News here
hirdetés

KÉK HÍREK

Rendőrök rángatták el az aktivistákat, akik egy család kilakoltatását próbálták megakadályozni Budapesten

Sokkolót is használtak a rendőrök az egyik aktivista ellen, egy másikat pedig a nyakánál fogva rángattak – írja a Mérce.

Link másolása

hirdetés

A Város Mindenkié és a Szikra Mozgalom aktivistái egy kilakoltatást próbáltak megakadályozni a XV. kerületben.

A korábban takarítónőként dolgozó anyuka be tudná fizetni a tartozást, de ez mégsem volt elég a kilakoltatás leállításához

- írja Jámbor András képviselő a közösségi oldalán, ahol egy videót is közzétett a rendőri akcióról:

A lakásnál dél körül jelent meg a rendőrség, majd megérkezett a végrehajtó rendőri kísérettel. Felszólították az aktivistákat, hogy engedjék be. A Város Mindenkié részéről a családot képviselő jogász megkérdezte a végrehajtókat, hogy mi az eljárás jogalapja, mire azt a választ kapta, hogy jogcím nélküli lakáshasználat miatt járnak el, és nem a tartozás miatt.

hirdetés

Mikor az aktivisták nem mozdultak, a rendőrök felszólítás után egyesével elkezdték elráncigálni őket - írta a Mérce. A beszámoló szerint

sokkolót is használtak az egyik aktivista ellen és legalább egy aktivistát a nyakánál rángattak.

A Város Mindenkié azt közölte:

"Még soha nem alkalmaztak velünk szemben sokkolót a rendőrök, miközben egy család hajléktalanná válását igyekeztünk megállítani élőlánccal. Eddig."

A szervezet egy másik posztjában arról írt, hogy:

"Több mint 10 éve dolgozunk kilakoltatások megelőzésén és megakadályozásán. Sok kegyetlenséget láttunk, de a mai kilakoltatás az egyike a legkevésbé érthető, legkevésbé védhető, legindokolatlanabb kilakoltatásoknak.

A kilakoltatást Cserdiné Németh Angéla polgármester állíthatná le, akár most is, az utolsó pillanatban. Ha nem teszi, a felelősség is az övé".

A Mérce élőben közvetítette a jogsértő kilakoltatás ellen szervezett élőláncot:

A Szikra Mozgalom is beszámolt az akcióról. Írásuk szerint az asszony egyedülállóként neveli gyermekét nettó 82 ezer forintból.

"A kilakoltatásra ítélt Gizella folyamatosan dolgozott tartozásainak rendezésén.

Iskolai takarítóként dolgozott, de a Covid-válság alatt elvesztette munkahelyét és emiatt csökkent a jövedelme, fizetési hátrányba került. Gizellának felajánlott az önkormányzat 2022 januárjában egy kisebb bérlakást, amivel az előbb említett fizetési hátrány miatt sem tudott élni"

- írják.

Hozzáteszik: "A Város Mindenkié csoport közreműködése nyomán – a Hálózat Alapítvány és a Menhely Alapítvány támogatásainak a bevonásával – a család lényegében azonnal, egy összegben ki tudná fizetni a tartozását. Az önkormányzatnak törvénybe foglalt feladata, hogy biztosítsa a hajléktalanná válás megelőzését! Mindezek ellenére a Demokratikus Koalíció polgármestere nem lépett vissza a kilakoltatástól."

A Mérce cikke szerint

a család lakhatása nem megoldott, egy éjszakára tudnak egy ismerősnél aludni, utána az asszony a 12 éves fiával együtt utcára kerül.

Hogy ez ne következhessen be, élőláncos akcióba kezdett a Város Mindenkié lakhatási aktivista csoport a XV. kerületben, miután meghiúsult minden, a kerület vezetésével folytatott tárgyalásuk egy család kilakoltatásának megakadályozása érdekében. Dél körül érkeztek a lakáshoz azzal a céllal, hogy megvédjék a család lakhatását a XV. kerület tulajdonában lévő bérlakásban, ahol már 2015 óta élnek.

A Mérce megkérdezte a polgármestert, a választ egy titkársági ügyintéző küldte meg nekik: „A bérlő 2014-ben nyerte el pályázaton az önkormányzati lakás bérleti jogát, majd szó nélkül távozott külföldre, a lakásban hagyva édesanyját és féltestvérét.

Az itt maradt család többszázezer forintos tartozást halmozott fel, és nem voltak hajlandóak sem újabb bérleti szerződést, sem semmiféle megállapodást kötni, holott az önkormányzat minden lehetséges segítséget felajánlott méltányosságból – ahogyan azt a jövőben is meg fogjuk tenni, ha azt látjuk, hogy a lakáshasználó együttműködik velünk.

Természetesen felajánlottunk nekik segélyt is, de sem az önkormányzat, sem a főváros segítségét nem fogadják el, a lakó nem hajlandó semmiben együttműködni. Mi továbbra is igyekszünk segíteni, és támogatni a családot, amennyiben ők ezt a segítséget elfogadják. Azt édesanya saját maga is megerősítette a kerületi családsegítőnek, van hova menniük.”

A levélben nem kaptak választ rarra, hogy miért kell kiköltözniük a lakásból, ha a tartozást rendezni tudják.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÉK HÍREK
Lelőtték a 15 éves lányt a kaliforniai rendőrök, aki segítségért futott hozzájuk, miután apja elrabolta őt
Az apa a lány anyját is megölte, majd tűzharcba kezdett a rendőrökkel. A kamasz menekülni akart, de ő sem élte túl.

Link másolása

hirdetés

A kaliforniai Victorville-ben életét vesztette egy rendőrségi üldözés közben egy tinédzser lány és apja, aki elrabolta saját gyerekét - írja az NBC Los Angeles.

Hétfőn jelentette a helyi hatóság, hogy egy tizenöt éves lányt elrabolt az apja, Anthony Graziano, aki egy általános iskola közelében lelőtte a gyerek anyját is. A férfi onnan menekült el a lánnyal, akit végül egy lakossági bejelentés alapján találtak meg.

A beszámoló szerint a 45 éves Graziano autóból lőtt rá a rendőrökre, majd tűzharc alakult ki. Ekkor szállt ki az autóból az apja által elrabolt 15 éves lány, aki a rendőrök felé kezdett szaladni, de közben lelőtték.

A lányt kórházba szállították, de az életét már nem tudták megmenteni. A sheriffhivatal elmondta, hogy a 15 éves lány „taktikai mellényt” viselt, ezért lőtték le a rendőrök.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÉK HÍREK
5 magyar is felkerült Európa legkeresettebb bűnözőinek listájára
A drogkereskedők felkutatásához most a lakosság segítségét kérik a hatóságok.
Címlap: police.hu - szmo.hu
2022. szeptember 29.


Link másolása

hirdetés

Öt magyar férfi is felkerült az Europol Most Wanted körözötti listájára. Korábban arra nem volt példa, hogy Magyarországról egyszerre öt körözött szerepeljen a legkeresetteb bűnözők listán – írja a Police.hu.

Idén az Európai Unió tagállamaiból több mint ötven elfogatóparanccsal körözött személy profilja került fel a Most Wanted oldalra. Ezek között olyan keresett személyek szerepelnek, akiket kábítószer-kereskedelem, pénzmosás, emberkereskedelem, fegyveres rablás, terrorizmus, illetve emberölés miatt köröznek.

Erre a listára került fel öt olyan férfi, akiket a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály debreceni osztálya már évek óta keres.

- írja a rendőrség az oldalán.

A magyar bűnszervezethez köthető nyomozás még 2020-ban indult. Ennek során 2021 tavaszára sikerült azonosítani a debreceni nyomozóknak két olyan bűnszervezetet, melyek egymással párhuzamosan folytatták drogterjesztő tevékenységüket. Az egyik csapat Bács-Kiskun megyében, Kecskeméten és Kecelen működött. A tagjai mind a marihuána termesztésével, feldolgozásával és a terjesztésével is foglalkoztak. Részint ők látták el kábítószerrel a másik csapatot, akik pedig Hajdú-Bihar megyében bonyolították titkos drogüzleteiket.

A Bács-Kiskun megyei high-tech technológiával kialakított csarnokot üzemeltető bűnbanda hét tagját sikerült azonosítani a KR NNI debreceni nyomozóinak, s kettőt közülük el is fogtak. Öt személy ellen pedig belföldi, európai és nemzetközi elfogatóparancs van érvényben.

hirdetés

A Ledöntheted őket - #GameOver szlogenű akció keretén belül a bűnszervezetek felfedése érdekében akár név nélkül, egy tippel is lehet segíteni az Europol munkáját.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÉK HÍREK
Családi vérengzés: a férje szurkálta össze a fitneszmodellt, majd magával is végezni akart
Nyírteleken, egy heves vita után késelte meg a férje a fitneszmodellt, aki jelenleg is életveszélyes állapotban van.
Címlap: Tények.hu - szmo.hu
2022. szeptember 30.


Link másolása

hirdetés

A Tények információi szerint K. Ildikónak a férjével nem volt felhőtlen a kapcsolata. Már a válókeresetet is beadták, előtte „se veled, se nélküled” kapcsolatban éltek.

A fiatal nő épp a közös gyerekükért ment egykori párjához péntek hajnalban, azonban a látogatás vérengzésbe torkollott.

A férfi többször megszúrta a feleségét, aki csak a lélekjelenlétének köszönhette az életét, ugyanis a kerítésen keresztül el tudott menekülni.

A fitneszmodell segítségére az egyik szomszéd sietett, aki azonnal rendőrt és mentőt kihívott a helyszínre.

A tettes nem akarta megadni magát a rendőröknek, hanem bezárkózott az egyik szobába a 20 hónapos kislányukkal. A gyermek folyamatosan kétségbeesetten sírt, majd amikor csend lett, az egyenruhások behatoltak az épületbe.

Szerencsére a kislánynak nem esett bántódása, viszont a férfi öngyilkossági kísérletet próbált meg végrehajtani, így rengeteg vért vesztett.

A megszúrt fitneszmodellt életveszélyes, míg férjét súlyos sérülésekkel szállították kórházba.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÉK HÍREK
Meglophatta a diákját egy szabolcsi tesitanár, rejtett kamerával videózták le a gyerekek
A tanulók szerint nem ez volt az első ilyen alkalom. A rendőrség büntetőeljárás keretében vizsgálja az esetet.

Link másolása

hirdetés

Lophatott egy diáktól egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében dolgozó pedagógus - számolt be róla a Blikk.

„Egy nyolcadikos osztály elhatározta, hogy elhelyeznek egy rejtett kamerát, hogy megtudják, mégis hova tűnik el a pénzük. A felvételen a testnevelés tanár látható”

- írják abban a videóban, amit a lapnak küldtek el.

A felvételen az látszik, hogy a férfi egy üres tanteremben járkál és turkál a gyerekek holmijai között. Az egyik padnál lévő cuccok közül ki is vesz valamit, és zsebre rakja, majd megy tovább egy következő padhoz.

A Blikknek küldött levélben

azt írták, nem ez volt az első alkalom, hogy a tanár ilyet tett. Azt is állítják róla, hogy a szertárban dohányzik és alkoholt is fogyaszt. A levél szerint az intézmény igazgatója a videó után sem tett semmit, az érintett pedagógus továbbra is az iskolában tanít.

A megyei rendőrség a Blikk megkeresésére közölte, hogy állampolgári bejelentés alapján büntetőeljárás keretében vizsgálják az eset körülményeit.

hirdetés

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének országos választmányának tagja a lapnak azt nyilatkozta az eset kapcsán, hogy nagyon meglepődött ezen, mert 40 éves pályafutása alatt még nem hallott ilyenről. Mint mondta, ahogy más szakmákban, úgy a tanárok között is lehet olyan, aki letér a helyes útról, de úgy gondolja, a hazai börtönökben arányaiban nagyon kevés, vagy nincs is tolvaj pedagógus. Ha bebizonyosodik a tanár bűnössége, akkor szerinte azonnal ki fogják rúgni - tette hozzá.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: