HÍREK
A Rovatból

Zelenszkij: „Továbbra is harcolunk, a lehető legnagyobb kárt kell okoznunk az ellenség számára a védelem minden területén”

„És tudják meg a megszállók és a kollaboránsok is: Ukrajna nem fog megbocsátani nekik. Senkinek, semmit” - üzente az ukrán elnök.

Link másolása

Volodimir Zelenszkij szombat késő este közzétett beszédében megerősítette, hogy Ukrajna továbbra is harcolni fog, és "kiállja a próbát", amit a háború támaszt elé. Azt üzente, hogy "a lehető legnagyobb kárt kell okoznunk az ellenség számára a védelem minden területén":

"A háború tizenhetedik napjának vége. Ez a háború arról szól, hogy jogunk van a szabadsághoz. Ahhoz, hogy úgy éljünk a hazánkban, ahogy mi, ukránok élni akarunk – nem úgy, ahogyan azt valaki elképzeli, ellentmondva az akaratunknak, a természetünknek és a karakterünknek"

- mondta az ukrán elnök.

Szerinte az oroszokban nincs meg az erő és elszántság az ukránok megszállásához. Ezért csak az erőszakra, a terrorra és a fegyverekre tudnak hagyatkozni - írja a president.gov.ua.

"Amikor Oroszország megszállt egy idegen országot, lehetetlenné tette az álmokat, és rendkívüli kihívást támasztott a túlélés elé" - mondta Zelenszkij.

Úgy vélekedett, hogy a támadással Oroszország "elvágta magát a világtól". És nem csak a nyugati cégek mennek el, hanem azok a szakemberek és művészek is elhagyják Oroszországot, akik nem akarnak ilyen országban élni. Ezzel

"Oroszország elveszti a koponyáit, a tehetségeit, és a pénzét is"

- fogalmazott.

Az elnök szerint ez várható az oroszok által megszállt területeken is, beszédében kitért arra, hogy Donyeck és Luhaszk után most Herszonban szervezkednek. Egy "népköztársaságot" akarnak kikiáltani, de az ott élők Ukrajnához akarnak tartozni. Ezt fejezik ki a tüntetéseken is, amiért Zelenszkij háláját fejezte ki.

Szól azokhoz is, akik "nem undorodtak meg a megszállókkal való párbeszédtől". Azt üzenete neki:

"Ha valakit közülük megkísértettek a megszállók ajánlatai, azzal a saját ítéletüket írják alá. Az ítéletükkel pedig arra az útra léptek, mint az a több mint 12 ezer megszálló, aki nem értette meg időben, hogy nem szabad Ukrajnába betolakodni".

Megerősítette, hogy Ukrajna "ki fogja állni ezt a próbát". De ahhoz, hogy az oroszokat megállítsák, több időre és erőre van szükségük.

"Nem becsülöm alá a fenyegetést, és nem túlzom el az eddig elért eredményeinket. Mi őszinte emberek vagyunk, ellentétben az orosz védelmi minisztériummal, ami mindenkinek hazudik – nemcsak állampolgárai millióinak, de az Orosz Föderáció fejének is. Ezért mondom azt, hogy

ki kell tartanunk, és harcolnunk kell. Minden nap és minden éjjel meg kell találnunk a módot arra, hogy a lehető legnagyobb kár érje az ellenséget a védelem minden területén"

- mondta. Hozzátette: a taktikájukkal és az önbizalmukkal visszaszerzik azt, ami az övék.

"És tudják meg a megszállók és a kollaboránsok is: Ukrajna nem fog megbocsátani nekik. Senkinek, semmit".

Az elnök hangsúlyozta, hogy az orosz-ukrán háború nemcsak Ukrajnáról szól, hanem Európáról is.

"A békés városokat célzottan bombázó gonosz, a mentőautókra tüzelő és kórházakat felrobbantó gonosz nem fog megállni egy országnál, ha lesz ereje tovább menetelni"

- figyelmeztetett.

Beszélt arról, hogy most számos országban tüntetnek Ukrajna mellett, és soha ennyien nem támogatták az országa törekvéseit. Ugyanakkor

"Oroszország pedig nem csak ellenséggé vált: nagyobb ellenség, nagyobb gonosz lett Észak-Koreánál is például az amerikaiak szemében, vagy a világ más országaiban, Európa egészében a lakosság számára.

Hálás vagyok ezért a rendkívüli támogatásért, és hogy megértik a küzdelmünket – mert minket egy álom egyesít: hogy szabadon élhessünk a hazánkban... A világ mindig is szerette azokat, akik szembeszálltak a gonosszal" – mondta Zelenszkij.

Végül elmondta, hogy a védelmi erők 106 tagját tüntette ki szolgálataiért. Közülük 17-en posztumusz részesültek az elismerésben.

VIDEÓ: Zelenszkij üzenete

Forrás: Telex

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Lezárták az egyik legnépszerűbb magyar kirándulóhelyet – balesetveszélyes a Rám-szakadék
2024. április 24-től kezddően további tájékoztatásig nem látogatható.

Link másolása

A Telex írta meg a Pilisi Parkerdő felszólítására hivatkozva, hogy a klímaváltozás hatásai miatt a Rám-szakadék jelenlegi állapotában veszélyes.

A klímaváltozás miatti hosszú, aszályos időszakok és rendkívül nagy mennyiségű csapadékkal járó esőzések váltakozása a Rám-szakadék kőfalainak állékonyságára is negatívan hat, ezért a Pilisi Parkerdő a látogatók biztonsága érdekében a helyszínt a teljes körű geológiai és statikai vizsgálatok elvégzéséig és kiértékelésééig ideiglenesen teljes egészében lezárja

– olvasható a közleményben.

A túrázni vágyók így a Rám-szakadék elkerülő útvonalaként a Lukács-árokban futó sárga sávú jelzést tudják használni.

A Rám-szakadék természeti adottságai miatt hazánk egyik legnehezebben járható jelzett turista útvonala, ahol még kőgurulás vagy sziklaomlás is előfordulhat. A szakadékot emiatt csak saját felelősségére látogathatják az érdeklődők.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Benzinár: dinamikus árplafon jöhet a miniszter szerint
A mai kormányülésen döntés születik arról, szükségszerű-e a beavatkozni a piaci folyamatokba, ha a régiós átlagárhoz képest a hazai kutakon drágábban adják az üzemanyagot.

Link másolása

Lantos Csaba energiaügyi miniszter a Della podcastben arról beszélt, ha szükség is lesz árplafonra, az dinamikus lesz - írja a 444.

A miniszter szerint a kutak nem egy meghatározott időszakra, rögzített áron - mint korábban a 480 forintos benzin literár - adhatják az üzemanyagot, hanem a régiós átlaghoz viszulva alakulhat az ármeghatározás.

A podcastből egyebek mellett kiderül még az is, hogy

  • „picike felárral” vesszük az orosz gázt,
  • az állami beruházások halasztása nem érinti az energetikai célú projekteket, valamint biztosított a korszerűsítési pályázatok forrásigénye,
  • Donald Trump győzelme esetén közelebb kerülhetünk a békéhez,
  • és a kormány csak az év végén nyújtja be a 2025-ös költségvetést az Országgyűlésnek.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
271 millió forintos csalással vádolják a szegedi polgármester-jelöltet, aki családjával indul Botka László ellen
Elsőrendű vádlottként kilenc év fegyházbüntetést kért az ügyészség. Joób Márton felesége és 11 gyermekükből az egyik szintén jelölt.

Link másolása

A polgármester-jelölt kedden vonultatta föl jelöltjeit: többek között helyett induló Joób Márton felesége, a lánya és a szegedi Fidesz tavaly kinevezett alelnöke is – írja a 24.hu. A költségvetési csalással vádolt politikust a Szögedi Polgárok Egyesülete jelöli polgármesternek.

Ugyanakkor a jelöltbemutatón részt vett Chovanecz Kata is, akit szeptemberben a helyi Fidesz alelnökének választottak, bár kiderült, hogy nem szerepel a Fidesz jelöltjei között az önkormányzati választáson, sőt a bemutatón azt is elmondta, miért maradt aktív közéleti szereplő, valamint hozzátette, hogy már nem tagja a pártnak.

Joób Dóra a 17. választókörzet indulója, akit férje úgy mutatott be, mint „tizenegy gyermekes anya három diplomával”.

Joób 11 gyermekből egyikük szintén jelölt, az egyetemista Kálló-Joób Gréta, aki a 14. körzetben indul, azért, hogy “a fiatalok felé is nyissanak” - fogalmazott az apja.

A helyzet pikantériája, hogy Joób korábban MSZP-s képviselőként Botka László szegedi polgármester szövetségese volt, de később kizárták a frakcióból, mert 271 millió forintos csalással vádolták meg a politikust.

A vád szerint a Joóbék létrehoztak egy bűnszervezetet, amely egyszerre négy megyében működik, és műsorújság kiadásával, illetve szórólapterjesztéssel foglalkozik.

Az ügyészség úgy hiszi, hogy a szervezet nem fizetett rendesen adót, hamis számlákat állított ki, de még a munkavállalók után is alig fizettek járulékot.

Elsőrendű vádlottként Joób Mártonra kilenc év fegyházbüntetést kért az ügyészség, ám a polgármester-jelölt kitart ártatlansága mellett.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter szerint már 26 százalékos a pártja a támogatottsága
A fiatalok között háromszor annyi támogatójuk van, mint a Fidesznek, és a legkisebb településeken is 20 százalék körül állnak.

Link másolása

A legfrissebb reprezentatív kutatás szerint az alig 2 hetes TISZA Párt támogatottsága 26 százalék írta szerda délelőtt a Facebook-oldalán Magyar Péter.

„A 18-29 éves korosztályban háromszor annyi támogatónk van, mint 35 éve alapított a »Fiatal« Demokraták Szövetségének. A vidéki nagy városokban annyian támogatnak bennünket, mint a fővárosban (itt alig pár százalékkal vezet előttünk a Fidesz). Még a legkisebb településeken is 20 % körül áll a TISZA Párt.

Ebből is kiderül, hogy a propaganda megint hazudott, amikor belpesti médiahekknek titulált minket. A támogatóink egyaránt jönnek a Fidesztől, az ellenzéktől és nagy számban olyanok emberektől, akik eddig nem láttak valós alternatívát.”

Magyar azt is hozzátette: együtt, összekapaszkodva, a legvastagabb falon is átmegyünk és lépésről lépésre, tégláról téglára visszavesszük a hazánkat és építünk egy élhető, modern, békés, európai Magyarországot.

„Minden lavina az első hópehellyel kezdődik”

- zárta a bejegyzését.

A posztjából nem derült ki, hogy pontosan milyen kutatásra utalt. A napokban azonban a Telexnek adott interjújában azt mondta - szintén meg nem vezetett reprezentatív mérésekre hivatkozva -, hogy a hivatalos párttá alakulás előtt 19-20 százalékra mérték őket, míg most, 24 százalékon állnak a biztos pártválasztól körében.

A Závecz hétfőn közzétett felmérésében a TISZA Pártot is mérték, szerintük a teljes lakosság 11 százaléka, a biztos szavazók 14 százaléka voksolna Magyar Péter pártjára.


Link másolása
KÖVESS MINKET: