hirdetés

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Beteg gyermekeken segítenek, de most ők szorulnak segítségre

A pécsi székhelyű, beteg gyermekek felépülését segítő Nevetnikék Alapítvány nagy bajba került: működésük folytatásához egy új otthont kell vásárolniuk. Október végéig van idejük összegyűjteni a vételi árat, különben nem folytathatják tevékenységüket.

Link másolása

hirdetés

A Nevetnikék Alapítvány 13 évvel ezelőtt kezdte meg működését Pécsett. Amint közleményükben írják, céljuk a beteg gyermekek felépülésének elősegítése. Az elmúlt évek során 300 kórházlátogató önkéntes több mint 5000 beteg gyermek felépülését tette vidámabbá bűvész, bábos, zenés és egyéb szórakoztató programok segítségével, valamint a kopár kórházi falak színesre festésével.

Az alapítványnak köszönhetően a Pécsi Gyermekklinika épületén kívül mostanra már Baranya és Somogy megye több gyermekosztályán is színes és vidám gyermekmotívumok díszítik a folyósok falait. Sőt, a 2019-es évben az országban egyedülálló projektbe kezdett az alapítvány: a Pécsi Gyermekklinikán mintegy 250 önkéntes – köztük helyi vállalkozások – bevonásával egy több mint 24 méteres folyosó két falát festették ki egy hónap alatt. A Mecseki erdőt megidéző falakra kéttucatnyi interaktív fajátékot is készítettek, amelyekkel az ambuláns rendelésre érkező gyermekek tölthetik el a várakozási idejüket.

„Az alapítványnál folyamatosan keressük az újabb és újabb lehetőségeket, hogy – akár a helyi vállalkozásokat is bevonva – még színesebbé tegyük a beteg gyermekekkel töltendő időt. Ennek keretében az utóbbi időszak újítása a több mint 200 csendeskönyv, több száz ördöglakat és repülő elkészítése, amelyeket szintén a kórházlátogató önkénteseink használnak, adnak a beteg gyermekeknek az egyes foglalkozásokon.” – meséli Kőműves Glória, a Nevetnikék Alapítvány alapítója és vezetője.

Bajban az alapítvány – társadalmi összefogásra van szükség

A pécsi kórházi átszervezések miatt azonban az önkéntesek képzésének, a játékkészítő műhelynek otthont adó hely megszűnik. Az otthon nélkül maradó alapítvány számára egy lehetőség maradt csak, hogy a jövőben is folytatni tudja tevékenységét: új ingatlant kell vásárolniuk.

Az alapítvány működését leginkább célzó, megfelelő ingatlan a Pécsi Gyermekklinika szomszédságában található épület, amit most október végéig van lehetőségük megvásárolni. A vételár kifizetését a támogatásokból működő alapítvány önerőből nem tudja megvalósítani, ezért társadalmi összefogás keretében adománygyűjtést hirdetett.

„Az „Otthont a Nevetnikéknek” adománygyűjtő kampány egy hónapja tart és immáron több ezren csatlakoztak a jó ügyhöz, ezáltal összegyűjtve a szükséges összeg több, mint felét. Azonban október 31-ig további 18 millió forintot szükséges még gyűjtenünk, hogy az ingatlan vételárát ki tudjuk fizetni, valamint a birtokba vételhez legszükségesebb felújításokat (pl.: tető javítása, falazat javítása stb.) elvégezzük. Rövid az időnk, de hiszem, hogy társadalmi összefogással, sok jószívű ember segítségével megvalósulhat az álmunk. Ezáltal a jövőben is vidámságot csempészhetünk a gyermekklinikára, így segítve a kisbetegek felépülését, lehetünk támaszuk, amikor a családtagok épp nem lehetnek velük” – számol be az adománygyűjtésről Kőműves Glória.

hirdetés

Az „Otthont a Nevetnikéknek” kampányhoz több híresség is csatlakozott már, így például Köles Ferenc, Beck Zoli, a Vivat Bacchus, Ripli Zsuzsi, Kemény Dénes, Pásztory Dóri és Csizmadia Gergely, valamint mostanáig több mint 1500 magán adakozó is segített nekik céljaik megvalósításában.

Mint közleményükben írják, aki szeretne segíteni nekik, az egy kávé vagy limonádé árával is megteheti ezt. Az adományokat a Nevetnikék Alapítvány által létrehozott 11731001-23125324-00000000 bankszámlaszámra várják.

Az alapítvány tevékenységéről és a gyűjtés aktuális eredményéről további információ a szervezet hivatalos honlapján, vagy a Facebook-oldalán található.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

A CIB Bank ismét menhelyen élő kutyáknak és cicáknak segít otthont találni

Akciójukkal nemcsak egy kiválasztott állatmenhelyet támogatnak, de felhívják a figyelmet a felelős állattartás fontosságára is.

Link másolása

hirdetés

Országszerte több százezer nehéz sorsú kutya és cica várja a menhelyeken, hogy egy szerető gazdi befogadja őket, sajnos mégis kevesen döntenek az örökbefogadás mellett. A CIB Bank 2019-ben indította útjára az állatok örökbefogadására bátorító kampányát, amely során menhelyen élő nehéz sorsú állatoknak segített új otthont találni, kezdetben két petfluencer Brúnó kutya és Della cica főszereplésével.

Tavalyi kezdeményezésük során számtalan egymásra találáshoz járultak hozzá, és később az újdonsült családokról is beszámoltak közösségi oldalaikon. Idén ismét kutyáknak és cicáknak segítenek az otthon találásban, ezúttal a Csömöri Állatmenhellyel együttműködve. A november 22-én induló programmal próbálják felhívni a figyelmet a felelős állattartás és a hontalan kisállatok örökbefogadásának fontosságára. Érdemes lesz követni a következő npokban a CIB Bank Facebook és Instagram oldalát, hiszen sokféle kutya és cica társkereső profiljával találhatod szembe magad. Ha éppen kutya vagy cica társat keresel, lehet, éppen a gazdikeresők között találod meg a hozzád illő társat.

VIDEÓ: Bemutatjuk a Csömöri Állatmenhelyet!

A kezdeményezés fő célja, hogy minél több kutyus és cica találjon szerető otthonra. A kampány két szálon fut: bankfióki akcióként, valamint online felületeken egyaránt. A programban többek között ötszázezer forintos adománnyal is segíti a CIB a menhely működését.

De ez még nem minden! A CIB idén tovább bővítette a kisállatok támogatását: hitelkártya-akciója keretein belül biztosított lehetőséget arra – a vidéki állatmenhelyek és állatvédők támogatásával foglalkozó Hangya Közösséggel együttműködve –, hogy az akcióra regisztrált hitelkártya-birtokosok 1500 forintot jótékonysági célra fordíthassanak a kártyás vásárlásaik után járó visszatérítési keretükből. Az ügyfelek felajánlásaiból összegyűlt összeggel a Hangya Közösség saját megítélése alapján támogatja a szárnyai alatt lévő menhelyeket.

Az alapítvány tájékoztatása szerint az összegből négy állatotthont támogatnak több mint két tonna élelemmel: a létesítmények összesen 865 kutyát gondoznak. A Hangya Közösség Alapítvány évek óta segíti a vidéki állatmenhelyek munkáját. Céljuk, hogy adományok útján biztosítsák az állatvédők munkájához szükséges tárgyi feltételeket, hogy ők a munkájukkal az állatok mindennapjaiban tudjanak segíteni: alapelvük, hogy a gazdátlan állatoknak is jár az élelem, a meleg holmi és a menedékül szolgáló tető.

hirdetés

Hogy hogyan segíthetsz az állatoknak az örökbefogadáson kívül, ezen az oldalon minden részletet megtalálsz!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Babát vár az az ausztrál pár, akiknek három gyerekét gázolta halálra egy bedrogozott, részeg sofőr

Az anya úgy érzi, Isten ajándéka a születendő babájuk, aki egyik elhunyt gyermeke nevét kapja majd második keresztnévként.

Link másolása

hirdetés

Örömhírt jelentett be az az ausztrál pár, akiket tavaly szörnyű tragédia sújtotta: babát várnak, miután három gyereküket is elveszítették egy borzalmas balesetben.

Az Abdallah család élete tavaly februárban vett tragikus fordulatot: a 8 éves Sienna, a 12 Angelina, a 13 éves Antony és unokatestvérük, a 11 éves Veronique fagyizni indultak Sydney Outlands nevű külvárosában, amikor egy autó ráhajtott a járdára és halálra gázolta őket. Később kiderült, hogy a sofőr kábítószer hatása alatt és ittasan vezetett.

Samuel William Davidson - aki egyébként kamionsofőrként dolgozik - minimum 21, maximum 28 évet fog börtönben ülni tettéért. Bár a szülőket természetesen nagyon megrázta gyerekeik tragikus halála, sokak döbbenetére megbocsátottak Davidsonnak, és három még életben lévő gyerekükért igyekeznek kitartani.

Most a sok fájdalom után úgy tűnik, egy kis boldogság is érkezett a család életébe. Az anya, Leila az Instagramon jelentette be, hogy babát vár, akit Isten ajándékának gondol.

"Most újra merünk álmodni. A gyerekeim imádkoztak azért, hogy lehessen még egy öccsük vagy húguk. Ez egy új élet, egy kezdet a gyerekek számára. Azzal pedig, hogy látom rajtuk, hogy boldogok és nagyon örülnek, az én életem is újra értelmet nyer. Azt szeretnénk, hogy teljes életet éljenek, amit élveznek, és újra merjenek álmodni. Ezt jelenti számunkra a születendő babánk"

- mondta a 37 éves nő a Daily Telegraphnak.

Azt is elárulta, hogy lánya, Liana motiválta arra, hogy próbálkozzon tovább a hetedik gyerekért, miután egyszer már elvetélt.

A család már megegyezett abban, hogy közösen döntenek majd a baba nevéről, és biztos, hogy egyik elhunyt testvére nevét kapja majd második keresztnévként.

A szülők egyébként megfogadták, hogy bármennyire is fáj a mai napig három gyermekük elvesztése, nem hagyják, hogy elhatalmasodjon rajtuk a gyász, mert nem szeretnék, ha a gyerekeik mindig szomorúnak látnák őket. A tragédia miatt még mindig nem tudnak úgy élni, ahogy eddig, például nem tudnak részt venni egy partin, ahol zene is van, de igyekeznek visszatérni a korábban megszokott életvitelükhöz. Úgy érzik, Leila terhessége egy jel arra, hogy bár rögös az út számukra, de ha tovább haladnak előre, jó dolgok várnak majd rájuk.

Forrás: 7News, Daily Mail


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG

Beköltözhetett a közösségi összefogással vásárolt lakókocsiba Maglód egyetlen hajléktalanja

Hiába gyűjtötték össze rá a pénzt, az önkormányzat korábban nem engedte, hogy közterületen parkolják le a lakókocsit. Végül egy leégett ház kertjében állították fel.

Link másolása

hirdetés

Egy leégett ház kertjében állították fel azt a lakókocsit, amiben Maglód egyetlen hajléktalanja lakhat majd, és amit az önkormányzat nem engedett közterületen leparkolni - számolt be róla az RTL Híradó.

Szabó György három hete még egy bokor alatt húzta meg magát. Akkor úgy tűnt, ott is kell maradnia télre. A maglódi civilek ugyanis hiába gyűjtötték össze neki a pénzt egy lakókocsira, az önkormányzat – egészségügyi és járványügyi okokra hivatkozva – nem engedte, hogy közterületen parkoljon. Erről november elején nyilatkozott.

"Az, hogy most lakossági összefogás kezdeményeződött, rendben, értjük, de senki nem szeretné a saját ingatlanán elhelyezni ezt a lakókocsit"

- mondta még november elején Tabányi Pál polgármester.

A hajléktalan férfinak végül egy korábban leégett, lakhatatlan ház tulajdonosa engedte meg, hogy a lakókocsit felállíthassák a kertjében. A tegnap éjszakát már itt is töltötte.

hirdetés
"Fázni nem fáztam, mert azért eléggé jól szigetelt a lakókocsi, úgyhogy teljesen jó volt minden, köszönöm szépen!"

- mondta az RTL Híradónak Szabó György, aki most kezd berendezkedni – a lakókocsiban ugyanis nem csak védett fekhely van, hanem szekrények és polcok is, ahová pakolhatja a kevéske holmiját.

Pacsó Tamás, a civil akció koordinátora azt mondja, szintén összefogásból próbálják lakájossá is tenni a kocsit Györgynek. Egy új matracra, egy szőnyegre és apróbb berendezési tárgyakra is futotta.

"Igazából minden, minden, ami a létezésnek a legalapabb szintjéhez szükséges. Tehát kényelmesen és szárazon tud aludni, ez volt az elsődleges, elsőnek megugrandó feladat"

- fogalmazott Pacsó Tamás.

Szabó György azt mondja, most, hogy van hol laknia, újra dolgozna is: szívesen vállalna például kerti, vagy ház körüli munkákat.

Az RTL Híradó riportja:

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Videó: kiszállt a kocsijából a forgalomban, hogy elvigyen egy út szélén hagyott szemeteszsákot

„Köszönöm neki hogy megmutatta, hogy ilyen emberek is vannak Budapest utcáin” – írta egy másik autós, aki látta a példamutató cselekedetet.

Link másolása

hirdetés

Gyakran érkezik felvétel veszélyes, arcátlan, sőt olykor komplett őrültnek tűnő autósokról a Budapesti Autósok Közösségéhez. Üdítő kivételt jelent, amikor valaki pozitív példával tud szolgálni.

Egy olvasó kamerája által rögzített eset most éppen egy ilyen esetet mutat be. Az ügy előzménye nem feltétlenül szívet melengető: valaki egy zsák szemetet hagyott a budapesti Egér út mellett – ami sajnos országszerte meglehetősen gyakori probléma.

A forgalomban azonban egy autós kiszállt a járművéből, megfogta a zsákot, betette a kocsijába, majd elszállította az út mentét elcsúfító hulladékhalmot.

„Klasszikus, "ha nem látom, nem hiszem el, hogy ilyen van". Pirosnál a srác kiszállt egy fehér Skodából, odasétált egy tele szemeteszsákhoz, majd betette a hátsó ülésre és elvitte. Köszönöm neki, hogy megmutatta, hogy ilyen emberek is vannak Budapest utcáin”

– írta a videó mellé a felvételt késztő gépjárművezető.

Váratlan meglepetés a budapesti forgalomban

hirdetés

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk