News here
hirdetés

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Arra ébredt fel a koronavírus miatt kómába esett brit kismama, hogy már mellette fekszik a kisbabája

Nem sok esélye volt, hogy meggyógyuljon, de a férje mindvégig bízott benne. Már a saját lábán jár, karácsonyra haza akar menni a családjához.

Link másolása

hirdetés

Hét hetes kóma után arra ébredt egy brit kismama a kórházban, hogy már mellette fekszik újszülött gyermeke. Laura Ward utolsó emléke az volt, hogy visszaviszik a Covid-osztályra, ezután pedig már arra tért magához, hogy kislánya, Hope mellette feküdt a kórházi ágyon.

Az anya előzetesen beleegyezését adta az orvosoknak, miután közölték vele, hogy korán világra kell hozniuk a babát, bár Laura utólag azt mondta, hogy erre egyáltalán nem emlékszik – számol be róla a Mirror.

„Kinyitottam a szemem, hogy lássam Hope-ot mellettem az ágyon, de eleinte nem tudtam megmozdítani egyetlen testrészemet sem"

– mondta a 33 éves nő.

Amikor köhögni kezdett, tartott tőle, hogy elkapta a koronavírust, de a tesztje negatív lett, ezért úgy gondolta, rendbe jön. Ennek ellenére állapota nem javult, és a PCR-tesztje már pozitív lett. Karanténba került, ott tovább romlott az állapota, hamarosan már nehezen kapott levegőt. Miután felhívta a segélyhívót, azt tanácsolták neki, hogy menjen kórházba.

Laura állapota bent sem javult, ezért az orvosok a szülészetre küldték, hogy ellenőrizzék a magzat állapotát. Itt már azt közölték vele, hogy korán meg kell szülnie babáját.

hirdetés
Állapota odáig romlott, hogy végül sürgősségi császármetszéssel hozták világra kislányát a 31. héten, több mint két hónappal a tervezett születési idő előtt.

Bár Laura élettársát, John Leece-t behívták a kórházba, a Covid-korlátozások miatt mégsem juthatott be.

Hope nagyon aprón, 1.55 kilogrammal született, öt hetet töltött az újszülött osztályon, mostanra azonban már jól van, egészséges, és már 4,73 kilogrammot nyom.

Laura azonban még két hétig nem tudott beszélni kislányával, mivel addig gégemetszéssel lélegeztették és csövön keresztül táplálták.

„Először csak feküdtem az ágyban, és egyáltalán nem tudtam megmozdulni” – mondta. „Nagyon igyekeztem felemelni a karjaimat, de egyszerűen nem sikerült. Frusztráló volt, nem tudtam beszélni, de mivel nem tudtam mozgatni a karomat vagy a kezem sem, még leírni sem tudtam semmit, amit el akartam mondani. Meg kellett tanulnom táplálkozni, fogat mosni, mint egy kisgyereknek."

A Királyi Boltoni Kórházban végzett kezdeti kezelés után Laurát a Wythenshawe Kórházba szállították, ahol 35 napot töltött kómában egy ECMO gépen – műtüdőn –, és mivel a tüdeje teljesen roncsolódott, családja – köztük szülei, Lynn és Bill – azt gondolták, hogy ez az utolsó lehetőség.

„A családom nyilvánvalóan pánikba esett" - mondta Laura. „Az orvosok és a nővérek egyértelműen úgy gondolták, hogy nem jók a kilátásaim. De Johnnak sikerült mindenkiben tartania a lelket derűjével és bizakodásával. Azt mondta nekik, hogy „ő nem adja fel, és mi sem" és „legyünk pozitívak, nem fogjuk elveszíteni, minden rendbejön."

Öt hét után Laura visszatért a boltoni kórház intenzív osztályára, ahol végül magához tért a kómából. Azóta intenzív gyógytornával és munkaterápiával rehabilitálódik azzal a céllal, hogy karácsonyra hazatérjen.

Lábának izmai elsorvadtak a hetek során, és csak e hónap elején sikerült újra lábra állnia – először járókerettel végigment a kórház folyosóján, majd megfogta hároméves, William fia kezét. Laura éppen a vele és Hope-pal elvesztett időt akarja bepótolni, amint hazaengedik.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
„Ő volt az EMBER, aki mindig ki tudta mondani azt a szót, hogy SZERETLEK” – megható írással búcsúzik Vujity Tvrtko Szenczy Sándortól
„Ő volt az, aki szavakkal leírhatatlan erőt és bátorítást adott a szenvedőknek” - írta többek között.

Link másolása

hirdetés

Mi is megemlékeztünk róla, hogy meghalt Szenczy Sándor baptista lelkipásztor, a Baptista Szeretetszolgálat alapító elnöke, emeritus.

Vujity Tvrtko szívszorító szavakkal búcsúzott barátjától:

"Jóságával és szeretetével Ő ezen a világon is a Mennyország lakója volt. A földi Mennyországé. Mert Sándor maga volt a megtestesült jóság és szeretet. Ő volt az EMBER, aki mindig ki tudta mondani azt a szót, hogy „SZERETLEK”; és Ő volt az, aki szavakkal leírhatatlan erőt és bátorítást adott a szenvedőknek. Eddig tartott a testi erő, elköltözött hát a lélek vándora; ám szívének szeretete ott ragyog mindazokban, akiket valaha erősített, megsegített" - írta többek között.

"Nagy a baj a világban. S mégis: a legnagyobb bajban lévő EMBER tanított minket. A legnehezebbel szembeszálló, a rettenthetetlen hitű szelíd EMBER, Sándor tanítása egyszerűségében is az örökkévalóságnak szól: MEGÉRI SZERETNI! CSAK AZ ÉRI MEG!

SZENCZY SÁNDOR, CSODA VOLTÁL, CSODA VAGY! Isten csodája, hősöm és példaképem, amíg csak élek ezen a Földön! Köszönöm, hogy voltál és vagy nekem, s maradsz velünk és nekünk, köszönöm, hogy a legnehezebb pillanatokban is tanítottál és szeretni akartál. Hogy sokakat tettél jobb emberré.

hirdetés

Az emberi élet itt a földi létben lepörgött, akárcsak a szalag a 21 percnyi beszélgetés során. Előbbiben és utóbbiban is megmarad az utolsó mondat, amit sosem felejtek, ami életemmé és véremmé vált, örök hitvallásom lett teáltalad. A legutolsó mondatod így szólt:

„Nincs az a rövid idő az ember életében, amely alatt ne érné meg kimondani azt az egyetlen szót, hogy SZERETLEK!”

Mélyen meghajolva emberi nagyságod előtt, én sem tudok mással búcsúzni, Tőled: NAGYON SZERETLEK, ÉS ÖRÖKKÉ SZERETNI FOGLAK HŐSÖM ÉS PÉLDAKÉPEM, SZENCZY SÁNDOR..."

- írja Vujity Tvrtko.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
„Megmentette a kisfiam életét!” - sírva mondott köszönetet az óvónőnek az 5 éves Dávid anyukája
A délutáni alvás után a gyerek arca be volt dagadva és az egész teste piros volt, még a szeme fehérje is. Mivel láza nem volt, ezért az óvónő azonnal az allergia elleni szer beadása mellett döntött.

Link másolása

hirdetés

Egy ötéves kisfiú allergiás rohamot kapott az óvodában, az óvónő menette meg az életét. Az édesanya az RTL Híradónak sírva mondta el, hogy soha nem fogja ezt tudni ezt igazán megköszönni neki.

Az eset péntek délután egy újpesti óvodában történt. Senki nem tudott róla, hogy a kisfiú bármire is allergiás lenne. Szerencsére az óvodában volt adrenalin injekció és a pedagógusokat felkészítették a használatára is. Így még a mentők kiérkezése előtt beadták a kisfiúnak az injekciót.

Az óvónőnek az tűnt fel, az a délutáni alvás után a gyerek arca be volt dagadva és az egész teste piros volt, még a szeme fehérje is. Mivel nem volt a kicsi lázas, így azonnal az Epipen nevű injekciót beadása mellett döntött. Közben hívták a mentőket, és értesítették Dávid anyukáját.

Győrfi Pál elmondta, hogy a kiérkező mentők stabil állapotban találták a kisfiút, de az allergiás tünetek miatt kórházba szállították.

A rohamot nem tudni mi okozta, anyja szerint Dáviddal korábban nem történt hasonló.

hirdetés
"Az óvónéninek nem tudok elég hálás lenni, igazából megmentette a kisfiamnak az életét, nem fogom tudni neki ezt megköszönni soha rendesen, úgyhogy ha ő nincs nem tudom mi történhetett volna"

- mondta.

A kerület polgármestere szerint a pedagógusok képzésével a tragédiák megelőzhetők. Az adrenalin injekciókat azután kezdte beszerezni a negyedik kerületi iskolákba és óvodákba az önkormányzat, hogy januárban egy hétéves kisfiú meghalt anafilaxiás sokk miatt, miután mogyoró tartalmú tortát evett.

Az Anafilaxiás Allergiásokért Egyesület azt szeretné elérni, hogy országszerte kötelező legyen minden köznevelési intézményben ilyen adrenalin injekciót tartani. Az Emberi Erőforrások Minisztériumától azt közölték: minden olyan szakmai ajánlást megvizsgálnak, ami hozzájárul az oktatási intézményekben a gyermekek biztonságosabb neveléséhez.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
„Még fel sem fogtam, hogy a fiam nem jön haza többé” – Összetört a balesetben meghalt kenus édesanyja
„Ezentúl minden megmérettetésen érte fogok küzdeni” - ígérte Csanki Márk fiatalabb testvére, aki szintén kenuzik.

Link másolása

hirdetés

Mint azt mi is megírtuk, autóbalesetben meghalt Csanki Márk szegedi kenus. Az ifjúsági és U23-as korosztályban világbajnoki ezüstérmes Csanki a Szegedi Vízisport Egyesület sportolója volt. Az M5-ös 36-os kilométerszelvényénél egy román kamion egyelőre ismeretlen okból megállt, ekkor hátulról nekiütközött egy kisteherautó, majd az árokba sodródott. Mögötte egy személyautó érkezett, amelynek 19 éves sofőrje - aki Márk sporttársa és barátnője is - az ütközés elkerülése érdekében balra rántotta a kormányt, és a szalagkorlátnak csapódott. A baleset következtében Csanki Márk a helyszínen meghalt, a jármű vezetőjét életveszélyes sérülésekkel vitték kórházba. A kisteherautó 21 éves vezetője szintén kórházba került könnyű sérüléssel.

Márk édesanyja a Blikknek elmondta, hogy a tragédiáról Márk barátnőjének szülei értesítették őket.

"Nem ez az élet rendje, felfoghatatlan, hogy egy anya elveszíti a gyermekét"

- mondta a megtört anya, aki arról is beszélt, hogy fiának barátnője még válságos állapotban van, de már nem altatják. Ugyanakkor nem árulták még el neki, hogy barátja meghalt.

Az elhunyt kenus a családjával élt Szegeden. Két testvérét is mélyen megrázta Márk halála. Öccse, aki szintén kenus azt mondta:

hirdetés
"Ezentúl minden megmérettetésen érte fogok küzdeni. Szombaton még elindultam egy versenyen Győrben, de képtelen voltam végigmenni a 18 kilométeres távon. Előtte hajnali három óta csak sírtam, és ez teljesen kimerített".

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
Karácsony Gergely ajándékot adott Dominiknak, aki segített megmenteni a Margit hídról leugrani készülő fiút
A beszélgetésük során az is kiderült, hogy a 22 éves Dominik éppen albérletet keres, így a főpolgármester is beszállt, hogy segítsen lakást találni a fiúnak.

Link másolása

hirdetés

Múlt szerdán egy fiatal fiú akarta a Dunába vetni magát a Margit hídról. A rendőröknek az utolsó pillanatban sikerült visszarántaniuk, ebben pedig egy civil férfi is a segítségükre volt.

Karácsony Gergely keddi Facebook-bejegyzésében azt írta, már aznap kereste telefonon Fináncz Dominikot, „hogy megköszönjem helytállását, tegnap pedig a városvezetés nevében egy csekély ajándékkal háláltam meg hőstettét”.

A főpolgármester hozzátette: beszélgetésük során a férfi – aki egyébként a csókakői polgárőrség tagja – elmondta, hogy éppen albérletet keres.

„Úgyhogy, aki szívesen kiadná egy megbízható, életmentő fiatalembernek az egy- vagy másfél szobás lakását, ahová kutyát is lehet vinni, az írjon itt a Facebook-oldalamon egy üzenetet és továbbítom neki”

– írta Karácsony, és hozzátette, Fináncz Dominik „példát mutatott emberségből mindannyiunk számára”.

hirdetés
Ha úgy érzed, segítségre lenne szükséged, hívd a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot, vagy olvasd el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódsz, ezt az oldalt ajánljuk figyelmedbe.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: