hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

WHO: Legalább szeptember végéig el kellene halasztani az emlékeztető oltásokat

A főigazgató szerint nem elfogadható, hogy egyes országok már a harmadik oltásra készülnek, míg a legveszélyeztetettebb emberek még az első dózist sem kapták meg.

Link másolása

hirdetés

Azt kéri az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a kormányoktól, hogy legalább szeptember végéig szüneteltessék az emlékeztető oltásokat addig, amíg minden ország lakosságának legalább tíz százalékát nem oltják be.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz főigazgató szerint az egész világnak össze kell fognia ahhoz, hogy mindenhová jusson a koronavírus elleni oltóanyagokból.

Elmondása szerint még mindig több száz millióan várnak csak az első oltásukra, miközben a gazdagabb országok már az újabb oltásokra készül.

Az eddig bejegyzett több mint 4 milliárd vakcina több mint 80 százalékát a gazdag és a tehetősebb országok kapták annak ellenére, hogy ezek a világ lakosságának kevesebb mint a felét teszik ki.

A főigazgató elmondta, megérti a kormányok aggodalmát, amelyek a delta variánstól igyekeznek megvédeni a népüket az újabb oltásokkal, de

az nem elfogadható, hogy azok az országok, amelyekhez az eddigi oltóanyagmennyiség nagy része került, még többet vásároljanak és adjanak be, miközben a legveszélyeztetettebb emberek még egyáltalán nem védettek a vírussal szemben.

A harmadik oltásra augusztustól már Magyarországon is van lehetőség. Külföldön például az Egyesült Királyság, Németország és Izrael is azt tervezi, hogy emlékeztető oltásokat biztosít a fertőzés szempontjából leginkább veszélyeztetett lakosai számára.

hirdetés

Forrás: CNNhirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Jakab Péter: „Nem az aprót kérjük vissza, miniszterelnök úr, hanem mindent”

A Jobbik miniszterelnök-jelöltje egy posztban reagált Orbán Viktor rádióinterjújára.

Link másolása

hirdetés

Orbán Viktor szokásos péntek reggeli rádióinterjújában többek között arról is beszélt, hogy a kormány egyik feladata, hogy jóvá téve elődeik hibáját, adjanak vissza legalább egyhavi fizetést és legalább egyhavi nyugdíjat.

Jakab Péter a Jobbik miniszterelnök-jelöltje a Facebook-oldalán erre reagálva azt írta:

"Vissza akar adni egy havi fizetést, majd valamikor, és a 13. havi nyugdíjat. Értem én. De mi lenne, ha visszaadná azt is, amit ő vett el a magyaroktól 2010 óta? Nem egy havi elinflálódott fizetést meg nyugdíjat, hanem mindent.

Az ellopott magánnyugdíj-megtakarítást, a lakáskasszát, a szolgálati nyugdíjat, a cafeteriát, a szabadnapot, az ellopott földeket, üzemeket, a Balatont, Tokaj Hegyalját, az egyetemeket, az egészségünket, az elüldözött gyermekeinket, a hazánkat".

"Nem az aprót kérjük vissza, miniszterelnök úr, hanem mindent"

- fogalmazott posztja végén Jakab.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Napok óta száznál több koronavírusos hal meg 24 óra alatt, alig van már szabad intenzív ágy Romániában

Kezd berobbanni a negyedik hullám a szomszédos országban, tavaly december óta nem volt ennyi fertőzött.

Link másolása

hirdetés

A koronavírus-fertőzöttek és az elhunytak száma is nagyon megugrott az elmúlt napokban Romániában. A Főtér cikke szerint

harmadik napja több mint 7000 új megbetegedést regisztrálnak az országban, és négy napja már száznál is többen halnak meg 24 óra alatt. Tavaly december óta nem volt ennyi beteg Romániában, a pozitivitási ráta jelenleg 12,56%-os.

Ahogy egyre jobban terjed a vírus, egyre többen kerülnek kórházba is. Péntekre már átlépte az ezret az intenzív osztályon ápolt súlyos betegek száma, és közelít a 10 ezerhez a kórházi ellátásra szorulók száma (jelenleg 9476 ilyen beteg van). Ráadásul egyre több gyerek is kórházba kerül, napról napra emelkedik a számuk. A legfrissebb adatok szerint 255 kiskorút kezelnek kórházban, közülük 16-ot intenzíven.

Országosan már csak 23 szabad ágy van az intenzív osztályokon.

Bukarestben csak kettő, Kolozsváron három, Temes megyében pedig szintén kettő. A legtöbb, öt intenzív ágyat Szeben megyében tudják biztosítani.

A lakosságarányos fertőzési ráta alapján már hét megye vörös kategóriás, tizenegy pedig sárga. A legtöbb új esetet Bukarestben (991), Temes (470), Kolozs (347), Ilfov (338) és Dolj (327) megyében regisztrálták.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Elfogatóparancsot adtak ki Gabby Petito vőlegénye ellen

Még mindig nem tudni, hol van a holtan talált 22 éves amerikai influenszer, Gabby Petito párja, aki azután tűnt el, hogy egyedül tért vissza a jegyesével közösen megkezdett utazásról.
gabspetito/Instagram - szmo.hu
2021. szeptember 24.


Link másolása

hirdetés

A holtan talált 22 éves amerikai influenszer párja, a 23 éves Brian Laundrie ellen elfogatóparancsot adott ki az FBI, miután két nő is azt állította: pár nappal Gabby Petito eltűnése után felvették a lány stoppoló vőlegényét Wyoming államban.

Amerikát és a világot is sokkolta a hír, hogy egy 22 éves lány holttestét találták meg szeptember 19-én egy nomád kemping területén Wyoming államban. Azóta kiderült, hogy az áldozat a néhány hete eltűnt Gabby Petito, egy népszerű amerikai influenszer. A rendőrség megerősítette, hogy a fiatal nő gyilkosság áldozata lett. Megölésével a vőlegényét, Brian Laundrie-t gyanúsítják, a férfi ugyanis egyedül tért haza arról az öthónaposra tervezett álomutazásról, amelybe még közösen vágtak bele a nyáron.

Brian Laundrie szeptember 1-jén érkezett vissza a lány utazáshoz átalakított furgonjával floridai otthonába, ám sem a rendőrökkel, sem Gabby Petito szüleivel nem volt hajlandó beszélni a történtekről. Ezután nem sokkal ő is eltűnt.

A rendőrség jelenleg nagy erőkkel keresi, az otthonában házkutatást tartottak, az FBI pedig elfogatóparancsot adott ki ellene, miután két nő is arról számolt be, hogy pár nappal Gabby Petito eltűnése után felvették a lány stoppoló vőlegényét Wyoming államban.

Miranda Baker a szeptember 17-én közétett TikTok-videójában arról számol be, hogy ő és a barátja augusztus 29-én 17:30-kor vették fel Brian Laundrie-t, aki az utazás során valami miatt kiborult, ezért a Jackson Lake gátnál megkérték, hogy szálljon ki a kocsijukból. A nő azt mondta, értesítette a rendőrséget a találkozóról.

A másik nő, Norma Jean Jalovec a Fox Newsnak azt nyilatkozta, hogy miután látta Miranda Baker TikTok-videóját, rájött, hogy augusztus 29-én – két nappal azután, hogy Gabby Petitót utoljára élve látták – ő is a stoppoló Brian Laundrie-t vette fel a wyomingi Grand Teton Nemzeti Parkban.

hirdetés

Norma Jean Jalovec azt mondta, spontán döntött úgy, hogy aznap meglátogatja a Grand Teton Nemzeti Park római katolikus templomát, és részt vesz az ott tartandó istentiszteleten. A templom felé azon az útvonalon ment, amelyek a Jackson Lake gát található, így látta meg az út szélén várakozó, stoppoló Brian Laundrie-t. Miután felvette, a férfi azt kérdezte tőle, hogy Jacksonba megy-e, amire ő azt válaszolta, hogy nem, mivel éppen az ellenkező irányban lakik. Ekkor a férfi azt kérdezte, hogy akkor elviszi-e őt a néhány kilométerre lévő Spread Creek kempinghez, amire igent mondott.

A nő úgy emlékszik, körülbelül húsz percig autóztak, a férfi pedig elég szűkszavúan beszélt, mindössze annyit mondott neki, hogy jelenleg a Snake River közelében túrázik, és van egy menyasszonya. Norma Jean Jalovec a Fox Newsnak azt mondta, ő is beszámolt az esetről az FBI-nak.

Az FBI csütörtökön bejelentette, hogy a wyomingi kerületi bíróság szövetségi elfogatóparancsot adott ki Brian Laundrie ellen, akit Gabby Petito eltűnésének és meggyilkolásának ügyében gyanúsítanak.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Vissza akarják hozni a kivégzéseket és a csonkolásokat a tálibok Afganisztánban

A tálibok egyik alapítója szerint a kézcsonkolás nagyon is szükséges a biztonság fenntartásához, mert elrettentő hatással bír.

Link másolása

hirdetés

Visszahozhatják a tálibok a kivégzéseket és a kézcsonkolásokat. Erről a radikális iszlamista mozgalom egyik alapítója, Mulla Núraddín Turabi beszélt az AP hírügynökségnek adott interjújában.

A tisztségviselő az 1996 és 2001 közötti tálib uralom idején igazságügyminiszterként tevékenykedett, emellett ő volt az a vezető, aki az iszlám törvények betartásáért felelt. Akkoriban a tálibok gyakran szabtak ki halálbüntetést, a kivégzéseket pedig a nyilvánosság előtt, a kabuli stadionban, vagy az Eid Gah mecsetnél hajtották végre, gyakran több száz afgán férfi előtt.

Az elítélt gyilkosokat általában fejbelőtték, de ha az áldozat családja elfogadta a vérdíjat, akkor a kivégzésre várók kegyelmet kaptak. Az elítélt tolvajok büntetése kézamputáció volt, az útonálló rablóknak meg a kezét és a lábát is megcsonkolták.

És bár ezeket a műveleteket általában a nyilvánosság előtt csinálták, a tárgyalások csak ritkán voltak nyilvánosak, az ügyekben pedig az iszlám klérusok döntöttek.

A nyilvános kivégzéseket és csonkolásokat nagyon sok ország elítélte, de a volt igazságügyminiszter szerint ez nem volt helyes.

"Mindenki kritizált minket a stadionban végrehajtott büntetésekért, de mi sem mondtuk soha semmit az ő törvényeikre és büntetéseikre. Senki sem fogja megmondani nekünk, hogy milyen törvényeink legyenek. Az iszlámot követjük, a törvényeinket pedig a Korán határozza meg"

- jelentette ki Turabi.

hirdetés

Szerinte a kézcsonkolás nagyon is szükséges a biztonság fenntartásához, mert elrettentő hatással bír. Elmondása szerint a kormány egyelőre még vizsgálja, hogy az ilyen súlyosbüntetések végrehajtása a nyilvánosság előtt történjen-e.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: