News here
hirdetés

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Az ország legnagyobb kaktuszkertje

Kis híján 1000 fajta pozsgás növényt csodálhattok meg a Székesfehérvár közelében található Seregélyesen.

Link másolása

hirdetés

Seregélyes nagyjából négyezer lakosú nagyközség Fejér megyében, Székesfehérvár és Pusztaszabolcs között félúton. Itt él Sinkó Zoltán kőművesmester, aki immár két évtizede foglalkozik házak, épületek kivitelezésével. Szerencsére akad bőven munkája, de ez közel sem elégíti ki: szabadidejében, pusztán hobbiból kaktuszok és más egzotikus növények százait neveli, amelyek egyedülálló látványossággá teszik kertjét – összesen 170 négyzetméteren.

Zoltán saját maga építette házát, amit már a kezdetektől igyekezett minél inkább kicsinosítani. Eleinte azonban egy szokványosabb arborétumot álmodott a kertbe. A fordulópont körülbelül nyolc éve jött el, amikor egyik ismerősétől kapott egy kétméteres kaktuszt, mivel az illető már nem tudta gondját viselni. Itt kezdődött minden: ahogy a növény kivirágzott, színpompás látványa azonnal megfertőzte a pozsgások szeretetével.kaktusz7kaktusz2kaktusz4kaktusz3

„Télire kellett neki készíteni egy üvegházat, így is tettem, de akkor meg ott árválkodott – hát gondoltam, ne legyen egyedül, veszek mellé még 50 darab kis kaktuszt” – meséli a történet folytatását. Innen már nem volt megállás, ahogy fogalmaz, „megcsípte a darázs”, folyamatosan vásárolta az újabb és újabb példányokat.

Elkezdett vásárokra, kiállításokra járni itthon és külföldön egyaránt, valamint más magángyűjtőkkel is felvette a kapcsolatot. Mára 800 és 1000 közötti fajta növényre tett szert, de a pontos számot ő maga se tudja. Ha valaki képen látja a gyűjteményt, aligha jönne rá, hol található: jóval nagyobb eséllyel tippelhetne Mexikóra vagy Texasra a hatalmas kaktuszcsodák láttán.

A növények közül körülbelül 35 fajta a télálló, a többit ősszel be kell hordani a padlásra és a garázsba, hogy átteleljenek. Ezt a munkát már szeptember közepén elkezdi, és másfél hónapig tart, mire apránként az összeset áthelyezi.

hirdetés
kaktusz5kaktusz6kaktusz1kaktusz8

A kihordáshoz jó idő esetén február közepén lát hozzá és május végére végez vele. Mindezt civil munkája mellett, délutánonként és hétvégenként csinálja, bár télen és kora tavasszal szakmájából kifolyólag azért kevesebb megbízása akad.

Mindegyik növény helyét precízen megtervezi, saját szemmértékére hagyatkozva. Szerencsére van is érzéke hozzá: „azt hiszem, erre születni kell, csak úgy nem lehet megtanulni” – mondja, és körbenézve muszáj igazat adnunk neki.

Év közben aztán már nem sok munka akad velük, a locsolást az eső elvégzi, így inkább az új példányok ültetésével foglalkozik. Ugyanis most már oda jutott, hogy neki is vannak eladó növényei, a lehető legkülönfélébb fajtájúak és méretűek.kaktusz9kaktusz10kaktusz11kaktusz12

A kaktuszkert híre leginkább szájról szájra terjed: ő maga mindenkinek megemlíti, akivel csak találkozik, illetve kaktuszos körökön belül szintén kölcsönösen reklámozzák egymást. Emellett az interneten is sokan ráakadnak honlapjára. Havonta hozzávetőleg 50 látogatót fogad, többnyire hétvégente, de előzetes megbeszélés alapján más időpontokban is.

Belépődíjat nem számít fel, viszont azt azért elvárja, hogy aki eljön és szétnéz, vásároljon is valamit az eladó növények közül. De egyébként is, aki csak egyszer végigtekint a választékon, biztosan beleszeret valamelyikbe – velünk is ez volt a helyzet.

Zoltán már szakmája utáni életét is látja maga előtt: úgy képzeli, néhány utazási irodával megállapodva buszokkal hozhatnák hozzá a nagyrészt külföldi turistacsoportokat, akiknek nyilván meg se kottyanna mondjuk 1000 forintot kifizetni azért, hogy megcsodálhassák a gyűjteményt. Napi két busszal, buszonként 30 emberrel számolva ez már egész szép bevétel lenne, még az irodák jutalékával együtt is.kaktusz13kaktusz14kaktusz15kaktusz16

Ez azonban még a jövő zenéje, egyelőre sokkal inkább hobbiként, mint pénzkereseti forrásként tekint növényeire. Célja, hogy minél többekhez eljusson a hírük, hiszen annyi biztos: az ilyesmi nemhogy Magyarországon, de nemzetközi szinten is párját ritkítja.

Eljutás

Seregélyes Budapesttől 70 kilométerre található, autóval az M7-es autópályáról a Székesfehérvár-déli kijáratnál, a 7-es főútról pedig Dinnyésnél kell lehajtani. Busszal a legkönnyebben Fehérvárról közelíthető meg, illetve vasútállomása is van, a vonatok szintén onnan közlekednek Pusztaszabolcs felé.

Bővebb infókat és telefonszámot az időpont-egyeztetéshez a kaktuszkert honlapján találtok: KATT IDE

Ha megnéznéd élőben, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG
10 milliárd forintos vagyona van Magyarország leggazdagabb tanárának, mégis egy falusi iskolában tanít
Attilának mindene megvan, de a tanítás és mások segítése ösztönzi a legjobban.

Link másolása

hirdetés

Az 53 éves Füzesi Attila 10,3 milliárdos vagyonával évek óta szerepel a 100 leggazdagabb magyart felsorakoztató listán. Huszonévesen lett milliárdos, miután Oroszországban vitt sikerre egy ingyenes reklámújságot.

„Harmadikos egyetemista koromban kaptam otthon egy ingyenes reklámújságot, és mondtam apámnak, hogy csináljuk meg ezt Moszkvában. Volt Budapesti Extra nevű újság, bementem, és a kezembe adtak 3 részletben 12 ezer dollárt minden papír nélkül. Kimentem, vettem belőle egy fénymásolót, két számítógépet, és elkezdtük nyomni az ottani Pravda nyomdában az újságot”

- mesélte Attila. Azóta volt kávézólánca és alumíniumöntödéje is, azt is elmondta, hogy az utóbbival nagyot bukott.

„Ha tetszik a dolog, akkor ingyen is megcsinálom, csak siker legyen, élvezzem azt a dolgot, és legyen nemes a cél. Itt az iskola, ami tényleg sok időmet veszi el, de itt is a siker a lényeg. Csak itt nem pénzben mérik, hanem a gyerekek tudásában”

– mondta arról, hogy vagyonos ember létére miért tanít egy fülöpjakabi iskolában. Az is kiderült, hogy itt van egy gyönyörű háza, tóval, medencével és 60 darabos autógyűjteménnyel. Elmondta, hogy szeret vidéken élni, az ideje felét ott tölti.

Attila heti két napon tart történelemórákat, nagyon fontosnak tartja, hogy a gyerekek megfelelő tudást szerezzenek. A tanításon túl pénzügyileg is segíti az iskolát, beszállt például az iskolabuszba, de volt olyan is, hogy elvitt magával Dubajba három diákot, akiket a motivációs fogalmazásuk alapján választott ki. Ezen túl évente viszi a gyerekeket Aushwitzba, hogy ne csak az iskolapadból tanuljanak a történelem egyik legsötétebb korszakáról.

hirdetés

A végén elmondta, hogy az iskola, a tanítás, a gyerekek és mások segítése, az, ami a gőzt adja, amitől igazán teljesnek és sikeresnek érzi az életét.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
23 évesen 34 gyerekről gondoskodik – megmutatta, hogy néznek ki a reggelei
A fiatal nő menhelyén öthónapos a legfiatalabb, 16 évesnél is több a legidősebb lakó.

Link másolása

hirdetés

Már több mint 7 millióan látták Tusayiwe Mkhondya videóját a TikTokon, amiben a 23 éves nő bemutatja egy átlagos reggelét, írja a New York Post. A malawi nő 34 fiatalról gondoskodik, akik között vannak árvák, utcagyerekek és egyedül maradt lányanyák is.

Tusayiwe 18 évesen találta magát utcán a gyerekével, nem sokkal ezután alapította YANA (You Are Not Alone, magyarul Nem Vagy Egyedül) nevű szervezetét.

A menhely legfiatalabb lakója öthónapos, míg a legidősebb már 16 éves is elmúlt.

A TikTokra feltöltött videóból kiderül, hogy a fiatal nő reggelei 4 órakor kezdődnek. Az 5 év alatti gyerekeknek főz, majd a teljes csapat reggelijét is összekészíti. A gyerekek általában este 7-kor mennek az ágyba, de mivel sok a kisbaba, éjszaka többször is fel kell kelni etetni őket.

A reggeli rutint bemutató videót itt lehet megnézni:

@tusaiweyana Someone requested this ⬆️ note:My other children are on holiday and I am the only one who cook for the under 5 children! & Every child has his/her own morning chores! #foodie ♬ QUIET DOWN 2 - Madison Malone

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
Megszólalt a kisfiú, aki megmentette a nagymamája életét
A nagymama játék közben elvesztette az eszméletét. Norbi az anyukájától tudta, hogy mit kell csinálni vészhelyzetben.
Címkép: RTL - szmo.hu
2022. június 23.


Link másolása

hirdetés

Korábban beszámoltunk róla, hogy a 8 éves Norbi megmentette a nagymamája életét, amin még a mentőhelikopter orvosa is meghatódott.

Most az RTL Híradónak megszólalt a kisfiú. Ország-várost játszottak a nagymamájával, amikor az asszony rosszul lett, szerencsére Norbi a tévéből és az anyjától tudta, hogy ilyen esetben a 112-t kell hívni.

„Odamentem hozzá, kiabáltam a fülébe, de nem reagált, próbáltam nyomkodni a szívét, de nem csinált semmit”

– mesélte Norbi, hogy mi történt, mielőtt tárcsázta a segélyhívót.

A mentők azt tanácsolták neki, hogy amíg kiérnek, próbáljon egy felnőttől segítséget kérni, Norbi ezért átment a szomszédhoz. Végül a mentősök újraélesztették a nagymamát, egy órába telt, míg stabilizálni tudták az állapotát, ami után mentőhelikopterrel kórházba szállították.

hirdetés

Norbi már a mentők kiérkezése után hívta fel az anyukáját, aki azonnal a helyszínre sietett.

„Nagyon büszke vagyok rá, végtelenül. Okos kisfiú”

- mondta Norbi édesanyja az RTL-nek.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
Először megmentette, majd be is fogadta a katasztrófavédelem munkatársa Lajcsit, a kuvikot
Egy templomtető javítása közben találta a madarat, akit nemsokára talán vissza is lehet engedni a természetbe.

Link másolása

hirdetés

Pár héttel ezelőtt egy templomtető javítása közben találta Csáti Szabolcs a katasztrófavédelem munkatársa Lajcsit, a kis kuvikot.

A törzsőrmester azóta nevelgeti a madarat, ugyanis félő volt, hogy a tojó nem tud a továbbiakban gondoskodni a fiókájáról

– írja a Katasztrófavédelem Facebook-oldala.

A miskolci C szolgálati csoport nagy örömére kollégájuk a „szárnyai alá vette” Lajcsit, és együtt járnak szolgálatba, amíg meg nem erősödik annyira, hogy visszatérhessen a természetbe.

A megosztott képek és videók tanúsága szerint Szabolcs és Lajcsi remekül kijönnek egymással, ahogy az is jól látszik, hogy kis kuvik igen fotogén.

(Fotók és videó: Borsod-Abaúj-Zemplén MKI)

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: