KÉK HÍREK

Rendőrök rángatták el az aktivistákat, akik egy család kilakoltatását próbálták megakadályozni Budapesten

Sokkolót is használtak a rendőrök az egyik aktivista ellen, egy másikat pedig a nyakánál fogva rángattak – írja a Mérce.

Link másolása

A Város Mindenkié és a Szikra Mozgalom aktivistái egy kilakoltatást próbáltak megakadályozni a XV. kerületben.

A korábban takarítónőként dolgozó anyuka be tudná fizetni a tartozást, de ez mégsem volt elég a kilakoltatás leállításához

- írja Jámbor András képviselő a közösségi oldalán, ahol egy videót is közzétett a rendőri akcióról:

A lakásnál dél körül jelent meg a rendőrség, majd megérkezett a végrehajtó rendőri kísérettel. Felszólították az aktivistákat, hogy engedjék be. A Város Mindenkié részéről a családot képviselő jogász megkérdezte a végrehajtókat, hogy mi az eljárás jogalapja, mire azt a választ kapta, hogy jogcím nélküli lakáshasználat miatt járnak el, és nem a tartozás miatt.

Mikor az aktivisták nem mozdultak, a rendőrök felszólítás után egyesével elkezdték elráncigálni őket - írta a Mérce. A beszámoló szerint

sokkolót is használtak az egyik aktivista ellen és legalább egy aktivistát a nyakánál rángattak.

A Város Mindenkié azt közölte:

"Még soha nem alkalmaztak velünk szemben sokkolót a rendőrök, miközben egy család hajléktalanná válását igyekeztünk megállítani élőlánccal. Eddig."

A szervezet egy másik posztjában arról írt, hogy:

"Több mint 10 éve dolgozunk kilakoltatások megelőzésén és megakadályozásán. Sok kegyetlenséget láttunk, de a mai kilakoltatás az egyike a legkevésbé érthető, legkevésbé védhető, legindokolatlanabb kilakoltatásoknak.

A kilakoltatást Cserdiné Németh Angéla polgármester állíthatná le, akár most is, az utolsó pillanatban. Ha nem teszi, a felelősség is az övé".

A Mérce élőben közvetítette a jogsértő kilakoltatás ellen szervezett élőláncot:

A Szikra Mozgalom is beszámolt az akcióról. Írásuk szerint az asszony egyedülállóként neveli gyermekét nettó 82 ezer forintból.

"A kilakoltatásra ítélt Gizella folyamatosan dolgozott tartozásainak rendezésén.

Iskolai takarítóként dolgozott, de a Covid-válság alatt elvesztette munkahelyét és emiatt csökkent a jövedelme, fizetési hátrányba került. Gizellának felajánlott az önkormányzat 2022 januárjában egy kisebb bérlakást, amivel az előbb említett fizetési hátrány miatt sem tudott élni"

- írják.

Hozzáteszik: "A Város Mindenkié csoport közreműködése nyomán – a Hálózat Alapítvány és a Menhely Alapítvány támogatásainak a bevonásával – a család lényegében azonnal, egy összegben ki tudná fizetni a tartozását. Az önkormányzatnak törvénybe foglalt feladata, hogy biztosítsa a hajléktalanná válás megelőzését! Mindezek ellenére a Demokratikus Koalíció polgármestere nem lépett vissza a kilakoltatástól."

A Mérce cikke szerint

a család lakhatása nem megoldott, egy éjszakára tudnak egy ismerősnél aludni, utána az asszony a 12 éves fiával együtt utcára kerül.

Hogy ez ne következhessen be, élőláncos akcióba kezdett a Város Mindenkié lakhatási aktivista csoport a XV. kerületben, miután meghiúsult minden, a kerület vezetésével folytatott tárgyalásuk egy család kilakoltatásának megakadályozása érdekében. Dél körül érkeztek a lakáshoz azzal a céllal, hogy megvédjék a család lakhatását a XV. kerület tulajdonában lévő bérlakásban, ahol már 2015 óta élnek.

A Mérce megkérdezte a polgármestert, a választ egy titkársági ügyintéző küldte meg nekik: „A bérlő 2014-ben nyerte el pályázaton az önkormányzati lakás bérleti jogát, majd szó nélkül távozott külföldre, a lakásban hagyva édesanyját és féltestvérét.

Az itt maradt család többszázezer forintos tartozást halmozott fel, és nem voltak hajlandóak sem újabb bérleti szerződést, sem semmiféle megállapodást kötni, holott az önkormányzat minden lehetséges segítséget felajánlott méltányosságból – ahogyan azt a jövőben is meg fogjuk tenni, ha azt látjuk, hogy a lakáshasználó együttműködik velünk.

Természetesen felajánlottunk nekik segélyt is, de sem az önkormányzat, sem a főváros segítségét nem fogadják el, a lakó nem hajlandó semmiben együttműködni. Mi továbbra is igyekszünk segíteni, és támogatni a családot, amennyiben ők ezt a segítséget elfogadják. Azt édesanya saját maga is megerősítette a kerületi családsegítőnek, van hova menniük.”

A levélben nem kaptak választ rarra, hogy miért kell kiköltözniük a lakásból, ha a tartozást rendezni tudják.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


KÉK HÍREK
„Aki megméri a tűzifát, annak többé nem szállítanak” – Csaló tűzifakereskedőt buktattak le, de hiába
Egy idős férfi reklamált, mert a befizetett mennyiség helyett kevesebbet kapott a pénzéért. De hiába próbálkozik, sem a hiányzó mennyiséget, sem a pénzét nem kapja meg.

Link másolása

Tavaly tavasz óta várja vissza pénzét, vagy a hiányzó famennyiséget egy idős, surjányi lakos, aki a tűzifakereskedőtől a kifizetett negyven helyett csak harminc mázsa fát kapott – írja a szoljon.hu. A károsult azóta több hatósághoz is fordult, de hiába.

Elmondása szerint:

„Az elmúlt év áprilisában százhúsz mázsa tűzifát rendeltem egy, a környékbeli településen működő faárustól, mázsánként négyezer forintért. Az első fuvar, a megbeszélt negyven mázsa, néhány napon belül megérkezett. Ám én már évek óta szállíttattam azzal az autóval, és tudtam, arra csak harminc fér. Ezt szóvá is tettem, mire azt felelték, kissé vizes a fa, így a tömege eléri a negyven mázsát.

Lemértük, majd kiderült: mégiscsak harminc volt. Vagyis tíz mázsával kevesebbet adtak azért a fuvarral együtt százhatvanhárom ezer forintért, amelyet kifizettünk”.

Akkor azt ígérték neki, hogy a különbözetet leszállítják neki. De ez azóta sem történt meg. A férfi kereste őket, de végül azt a választ kapta:

„aki a tőlük vásárolt fát utólag megméri, annak többé nem szállítanak... és így is tettek”

– mondta.

Az idős ember értesítette a fogyasztóvédelmi felügyelőséget és az adóhatóságot is, de ezután sem történt semmi. A lap megkereste a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Hatóságát, akik azt válaszolták, hogy ők nem kaptak bejelentést. Azt írták: „A kártérítéssel vagy pénz visszafizetéssel kapcsolatos vitás ügyek polgári peres úton, bíróság előtt rendezhetőek, vagy azt megelőzően a fogyasztó lakóhelye, vagy tartózkodási helye szerinti illetékes kereskedelmi és iparkamara által működtetett békéltető testületnél térítésmentesen kezdeményezhető. Javasoljuk, hogy a vásárlást megelőzően minden esetben győződjenek meg a kereskedő megbízhatóságáról! A tűzifa vásárláshoz kapcsolódó jogszerűtlenségekről a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján lehet tájékozódni”.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÉK HÍREK
A Rovatból
Kirepült a kettészakadt autóból és meghalt egy fiatal, várandós nő New Yorkban
Sem a 23 éves Adriana Sylmetaj, sem a magzat életét nem tudták megmenteni. A férjét ittas vezetéssel és gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolják.

Link másolása

Kirepült az autóból egy 23 éves várandós nő New Yorkban, miután az autójuk előbb egy falnak, majd egy oszlopnak csapódott - írja a New York Post. Adriana Sylmetaj belehalt a balesetbe. Az autót a férje vezette, akit többek között gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolnak.

A baleset szombat éjjel történt a város Staten Island nevű kerületében.

A gyanú szerint a 30 éves Adem Nikeziq ittasan vezetett és elvesztette az irányítást az autója felett, ami előbb egy falnak, majd egy villanyoszlopnak csapódott.

A lap beszámolója szerint a Dodge Charger szabályosan kettészakadt az ütközés következtében. A CBS New York híradásában látszik, mennyi maradt a kocsiból.

Adriana a baleset során kirepült a járműből, és olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt. A család egyik tagja a lapnak azt mondta, hogy a nő magzatát sem sikerült megmenteni.

„Soha nem leszünk rendben. Egyikünk sem. Szörnyű tragédiát éltünk át”

- tette hozzá a lány családtagja.

A pár április 12-re várta a babát.

Adem Nikeziq könnyebb sérülésekkel megúszta a balesetet. A férfit azonban letartóztatták és

többek közt gondatlanságból elkövetett emberölés, illetve ittas vezetés miatt állhat majd bíróság elé.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
Három hónapra kikötötte az udvarra a kutyáját egy sárvári férfi, amíg ő külföldre utazott
Az eb egészségi állapota nagyon leromlott, ha az állatvédők nem lépnek közbe, akkor elpusztult volna.

Link másolása

Állatkínzás miatt emelt vádat a Sárvári Járási Ügyészség az ellen a férfi ellen, aki három hónapra kikötözte a kutyáját az udvarán.

A férfi 2021 év végén három hónapra külföldre utazott, ez idő alatt pedig a lakóhelyén rövid szőrű kutyáját kikötözve magára hagyta. Az eb ellátásáról és megfelelő ellátásáról sem gondoskodott. Az ügyészség szerint így

a magára hagyott kutya egészségi állapota rendkívüli mértékben leromlott, az állatvédők közbeavatkozása nélkül elpusztult volna.

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Sárvári Járásbíróság fog dönteni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
A Rovatból
Megdöbbentő képek a szombat hajnalban kigyulladt uszodáról
Hatalmas lángokkal égett a Szentmihályi Konrád Ferenc uszoda tetőszerkezete.

Link másolása

Mi is hírt adtunk róla, hogy leégett egy uszoda egy része Budapesten, a XVI. kerületben szombat hajnalban. A 2200 négyzetméteres Szentmihályi Konrád Ferenc uszoda tetőszerkezete 300 négyzetméteren gyulladt ki.

A tűzeset kapcsán a Katasztrófavédelem a közösségi oldalán mutatta meg a mentési munkákat. Azt kérik, vigyázzunk arra, hogy:

• Ne égjenek le a közösségi terek.

• Ne semmisüljön meg a hely, amit sokan szeretnek.

• Ne pusztuljon el a tér, ahol annyi nevetés, küszködés, közös élmény született.

• Ne legyen eggyel kevesebb menedék.

Hozzáteszik:

• Nem így akartuk.

A tűzoltók munkájáról készült döbbenetes fotókat is bemutatták:

Még több fotót itt lehet megnézni a tűzesetről:


Link másolása
KÖVESS MINKET: