hirdetés

KÖZÖSSÉG

Beteg gyermekeken segítenek, de most ők szorulnak segítségre

A pécsi székhelyű, beteg gyermekek felépülését segítő Nevetnikék Alapítvány nagy bajba került: működésük folytatásához egy új otthont kell vásárolniuk. Október végéig van idejük összegyűjteni a vételi árat, különben nem folytathatják tevékenységüket.

Link másolása

hirdetés

A Nevetnikék Alapítvány 13 évvel ezelőtt kezdte meg működését Pécsett. Amint közleményükben írják, céljuk a beteg gyermekek felépülésének elősegítése. Az elmúlt évek során 300 kórházlátogató önkéntes több mint 5000 beteg gyermek felépülését tette vidámabbá bűvész, bábos, zenés és egyéb szórakoztató programok segítségével, valamint a kopár kórházi falak színesre festésével.

Az alapítványnak köszönhetően a Pécsi Gyermekklinika épületén kívül mostanra már Baranya és Somogy megye több gyermekosztályán is színes és vidám gyermekmotívumok díszítik a folyósok falait. Sőt, a 2019-es évben az országban egyedülálló projektbe kezdett az alapítvány: a Pécsi Gyermekklinikán mintegy 250 önkéntes – köztük helyi vállalkozások – bevonásával egy több mint 24 méteres folyosó két falát festették ki egy hónap alatt. A Mecseki erdőt megidéző falakra kéttucatnyi interaktív fajátékot is készítettek, amelyekkel az ambuláns rendelésre érkező gyermekek tölthetik el a várakozási idejüket.

„Az alapítványnál folyamatosan keressük az újabb és újabb lehetőségeket, hogy – akár a helyi vállalkozásokat is bevonva – még színesebbé tegyük a beteg gyermekekkel töltendő időt. Ennek keretében az utóbbi időszak újítása a több mint 200 csendeskönyv, több száz ördöglakat és repülő elkészítése, amelyeket szintén a kórházlátogató önkénteseink használnak, adnak a beteg gyermekeknek az egyes foglalkozásokon.” – meséli Kőműves Glória, a Nevetnikék Alapítvány alapítója és vezetője.

Bajban az alapítvány – társadalmi összefogásra van szükség

A pécsi kórházi átszervezések miatt azonban az önkéntesek képzésének, a játékkészítő műhelynek otthont adó hely megszűnik. Az otthon nélkül maradó alapítvány számára egy lehetőség maradt csak, hogy a jövőben is folytatni tudja tevékenységét: új ingatlant kell vásárolniuk.

Az alapítvány működését leginkább célzó, megfelelő ingatlan a Pécsi Gyermekklinika szomszédságában található épület, amit most október végéig van lehetőségük megvásárolni. A vételár kifizetését a támogatásokból működő alapítvány önerőből nem tudja megvalósítani, ezért társadalmi összefogás keretében adománygyűjtést hirdetett.

„Az „Otthont a Nevetnikéknek” adománygyűjtő kampány egy hónapja tart és immáron több ezren csatlakoztak a jó ügyhöz, ezáltal összegyűjtve a szükséges összeg több, mint felét. Azonban október 31-ig további 18 millió forintot szükséges még gyűjtenünk, hogy az ingatlan vételárát ki tudjuk fizetni, valamint a birtokba vételhez legszükségesebb felújításokat (pl.: tető javítása, falazat javítása stb.) elvégezzük. Rövid az időnk, de hiszem, hogy társadalmi összefogással, sok jószívű ember segítségével megvalósulhat az álmunk. Ezáltal a jövőben is vidámságot csempészhetünk a gyermekklinikára, így segítve a kisbetegek felépülését, lehetünk támaszuk, amikor a családtagok épp nem lehetnek velük” – számol be az adománygyűjtésről Kőműves Glória.

hirdetés

Az „Otthont a Nevetnikéknek” kampányhoz több híresség is csatlakozott már, így például Köles Ferenc, Beck Zoli, a Vivat Bacchus, Ripli Zsuzsi, Kemény Dénes, Pásztory Dóri és Csizmadia Gergely, valamint mostanáig több mint 1500 magán adakozó is segített nekik céljaik megvalósításában.

Mint közleményükben írják, aki szeretne segíteni nekik, az egy kávé vagy limonádé árával is megteheti ezt. Az adományokat a Nevetnikék Alapítvány által létrehozott 11731001-23125324-00000000 bankszámlaszámra várják.

Az alapítvány tevékenységéről és a gyűjtés aktuális eredményéről további információ a szervezet hivatalos honlapján, vagy a Facebook-oldalán található.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG
Hatalmas tömeg kísérte utolsó útjára Babicsek Bernátot
A temetésen családja, barátai, pályatársai búcsúztak a fiatalon elhunyt művésztől.

Link másolása

hirdetés

Végső búcsút vettek Babicsek Bernáttól szombaton délután. A Barátok közt, a Szeress most! és a Jóban Rosszban egykori színésze, a több zenekarban is fellépő harmonikaművész újév napján halt meg solymári házában, egy lakástűzben. A 41 éves művészre szülei találtak rá. Apja betörte az egyik ablakot, miután azt látták, hogy minden zárva van a házban. Bernátot az erkélyajtó mellett, a földön fekve találták meg.

A művészt szombaton nagy tömeg kísérte utolsó útjára - írja a Blikk. Beszámolójuk szerint

a temetésen a családja, barátai, pályatársai búcsúztak el tőle, hatalmas tömeg gyűlt össze. Színésztársai és zenész barátai is elmentek, hogy utolsó útjára kísérjék Babicsek Bernátot. A szertartáson harmonika szólt.

A tragédia után megszólalt Babicsek Bernát volt párja, Csomor Ágnes is. Gór Nagy Mária tanodájában ismerték meg egymást, hosszú évekig egy párt alkottak, a szakítás után pedig megmaradt köztük a szeretet. "Jó ideje már csak barátok voltunk, de a halála, és hogy azért kell beszélnem Bernátról, mert már nincs többé, mély sebeket tép fel a szívemben" - mondta a színésznő.

hirdetés

Barátai, zenész- és színészbarátai is megrendülten emlékeztek a fiatalon elhunyt művészre. A halála előtti napon Pokorny Liával lépett fel a Centrál Színházban. A színésznő szívszorító szavakkal írt róla:

"Nyáron, két próba között elmentél biciklizni és megláttál egy csapat fehérgalambot. Azt mondtad, soha nem láttál még ennyit. És ez jel. Mi több, jó jel. Hogy nem véletlenül sodorta eléd az élet őket. Így éreztem én is valahogy... hogy nem véletlenül fújt össze minket a szél. Annyi őszinte figyelmet, megértést, elfogadást és türelmet kaptam, amennyi keveseknek adatik meg ezen a világon. Engem megajándékoztál a röppenő fehér galambokkal és Magaddal. Bernát! Nekem Te addig élsz, amíg világ a világ! Annyi ismeretlen fiókot nyitottál ki bennem, amiért nem tudok elég hálás lenni. Figyelni, keresni és számolni fogom a jövőben fehér galambokat. Te velem leszel akkor is a színpadon, amikor látszólag nem vagy ott. Te a részem, a kollégám, a barátom vagy - nem hagyhatsz csak úgy itt. Nem vagyok hajlandó ezt tudomásul venni. Ezért megyünk tovább - Veled. Ebből nem engedek. Te az vagy, aki örökké él, és általad a zene és a Liaison. Várlak ebédre holnap! Aztán kedden. Szerdán is. Hozd a harmonikát! Ölellek, ne késs, kihűl a tökfőzelékem, amit tudod, csak Neked főzök."


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
Életveszélyben van a Magna Cum Laude egykori zenésze, gyűjtést szerveztek a túléléséért
Magda Lajost, a zenekar korábbi billentyűsét mélyaltatásban tartják.

Link másolása

hirdetés

Már három hete mélyaltatásban fekszik Magda Lajos billentyűs, aki korábban a Magna Cum Laude zenekarral is dolgozott. A felesége gyűjtést indított, amiben a zenekar is a segítségére sietett, az ő Facebook-oldalukon is megosztották a segítségkérő posztot.

Néhány hete mind a ketten egyszerre kerültünk kórházba kétoldali tüdőgyulladással és tüdőembóliával. Engem a Covid-osztályon ápoltak, Lajost azonnal az intenzívre vitték. Röviden, én már itthon folytatom a gyógyszeres kezelést. Lajos tüdejének 80 százaléka gyulladásban volt mire az osztályra került. Két nap múlva lélegztetőgépre kapcsolták. Az állapota tovább romlott a következő napokban, a műtüdős kezelés mentette meg az életét. Azóta a tüdeje 100 százaléka éritett a gyulladásban, nem maradt ép felület. Nagyon súlyos, életveszélyes állapotban van

- áll a bejegyzésben.

Magda Lajos gyógyulásához kezelésekre van szükség, hosszú ideig tarthat, a tartalékaik pedig végesek. A felesége ezért arra kéri a rajongókat, hogy aki tudja, segítse meg őket ezekben a nehéz időkben.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
Felesége lélekjelenléte mentette meg egy férfi életét Bács-Kiskun megyében
Az 50 év körüli férfi váratlanul lett rosszul az otthonukban. Felesége azonnal mentőt hívott és megkezdte az újraélesztést.

Link másolása

hirdetés

Felesége lélekjelenléte mentette meg egy férfi életét Bács-Kiskun megyében. A történetről az Országos Mentőszolgálat Facebook-oldalán számoltak be.

Az OMSZ közleménye szerint a házaspár férfi tagja teljesen váratlanul, beszélgetés közben lett rosszul a saját otthonukban. Az 50 év körüli férfi lefordult a székről, ekkor a felesége mentőt hívott hozzá.

"Mentésirányító bajtársunk utasítása szerint a bejelentő megvizsgálta férjét, aki már nem lélegzett. Miközben több mentőegység, köztük egy mentőhelikopter indult a helyszínre, a telefonon kapott instrukciók alapján az asszony megkezdte az újraélesztést, amit a perceken belül kiérkező bajtársak emelt szinten folytattak. Az időben megkezdett mellkasi nyomásoknak köszönhetően, az életmentés sikerre vezetett, a férfit végül stabil állapotban, légi úton szállíthatták kórházba a mentők"

– írják.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
5 hét után látta először a kisfiát egy apa, miután a születése napján kómába esett
Elmondása szerint megrendítő élmény volt a találkozás.

Link másolása

hirdetés

Csak több héttel fiuk születése után láthatta gyermekét egy brit férfi, aki a szülés napján esett kómába, írja a Yahoo News.

A Boltonból származó, 32 éves Andrew Allen tavaly július 19-én kezdte el rosszul érezni magát, miután egy munkatársának a koronavírus-tesztje pozitív lett.

A feleségét július 27-re írták ki a kórházba, a férfi állapota pedig rosszabbodott, ezért nem volt ott a szülésnél. Kisfiuk, Oliver másnap kora reggel született meg, addigra azonban a férfi állapota annyira súlyosbodott, hogy alig néhány órával fia születése után kórházba szállították.

"Emlékszem, hogy folyton azt próbáltam mondani a mentősöknek, hogy megszületett a fiam. De ők leszidtak, amiért levettem az oxigénmaszkomat" - emlékezett vissza a férfi. A kórházban mesterséges kómába helyezték, és lélegeztetőgépre tették.

Amikor augusztus 11-én felébredt, egy fotót pillantott meg, amin öt éves lánya volt - kezében egy újszülöttel. "Emlékszem, azt gondoltam: ez biztos a baba!"

A férfit további három hétig megfigyelés alatt tartották, így végül találkozhatott öthetes kisfiával. "Áthelyeztek a sürgősségi osztályról, miután jobban lettem, és segítettek, hogy a folyosón találkozhassak velük" - mondta.

hirdetés
Fotó: Northfoto/Andrew Allen/SWNS

"Ez volt az első alkalom, hogy találkoztam Oliverrel. Megrendítő volt - nemcsak az a tény, hogy először láttam a fiamat, hanem az is, hogy a lányomat sem láttam már három és fél hete" - emlékezett vissza.

Mint elmondta, mostanra már újra teljes munkaidőben dolgozik, de még mindig érzi a koronavírus utóhatásait. "Még mindig nem vagyok 100 százalékos. Azt hiszem, körülbelül 25 kg-ot fogytam öt hét alatt, amíg a kórházban voltam."


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: