JÁTÉK

A társasjátékok aranykora – Itt és most játszani kell!

Ha új hobbira vágysz, feldobnád a hétköznapokat a barátaiddal, családoddal ne is keress tovább! Társasozzunk!

Link másolása

2023-ra eljutottunk arra a szintre, hogy ha külföldön megjelenik egy új társasjáték, viszonylag gyorsan, nagy eséllyel megjelenik a magyar nyelvű verziója. Ha van olyan, akit eddig elkerült a „gaming láz”, és kedvet kapott, hogy fejest ugorjon, ebbe a sokrétű szórakozásba, azért érdemes pár dologra odafigyelni.

Először is le kell tisztáznunk magunkban, hogy milyen társasjátékkal szeretnénk játszani. Milyen típusút kereshetünk? Hihetetlen mennyiségű és stílusú játék van jelenleg a magyar piacon. Túl sok kategória van ahhoz, hogy csak doboz vagy név alapján válasszon az ember. Sajnos ez a legnagyobb hiba, amit elkövethetünk.

Nekünk a második társasjátékunk a Fantasy Flight kiadó Trónok harca társasjátéka volt,

mert imádtuk a sorozatot és a könyveket, de azelőtt csak a Pandemickkel és a Dixitttel játszottunk, amik jóval könnyedebb játékok, mint az említett stratégiai háborús játék. Két óra szenvedés után fel is adta a társaság, mert elment a kedvünk tőle.

Tehát fontos, hogy csupán cím és doboz alapján NE döntsünk!

Remek kiindulópont a Boardgame Geek nevű weboldal, ahol találunk értékeléseket, képeket a társasokról, ami alapján talán meg lehet mondani nekünk való-e a játék. Viszont még mindig ott a kérdés: milyen társasjátékot szeretnénk?

Lángművesek

Vannak az egyszerűbb bevezetőjátékok, amik megmutatják, milyen remek szórakozás tud lenni a modern társasjáték és kiverik az ember fejéből Monopoly és Gazdálkodj okosan-szerű szerencsejátékot. Ilyen például a már említett Pandemic. Egy kooperatív játék, amiben a játékosok együtt küzdenek a tábla ellen és próbálják megmenteni a világot, miközben a játék többféleképpen is nyerhet, az emberi játékosoknak csak egy győzelmi kondíciója van.

A Pandemic könnyen tanulható, 15 perc alatt át lehet adni minden szabályt és mehet is a vírusirtás.

Pandemic Legacy: 0. évad

Hasonlóan könnyű játék a 2022-es év sztárja, a méltán sikeres Cascadia. Miután beszereztük a nyaralás alatt le se tettük. Egy könnyed családi társas 30 percben, itt azért már van konfrontáció, de nem mondanám vérre menő harcnak. Az asztalképe pedig nagyon esztétikus, jó ránézni az általunk épített nemzeti parkra.

Ha pedig még egyszerűbb családi csodát keresnénk, ne menjünk tovább a Timeline-nál.

Itt annyi a feladatunk, hogy a kezünkben lévő kártyáinkat elhelyezzük egy idővonalba. A kártyák egyik odalán van az esemény időpontja, amit mi nem látunk egészen addig, amíg el nem helyezzünk az asztalon a többi esemény közé. Ha nem sikerül jól behatárolni a történés idejét például „az üveg feltalálását” vagy a „Titanic című film bemutatóját” akkor sincs vége semminek, csak húzunk egy új kártyát. Az nyer, aki legelőször megszabadul a kezében lévő lapoktól.

Cascadia

Rengeteg témában van Timeline játék, kezdve a felfedezésektől, egészen a filmekig, így mindenki megtalálhatja a társaságba illő témáját,

vagy akár keverheti azokat egymással. Annyira egyszerű és barátságos játék, hogy egy családi ünnep alkalmával együtt játszott velünk feleségem 93 éves nagypapája és 11 éves kishúga.

Azul

Kicsit komolyabb játékra vágytok? Ha van időtök egy kicsit agyalni és szeretitek a stratégiát, keresve se találni a piacon jobb társast az Azulnál. Első ránézésre bonyolultabbnak tűnhet, pedig egy viszonylag kevés játékmechanikát alkalmazó logikai játék. Van benne szerencsefaktor is, de mivel mindenkinek ugyanazok a választásai vannak, így korrekt stratégiai játéknak is nevezhető. A tábla és a csempék nagyon szépek és beszippantja a játékosokat. Egyszerűen az asztalon lévő csempéket kell lehelyezni, a játékostáblára, úgy, hogy bizonyos logikát kövessen a játékos.

Minden Azul játékban van valami csavar, aki még nem próbálta egyiket sem, az alapot ajánlom.

Akár egy órára is lefoglalhatják a társaságot a roll-and-write típusú játékok. Ennek a stílusnak is nagy kedvelői vagyunk, mégpedig azért, mert egyszerűek, de mivel mi rajzolunk a kis lapunkra, így hatalmas kreatív szabadságot adnak. A szabálykönyv csak egy keretet ad, a pályát gyakorlatilag mindenki magának készíti el. Ennek a legjobb példája a Kartográfusok, ami amióta felkerült a polcunkra, havonta legalább egyszer kikerül az asztalra.

Kartográfusok

Ha pedig már megfelelő alapokkal rendelkezünk és úgy gondoljuk a társaság is készen áll, ott vannak a haladó, „gamer” típusú játékok, amik nagyobb játékosállomány mellett akár 3-4 órába, vagy egy egész estébe is kerülhetnek az életünkből.

Ezek általában bonyolultabb, drágább darabok.

Ide tartozik a már említett Trónok harca, az idehaza is hatalmas sikerű Mars terraformálása, a klasszikus szerepjátékok legjobb elemeit kihangsúlyozó Homályrév, vagy a közelmúlt nagy kedvence az Ark Nova.

A Homályrév azért érdekes, mert egy Kickstarter-játékról beszélünk.

Homályrév

Ezt a társast játékosok finanszírozták egy amerikai weboldalon és akkora sikere lett, hogy a Gémklub elhozta magyar nyelven is hozzánk, ami hatalmas munka volt a fordítóinak.

Ebben a játékban ugyanis több mint 90 óra tartalom is lehet,

döntéseinktől függően, de vigyázni kell vele, mert ha nem jön be a társaságnak a kazamatákban való kalandozás, az árcédula fájhat. Egy legacy típusú játékról van szó, ezért eladni is nehézkes – ez azt jelenti, hogy ahogy játszunk a Homályrévvel változik a világ a karaktereinkkel együtt, kártyákat kell eltépni, matricákat kel felragasztani a táblára,

és olyan változások vannak a történet folyamán, amik nehezen fordíthatók vissza az eredeti állapotra.

Ez az a típusú társasjáték ami, ha bejön a csapatnak, mást nem nagyon akarnak játszani az összejöveteleken.

Ark Nova

Nagyon fontos, hogy jól válasszunk, ez már csak azért is, mert a jelenlegi magas alapanyag-árak és a szállítási díjak mellett sok játék elképesztő áron jelenik meg. Ki lehet fogni ugyan jó akciókat, de egy Homályrév újonnan jelenleg 55.000 Ft, egy Időjárásgép pedig 60.000 Ft, így

ha rosszul döntünk nagyon elmehet az ember kedve a játékoktól, pedig nem szabadna.

Ez egy drága és időrabló hobbi lehet, de aki úgy érzi, nyitott a család, vagy a baráti társaság rá, mindenképpen vágjon bele, mert egészen más élményt ad, mint egy szokásos összeülés. Most reneszánszát éli a társasjáték, érdemes kihasználni. Rengeteg játékról lehetne még írni, nagyon sok tartalom van a témában, party-játékok, egy-egy kiemelkedő klasszikus elemzése, összevetése hasonló típusú játékokkal, kritikája de ezekről már egy másik alkalommal beszélünk, addig is, jó játékot kívánunk!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


JÁTÉK
KVÍZ: Megyeszékhelyéről felismered ezt a 10 megyét?
Fordított földrajzi játék, amelyben a megyeszékhely nevéből találd ki a megyét!

Link másolása
Melyik megye székhelye Pécs?
Stefano Ferrario/Pixabay

Baranya
Fejér
Bács-Kiskun


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KVÍZ: Vágod még a hatvanas-hetvenes évek szleng szövegét?
Emlékszel még, milyen szavakat használtak a fiatalok néhány évtizeddel ezelőtt? A képek illusztrációk.

Link másolása
Mire mondták azt a jelzőt, hogy klafa?
fotó: fortepan.hu

jó, klassz
nehéz
büdös


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KVÍZ: 10 népi mesterség - tudod, mit jelentettek ezek a szakmák?
Népi mesterségek, amelyek közül akad, ami mára feledésbe merült - ismered őket? A képek illusztrációk a fortepan.hu oldaláról.

Link másolása
Minek a tisztításával foglalkozott a csapó?
fotó: fortepan.hu

lószerszám
gyapjú
kukorica


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KVÍZ: Mennyire ismered a Balatont? 10 kérdésből megtudod!
Jöhet 11 izgalmas, ám nehéz kérdés a Magyar tengerről? Ami nekünk természetesen a Riviéra.

Link másolása
Melyik település ad otthont az Anna-bálnak?
fotó: wikipédia Texaner

Balatonszemes
Balatongyörök
Balatonfüred


Link másolása
KÖVESS MINKET: