SZEMPONT
A Rovatból

Vidéken nem éri meg betegnek lenni

A KSH legfrissebb, 2016-os kimutatása egészségügyről, bérekről, oktatásról, bűnözésről.
Abcúg - szmo.hu
2017. augusztus 24.


Link másolása

Egyre fogy a népesség, és egyre többen húzódnak az ország közepére. Nem véletlenül, mert az Észak-Alföldön kétszer akkora a munkanélküliség, és akik dolgoznak, azok százezer forinttal kevesebbet keresnek. Budapesten még háziorvoshoz is jobb járni, de máshol legalább nincs akkora bűnözés. Megjelent a Központi Statisztikai Hivataltól (KSH) a 2016-os “Megyék, régiók statisztikai zsebkönyve”, amelyből most bemutatunk néhány érdekes grafikont.

Mennyien vagyunk, hányan dolgozunk, és mennyit keresünk?

Tizenkét éve még több mint tízmillióan voltunk, idénre viszont 9,8 millió alá csökkent az ország népessége. Aggódik is rendesen a kormány, ezért az elmúlt években családpolitikai programok egész sorát indította el, hogy végre szaporodásra bírja a magyarokat. Ezek egy része még a nők egyenjogúságát is segítheti, összességében mégis nagyon pazarló rendszerről van szó. Ha érdekli, hogy miért, ezt a cikkünket olvassa el!

A KSH adataiból viszont az is kiderül, hogy az ország közepén szó sincs csökkenésről:

Budapest és Pest megye lakossága több mint 150 ezerrel nőtt 12 év alatt, így most már itt él a magyarok több mint 30 százaléka.

A következő grafikonon végigkövetheti, hogy az ország különböző régióiban hogyan változott a népesség nagysága 2005 óta. (A számokat ezer főben adtuk meg).

1

Ezek a különbségek részben a vándorlásból erednek. Pest megyébe külföldiek és magyarok is többen költöznek, mint ahányan elmennek onnan, de ez csak a Nyugat-Dunántúlon (Győr, Vas, Zala megye) van még így. A többi régióban inkább az elvándorlás jellemző, részben az ország más részeire, részben külföldre. Lássunk néhány érdekes adatot ezzel kapcsolatban:

Budapest

Tavalyig nőtt a főváros lakossága, idénre valamelyest csökkent. Ebben szerepet játszik a belföldi elvándorlás is. Pest megyébe viszont annyian vándorolnak, hogy a középső országrészben összességében nőtt a népesség.

Szabolcs megye

Ezer főre vetítve 5,9-cel többen költöztek Szabolcs megyébe külföldről, mint ahányan onnan onnan külföldre költöztek, ami országos rekord. A KSH szerint ez azért van, mert Szabolcsban különösen sok külföldön született magyar él. Ugyanez a szám Budapesten csak 0,9.

Észak-Alföld

Hajdú-Biharból, Jász-Nagykun-Szolnok megyéből és Szabolcsból a legjelentősebb a belföldi elvándorlás.

Észak-Magyarország

Borsodból, Hevesből és Nógrádból a legnagyobb a külföldi elvándorlás.

Nyugat-Dunántúl

Közép-Magyarország után ide irányul a legnagyobb belföldi vándorlás.

Nem meglepő, hogy éppen onnan vándorolnak el a legtöbben, ahol a legnagyobb a munkanélküliség: az Észak-Alföldön 9,3, Észak-Magyarországon pedig 6,3 százalékos. A Dél-Dunántúlon a harmadik legrosszabb a helyzet (6,2 százalék).

A következő a diagramon az összes régió munkanélküliségi rátáját megnézheti. Ebből is látszik, hogy a nyugati határszélen egész más a helyzet, mint az ország keleti részén.2

Az alkalmazásban állók közül a Budapesten dolgozók jártak a legjobban 2016-ban, náluk 226 ezer forint felett van a nettó átlagkereset, ami majdnem százezerrel több az észak-alföldinél. A Dél-Dunántúlon, északon és az Alföldön dolgozók csak 140 ezer forint körül visznek haza.

A pontos adatokat megnézheti a következő diagramon, eggyel lejjebb pedig a fizikai és a szellemi munkát végzők nettó fizetését hasonlítottuk össze. Szellemi munkával minden régióban jobban lehet keresni.345

Vidéken nem érdemes betegnek lenni

Az ország egészségügyi egyenlőtlenségeit jól mutatja, mekkora betegforgalom jut a háziorvosokra és a házi gyermekorvosokra. A következő diagramon is látszik, hogy főleg a háziorvosoknál óriási a vidék leszakadása.

2015-ben Budapesten 7704 beteg jutott egy háziorvosra, miközben a többi régióban - Pest megyét leszámítva - mindenhol 11 ezer feletti ez a szám. Ilyen szempontból szinte mindegy, hogy a Dunántúlon vagy az Alföldön lakik valaki. Korábban térképre is vittük a betöltetlen praxisokat, amiből kiderült, hogy az ország két szélén egyáltalán nincs háziorvos.

A gyermekorvosok betegforgalmánál valamelyeset kiegyenlítettebb a helyzet, de ott is szembetűnő a különbség.67

Nyugaton pörög a lakásépítés

A KSH külön fejezetben foglalkozik a lakhatási adatokkal. Ebből például kiderült, hogy tavaly, tízezer lakosra vetítve Győr-Moson-Soponban épült a legtöbb új lakás (33,4). Utána jön Budapest (15,8) és Vas megye (13,6).

Budapesten és Pest megyében összesen majdnem ötezer lakás épült, a Nyugat-Dunántúlon pedig 2100, de minden más régióban ezernél kevesebb. A fővárosban a lakások többségét, 73 százalékát vállalkozások építették, Nógrádban viszont egyetlen egyet sem.

A diagramon az látszik, hogy a különböző régiókban a lakások hány százaléka csatlakozik szennyvízgyűjtő-hálózatra. A megyék közül Bács-Kiskunban a legrosszabb a helyzet (56,6 százalék), de 70 százalék alatti az arány Szabolcsban (66,3) és Békésben (67,8) is.8

Egyre kevesebben tanulnak egyetemen és főiskolán

Az elmúlt években sokat alakítottak az oktatási rendszeren, de ami számokban is a leglátványosabb változás, az az egyetemi hallgatók számának csökkenése. Mindegy, milyen régióról beszélünk, 2010 óta szinte mindenhol csökken a nappali tagozatos főiskolások és egyetemisták száma.

Az egyetlen kivétel a Dél-Dunántúl, ahol a 2015/2016-os tanévhez képest tavaly valamivel több hallgatót vettek fel, de így is háromezerrel kevesebben tanulnak, mint 2010/2011-ben. A következő grafikonon látszanak a pontos számok:9

Zalában megszaladt a bűnözés

2010-től 2015-ig országszerte csökkent a bűncselekmények száma, összesen több mint 150 ezerrel. 2016-ban viszont tízezerrel nőtt az országos szám, amit három megye hozott össze:

Zalában egy év alatt több mint négyszeresére,

Pest megyében húszezerrel,

Csongrád megyében kétezerrel nőtt

a bűncselekmények száma. Rákérdeztünk a Zala megyei Rendőr-főkapitányságnál, hogy mi áll a növekedés hátterében. Azt válaszolták, egy több mint 20 ezer embert érintő csalássorozatról van szó, ezt leszámítva viszont náluk is csökkent a bűncselekmények száma.

A KSH kigyűjtötte pár gyakori bűncselekmény-típus adatait is. Ez alapján tavaly lopásból volt a legtöbb (nagyjából 92 ezer), utána jön a garázdaság és a testi sértés (nagyjából 11 500), majd a közúti baleset okozása (több mint háromezer).

Tavaly a Dél-Dunántúlon bűnöztek a legkevesebbet, a legtöbbet pedig Közép-Magyarországon. Íme a régiónkénti bontás:10

Címkép: Pixabay

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


SZEMPONT
A Rovatból
Bohár Dániel szerint komoly üzenet Gulyás Gergelynek az a mondata, amit senki sem ért
A Megafon riportere külön kiemelte a Magyar Péter-ügyről szóló, meglehetősen furcsa 8 másodpercet.

Link másolása

Szürreális párbeszéddel zárolt a csütörtöki Kormányinfó. Az ATV riportere Magyar Péterről kérdezte Gulyás Gergelyt. A Miniszterelnökséget vezető miniszter arra a kérdésre, hogy megingott-e a miniszterelnök bizalma benne a történtek után, azt felelte:

„...úgy gondolom, hogy ami most történik, ahhoz nekem nincs közöm. Ha mégis, akkor még nagyon hálásak lesznek nekem. Jól jegyezze meg mindenki”

– mondta Gulyás, majd a sajtótájékoztató hirtelen véget is ért.

A különös válasz feltűnt Bohár Dánielnek is. A Megafon riportere szerint a miniszter mondandója valójában „komoly üzenet” lehet.

A Magyar Péter-ügyről szóló 8 másodpercet külön ki is emelte a Kormányinfóból:

A hozzászólások között azonban többen is jelezték, nem értik pontosan mi az üzenet, amit megfogalmazott Gulyás Gergely.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

SZEMPONT
A Rovatból
„Amióta eszemet tudom, én ebben a rendszerben éltem, de most végre látni esélyt némi változásra” - íme a Magyar Péterhez csatlakozó önkéntesek érvei
Fiatalok és idősek, fővárosiak és vidékiek, itthon és már külföldön élők egyaránt vannak azok között, akik felajánlották segítségüket Magyar Péternek. Le is írták, miért. Ezekből az indokokból válogattunk.

Link másolása

A hét elején még csak néhány száz, ma már több mint 16 ezer tagja van Magyar Péterék Discord csatornájának, ahol élénk viták folynak arról, mi mindennek is kellene megváltoznia Magyarországon, és nagyon sokan ajánlják fel a segítségüket. Meghirdettek számos önkéntes pozíciót is: Event Managert, moderátort, HR-est, digitálismédia-szakértőt, tartalomírót és szerkesztőt is kerestek az elmúlt napokban. A jelentkezés annyira transzparensen zajlik, hogy teljesen nyilvános.

A bemutatkozásokból, motivációs sorokból sok minden kiderül arról, kit mi érintett meg a Magyar Péter-jelenségből, miért szeretne aktívan is részt venni a munkában.

Vannak, akik már szereztek tapasztalatokat más politikai erőknél, például a Momentumnál, a Kétfarkúaknál vagy Puzsér Róbert kampányában, mások viszont még sohasem szavaztak, vagy épp rég kiábrándultak. Olyanok is szép számmal akadnak, akik külföldre költöztek, de most hazajönnének.

Az általuk írt mondatokat idézzük:

21 éves vagyok, jelenleg Amerikában tanulok, de Budapestre járok haza. Eddig innen, Amerikából tehetetlenül, néha könnyes szemmel néztem az otthon folyó eseményeket. Amióta eszemet tudom, én ebben a rendszerben éltem, de most végre látni esélyt némi változásra. Szeretném a lehető legtöbbet tenni azért, hogy legyen hová hazamenni még számtalan sorstársamnak egy szép napon.

Tenni akarok azért, hogy nekem se kelljen 2026 után azon agyalnom, melyik országban nem fogom magam idegennek érezni. Itthon ugyanis idegen és kirekesztett vagyok pusztán azért, mert értelmes, kitartó, őszinte és gyermektelen nőként élem az életem.

64 éves informatikus vagyok. 1990-ben reménykedtem egy jobb jövőben, sajnos megtapasztaltam, hogy a reményeim nem teljesültek. Azóta már a gyermekeim jövőjét is reménytelennek látom. Nagyobbik fiam Spanyolországban él, nyugodtabb körülmények között. Szeretném, ha az unokáim élete jobb lenne, ezért szeretném ezt a korrupt rendszert megszűntetni.

24 éves általános iskolai tanár vagyok. Ugyanazon okokból lettem tanár, amiért ide is szeretnék csatlakozni, és minél aktívabban tenni a közösség fejlődéséért. Segíteni akarok a környezetemen, és jobbá tenni a társadalmat.

17 éve marketinggel és rendezvényszervezéssel foglalkozom. Sok éve már, hogy kiábrándultam a politikából, szavazni sem voltam az elmúlt két alkalommal. Most végre úgy érzem, van egy kis remény arra, hogy talán engem is meghallgatnak, másoknak is elég volt már, ami itthon történik, és gyűlölködés helyett végre összefogás lehet.

Feleségemmel és lányunkkal egy kis faluban élünk már 15 éve. Azt látom, hogy most van rá lehetőség, hogy változtassunk az elmúlt 30 év politikai berendezkedésén, és én részt akarok benne venni.

Szoftvermérnökként dolgozom egy kiberbiztonsági cégnél. Az elmúlt években (évtizedekben?) még nem voltam annyira lelkes, mint mostanság.

Politikailag aktív vagyok annak ellenére, hogy külföldön élek, mivel családom nagy része (szüleim és testvéreim) még otthon élnek, és fontosnak tartom, hogy ők milyen körülmények között éljenek.

23 éves vagyok. Tegnap esti-ma hajnali beszélgetés alatt úgy tűnt, hogy itt olyan közösség épülhet ki, akiket megéri szolgálni, segíteni. Némiképp visszaadtátok a hitemet a magyarokban.

28 éves vagyok, két gyerekem van, akiknek szeretném, ha könnyebb lenne elindulniuk az élet rögös útján, mint nekem. Amióta szavazóképes korban vagyok, mindig a Fidesz nyer, én pedig minden alkalommal egy hétig sírok utána, hogy ezt az országot el kell hagyni, innen nincs menekvés. Szeretném, ha ezt soha többet nem kellene éreznem, a gyerekeimnek pedig soha nem kellene átélniük, milyen egy zsarnok, hazug párt kormányzása alatt élni.

Mindig is aktív voltam a közösségekben, ahová tartozom. Viszont ez az elmúlt 6-7 évben teljesen eltűnt, köszönhetően a jelen megosztottságnak. Belefáradtam az állandó hadakozásba, de most látom, vannak velem/velünk mások is.

57 éves vagyok, szofterfejlesztő cégnél dolgozom. Nagyon szeretném, ha megszűnne a regnáló kormány. Ellenzék nincs. A legfőbb motivációm, ha sikerülne a fenti célt elérni, az 5 éve külföldön élő és dolgozó lányom hazaköltözhetne.

20 éves jogi hallgatóként szeretnék egy olyan közösség része lenni, amivel a változást el lehet hozni.

Mivel nagyon rég nem érzem azt, hogy a politikában motivált lennék, így szavazni sem mentem szinte soha. Most azt gondolom, hogy veletek valami nagyon fontosnak és értékesnek lehetek a részese.

20 éves egyetemista vagyok. Eddig különösebben nem foglalkoztam politikával, viszont Magyar Péter többek között ezen is változtatott. Minden gondolatával tudok azonosulni, az értelmiségi baráti köröm szintén.

Én azért szeretnék tenni, hogy ne kelljen elhagynom a hazámat, mert a menyasszonyomra ráomlik a kórház, ahová dolgozni megy, és leendő gyermekeimet ne kelljen kimenekítenek majd egy dán iskolába, hogy elfogadható oktatáshoz jussanak.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

SZEMPONT
A Rovatból
Alföldi Róbert félreérthetetlen üzenetet küldött a költészet napján
A Mindegy átka könnyen értelmezhető napjaink Magyarországára is.

Link másolása

Áthallásokkal teli, a mai Magyarországra is könnyen értelmezhető verset szaval a költészet napján Alföldi Róbert. A színész-rendező Ady Endre: A Mindegy átka című költeményét adja elő egy videóban, amit a közösségi oldalán tett közzé.

A vers szövege:

„Sorakoznak s elfutnak a hetek,

Mintha kórház-szagtól futnának.

Talán nem volt soha ilyen beteg

Az Élet, mely szennyesen bukdos

S nem tud eljutni tiszta kúthoz.

Máskor se volt itt élni jó dolog,

De viharok sűrübben jöttek

És többen voltak zúgó bátorok.

Most már a reménytelen Mindegy

Túlságosan meggyőzött minket.

A Mindegy, mi ma mindent összetör,

A lágy ujjakat összefonja,

Hogy nem szorul össze az ököl.

S hogy itt még valami teremjen,

Gyertek, menjünk a Mindegy ellen.

Igenis: kell a bátor lobbanás

S nem élet, hogyha nem kiáltjuk,

Hogy minden vannál mindig jobb a más.

Gyujtsuk ki jól a sziveinket:

Csak azért se győzhet a Mindegy.”

A videót itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SZEMPONT
A Rovatból
Kert Attila, a Euronews hírigazgatója: sem budapesti, sem a brüsszeli szerkesztőség semmilyen jelét nem tapasztalta annak, hogy bármiféle befolyásolási kísérlet történt volna
A tulajdonosi kör és a menedzsment szét van választva, azaz lehetetlen is a tulajdonosok felől tartalmi elvárásokat tenni. A hitelesség elvesztése a cégnek súlyos károkat okozna.

Link másolása

A Direkt36 alapján mi is megírtuk, hogy az Orbán Viktorhoz személyes szálakon kötődő Pedro Vargas Santos David portugál üzletember cége vásárolta meg 2022-ben a Euronews nemzetközi televíziót. A pénz nagy részét egy magyar állami tőkealap és a kormányzati propagandagépezet egyik régi szereplője biztosította. Ráadásul az ügylet részleteit ismerő egyik forrás a Direkt36-nak azt mondta,

nyilvánvaló volt, hogy felsőbb utasításra kellett megcsinálni ezt a befektetést.

A befektetést intéző embereknek külön a lelkükre kötötték, hogy semmi nem kerülhet ki a nyilvánosságba.

Az ügylet előkészítő anyagában az szerepelt, hogy

a célok között van a „baloldali eszmék és elfogultság / egyoldalúság enyhítése”.

A színfalak mögött a befektetés állami részét intéző szereplők sem titkolták, hogy politikai okokból volt fontos ez az ügylet. A forrás szerint a befektetést intéző emberekkel közölték, hogy azért kell a Euronews, mert túl sok kritika éri Magyarországot külföldön, és ezért javítani akarják az országimázst.

„Mondták, hogy szükségünk van arra, hogy legyen egy olyan európai platform, ahol jobb színben tudjuk feltüntetni magunkat”

Megkerestük Kert Attilát, a Euronews magyar irodájának hírigazgatóját, érzékelt-e valamit mindabból, amit a Direkt36 kiderített, találkozott-e befolyásolási kísérlettel.

A hírigazgató elmondta, hogy „a cég vezérigazgatója, Guillaume Dubois, akit a Direkt36 is idézett, ma egy belső értekezleten azt mondta, hogy a Euronewsnél

a befektetői tőke és a menedzsment el van választva, és a tulajdonosnak, különösen egy kisebbségi tulajdonosnak semmilyen befolyása nincsen a cég mindennapi működésére.

Ennek, valamint a szerkesztőség függetlenségének a bizonyítéka a mindennapi működésünk”.

Kert Attila hozzátette, hogy ez a tulajdonosi szerkezet több mint két éve létezik, de „sem a budapesti, sem a brüsszeli szerkesztőség semmilyen jelét nem tapasztalta annak, hogy bármiféle befolyásolási kísérlet, vagy ennek akár csak sugalmazása történt volna ez idő alatt”.

Amikor rákérdeztünk, hogy a befektetők és a menedzsment szétválasztásának intézményi garanciái vannak, vagy csupán a szokásjog szerint működnek így, a hírigazgató annyit mondott, hogy a Euronews nem egy magyarországi cég, és a vállalati kultúra, meg a jogi környezet is más náluk.

A fentiekhez még érdemes hozzátenni, hogy a Euronews hitelessége az, ami a legnagyobb tőke. Ha egy újságíró vagy egy szakszervezet előállna azzal, hogy rá nyomást gyakoroltak, akkor könnyen elveszítheti, és

akkor nem jönnek a hirdetők, ráadásul a befektetők részvényeinek sem tenne jót.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk