása,
 • a bejelentett személy neme, ha ismert: kora és neve,
 • ha megszólítottad a hajléktalan embert, kérdezd meg, milyen segítségre van szüksége
 • kérik továbbá, hogy várj a diszpécser esetleges kérdéseire, és csak ezután tedd le a telefont.
Ugyanakkor fontos, hogy ha valaki azonnali egészségügyi ellátásra szorul, akkor az Országos Mentőszolgálatot kell értesíteni a 104-es telefonszámon.

hirdetés

Azonnali ellátásra szorul a hideg utcán bajba került ember, ha

 • eszméletlen, reakcióképtelen állapotban van,
 • nem reagál a megszólításra, esetleg rázásra sem,
 • nem, vagy alig vesz levegőt, vagy nagyon gyorsan lélegzik,
 • rángatózik,
 • zavart, összefüggéstelenül beszél, vagy csak értelmetlen hangokat ad ki,
 • kékes-lilás színű a bőre, vagy riasztóan sápadt,
 • mellkasi fájdalomra, nehézlégzésre panaszkodik,
 • erős fájdalmat, vagy végtagbénulást tapasztal,
 • baleset érte, vérzik,
 • vagy ha olyan magatartászavart észlelünk, ami az érintett saját vagy mások életét veszélyezteti.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
„Ő volt az EMBER, aki mindig ki tudta mondani azt a szót, hogy SZERETLEK” – megható írással búcsúzik Vujity Tvrtko Szenczy Sándortól
„Ő volt az, aki szavakkal leírhatatlan erőt és bátorítást adott a szenvedőknek” - írta többek között.

Link másolása

hirdetés

Mi is megemlékeztünk róla, hogy meghalt Szenczy Sándor baptista lelkipásztor, a Baptista Szeretetszolgálat alapító elnöke, emeritus.

Vujity Tvrtko szívszorító szavakkal búcsúzott barátjától:

"Jóságával és szeretetével Ő ezen a világon is a Mennyország lakója volt. A földi Mennyországé. Mert Sándor maga volt a megtestesült jóság és szeretet. Ő volt az EMBER, aki mindig ki tudta mondani azt a szót, hogy „SZERETLEK”; és Ő volt az, aki szavakkal leírhatatlan erőt és bátorítást adott a szenvedőknek. Eddig tartott a testi erő, elköltözött hát a lélek vándora; ám szívének szeretete ott ragyog mindazokban, akiket valaha erősített, megsegített" - írta többek között.

"Nagy a baj a világban. S mégis: a legnagyobb bajban lévő EMBER tanított minket. A legnehezebbel szembeszálló, a rettenthetetlen hitű szelíd EMBER, Sándor tanítása egyszerűségében is az örökkévalóságnak szól: MEGÉRI SZERETNI! CSAK AZ ÉRI MEG!

SZENCZY SÁNDOR, CSODA VOLTÁL, CSODA VAGY! Isten csodája, hősöm és példaképem, amíg csak élek ezen a Földön! Köszönöm, hogy voltál és vagy nekem, s maradsz velünk és nekünk, köszönöm, hogy a legnehezebb pillanatokban is tanítottál és szeretni akartál. Hogy sokakat tettél jobb emberré.

hirdetés

Az emberi élet itt a földi létben lepörgött, akárcsak a szalag a 21 percnyi beszélgetés során. Előbbiben és utóbbiban is megmarad az utolsó mondat, amit sosem felejtek, ami életemmé és véremmé vált, örök hitvallásom lett teáltalad. A legutolsó mondatod így szólt:

„Nincs az a rövid idő az ember életében, amely alatt ne érné meg kimondani azt az egyetlen szót, hogy SZERETLEK!”

Mélyen meghajolva emberi nagyságod előtt, én sem tudok mással búcsúzni, Tőled: NAGYON SZERETLEK, ÉS ÖRÖKKÉ SZERETNI FOGLAK HŐSÖM ÉS PÉLDAKÉPEM, SZENCZY SÁNDOR..."

- írja Vujity Tvrtko.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
„Megmentette a kisfiam életét!” - sírva mondott köszönetet az óvónőnek az 5 éves Dávid anyukája
A délutáni alvás után a gyerek arca be volt dagadva és az egész teste piros volt, még a szeme fehérje is. Mivel láza nem volt, ezért az óvónő azonnal az allergia elleni szer beadása mellett döntött.

Link másolása

hirdetés

Egy ötéves kisfiú allergiás rohamot kapott az óvodában, az óvónő menette meg az életét. Az édesanya az RTL Híradónak sírva mondta el, hogy soha nem fogja ezt tudni ezt igazán megköszönni neki.

Az eset péntek délután egy újpesti óvodában történt. Senki nem tudott róla, hogy a kisfiú bármire is allergiás lenne. Szerencsére az óvodában volt adrenalin injekció és a pedagógusokat felkészítették a használatára is. Így még a mentők kiérkezése előtt beadták a kisfiúnak az injekciót.

Az óvónőnek az tűnt fel, az a délutáni alvás után a gyerek arca be volt dagadva és az egész teste piros volt, még a szeme fehérje is. Mivel nem volt a kicsi lázas, így azonnal az Epipen nevű injekciót beadása mellett döntött. Közben hívták a mentőket, és értesítették Dávid anyukáját.

Győrfi Pál elmondta, hogy a kiérkező mentők stabil állapotban találták a kisfiút, de az allergiás tünetek miatt kórházba szállították.

A rohamot nem tudni mi okozta, anyja szerint Dáviddal korábban nem történt hasonló.

hirdetés
"Az óvónéninek nem tudok elég hálás lenni, igazából megmentette a kisfiamnak az életét, nem fogom tudni neki ezt megköszönni soha rendesen, úgyhogy ha ő nincs nem tudom mi történhetett volna"

- mondta.

A kerület polgármestere szerint a pedagógusok képzésével a tragédiák megelőzhetők. Az adrenalin injekciókat azután kezdte beszerezni a negyedik kerületi iskolákba és óvodákba az önkormányzat, hogy januárban egy hétéves kisfiú meghalt anafilaxiás sokk miatt, miután mogyoró tartalmú tortát evett.

Az Anafilaxiás Allergiásokért Egyesület azt szeretné elérni, hogy országszerte kötelező legyen minden köznevelési intézményben ilyen adrenalin injekciót tartani. Az Emberi Erőforrások Minisztériumától azt közölték: minden olyan szakmai ajánlást megvizsgálnak, ami hozzájárul az oktatási intézményekben a gyermekek biztonságosabb neveléséhez.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
„Még fel sem fogtam, hogy a fiam nem jön haza többé” – Összetört a balesetben meghalt kenus édesanyja
„Ezentúl minden megmérettetésen érte fogok küzdeni” - ígérte Csanki Márk fiatalabb testvére, aki szintén kenuzik.

Link másolása

hirdetés

Mint azt mi is megírtuk, autóbalesetben meghalt Csanki Márk szegedi kenus. Az ifjúsági és U23-as korosztályban világbajnoki ezüstérmes Csanki a Szegedi Vízisport Egyesület sportolója volt. Az M5-ös 36-os kilométerszelvényénél egy román kamion egyelőre ismeretlen okból megállt, ekkor hátulról nekiütközött egy kisteherautó, majd az árokba sodródott. Mögötte egy személyautó érkezett, amelynek 19 éves sofőrje - aki Márk sporttársa és barátnője is - az ütközés elkerülése érdekében balra rántotta a kormányt, és a szalagkorlátnak csapódott. A baleset következtében Csanki Márk a helyszínen meghalt, a jármű vezetőjét életveszélyes sérülésekkel vitték kórházba. A kisteherautó 21 éves vezetője szintén kórházba került könnyű sérüléssel.

Márk édesanyja a Blikknek elmondta, hogy a tragédiáról Márk barátnőjének szülei értesítették őket.

"Nem ez az élet rendje, felfoghatatlan, hogy egy anya elveszíti a gyermekét"

- mondta a megtört anya, aki arról is beszélt, hogy fiának barátnője még válságos állapotban van, de már nem altatják. Ugyanakkor nem árulták még el neki, hogy barátja meghalt.

Az elhunyt kenus a családjával élt Szegeden. Két testvérét is mélyen megrázta Márk halála. Öccse, aki szintén kenus azt mondta:

hirdetés
"Ezentúl minden megmérettetésen érte fogok küzdeni. Szombaton még elindultam egy versenyen Győrben, de képtelen voltam végigmenni a 18 kilométeres távon. Előtte hajnali három óta csak sírtam, és ez teljesen kimerített".

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A 4 éves SMA-s Zente rengeteget fejlődött: remekül úszik, kiváló az étvágya és már szerelmes is
A kisfiú óvodába jár, részt vesz szinte minden foglalkozáson. Édesanyja szerint bár a fejlődése látványos, de még műtétek sora vár a kisgyerekre.

Link másolása

hirdetés

Az egykor ülni is alig tudó SMA-beteg kisfiú mára elfoglalt óvodássá vált. Édesanyja szerint nem csak a gyógytornán van állandó mozgásban. Rohamszerűen fejlődik, napról napra meglepi a szüleit és fejlesztőit valamilyen új készséggel.

Már az is előfordul, hogy azt se tudják, hova lett.

Pedig a februárban négy évessé vált kisfiú emberfeletti módon küzdött meg minden egyes önálló mozdulatáért. A gerincvelői izomsorvadással járó betegség szövődményeit, a lassú bénulást ugyan megállította a 700 millió forintos gyógyszer, Zente szervezetének még utol kell érnie magát.

Az óvodában is aktív, szinte minden játékban részt vesz. Ehhez persze kell az óvónők odafigyelése is. Zente állapota azonban erős bizakodásra ad okot. Jó étvágya van, és a szakember szerint már rendelkezik megfelelő izomtónussal is. Az uszodában is remekül teljesít, szinte jobban, mint egészséges kortársai.

A kisfiúra még további beavatkozások várnak. Édesanyja elmondta, lehetséges, hogy 20 éves koráig még akár 10-15 műtéten is át kell majd esnie.

VIDEÓ: Az RTL Fókusz beszámolója

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: