News here
hirdetés

JÖVŐ

Komolyan veszik a klímaváltozást: zöld acélgyártásra állnak át a svédek

Példaértékű kezdeményezés lehet a klímaváltozás elleni harcban.

Link másolása

hirdetés

Az Északi-sarkkör alatt, a ritkán lakott Norbotten megyében Lulea kellemes, nyugodt város, erdőkkel körbevéve. Egyben ez a virágzó svéd acélipar központja. Több, mint ezer munkást foglalkoztatnak itt, akik évente 2 millió tonna acélt állítanak elő. A nyersacélt vasúton szállítják Borlängébe feldolgozásra, majd gépkocsik, traktorok, hajók készülnek belőle.

Az acélgyártás környezeti szempontból azonban katasztrofális hatással jár. Az acélipar adja Svédország károsanyag-kibocsátásának 10%-át. A szénfűtéses acélgyártás szennyező hatását mutatja az is, hogy az acélgyárak környékén sok az asztmás és más légúti betegségekben szenvedő ember, nemcsak a levegőt terhelő szén-dioxid, hanem a kén-dioxid és a korom miatt is.

De mindez most örökre megváltozhat.

A városba ugyanis olyan üzemet telepítenek, amely kevésbé szennyező acélt fog termelni, zöld energiával és hidrogénnel, szén helyett.

A zöld üzem, a HYBRIT 157 millió dollárból készül el, a teljes üzembe helyezés 2026-ra várható - írja a Huffington Post.

A hagyományos acélgyártás szénnel fűtött kemencéket használ arra, hogy kivonják a vasércből az oxigént. Akárcsak a 19.század közepén.

hirdetés

A HYBRIT, partnerségben a SSAB-bal, a LKAB-bal, Európa legnagyobb fémfeldolgozó vállalatával és a Vattenfall elektromos társasággal, ehelyett megújuló energiával és hidrogénnel vonja majd ki az oxigént a vasércből, és mellékterméke nem szén-dioxid, hanem víz lesz. Ebben az eljárásban egyáltalán nem használnak fosszilis energiát és ez jelentős fordulatot hozhat a világszerte 6 millió embert foglalkoztató iparágban.

A szektorban nem a HYBRIT az egyetlen zöld kezdeményezés. A legnagyobb európai acélgyártó cég, az ArcelorMittal tavaly novemberben hasonló, hidrogénen alapuló dekarbonizációs programot jelentett be, amellyel 2050-re elérhetik a zéró kibocsátást. A svédek azonban valószínűleg megelőzik őket.

Svédország régóta élen jár a klímaváltozás ellen folytatott harcban. 2017-ben a stockholmi kormány kötelezte magát, hogy 2045-ig teljesen felhagy a fosszilis energia alkalmazásával. Ennek szellemében kapott a HYBRIT-projekt 57 millió dolláros támogatást az államtól.

A kísérleti üzem megnyitásakor Stefan Lövfen svéd kormányfő kijelentette, hogy az ország acélgyártása 20 éven belül fosszilis energiamentes és széndioxid-mentes lehet.

A hidrogénen alapuló acélgyártás az egyik legígéretesebb módja az iparág szénmentesítésének, ugyanakkor a hidrogén előállításához nem kevés energiára van szükség. Ezért is választották Luleát a HYBRIT működési helyéül. Svédországban az elektromos energia 40%-át a sarkkörön vagy azon túl felépített vízierőművek állítják elő, nagy részben Norrbotten megye nagy folyóin, köztük a 460 km hosszú Lulén.

A szakemberek a megnövekvő energiaszükségletet a folyókra épített újabb vízierőművekből fedeznék, bár a helyi lakosság ezt nem szívesen fogadja, mert féltik a térség biosokféleségét.

Ellenzői szerint az új erőművek akadályoznák például a halak vándorlását és kiszárítanának egyes folyómedreket, amelyek különböző állatok és növények élőhelyei. Ráadásul a HYBRIT-kezdeményezéshez a következő 4 évben annyi elektromos áram kellene, mint amennyit a Lule folyó évente termel, ami Svédország éves elektromos áramtermelésének 10%-át jelenti.

Alternatívaként számításba jöhetnek még a szélerőművek is. A svéd energiatermelésnek jelenleg 12%-a származik szélből és most épül Norrbotten megyében Európa legnagyobb szélerőmű parkja.

Egyelőre probléma az így termelt acél ára is. A fosszilis energia nélkül előállított acél ugyanis 20-30%-kal drágább.

A HYBRIT megvalósíthatósági tanulmánya szerint azonban megújuló energiák csökkenésével, valamint az EU kibocsátás-kereskedelmi rendszerének (ETS) köszönhetően ez előbb-utóbb változni fog.

Vannak olyanok is, akik szerint a hidrogénes módszer túl veszélyes. A tervek szerint 25-35 méter mélységben akarnak nagy mennyiségű hidrogént tárolni, amelynek közismert a rendkívüli gyúlékonysága . Ezzel a kockázattal azonban SSAB illetékesei is tisztában vannak, és szerintük megfelelő biztonsági garanciákat tudnak adni a környélen élőknek.

A HYBRIT-projekt hosszú távon foglalkoztatási problémákat is felvethet. Jelenleg a SSAB 850 fizikai és 300 szellemi dolgozót alkalmaz. Egy helyi szakszervezeti vezető reményét fejezte ki, hogy lesz helye az acélmunkásoknak a szénmentes iparban is. Erre van esély, amit az is jelez, hogy az alkalmazottak egy része máris egy hetet a szénalapú üzemben, egy hetet pedig a HYBRIT-ben dolgozik.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés
23 százalékkal kevesebbet fogyasztanának az autók, ha 130 helyett csak 100 km/h-val mehetnének az autópályán
A Greenpeace Magyarország az autómentes nap alkalmából a klímajegyek bevezetését sürgette.

Link másolása

hirdetés

Szeptember 22-én van az európai autómentes nap, ami kapcsán a Greenpeace Magyarország összegyűjtötte miként lehetne radikális energiatakarékosság elérni a hétköznapokban, ezzel a közlekedésben felhasznált üzemanyag mennyiségét is csökkenteni.

A szervezet szerint a közösségi közlekedés a kulcs ahhoz, hogy mindenki fenntartható módon elégíthesse ki a napi közlekedési igényeit. Ennek eléréséhez azonban európai szinten kellene bevezetni a klímajegyeket a vasútra és más tömegközlekedési eszközökre. A cél nem lehet kevesebb, mint hogy senki ne szoruljon autó- vagy repülőgép használatra pusztán azért, mert az megfizethetőbb vagy könnyebben elérhető – olvasható bejegyzésükben.

A közlekedés reformjával és szigorúbb sebességkorlátozással is nagy mértékben, uniós szinten 13 százalékkal lehetne csökkenteni az energiaigényt. Az autósok számára a leglátványosabb eredmény az autópályákon mutatkozna meg, a sebességnek 130-ról 100 km/órára való csökkentése ugyanis kb. 23%-kal alacsonyabb fogyasztást eredményez.

Az autómentességet az otthoni munkavégzés támogatásával lehetne az egyik legkézenfekvőbb módon támogatni. Uniós szinten 27 és 47 százalék közé tehető a vizsgált országokban az aránya annak, amit naponta az összes megtett távolságból a munkába történő eljutás tesz ki. Erre megoldást jelenthetne, ha a kormányok folytatnák, vagy pedig újra bevezetnék azokat a szabályokat az otthoni munkavégzésre, amiket a koronavírus-járvány miatt egyszer már úgyis meghoztak. De akár az autók kihasználtságával is spórolhatnánk:

uniós szinten 1,45 utas használ átlagosan egy autót. Az autómegosztást olyan ösztönzők bevezetésével lehetne támogatni, mint az olcsóbb parkolás, vagy a buszsávok használatának engedélyezése olyan autók számára, amelyek tele vannak utasokkal.

Míg a városi közlekedés esetében a kibocsátásmentes közlekedési megoldásokat kellene ösztönözni, legyen az kerékpár, gyaloglás, vagy bármilyen más mikromobilitási lehetőség.

Az árucikkek szállítása is egy olyan terület, amely szinte teljesen az olajfelhasználásra támaszkodik. A cégeket adókedvezményekkel lehetne ösztönözni arra, hogy az utak helyett a vasutakat válasszak a szállításkor. Persze ahhoz, hogy ez itthon is reális megoldás legyen, természetesen jóval több forrást kellene fordítani a vasúti közlekedés fejlesztésére, mint jelenleg – írja a Greenpeace.

hirdetés


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés
Emberi maradványok és egy eltűnt repülő roncsai is felszínre kerültek a rekordgyorsasággal olvadó svájci gleccserekben
Olyan sziklák is láthatóvá váltak az olvadás miatt, amelyeket évezredek óta jég borított.

Link másolása

hirdetés

Még soha nem olvadtak ennyit a Svájcban található gleccserek egy év alatt a mérések kezdete óta, vagyis több mint 100 éve - írja a CNN.

Csak idén 6 százalékkal csökkent a térfogatuk, ami csaknem kétszerese a korábbi, 2003-as negatív rekordnak

- közölte a GLAMOS, a svájci gleccsereket tanulmányozó szervezet.

Az Alpok gleccsereinek több mint fele Svájcban található, ahol a hőmérséklet a globális átlag kétszeresével emelkedik. Az előző télen ráadásul kivételesen kevés hó esett, és több hőhullám is sújtotta a hegyeket. Emiatt mintegy 3 köbkilométernyi jég olvadt el, ami súlyos veszteség.

A súlyosságot bizonyítja az is, hogy

évezredek óta jéggel borított sziklák most láthatóvá váltak, sőt emberi maradványok és egy évtizedekkel korábban eltűnt repülő roncsai is felszínre kerültek. Egyes kisebb gleccserek pedig teljesen eltűntek.

"Az éghajlati számítások alapján tudtuk, hogy ilyen helyzet fog előállni, legalábbis valamikor a jövőben. Az a felismerés, hogy ez a jövő már itt van, talán az idei nyár legmeglepőbb és legmegrázóbb élménye volt" - mondta Matthias Huss, a GLAMOS vezetője a Reutersnek.

hirdetés

Az Aletsch-gleccser olvadása 2018 és 2022 között:

Ha az üvegházhatású gázok kibocsátása tovább nő, az Alpok gleccserei várhatóan 2100-ra elveszítik a mostani tömegük 80 százalékát, sok gleccser pedig teljesen el fog tűnni. A tudósok már eddig is több tucat területen kellett sürgősségi javítási munkálatokat elvégezni, mert az olvadó jég a mérőoszlopok elmozdulását és az adatgyűjtést veszélyeztette.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
Gyorsabban süllyed több tengerparti város, mint a tengerszint emelkedése
Megdöbbentő adatok és okok, amelyek akár pár éven belül is igen komoly következményekkel járhatnak. Például Rio De Janeiro területének két négyzetkilométere kerülhet víz alá 2030-ra.

Link másolása

hirdetés

Számos tengerparti város gyorsabban süllyed, mint amennyire a tengerszint emelkedik állapította meg a szingapúri Nanyang Egyetem és a NASA közös kutatása.

A Nature Sustainability című tudományos lapban közzétett, műholdas felvételek segítségével készített és a világ legnagyobb városai közül 48-at vizsgáló tanulmánya 2014 és 2020 között elemezte a süllyedésüket – idézte a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő portál.

Korábbi tanulmányok szerint

a globális felmelegedés világszerte jégolvadáshoz vezet, ez pedig emeli a tengerek szintjét, fenyegetést jelentve számos tengerparti város számára.

Sok város azonban más gonddal is küzd: a talajvíz és vagy a földgáz elvezetése miatt süllyed, az épületek óriási súlya alatt tömörödik a talaj.

A többéves vizsgálat során azt figyelték meg, hogy minden városban - különböző mértékben - süllyedt a talaj, 44 településen pedig a süllyedés nagyobb mértékű volt a tengerszint emelkedésénél.

hirdetés

Az ezt megelőző kutatások szerint

a tengerek szintje az olvadó jégsapkák nyomán évente körülbelül 3,7 milliméterrel emelkedik, a most közzétett tanulmány pedig azt írja, hogy több város egyes részei évente 20 milliméterrel süllyednek.

A kutatás Ho Si Minh-várost és Rio De Janeirót is említi, az elsőben a süllyedés 16,2 milliméter évente, az utóbbinál pedig azt jelentették, hogy – amennyiben nem hoznak megfelelő intézkedéseket - a város területének mintegy két négyzetkilométere kerülhet víz alá 2030-ra.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés
Felszállt a világ első tisztán elektromos repülőgépe, amit hamarosan élesben is használhatnak
Az N882EV lajstromjelű gép mindössze 8 percet töltött a levegőben, de ez így is fontos mérföldkőnek számít.
Címlapkép: Eviation Aircraft twitter oldala - szmo.hu
2022. szeptember 29.


Link másolása

hirdetés

Az Eviation Aircraft tisztán elektromos repülőgépe, az Alice végrehajtotta első, úgynevezett szűzrepülését – írta meg a cég közleményében.

A kísérletet az Egyesült Államokban, azon belül is a Moses Lake repülőtéren hajtották végre.

A gép innen indult el a kora reggeli órákban, és rövid, mindössze 8 percig tartó repülés után ugyanitt landolt.

Ez a repülés így is fontos mérföldkő a tisztán elektromos utasszállítók fejlesztését tekintve. Ráadásul az első tesztek folyamatosan csúsztak, ami végül szeptember 27-én, kedden tudtak végrehajtani.

A jármű utazósebessége 463 km/óra, emellett 1134 kg hasznos teher szállítására képes. A repülő kilencüléses, és két, egyenként 850 lóerős Magnix Magni 650 elektromos motor hajtja.

A gyártó úgy véli, a típus hatósági engedélyezési eljárása 2024-ben kezdődhet meg, így 2025 lehet az első év, amikor az Alice-t már élesben is használhatják – egyelőre azonban csak légi fuvarozásra fogják, utasokkal legkorábban 2026-ban emelkedhet a levegőbe.

Az Alice-ből már több cég is vásárolt, az amerikai Cape Air regionális légitársaság például 75 példányt rendelt belőle.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: