hirdetés

KÖZÖSSÉG

Gyerekek sétálják körbe a Balatont karácsony előtt, hogy segítsenek egy beteg kislánynak

Viki 6 hónapra született agyvérzéssel, emiatt folyamatos gondoskodásra van szüksége. Számtalan egészségügyi problémája miatt másképp fejlődik, mint vele egyidős, egészséges ikertestvére.

Link másolása

hirdetés

A 7 éves Márkus-Schütt Viki 6 hónapra született agyvérzéssel, emiatt folyamatos gondoskodásra van szüksége, hiszen számtalan egészségügyi problémája miatt másképp fejlődik, mint vele egyidős, egészséges ikertestvére. Az agyvérzés miatt szervi kifejletlenségek, látás-hallás és beszédkészség problémák, fejletlen izmok, mozgásszervi rendellenességek, egyéb idegrendszeri betegségek teszik az apró testét próbára nap mint nap.

Mikor Viki született, az orvosok azt mondták, hagyják a kórházban, mert az életre alkalmatlan lesz. A kislány és szülei azonban rácáfoltak a kegyetlen jóslatokra és kis lépésekkel ugyan, de a létező összes fejlesztéssel és alternatív megoldásokkal, sőt külföldi kezelésekkel, haladást értek el a kislány állapotában.

Viki egy négy gyermekes, csodás, pozitív szemléletű, szerető családba érkezett, akik erejükön felül mindent megtesznek érte, de azok a kezelések, amelyek eddig segítettek neki, jelentős anyagi terhet jelentenek, melyhez minden támogatásra szükségük van. Hisszük, ha összefogunk mi itt a 18. kerületben és szerte az országban, akkor tudunk segíteni a családnak ebben a rendkívüli küzdelemben!

Kik azok a Kis-Pingvinek?

Az ötlet, hogy idén karácsonykor Vikiért fogjunk össze, a 18. kerületi Kis-Pingvin Sportegyesülettől ered, akik főként gyerekek úszásoktatásával és vízilabdával foglalkoznak. A Pingvineknek immár 10. éve kiemelt fontosságú, hogy a sporton túl, a közösség élményére és az összefogás erejére is megtanítsák a náluk edző gyerekeket. Minden évben rendeznek adománygyűjtést egy nemes cél érdekében. Csapatfegyelem, játék és tenni akarás jellemzi náluk, már az egészen kicsi sportolókat is.

Egy kör totyogás - egy kör Balaton - El Pingvino Balaton – Kihívás

A Kis-Pingvineknek mindig kell egy új kihívás. 2019-ben az országos sajtó hangos volt attól, hogy 18 sportoló gyerekkel 3 oktatójuk HOSSZÁBAN úszta át a Balatont (~90 km). Most azonban új, szokatlan megmérettetésre készülnek Vikiért. A pingvinek - bár a vízben a leggyorsabbak - most a szárazföldre merészkednek és a Balatont totyogják körbe a jó cél érdekében. Öt Nagy-Pingvin (edző) vág neki a 200 km-es távnak, amit 6 nap alatt szeretnének teljesíteni, melyhez a sportoló gyerekek és bárki aki fontosnak érzi a célt, csatlakozhat.

A „totyogás időtartama: 12.18-12.23. – Vajon hazaérünk Szentestére? ?

hirdetés

A séta célja:

A Kis-Pingvinek régóta szeretnének segíteni Vikinek és családjának. Eddig az országos kupakgyűjtő akcióban vettek részt (ehhez továbbra is lehet csatlakozni a Kis-Pingvin Kucogóban és a Kastélydombi Uszodában). Tudtad? 1 kg kupakkal 65 Ft támogatást lehet összegyűjteni. Most szeretnénk, ha 1 lépésünk is érne ennyit! A célhoz egyre több kis- és nagyvállalkozó csatlakozik, de minden támogatóra szükség van, hogy Viki még teljesebb életet élhessen.

Hogyan tudsz segíteni Vikinek?

Ha teheted, juttasd el adományodat az alábbi bankszámlaszámra:

Márkus-Schütt Viktória Gyógyulását Segítő Alapítvány

Számlaszám: 11712004-21363089

Adószám: 18907366-1-41

Vagy a 18. kerület több pontján elhelyezett adománygyűjtő dobozokba, helyszínek:

Kis-Pingvin Kucorgó

Lovely Wardrobe Boutique

BonZsúr Kávézó

Hiszünk abban, hogy karácsonykor igen is vannak csodák! Lepjük meg Vikit! - írják a szervezők.

Számokban: 5 Nagy-Pingvin, 6 nap alatt, 200 km gyaloglás, 300.000 lépés, 18.kerületi közösséggel, 1 kislányért!

Támogatók: BonZsúr kávézó, Lovely Wardrobe Boutique.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG
Az Év Digitális Oktatóját keresi a Hankook
Február 2-ig te is szavazhatsz!

Link másolása

hirdetés

Már lassan két éve, hogy az életünk teljesen a feje tetejére állt. Az otthonunk vált az elsődleges életterünkké, a digitális kapcsolattartás pedig átvette a baráti kávézások, laza összejövetelek, illetve a kollegiális lazító alkalmak helyét. Bár az ember fennmaradásának kulcsa a nagy koponyák szerint az alkalmazkodás képessége, a pandémia alatt sokaknak nehézséget okozott a bezártság és az, hogy az életünkben egyetlen dolog állandó: a járványhelyzet bizonytalansága. Nehéz hónapok sora áll mögöttünk, de vannak, akiknek a helytállása mindannyiunk számára példa lehet, és még szupererő sem kellett nekik ehhez.

Ha bárkit megkérdeznénk, melyek azok a szektorok, ahol emberfeletti igyekezet kellett a talponmaradáshoz, a közoktatás biztosan ott lenne a top 3 említés között. A pandémia és a növekvő fertőzésszámok az óvodákat és iskolákat is nagymértékben sújtották, ezért a tantermi oktatás helyett ingoványos terepre kellett, hogy lépjenek az intézmények dolgozói. A digitális oktatás merőben új és cseppet sem könnyű helyzetet teremtett, ahol megfordultak az erőviszonyok. Az online térben készségszinten mozgó diákság számára ez hazai pálya volt, azonban a pedagógusok egy része nehezebben vette az akadályokat ezen a játéktéren. Az oktatók előtt hirtelen kettős dilemma állt: vajon hogyan küzdjek meg a digitális technológia kihívásaival úgy, hogy mellette a tananyagot is át tudjam adni?

Üdv az online térben

Mit is kezdjünk ezzel a helyzettel – merült fel teljes joggal a szülők, a tanárok és a gyerekek fejében is a kérdés a digitális oktatás kezdetén. De ahogy mondani szokás, a szorult helyzetek szülik néha a legötletesebb megoldásokat. Ki hitte volna 2020-ban, hogy egy vasalódeszkán szuperül lehet gyakorolni a mellúszást, vagy hogy egy játékos kvíz, mint a Kahoot! megszerettetheti egész iskolai évfolyamokkal még a legnehezebb tantárgyakat is. A pedagógusoknak tehát minden kreativitásukra szükség volt ahhoz, hogy a jelenleg közoktatásban tanuló diákok számára a nehézségek ellenére is biztosítsák a megfelelő ismeretanyag elsajátítását, és a személyes kontaktus hiánya miatt kicsit szórakoztatóbbá tegyék a tanulást.

A mindennapi tanulás eszközévé válhattak egyes videójátékok, online kvíz platformok, és a videós tartalmak is kiemelkedő szerepet kaptak az órák során. A bizonytalanságok és nehézségek ellenére elindult egy olyan folyamat a hazai közoktatásban, amely nagy hangsúlyt fektet a szemléltetésre, az élményalapú tanulásra és a digitális technológia ismeretére, ami hosszú távon, az osztálytermekbe visszatérve is része maradhat a mindennapi oktatói munkának.

Hősök köpeny nélkül

Az online megoldások mögött a digitális oktatás során azonban mind hús-vér pedagógusok álltak. Az ő emberfeletti helytállásukat igyekszik elismerni a Hankook Tire Magyarország kezdeményezése. A Hankook Oktatási Pályázati Programban (HOPP) kifejezetten olyan, a 2020/2021-es tanévben alkalmazott online módszertanok és azok kitalálói versenyeznek, akik hatékonyan tudtak élni a digitális technológia adta lehetőségekkel.

hirdetés

A vállalat a programba olyan, a közoktatásban dolgozó pedagógusok jelentkezését várta, akik készség szinten használják és alkalmazzák oktatói munkájuk során a digitális platformokat, ismerik, valamint hatékonyan beépítik a tananyag feldolgozásába az internet adta lehetőségeket, és valamilyen egyedi módszerrel színesítik a digitális oktatást diákjaik számára.

A Hankook 4 kategóriában hirdet majd győztest: „Az év digitális oktatója” kategóriában díjazza az általános iskola alsó és felső tagozatos, valamint a középiskolai tanárokat, emellett online szavazás segítségével egy közönségdíjast is választ. Ezen felül a HOPP Program keretében a nyertes pedagógusok mellett az őket foglalkoztató oktatási intézmény is külön jutalomban részesül.

A szakmai zsűri mellett a vállalat arra is lehetőséget ad, hogy a digitális tanulásban a tanárokkal igazi csapatként együttműködő szülők és gyerekek, valamint a nagyközönség is kifejezhesse az elismerését a legkreatívabbnak ítélt megoldások és azok értelmi szerzői felé.

A közönségszavazás keretében az érdeklődők január 13-ától tekinthetik meg a pályázati anyagokat és voksolhatnak az általuk legötletesebbnek tartott módszer kitalálójára a www.hankookpalyazat.hu/kozonsegszavazas felületén.

A voksolás egyszerű, a felhasználóknak mindössze egy email címet kell megadniuk a folyamat során. Fontos, hogy egy email elérhetőségről csak egy szavazat adható le a pályaművekre, az email címek érvényességét pedig ellenőrzik. A közönségszavazás február 2-án zárul, az eredményhirdetésre még ugyanebben a hónapban kerül sor.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
Életveszélyben van a Magna Cum Laude egykori zenésze, gyűjtést szerveztek a túléléséért
Magda Lajost, a zenekar korábbi billentyűsét mélyaltatásban tartják.

Link másolása

hirdetés

Már három hete mélyaltatásban fekszik Magda Lajos billentyűs, aki korábban a Magna Cum Laude zenekarral is dolgozott. A felesége gyűjtést indított, amiben a zenekar is a segítségére sietett, az ő Facebook-oldalukon is megosztották a segítségkérő posztot.

Néhány hete mind a ketten egyszerre kerültünk kórházba kétoldali tüdőgyulladással és tüdőembóliával. Engem a Covid-osztályon ápoltak, Lajost azonnal az intenzívre vitték. Röviden, én már itthon folytatom a gyógyszeres kezelést. Lajos tüdejének 80 százaléka gyulladásban volt mire az osztályra került. Két nap múlva lélegztetőgépre kapcsolták. Az állapota tovább romlott a következő napokban, a műtüdős kezelés mentette meg az életét. Azóta a tüdeje 100 százaléka éritett a gyulladásban, nem maradt ép felület. Nagyon súlyos, életveszélyes állapotban van

- áll a bejegyzésben.

Magda Lajos gyógyulásához kezelésekre van szükség, hosszú ideig tarthat, a tartalékaik pedig végesek. A felesége ezért arra kéri a rajongókat, hogy aki tudja, segítse meg őket ezekben a nehéz időkben.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
Felesége lélekjelenléte mentette meg egy férfi életét Bács-Kiskun megyében
Az 50 év körüli férfi váratlanul lett rosszul az otthonukban. Felesége azonnal mentőt hívott és megkezdte az újraélesztést.

Link másolása

hirdetés

Felesége lélekjelenléte mentette meg egy férfi életét Bács-Kiskun megyében. A történetről az Országos Mentőszolgálat Facebook-oldalán számoltak be.

Az OMSZ közleménye szerint a házaspár férfi tagja teljesen váratlanul, beszélgetés közben lett rosszul a saját otthonukban. Az 50 év körüli férfi lefordult a székről, ekkor a felesége mentőt hívott hozzá.

"Mentésirányító bajtársunk utasítása szerint a bejelentő megvizsgálta férjét, aki már nem lélegzett. Miközben több mentőegység, köztük egy mentőhelikopter indult a helyszínre, a telefonon kapott instrukciók alapján az asszony megkezdte az újraélesztést, amit a perceken belül kiérkező bajtársak emelt szinten folytattak. Az időben megkezdett mellkasi nyomásoknak köszönhetően, az életmentés sikerre vezetett, a férfit végül stabil állapotban, légi úton szállíthatták kórházba a mentők"

– írják.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
5 hét után látta először a kisfiát egy apa, miután a születése napján kómába esett
Elmondása szerint megrendítő élmény volt a találkozás.

Link másolása

hirdetés

Csak több héttel fiuk születése után láthatta gyermekét egy brit férfi, aki a szülés napján esett kómába, írja a Yahoo News.

A Boltonból származó, 32 éves Andrew Allen tavaly július 19-én kezdte el rosszul érezni magát, miután egy munkatársának a koronavírus-tesztje pozitív lett.

A feleségét július 27-re írták ki a kórházba, a férfi állapota pedig rosszabbodott, ezért nem volt ott a szülésnél. Kisfiuk, Oliver másnap kora reggel született meg, addigra azonban a férfi állapota annyira súlyosbodott, hogy alig néhány órával fia születése után kórházba szállították.

"Emlékszem, hogy folyton azt próbáltam mondani a mentősöknek, hogy megszületett a fiam. De ők leszidtak, amiért levettem az oxigénmaszkomat" - emlékezett vissza a férfi. A kórházban mesterséges kómába helyezték, és lélegeztetőgépre tették.

Amikor augusztus 11-én felébredt, egy fotót pillantott meg, amin öt éves lánya volt - kezében egy újszülöttel. "Emlékszem, azt gondoltam: ez biztos a baba!"

A férfit további három hétig megfigyelés alatt tartották, így végül találkozhatott öthetes kisfiával. "Áthelyeztek a sürgősségi osztályról, miután jobban lettem, és segítettek, hogy a folyosón találkozhassak velük" - mondta.

hirdetés
Fotó: Northfoto/Andrew Allen/SWNS

"Ez volt az első alkalom, hogy találkoztam Oliverrel. Megrendítő volt - nemcsak az a tény, hogy először láttam a fiamat, hanem az is, hogy a lányomat sem láttam már három és fél hete" - emlékezett vissza.

Mint elmondta, mostanra már újra teljes munkaidőben dolgozik, de még mindig érzi a koronavírus utóhatásait. "Még mindig nem vagyok 100 százalékos. Azt hiszem, körülbelül 25 kg-ot fogytam öt hét alatt, amíg a kórházban voltam."


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: