KAPCSOLAT

15 jel, hogy a párod gázlángozással akar az őrületbe kergetni téged

Ez a verés nélküli párkapcsolati bántalmazás egyik kegyetlen formája. Milyen jelekre kell gyanakodnod? Elmondjuk.

Link másolása

Gázlángozás. Az utóbbi években terjedt el igazán ez a kifejezés, pedig a jelenség régóta létezik.

A gázlángozás egyfajta lélektani hadviselés, pszichoterror. Olyan taktikák és manipulációk sorozata, aminek a célja az, hogy egy ember a másikat bizonytalanná tegye, összezavarja, megfélemlítse, hogy az áldozat a végén saját magában és a saját épelméjűségében is kételkedjen.

A bántalmazó fél azt próbálja meg elérni, hogy az áldozata megkérdőjelezze a valóságot, mindazt, amit átél, ami történik vele. Miért? Hogy az agymosás után uralkodhasson az áldozata felett, azt csinálhasson vele, amit akar. És az áldozat sokszor észre sem veszi, milyen gonosz és kegyetlen játékot űznek vele.

Milyen jelei vannak a gázlángozásnak?

1. Gátlástalan hazudozás

Például ha többször is azon kaptad a párodat, hogy szemrebbenés nélkül, higgadtan a szemedbe hazudik. Akkor is, ha láttad, hallottad, tudod, hogy valami nem úgy történt. És ha valakit többször is hazugságon kaptál, akkor valószínűleg folyamatosan hazudozik neked.

2. Letagadja az igazságot, akkor is, ha te tudod, mi az

Tagad, és megpróbálja úgy beállítani, hogy te emlékszel rosszul.

3. Meghazudtol téged

A saját szavaidat is megkérdőjelezi.

4. Azzal támad, zsarol, azt fordítja ellened, amit szeretsz

Ha gyerekeid vannak, azokkal kapcsolatban manipulál. Például elhiteti veled, meg sem érdemled, hogy gyerekeid legyenek, nem vagy jó szülő, nem való neked a család, vagy rosszul döntöttél, amikor gyermeket vállaltál.

Ha magabiztos vagy, megpróbálja lerombolni, porrá zúzni az önbizalmadat.

Ha van hobbid, számodra kedves elfoglaltság, akkor abba köt bele, lesajnálja, megpróbál olyan irányba befolyásolni, hogy elmenjen tőle a kedved és abbahagyd.

5. Nem találsz tárgyakat, majd később titokzatos módon előbukkannak

Egy érzelmileg bántalmazott nővel például gyakran csinálta meg a párja, hogy eltüntette egy-egy holmiját: a kedvenc parfümjét, tollát, a noteszét, telefontöltőjét stb. A lány minden alkalommal ott kezdte el keresni azt, ami „elveszett” ahol hagyta, ahol legutoljára látta. Majd "feltúrta a lakást", de sehol nem találta a töltőt vagy a parfümöt. A párja persze végignézte az egészet, és néha megjegyezte, hogy rosszul emlékszik, biztos-e benne, hogy tényleg otthagyta, illetve úgy állította be, mintha a nő valakinél ottfelejtette volna ezeket a tárgyakat. És azután hetek vagy hónapok múlva valamilyen nyilvánvaló helyről került elő a keresett tárgy, hogy a lány kinyitotta fiókot és ott volt a többi holmi tetején, vagy a parfümös üveg ott termett a fürdőszoba polcán… A lány kezdte azt érezni, hogy nincsen rendben az idegrendszere. Pedig csak manipulálták.

Ennek egy durvább formája, amikor pénz, értéktárgy, fontos irat, dokumentum tűnik el, vagy amikor a bántalmazó fájlokat töröl vagy mappákat rendez át a másik gépén. Ezért érdemes jelszóval védeni a telefonodat, okoseszközeidet, számítógépedet.

6. Mintha átrendezték volna a házat

Ha többször is az az érzésed, hogy a bútorok nem úgy álltak, nem pont ott voltak, a párod pedig tagadja, akkor ez is a gázlángozás jele.

A gázlángolás fogalma egy 1944-es filmből ered. A Gázlángban egy férfi megpróbálja elhitetni a feleségével, hogy az megőrült. A házban furcsa dolgok történnek: tárgyak tűnnek el, rejtélyes hangok hallatszanak, a gázlámpa fénye elhalványul stb.

A férfi megpróbálja elhitetni a nővel, hogy csak képzelődik, a szerencsétlen nő pedig tényleg kezdi azt hinni, hogy megőrült.

7. Szúrós kis megjegyzéseket kapsz

Jótanácsnak tűnő rosszindulatú beszólásokat, gondosan „becsomagolt” negatív üzeneteket, mézbe mártott mérget. A manipulátor sokszor kedvesen, mosolyogva, negédesen mondja ezt, így előfordul, hogy észre sem veszed: valójában becsmérel.

8. Egymásnak ellentmondó dolgokat tesz veled

Először megdicsér valamiért. Majd később ugyanazért letol. Legközelebb megint megdicsér ugyanazért. Beleköt abba, amit csinálsz, úgy érzed, bármit csinálsz, minden baj.

9. Kétségbe vonja az érzéseidet

És azok létjogosultságát is.

10. A félelmeidet ellened fordítja

Belekapaszkodik a bizonytalanságodba, a félelmeidbe, és úgy alakítja a szituációkat, hogy még jobban erősítse ezeket benned.

11. Rád vetíti az ő rossz tulajdonságait

Ha hazudozik, akkor téged nevez hazugnak. Ha kifolyik a keze közül a pénz, akkor téged állít be olyan embernek, aki képtelen takarékoskodni.

12. Ügyetlennek vagy butának próbál beállítani a barátai előtt

Mosolyogva megjegyzi egy viccre, hogy ezt te úgysem érzed. A vélt vagy valós hibáidról beszél. Nevetve ad elő rólad dehonesztáló történeteket. Humornak álcázva szól be neked.

13. Átírja a múltat

Simán megpróbálja elhitetni veled, hogy nem úgy történt. Még akár a te családi történeteidet is átdolgozza. A ti közös emlékeiteket pedig rendszeresen kicsavarja, és csóválja a fejét, hogy „az nem úgy volt”.

14. Megpróbálja ellened fordítani az embereket

A barátaidat, ismerőseidet, az ő barátait, a családtagokat stb. A hibáidról beszél, felnagyítja a rossz tulajdonságaidat, saját magát áldozati szerepben próbálja bemutatni.

15. Megpróbál mindent a saját kezében tartani

Figyel téged, kontrollál, ellenőriz.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


KAPCSOLAT
A Rovatból
„Több mint 720 emberrel feküdtem le a 18 évvel ezelőtti válásom óta, szeretem a jó szexet”
Heti 3-5 új emberrel bújt ágyba a brazil nagyi. Az utóbbi három évben kicsit lassult a tempó, mert összejött valakivel.

Link másolása

Több száz egyéjszakás kalandja volt egy Londonban élő brazil nagymamának a válása óta, írja a Daily Star. A biszexuális Andréa Sunshine úgy számolja, hogy az azóta eltelt 18 év alatt összesen 720 férfi és női szexpartnere lehetett.

Az 54 éves influenszer nehezen tartja észben a számokat, de úgy saccolja, hogy heti átlagban 3-5 emberrel randizott, mióta szingli lett. Némileg lassult a tempó az utóbbi három évben, mert a fitt nagyi azóta nyitott kapcsolatban él, ahol a szex is kielégítő számára.

Andréa elmondása szerint az olyan partnereket kedveli, akik dominálni tudják őt. Szereti, ha egyszerűen a falhoz préselik, a nyakát harapdálják és a szexben átveszik az irányítást. De a leginkább azok tudják levenni a lábáról, akik kiválóan csókolóznak.

A brazil nő nemrég azzal került a hírekbe, hogy az OnlyFans-en tervezett pornós karriert. Ehhez pedig az interneten keresett állandó partnert maga mellé:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KAPCSOLAT
Öt jel, ami arra utal, hogy a kapcsolatod a végéhez közeledik
Érdemes időben felfigyelni az intő jelekre és megelőzni a bajt.
Sassy.hu, Fotó: illusztráció, forrása: Pixabay - szmo.hu
2023. április 22.


Link másolása

Vannak olyan jelek, amelyek már akár évekkel korábban jelzék, hogy a kapcsolat nem tart örrökké, és szakítás lesz a vége. Érdemes tahát figyelni és időben reagálni rájuk.

A viták

Az egyik figyelmeztető jel a viták és az ezekre való reagálás. Ha nem tudod a partnered szemével nézni a dolgokat, az súlyosbíthat néhány kapcsolati problémát, melyek csak még inkább kiéleződnek a viták során.

Ha egy vita állóháborúvá válik, a 30 perces szabályt alkalmazd: hagyjátok félbe a beszélgetést, és 30 perccel később folytassátok. Addigra mindenki lehiggad, és sokkal nagyobb esély lesz arra, hogy belássátok, ha esetleg a másiknak van igaza és nem nektek. Ha képes vagy uralkodni magadon, azzal azt üzened a partnerednek, hogy figyelsz rá, és egy csapatban játszotok.

A kíváncsiság

Már nem kérdezősködsz, és nem érdeklődsz az álmairól vagy reményeiről - mert azt hiszed, hogy olyan régóta együtt vagytok, hogy mindent tudsz róla.

Őrült nagy meglepetések érik ilyenkor az embert.

Amikor elkezdünk randizni, rengeteget kérdezünk a másiktól, érdeklődünk iránta, de idővel elmaradnak ezek a beszélgetések. Fontos, hogy te továbbra is kérdezz: hogy érzi magát? Mire gondol? Mik a hosszú távú céljai? Ha úgy érzed, hogy a válaszok laposak, és inkább csak rutinszerűek, vedd észre, hogy baj van.

Felelősségvállalás

Gyakran megtörténik, hogy az egyik fél teljesen kilép a kapcsolat építéséből, és úgy csinál, mintha neki nem lenne szerepe a dolgok jóra vagy rosszra fordulásában.

Csak azt ismételgeti, hogy ha a partner megváltozna vagy másképp csinálna ezt-azt, akkor minden rendben lenne.

Sokkal könnyebb ujjal mutogatni a másikra, mint felelősséget vállalni a tetteinkért, gondolatainkért..

Amit teszel, az hatással van a partneredre, aki aztán hatással lesz rád - ilyen egyszerű ez. A viselkedésmódok sajnos erősítik egymást.

Bizalom

Az utolsó előtti jel az, amikor a szavaid és a tetteid nem fedik egymást, így

a partnered nem tud megbízni abban, hogy akármit is ígérsz, az összhangban lesz azzal, amit végül teszel.

Ezen nincs mit magyarázni: ha hazudós vagy, hűtlen, link, akkor az a kapcsolat megy a kukába.

Támogatás

Az utolsó jel az, amikor nem állsz a partnered mellett - vagy épp ő nem áll melléd az életed nagy és nehéz megpróbáltatásaiban.

Nem állsz ki érte, nem támogatod, magára hagyod, bármilyen szituációról legyen is szó.

Amikor már egymással harcoltok, és nem együtt, a világ ellen - ott a vége.

Ha időben reagálsz, ám süket fülekre találsz, még így is előfordulhat, hogy végül nem tudjátok elkerülni a szakítást, de legalább néhány vakon töltött évet megspórolhatsz így magadnak, amiért később nagyon hálás leszel. Mert egyáltalán nem mindegy, hogy egy új esély mikor érkezik az életedbe. Gyerekekkel és tönkrement házassággal a hátad mögött, vagy még mindezek előtt.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KAPCSOLAT
A Rovatból
Elárulta egy válóperes ügyvéd, hogy miért megy tönkre a legtöbb házasság
A nők túlvállalják magukat, majd kipurcannak, a férjek eközben belekényelmesednek a helyzetbe.

Link másolása

Már több mint 4,5 millióan nézték meg a TikTokon azt a videót, amiben egy New York-i válóperes ügyvéd elárulja, miért megy tönkre a legtöbb házasság napjainkban. Dennis R Vetrano szerint a nők egyszerűen túlvállalják magukat, a férfiak pedig belekényelmesednek a helyzetbe, emiatt romlik meg a házaspárok többségének viszonya egymással, írja az Independent.

Az ügyvéd szerint a feleségek gondoskodnak a gyerekekről, bevásárolnak, mosnak, főznek, dolgoznak, intézik a házimunkát, és az is előfordul, hogy ők a fő pénzkeresők a családban, emiatt a hitelek törlesztése is rájuk hárul. A férfiak pedig hajlamosak belekényelmesedni a helyzetbe, eljárnak otthonról, a barátaikkal lógnak, végül pedig a feleségek egyszerűen belefáradnak az egészbe.

A kommentelők között több elvált nő egyetértett Vetrano megfigyelésével. Egyikük azt írta a volt férjére utalva, hogy a válása után „egy gyerekkel kevesebb volt, akiről gondoskodni kellett”. Egy másik elvált asszonyt megvádolta a férje azzal, hogy megcsalta. A nő szerint valójában annyi ideje sem volt soha, hogy leüljön a kanapéra, nemhogy randevúkra járjon. Egy harmadik hozzászóló pedig úgy fogalmazott, hogy kétgyerekes elvált anyukaként több szabadideje van, mint kétgyerekes házas nőként volt.

A válóperes ügyvéd angol nyelvű videóját itt lehet megnézni:

@drvlaw The major theme I’ve been seeing? Women are TIRED #divorce #divorced #divorceparty #divorcedlife #divorcedmom #divorcesucks #divorcecoach #divorcedparents #divorceattorney #divorcesupport #divorceparties #divorcehelp #divorcerecovery #DivorceForce #divorcecourt #divorcecommunity #divorcedonedifferently #divorceddad #divorcechaos #divorceproceedings #divorcedmoms #divorcee #divorcecoaching #divorcees #divorcecake #divorcelawyer #divorceeducation #divorcesurvivor ♬ original sound - Dennis R. Vetrano, Jr.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KAPCSOLAT
„Naponta ötszáz férfi kattan rám, mégis szingli vagyok”
A Kylie Jennerre hasonlító brazil modell már azt is megfigyelte, hogy a kevésbé vonzó nők könnyebben találnak párt, mint ő.

Link másolása

Napi többszáz férfi húzza jobbra az egyik online társkeresőkben Julia Medeirost, a brazil modell mégsem talált párt magának, írja a Daily Star. A 22 éves szépség szerint a pasik túl dögösnek tartják, és egyszerűen inukba száll a bátorságuk, amikor szóba kerül a személyes találkozás.

A Kylie Jennerre megszólalásig hasonlító nő havonta 100 ezer dollárt (34,5 millió forint) keres többek között az OnlyFans-en, de Instagram oldalát is százezres tömeg követi. Medeiros már azt is megfigyelte, hogy a nála kevésbé vonzó nőkhöz több férfi lép oda a klubokban, ami szerinte szintén a feltűnő külsejének köszönhető.

„Szerintem a férfiak félnek az elutasítástól” – vonta le a következtetést a Miamiban élő modell, akit mindenki megbámul a szórakozóhelyeken, mégsem mer odamenni hozzá senki.

Julia Medeiros már annyira kétségbe van esve, hogy a kutyasétáltatásban látja az ismerkedés zálogát. Úgy gondolja, hogy kedvencei sétáltatása közben nagyobb eséllyel botlik majd valakibe, akivel párkapcsolatot alakíthat ki. A trükköt a volt főnöke tanította neki, aki szerint a pasiknak ürügyként szolgál a kutya, hogy leszólítsanak egy vadidegent az utcán.

Pedig állítása szerint nincsenek túlzó elvárásai: a 167 centiméter magas nő csak annyit szeretne, hogy a partnere mellett nyugodtan viselhessen magassarkú cipőt.


Link másolása
KÖVESS MINKET: