News here
hirdetés

KAPCSOLAT
A Rovatból
hirdetés

A szexfüggőség valóban létezik, vagy csupán önfelmentő mentegetőzés?

Sokan magyarázzák megmagyarázhatatlan tetteiket ennyivel. Mindamellett, hogy még így is elfogadhatatlan mentegetőzés, de hogy igaz-e, arról jócskán megoszlanak a vélemények.
foto: Pixabay - szmo.hu
2021. december 26.


Link másolása

hirdetés

James Franco színész 2,2 millió dollárt fizetett, hogy rendezze a 2019-ben indított pert, amelyet két nő indított ellene, akik a színésziskolájába jártak. A kereset szerint Franco rávette a nőket, hogy kifejezett szexjeleneteket forgasson. Elismerte, hogy szexelt a diákjaival, és azt állítja, hogy 2016 óta felépült a szexuális függőségből.

Az ügy felveti a „szexfüggőség" mint pszichológiai kategória státuszának kérdését. Fedezzük fel, a Psychology Today segítségével.

A „szexfüggőség" érvényes diagnózis?

A „függőség" megnevezéseket olyan kórképekre használják, melyek megfelelnek bizonyos kritériumoknak, például az adagolás növelésének  kényszere, a személyiség torzulása, a leszokásra való képtelenség, stb. Ebben az értelemben létezhet valóban olyan állapot, amire azt mondhatjuk, hogy igen, ez szexfüggőség.

Az Egészségügyi Világszervezet által közzétett nemzetközi betegségek osztályozása (ICD) magában foglalja a kényszeres szexuális viselkedési zavardiagnózisát:

hirdetés
A kényszeres szexuális viselkedési rendellenességet az intenzív, ismétlődő szexuális impulzusok vagy ismétlődő szexuális viselkedést eredményező késztetések állandó mintázata jellemzi. A tünetek magukban foglalhatják az ismétlődő szexuális tevékenységeket, amelyek a személy életének középpontjává válnak (...). Ha az intenzív, (...) ismétlődő szexuális viselkedés hosszabb ideig (pl. 6 hónap vagy annál hosszabb ideig) nyilvánul meg, és jelentős szorongást vagy jelentős károsodást okoz a személyes, családi, társadalmi, oktatási, foglalkozási területeken, függőségről beszélhetünk.

Viszont az a szorongás, amely teljes mértékben kapcsolódik az erkölcsi ítéletekhez és a szexuális impulzusokkal, késztetésekkel vagy viselkedésekkel kapcsolatos rosszallással, nem elegendő e követelmény teljesítéséhez.

Úgy tűnik, hogy ez a meghatározás megfelel a függőség számos kritériumának, és a kizárás feltételeit is megnevezi.

Az erkölcsi inkongruencia érv

Különösen figyelemre méltó, hogy a kényszeres szexuális viselkedési zavar ICD meghatározása a diagnózis kizárása, ha a szorongás oka a szexuális viselkedés, érdekek vagy késztetések erkölcsi ítéleteihez kapcsolódik.

Ez azért fontos, mert megakadályozza a diagnózist a szexuális viselkedéssel kapcsolatos egyéni nézetek (vallás, „erkölcs", világnézet) miatt.

Ezt a munkát Joshua Grubbs vezette, aki számos lektorált tanulmányt tett közzé, amelyek bemutatják, hogy a „szexfüggőként" való öncímkézést nagyrészt az egyén vallásossága és a szexuális tevékenység erkölcsi rosszallása vezérli.

E modell szerint a „szexfüggőség" nem feltétlenül a szexuális tevékenység túlzott vagy problematikus szintjének leírása a gyakoriság szempontjából, hanem egy olyan címke, amelyet olyan szexuális viselkedésnek tulajdonítanak, amelyet az egyén erkölcsileg helytelennek talál.

Ehhez kapcsolódik az a kialakuló tendencia, hogy a potenciálisan erkölcstelen szexuális viselkedést (beleértve a Franco által elismert szexuális jogsértések nagy horderejű esetét) a „függőség" nyelvén írják le.

A szexuális viselkedés orvosi kezelése nagyon korlátozott körülmények között valósulhat meg, viszont gyakran látjuk azt a folyamatot, amikor az ezzel való érvelés okot szolgáltathat a felelősség elkendőzésére, és a problémás viselkedés mentegetésére.

Ebben az összefüggésben úgy gondolják, hogy az egyén nem felelős (vagy legalábbis enyhítő körülmények között) a problémás szexuális viselkedésért, mert „függő". Ez rávilágít a kritikai gondolkodás fontosságára.

Konklúzió

A jelen tudásunk szerint azt sejthetjük, hogy bár létezhet valóban klinikailag is definiált szexfüggőség, de ezt világosan el kell tudnunk határolni azoktól az esetektől, amikor vagy önfelmentési céllal állít magáról ilyet az egyén, vagy azért, mert kulturális-társadalmi meghatározottsága, önazonossága és az általa vágyott szexualitás személyiségén belül konfliktusokat szül, melyeket ezzel a megtalálni vélt címkézéssel gondol feloldani.

Még egyszerűbben: James Franco jobb, ha felköti a gatyáját.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KAPCSOLAT
A Rovatból
hirdetés
Özvegynek hazudta magát egy 30 éve házas férfi, hogy lefeküdhessen egy 21 éves nővel
Nem elég, hogy özvegynek hazudta magát, de még 11 évet le is tagadott az életkorából, miután meglátta, hogy néz ki a hajója iránt érdeklődő fiatal nő.

Link másolása

hirdetés

Kíméletlen hűségtesztjeivel lett népszerű a TikTokon Dani Bose. A fiatal nőt feleségek és barátnők keresik meg azzal, hogy kerüljön közelebb párjukhoz, és derítse ki, hogy félrelépnének-e vele. A több mint 330 ezer követővel rendelkező kamuszerető néhány nappal ezelőtt feltöltött kétrészes videója lett talán mind közül eddig a legmegdöbbentőbb, írja a Daily Star.

A 21 éves essexi nőt egy 30 éve házasságban élő asszony kereste meg, aki a lányától szerzett tudomást Dani videóiról. A feladat ugyanaz volt mint mindig: derítse ki, hogy mennyire hűséges hozzá a férje, vagy kapható-e egy kis kalandra ennyi idő után.

Dani WhatsAppon vette fel a kapcsolatot az 53 éves férfival azzal az ürüggyel, hogy érdekelné a hajó, amit a férfi az interneten kínált eladásra. A férj eleinte meglehetősen szűkszavú volt, majd amikor belelendültek a beszélgetésbe, érdeklődni kezdett a nő profilképe után. Dani ekkor átküldte neki az egyik fotóját, innen pedig már nem volt megállás.

Időközben a férj 42 évesnek hazudta magát, majd a beszélgetés úgy alakult, hogy egy konkrét randevút is megbeszéltek egy kocsmában. A férfi még azt is felajánlotta, hogy a randin nyugodtan igyon a fiatal nő, majd ő vezet helyette. Végül abban maradtak, hogy mindketten isznak, a férfi pedig szó nélkül belement, hogy a nő hotelszobájában aludjon.

hirdetés

A gyorsan megbeszélt randevú legmegdöbbentőbb része azonban még hátra volt: a 30 éve házas férfi özvegynek hazudta magát. A nő ezután visszavett a tempóból, a férfi pedig azt kérte, hogy folytassák a társalgást máskor. Dani nem sokkal később az egész beszélgetést átküldte a hűtlen férfi lányának, aki megmutattat a csevegést a teljesen összetörté feleségnek.

A kétrészes, angol nyelvű videó első felét itt lehet megnézni:

@danibosey CATCHING YOUR HUSBANDS CHEATING EPISODE 28 part 1 #cheater #loyaltytest #husband ♬ original sound - Dani Bose

A hűségteszt ebben a videóban folytatódik:

@danibosey CATCHING HUSBANDS CHEATING EPISODE 28 part 2 #loyaltytest #cheater #husband ♬ original sound - Dani Bose

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
A Rovatból
hirdetés
Csípős szószt fecskendezett az óvszerbe, így buktatta le hűtlen pasiját egy nő
Durva bosszú várt a férfire, akit a kocsiban felejtett óvszerek buktattak le.

Link másolása

hirdetés

Durva bosszút állt hűtlen pasiján egy 29 éves nő. Augustah a TikTok-oldalán számolt be arról, hogy a férfivel két éve alkottak egy párt, eleinte pedig minden mesésen alakult, aztán óvszereket talált a pasija kocsijában. A lánynak pedig azonnal gyanús lett a dolog, mert ő fogamzásgátlót szedett, így nem használtak óvszert.

Szembesítette is mindezzel a férfit, ám ő azt mondta, még megismerkedésük előttről maradhatott az autóban az óvszer. Augustah viszont nem hitt a férfinek, ezért kutakodni kezdett a telefonjában, és talált is egy üzenetváltást a pasija és az egyik barátnője között. Nemcsak flörtöltek egymással, de épp azt tárgyalták meg, mikor találkozzanak. Ráadásul kiderült, hogy a férfi több nővel is beszélgetett.

„Szeretem a erős fűszeres ételeket, szóval éppen ettem aznap, és azon töprengtem, hogyan tudnám rajtakapni. Eszembe jutott az óvszer, és akkor felvillant egy villanykörte a fejemben”

– mesélte a lány, aki durva bosszút talált ki.

Vett egy üveg csípős szószt és belefecskendezte az óvszerekbe. Nem sokkal később a férfi a nemi szervét fogva érkezett haza, igaz, ő azt próbálta beadni Augustahnak, hogy csak edzeni volt és a tusfürdője irritálja a péniszét.

A lány persze rögtön tudta, hogy ez kamu, merthogy a párja sosem zuhanyozott korábban az edzőteremben. De úgy tett, mintha elhinné a sztorit, és azt mondta a férfinek, hogy feküdjön le, hoz neki jeget. Igen ám, csakhogy Augustah nagyon szereti a csípős italokat, ezért mindig tart otthon fűszeres jeget.

hirdetés
„Amint kinyitottam a fagyasztómat, megláttam a jeget, és hallom, ahogy fájdalommal teli hanggal azt mondja, »bébi, ez történik, ha megpróbálok neked jól kinézni«. Majd felrobbantam, fogtam a fűszeres jégkockákat, előbb törölközőbe, majd közvetlenül a péniszére raktam. Egy kis idő után sikoltozni kezdett, mint egy kivert kutya, üvöltött és leugrott a kanapéról”

– mesélte a nő, aki ekkor elnevette magát, így a pasijának azonnal leesett, hogy benne lehet a keze a dologban.

A pár végül aztán szakított, de nem rögtön ezután, hanem egy következő megcsalásnál.

@spoiled.trophy.wifeIt turned out for the best ?

♬ Girls Just Want to Have Fun - Cyndi Lauper

(Forrás: 24.hu)

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KAPCSOLAT
Kiderült, hogy melyik pózban érik el a nők az orgazmust a leggyakrabban és a legritkábban
Egy örök klasszikus póz okozza a legtöbb örömöt a nőknek, a legkevesebbet pedig az, amit a férfiak többsége kedvel a legjobban.

Link másolása

hirdetés

Egy New York-i nőgyógyászati magánklinikán azt vizsgálták, hogy a különböző szexpózok milyen hatással vannak a nők orgazmusára - írja az IFL Science.

A tudósok ultrahangos szkenner segítségével tanulmányoztak egy, a kísérletre önként jelentkező, 32 éves orvos-házaspárt szeretkezés közben. A pár feladata csupán annyi volt, hogy nagyjából tíz percig kényeztessék egymást a legismertebb pózokban, beleértve a misszionáriust, azaz a szemtől szemben pózt és a hátulról behatolást.

Az adatok kiértékelése után kiderült, hogy utóbbi, vagyis

a kutyapóz okozta a legkisebb véráramlást a klitoriszban, míg a szemtől szemben pozíció volt a legizgatóbb a nő számára.

Végül arra a következtetésre jutottak, hogy a női orgazmus elérését majdhogynem garantálja a misszionárius póz, különösen úgy, ha a hölgy dereka alá még egy kispárnát is tesznek.

A kutatók megjegyezték, hogy a szexpárnák használata aktus közben szinte minden pózban fokozta az élményt, mivel alkalmazásukkal szinte tökéletes lesz a medenceszög az egyes szexpózokban történő behatoláshoz.

hirdetés

Az ABC News korábban arról írt egy felmérés alapján, hogy a nők 75 százaléka még soha nem élt orgazmust az aktus során, 10-15 százalékuk pedig még egyszer sem ért a csúcsra életében.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KAPCSOLAT
A Rovatból
hirdetés
Bulival ünnepelte meg a válását, majd összejött a partin vetkőző férfival egy brit nő
A buli után barátkozni kezdtek, majd egymásba szerettek. Ma már házasok és családot is alapítottak.

Link másolása

hirdetés

A 29 éves Gabriella Landolfi tíz évig volt együtt a korábbi párjával, akivel össze is házasodtak. Ennek a kapcsolatnak 2019-ben lett vége, ami után a brit nő bulit tartott a válása alkalmából. Az estére felbérelt egy vetkőző fiút, a most 28 éves John Landolfit, akivel egymásba szerettek, ma már házasok és gyerekük is van - írja a Metro.

"Sose gondoltam volna, hogy összejövök a vetkőző sráccal a válási partimról. De megismertem, és rájöttem, hogy remek pasas"

- mondta Gabriella.

A nő először azt hitte, hogy Johnt csak a külső érdekli, de később beismerte, hogy ez hatalmas tévedés volt. A barátnői győzték meg arról, hogy hívjon vetkőző fiúkat a bulira, és úgy volt vele, hogy miért ne. Ahogy emlékszik az estére, aznap nem beszélt sokat Johnnal, aki a buli végén ment oda hozzá, és megbeszélte vele, hogy másnap beszélnek.

John, aki ma már biztosításokkal foglalkozik fel is kereste Gabriellát. Először nem gondolta, hogy össze fognak jönni, csak barátkozni akart.

Végül mindennap találkoztak, és egy hónap után össze is költöztek. Nagyjából egy év elteltével összeházasodtak, és végül gyerekük is lett.

A kapcsolatuknak volt nehéz része is. Gabriella ugyanis nehézen esett teherbe és az első várandóssága során elvetélt két héttel az esküvőjük előtt. De végül összejött a baba, így 2021 júliusában megszületett a kisfiuk.

hirdetés
"Nem hittem, hogy valaha anya leszek, de most nekem van a legcsodálatosabb családom"

– mesélte a nő.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: