News here
hirdetés

"Nem fogjuk odaadni másnak a hazánkat!" – Orbán Viktor beszéde a Terror Háza előtt

A miniszterelnök az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapján Budapesten mondott beszédet.

Link másolása

hirdetés

A magyar nem szerencsejátékos fajta, nem hazardírozik a hazájával, nem szívesen bocsátkozik kétes kimenetelű kalandokba, ha kell, remény nélkül is tud harcolni, de jobban szereti, ha a hősiesség és a józan ész is az ő oldalán áll - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden, az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapján Budapesten, a Terror Háza Múzeum előtt.

"Szinte minden forradalmunk és szabadságharcunk negatív eredménnyel zárult. A következménye mégis pozitív lett: megmaradás, nemzet, egység"

- nyitotta beszédét a miniszterelnök.

A kormányfő szerint az 1956-os szabadságharcosok ésszerű döntést hoztak: a szovjetek kivonultak Ausztriából, a magyar kommunisták egymást "bicskázták", a szabad nyugati világ pedig buzdította a magyarokat, és segítséget ígért. "Egyik oldalon a biztos enyészet reménytelensége, a másik oldalon a többé vissza nem térő, utolsó lehetőség. Meg kellett próbálni, és meg is próbálták. Úgy, ahogy azt csak mi, magyarok tudjuk. Halált megvető bátorsággal, rossz vitáinkat magunk mögé hajítva, teljes egységben és tiszta szívvel" - mondta.

"Azóta is minden évben összejövünk, ha esik, ha fúj és ez így lesz minden év október 23-án, amíg magyarok élnek a Földön.

hirdetés

Jól mondta Faludy: 1956 nekünk nem emlék és nem történelem, hanem a szívünk és a gerincünk.

Magyarországon 1956 után még 34 évig kommunista diktatúra volt. Élni kell. Éltünk, ahogy tudtunk. Nem volt olyan rég, emlékszünk még. Bedeszkázott égbolt, alakoskodás, lapos félrenézések, bezárt szívek és bizalmatlanság. A diktatúrák mindennapjai visszanyesik a biztonságot és még bukásuk után is kisszerűség szokott maradni. Ettől menekültünk meg mi, magyarok, ettől mentettek meg minket a szabadságharcosok" - folytatta beszédét a miniszterelnök.

VIDEÓ: Az ünnepségről

"Mi, magyarok tudunk a legjobban keseregni, a legjobban panaszkodni és a legőszintébben elsiratni magunkat. A teljes kilátástalanság megéneklésének nagymesterei vagyunk. S közben itt állunk, 1100 évvel a honfoglalás, ezer évvel a honalapítás után, túlélve megszállókat. A hatalmas, Német-Római Birodalom császárai, az oszmán birodalom szultánjai, majd a leghatalmasabb szovjet pártfőtitkárok mind azt akarták, hogy mi ne is legyünk. Mi mégis megmaradtunk valahogy.

"Mi ez, ha nem igazi tőről metszett sikertörténet?! Ez a magyar történelem matematikája: a sok-sok mínusz kiadott egy pluszt!"

- tette hozzá Orbán.

"A magyarok megmaradásának okai között ott kell valahol lennie a magyar hősiességnek. Dobó felhúzatta a fekete koporsót az egri vár falára. Szondy ellőtt vállal kaszabolt az utolsó pillanatig. Éljen a haza - kiáltotta az első magyar miniszterelnök a kivégzőosztag előtt.

És itt vannak az 1930-ban született, 18-20 éves pesti fiúk, akiknek az életből a háború jutott, aztán a szovjet elnyomók.

Amikor megjelent az első fénysugár, hogy hazájuk szabad lehet, hogy a nemzet kitépheti magát a kényszerzubbonyából, gondolkodás nélkül mentek. Nem kaptak semmit a hazájuktól, de mindenüket odaadták érte. Ott a helyük a hősiesség panteonjában!" - folytatta beszédét a miniszterelnök.

"Álmunkban sem képzeltük volna, hogy Európát nem külföldi támadás sodorja veszélybe, hanem önmaga?

Európa a nemzetek hazája és nem olvasztótégely! Ki gondolta volna ezek után, hogy újra lábra kaphat az Európát már többször is romba döntő birodalmi gondolat. Ki gondolta volna, hogy mások akarják megmondani nekünk, kikkel éljünk a saját hazánkban? Ki gondolta volna, hogy nekitámadnak Magyarországnak? Európa erejét az egymással együttműködő nemzetek adták, akik közösen részesültek a gyarapodás és a biztonság áldásában. Mi, magyarok másfél évtizede egy ilyen Európához csatlakoztunk, nem birodalmi törekvésekhez" - váltott napjainkra szónoklatában Orbán.

"Nem fogjuk odaadni másnak a hazánkat!

- jelentette ki a miniszterelnök, újabb tapsvihart aratva.

Ma már ott tartunk, hogy számos országban az Európai birodalom hívei kormányoznak. Növekvő számban tűnnek fel más földrészről, más kultúrából érkező, katonakorú férfiak, átformálva kultúránkat.

A jogállamra hivatkozó politikai manipuláció mindennapossá válik. Az európaiság mércéjévé tették a bevándorlás támogatását. Ma már látjuk, szándékosan nem éltek hatalmas rendőri és katonai erejükkel. Ha mi képesek voltunk, ők is azok lettek volna. Nem a képesség hiányzott, hanem az akarat" - jelentette ki a miniszterelnök.

"Most októbert írunk, de Európában már mindenki a májusra gondol, a választások eldöntik, merre forduljon Európa szekere. Ha bizonytalanul szólnak a harsonák, a legjobb ügy mögé sem tudunk felsorakozni. Elő kell hívni azokat, akik a nemzetek Európájában hisznek. Válasszuk a függetlenséget!

Rajongunk a kultúránkért, ami fenntartja szabadságunkat. Kivételesnek tekintjük a hagyományainkat, szeretjük a hazánkat! Nem fogunk lemondani róla senki kedvéért.

A nemzeti érzéseinket nem eltörölni akarjuk, hanem bátorítjuk, sőt, szabadjára engedjük, hogy felszabadítsák a magyar emberekben rejlő képességeket, tehetséget. Válasszuk a hazafiasság eszméjét! Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!" - zárta beszédét Orbán, majd mosolyogva integetett a tömegnek, maga is megtapsolva hallgatóságát.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÉK HÍREK
Belehalt a gyászba a texasi iskolai lövöldözés egyik hős tanárának a férje
Joe Garcia szívinfartktust kapott.

Link másolása

hirdetés

19 diákot és két tanárt mészárolt le a 18 éves Salvador Ramos 18 éves Salvador Ramos a Texas állambeli Uvalde városának általános iskolájában kedden. A kormányzó beszámolója szerint Ramosnál „kézi fegyver és puska” is lehetett, a támadót a kiérkező rendőrök lelőtték.

Később kiderült, hogy a két lelőtt tanár, Eva Mireles és Irma Garcia

életük utolsó pillanataiban a testükkel próbálták védeni a gyerekeket.

A Daily Wire csütörtökön arról írt, hogy az egyik tanárnő, Irma Garcia férje szívinfartkust kapott és meghalt. Ernie Zuniga, a KABB San Antonio Fox regionális televízió riportere a Twitteren azt írta, hogy Joe és Irma a főiskolán ismerkedetk meg, 24 éves voltak házasok és négy gyereket neveltek.

hirdetés

A férfi halálhírét a nő unokaöccse, John Martinez is megerősítette, mint írta:

Joe a gyászba halt bele.

A család megsegítésére a GoFundMe-nevű adománygyűjtő oldalon indítottak egy gyűjtést, ahol a kezdeti 10 dolláros célt messze túllépve már több mint 1.5 millió dollár jött össze az árván maradt gyerekek számára.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÉK HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Álmukban ölhette meg az apa két tinédzserkorú lányát Aszódon
A férfi ezután egy vonat elé lépve próbált öngyilkos lenni.

Link másolása

hirdetés

Két holttestet találtak a rendőrök egy aszódi társasház egyik lakásában, az elsődleges adatok szerint mindketten bűncselekmény áldozatai lettek – közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság pénteken. Mint írták, a rendőrök egy csütörtök este érkezett bejelentésre vonultak ki a társasházhoz, a telefonáló ugyanis furcsa szagot érzett kiáramlani a lakásból.

A járőrök a tűzoltók közreműködésével beléptek a sötét lakásba, ahol

két holttestet találtak: egy 14 éves lány az egyik, egy 16 éves lány a másik hálószoba ágyában feküdt.

A rendőrség később azt írta, hogy a nyomozás eddigi megállapításai szerint a két gyermek Heves megyei lakóhelyükről Aszódon élő édesapjukhoz érkezett láthatásra május 20-án.

hirdetés

A hatsóság szerint nagy valószínűséggel május 20-áról 21-ére virradóra

az apa álmukban megölte lányait, majd a Heves megyei Adács település közelében, egy arra haladó mozdony elé lépve öngyilkosságot kísérelt meg.

A helyszínről mentőhelikopter vitte életveszélyes állapotban kórházba az akkor még ismeretlen személyazonosságú férfit, iratok nem voltak nála. Jelenleg nincs kihallgatható állapotban, rendőrök őrzik.

„A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya több emberen elkövetett emberölés bűntettének megalapozott gyanúja miatt, szakértők bevonásával folytatja le a további eljárást” – írta közleményében a rendőrség.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÉK HÍREK
Két holttestet találtak a rendőrök egy aszódi lakásban
Az első információk szerint mindketten bűncselekmény áldozatai lettek.

Link másolása

hirdetés

Két holttestet találtak a rendőrök egy aszódi társasház egyik lakásában,

az elsődleges adatok szerint mindketten bűncselekmény áldozatai lettek

– közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a Police.hu oldalon.

A közlemény szerint a rendőrök egy csütörtök este érkezett bejelentésre vonultak ki a társasházhoz. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya emberölés bűntettének gyanúja miatt indított büntetőeljárást.

Ha új információk érkeznek a bűncselekményről, cikkünket frissítjük.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÉK HÍREK
Letartóztatták Bernie Ecclestone-t, mert fegyver volt nála
A Forma-1 egykori ura elismerte, hogy az övé a fegyver, de azt állította a hatóságoknak, nem tudott arról, hogy a csomagjában van.

Link másolása

hirdetés

Szerdán késő este

Brazíliában letartóztatták Bernie Ecclestone-t, mert fegyvert találtak a poggyászában, mielőtt felszállt volna a Svájcba tartó magánrepülőre.

A brazil rendőrség egy okmányok nélküli LW Seecamp.32-es fegyvert talált az egykori Forma-1-es vezér csomagjában a röntgenvizsgálat során - írja a Daily Mail.

Ezt követően a 91 éves férfit letartóztatták, és a Viracopos-Campinas nemzetközi repülőtér egyik épületébe szállították. Ecclestone elismerte, hogy a fegyver - amelyben nem volt sem tár, sem lőszer - az övé, de azt mondta, hogy nem tudta, hogy az a poggyászában van.

Végül óvadék ellenében kiszabadult, és engedélyezték neki, hogy Svájcba utazzon.

Ecclestone állítólag öt évvel ezelőtt vásárolta a fegyvert egy F1-es szerelőtől, és egy vidéki ingatlanban tartotta São Paulóban. Brazíliában illegális fegyvertartás bűntette miatt maximum négy év börtönbüntetés jár. Ecclestone azonban nem akarta felhívni ügyvédjét, hanem a felesége segített neki tolmácsként.

hirdetés

Bernie Ecclestone feleségével, Fabiana Ecclestone-nal, a brazíliai születésű FIA-alelnökkel és Motorsport Világtanács-taggal több brazíliai rendezvényen is részt vett májusban. Ezek egyikéről indult vissza Európába – írja a lap.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk