hirdetés

KÉK HÍREK

Meghalt Fidel Castro

Kilencven éves korában meghalt Kuba egykori kommunista vezetője, Fidel Castro.

Link másolása

hirdetés

A kubai állami televízió jelentette be, hogy az ország egykori vezetője 90 éves korában meghalt. A hírt testvére, Raoul is megerősítette. „A kubai forradalom vezetőjét 22:29-kor érte a halál otthonában.” - közölte.

Castro testét várhatóan már szombaton elhamvasztják, Kubában pedig több napos nemzeti gyász veszi kezdetét.fidel_castro1

Fidel Castro 1959-1965-ig volt Kuba miniszterelnöke, majd az Államtanács és a Miniszterek Tanácsának elnöke. 1965-ben lett a Kommunista Párt első főtitkára és 2008-ig vezette az országot. Miután lemondott, öccse Raul Castro lett Kuba irányítója.

Castro a világ egyik legismertebb politikusa volt, de még a születési dátumáról sincs pontos információ. Egyes források szerint 1926-ban, más források szerint 1927. augusztus 13-án született. Apja sikeres cukornádtermesztő volt. A fiatal Castro Kuba legelőkelőbb, jezsuita gimnáziumába járt, ahol nyers stílusa miatt hamar ráragadt az El Loco (Az őrült) név. Tanárai tehetségesnek tartották, de őt főleg a sport érdekelte. Már diákként belekóstolt a politikai harcokba. 1945-ben a Havannai Egyetemre ment jogot tanulni.

Ezután az Ortodox Párt radikális szárnyát vezette. A párt élén állt akkor is, amikor 1952. március 10-én Batista katonai puccsal átvette a hatalmat az országban, majd Amerika-párti katonai diktatúrát vezetett be.

hirdetés

Castro ellenállásra készült. Movimiento néven földalatti mozgalmat hozott létre, ahol 15-20 fős kis csoportokban harci kiképzést tanultak.

1953. július 26-án, a santiagói karnevál idején megtámadta Kuba második legnagyobb katonai támaszpontját, a Moncada laktanyát. Bár a támadás nem sikerült, ez volt a kubai forradalom kezdete.

VIDEÓ: Fidel Castro, a gerillavezér

A laktanya megtámadásában résztvevőket megkínozták, majd tárgyalás a többségüket tárgyalás nélkül kivégezték. A vezetőket 13, a közkatonákat 10 évi börtönre ítélték. Castro perét a santiagói kórházban tartották, a legnagyobb titokban. Ennek ellenére négy órás védőbeszédet mondott, "La historia me absolverá!", vagyis "A történelem fel fog menteni" címmel. A szónoklat egész Kubában kézről-kézre terjedt, és tulajdonképpen a Batista-rezsim elleni politikai programmá vált. Castro 15 évet kapott.

A következő években rengetegen csatlakoztak a mozgalmához, köztük katonai csoportok is.

Castro 1955-ben amnesztiával szabadult, majd rögtön elhagyta Kubát. Öccsével Mexikóba ment, hogy az ügyének támogatást szerezzen. Bejelentette, hogy expedíciós hadsereget indít Kubába, de ekkor még megsemmisítő vereséget szenvedett. Ezután sztrájkra, munkalassításra kérte a kubaiakat, amivel a mérsékelt ellenzéket is felsorakoztatta maga mögé.

1957. júliusában aláírták a Sierra Maestrai Nyilatkozatot, melyben Batista lemondását és új választások kiírását követelték. 1958 márciusában Batista szükségállapotot hirdetett és elhalasztotta a választásokat.

Válaszul Castro, Che Guevarával az oldalán totális gerillaháborút hirdetett. Tönkretették a városokat összekötő utakat, hidakat, így Batista csapatai nem jutottak utánpótláshoz. Batista 1958. decemberében elmenekült az országból, Castro csapatai pedig 1958 szilveszterén, a Santa Clara-i rohammal döntő győzelmet arattak, majd bevonultak Havannába. A Moncada-laktanyát január 2-án egyetlen puskalövés nélkül foglalták el. Ezzel győzött a forradalom és 1959-ben Castro Kuba elnöke lett.

VIDEÓ: Castro bevonulása Havannába

A hatalomátvétel során legalább 2500 katonát végeztek ki, és tízezreket küldtek munkatáborba.

Az Egyesült Államok végig Batistát támogatta, és kezdettől fogva gyanakvással szemlélte Castrot. Ez csak erősödött, amikor központosította a gazdaságot, és államosította a bankokat, valamint az ültetvényeket.

1961. április 17-én a Disznó-öbölnél amerikai támogatással, és a CIA segítségével partra szállt 1300 kubai emigráns, de a támadás alig három nap alatt összeomlott. 1962 februárjában Washington kereskedelmi embargót rendelt el Kuba ellen, válaszul Castro Moszkva támogatását kérte, és a szovjetek rakétákat telepítettek Kubába, mindössze 150 kilométerre Florida partjaitól. Nagyon kevésen múlt az atomháború.

Kennedyt a CIA és a katonai vezetők megpróbálták meggyőzni, hogy indítson támadást Kuba ellen. Az ország köré az amerikai haditengerészet blokádot vont. Kennedy azonban az ENSZ közvetítésével tárgyalni kezdett. Végül Amerika garantálta, hogy nem nyúl Kubához, és leépíti a török rakétabázisait, cserében pedig Hruscsov kivonta a szovjet atomfegyvereket a szigetországból.

Castro kórházakat és iskolákat nyitott, de üldözte az ellenzékét, és szó sem lehetett semmiféle szabadságjogról. Százezrek menekültek el az országból.

Kuba a szocialista világrendszer 1989-es összeomlása után is a saját útját járta. „Szocializmus vagy halál” - hangzott Castro jelszava. Ugyanakkor nyitott a kapitalizmus felé, korlátozott gazdasági reformokat vezetett be. A kubai állam megtűrte a magánvállalkozásokat és külföldi tőkét vont be.

Castro végig kemény kézzel irányította országát, meg volt győződve a tévedhetetlenségéről. Legendásak voltak órákig tartó szónoklatai. Ő volt a nyugati világ utolsó kommunista vezetője, és a világ egyik legrégebben hivatalban lévő államfője. Csak a thaiföldi király és II. Erzsébet brit uralkodó előzte meg. Tíz amerikai elnököt, és egy sor ellene szervezett merényletet túlélt. Hiába próbálkozott a CIA robbanó szivarral, gombafertőzött búvárruhával, vagy épp maffiaszerű leszámolással, az amerikaiak egyszer sem jártak sikerrel.

VIDEÓ: a 90 éves Fidel Castro

2006. július 31-én öt évvel fiatalabb öccsének, Raúl Castrónak adta át a hatalmat, miután súlyos bélműtéten esett át. Azóta csak ritkán jelent meg a nyilvánosság előtt. Utoljára nyilvánosan áprilisban, a kubai kommunista párt kongesszusán beszélt. Azt mondta, a kubai forradalom eredményei ma is érvényesek.

Forrás: Wikipédia


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÉK HÍREK
Elfogatóparancsot adtak ki egy magyar youtuber ellen
A neten Kiss Liliként ismert Kiss József Viktort kábítószer birtoklása miatt keresik.

Link másolása

hirdetés

Kábítószer birtoklása miatt elfogatóparancsot adtak ki egy magyar influenszer ellen - írja a Police.hu.

A fotó és a név alapján többeknek ismerős lehet a neten Bish Bharbie-ként vagy Kiss Liliként feltűnt transznemű Kiss József Viktor.

A több mint százezres táborának nyíltan beszélt múltjáról. Többek között arról is, hogy apja többször is volt már börtönben - írja a Blikk.

A youtuber az utóbbi fél évben már nem jelentkezett a közösségi felületein, míg korábban aktívan jelen volt.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÉK HÍREK
Holtan találtak otthonában egy férfit, aki több mint 100 kígyóval élt együtt Marylandben
A hatalmas gyűjtemény legnagyobb példánya egy 4,2 méteres tigrispiton volt.

Link másolása

hirdetés

Holtan találtak otthonában egy marylandi férfit, aki legalább 125 kígyót tartott a házában, írja a New York Post. A hatóságok akkor vonultak ki a 49 éves férfi otthonához, amikor az egyik szomszéd jelentette, hogy a ház padlóján fekszik egy eszméletlen ember.

A ház tulajdonosa már halott volt, amikor a mentők és tűzoltók végül bejutottak az épületbe. A rendőrség szerint a holttesten nincs nyoma idegenkezűségnek, a halál okát a baltimore-i boncolás után hozzák nyilvánosságra.

A hatóságok legalább 125 kígyót találtak az épületben, melyekről a szomszédoknak nem volt tudomása. Az állatmentők jelenleg is dolgoznak a vegyesen mérges és nem mérges hüllők mentésén, de megnyugtatták a környéken élőket, hogy nincs miért aggódniuk. A szakértő hozzátette: az állatokat a férfi biztonságosan tartotta, ennek ellenére még nem tudják biztosan, hogy szökött-e meg kígyó a házból.

Az állatvédők képviselője elmondta, hogy 30 éves pályafutása során még nem látott ehhez fogható méretű kígyógyűjteményt. A férfi legnagyobb kígyója egy 4 méternél is valamivel hosszabb tigrispiton volt.

A marylandi kígyógyűjtő haláláról készült angol nyelvű összefoglalót itt lehet megnézni:

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÉK HÍREK
Életveszélyes sérüléssel vitték kórházba a buszsofőrt, miután megütötte egy utas, aki nem volt hajlandó maszkot viselni
Az eset 2021. február 13-án történt Budapesten, a 30-as busz sofőrjével.
Illusztráció: BKK - szmo.hu
2022. január 20.


Link másolása

hirdetés

A Fővárosi Főügyészség azt közölte, hogy "egy 31 éves férfi nem vette fel a maszkját, ezért a járványügyi szabályokra tekintettel a sofőr nem nyitotta ki neki a busz ajtaját. A méltatlankodó férfi a buszról leszálló sofőrt ezután ököllel fejen ütötte".

A buszsofőr teljes sztorija a vádiratból derül ki

Eszerint a vádlott és egy barátja a IV. kerületi István út és Munkásotthon utca sarkán lévő buszmegállóban akart felszállni, a sofőr viszont nem nyitott ajtót nekik, ugyanis a vádlotton nem volt maszk. A két férfi ezután az első ajtóhoz sétált, ahol a vádlott méltatlankodni kezdett. Erre a buszsofőr kinyitotta az első ajtót, majd kiment közölni velük, hogy maszk nélkül nincs ajtónyitás. Ezután a 31 éves férfi ököllel arcon vágta a buszsofőrt, aki a földre esett és beverte a fejét.

A vádlott és a barátja ezután elhagyták a helyszínt, segítséget nem hívtak.

A főügyészség szerint a sofőr életveszélyes fejsérülést szenvedett. Végül más utasok hívták ki a mentőket, ők pedig kórházba szállították a sofőrt. Az ügyészség börtönbüntetést javasolt a vádlottal szemben, életveszélyt okozó testi sértés és közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÉK HÍREK
Sztrókja után részben lebénult M. Richárd, halasztódik a pere is
A Dózsa György úti halálos gázoló decemberben lett rosszul a börtönben, jelenleg is a rabkórházban fekszik.

Link másolása

hirdetés

Elmarad M. Richárd pere, állapota nem teszi lehetővé, hogy megjelenjen a bíróságon – ezt a Dózsa György úti halálos gázolás miatt börtönben ülő férfi ügyvédje, Jován László mondta a Borsnak.

M. Richárd decemberben sztrókot kapott a börtönben. A férfi, akit korábban a kecskeméti maffiaperben is elítéltek, karácsonykor lett rosszul, majd a szombathelyi börtönből a Büntetés-Végrehajtás Egészségügyi Központjába került, Berettyóújfaluba.

Az ügyvéd a Borsnak most azt mondta, sztrókja miatt M. Richárd bal oldala kezdetben teljesen lebénult, állapota javul, de lassú felépülés előtt áll.

A három és fél évnyi fogházbüntetését töltő M. Richárd még mindig a Hajdú-Bihar megyei rabkórházban van.

hirdetés

Állapota miatt a férfi jelenleg képtelen megjelenni a bíróságon, ezért egy másik, folyamatban lévő büntetőperében is elmaradnak a tárgyalások.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: