KÉK HÍREK
A Rovatból

Végtagroncsolódást, halláskárosodást okozhat a petárda, tilos szilveszterkor is használni

A legálisan forgalmazott pirotechnikai termék felirata magyar nyelvű, közérthető használati és kezelési útmutatót, valamint baleset- és egészségvédelmi figyelmeztetést is tartalmaz.

Link másolása

Petárdázni idén szilveszterkor is tilos, a legális árusoktól vásárolt tűzijátékok december 31-én este hat órától január 1-jén reggel hat óráig használhatók - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata kedden a police.hu-n.

Az 1. és 2. pirotechnikai osztályba sorolt tűzijátékokhoz egész évben hozzá lehet jutni, de a 3. osztályba sorolt termékek csak december 28. és 31. között vásárolhatók - írták.

A 3. osztályba sorolt tűzijátékok december 31-én 18 óra és január 1-jén 6 óra között használhatók, ehhez engedély nem kell

- közölte az ORFK.

A fel nem használt, 3. pirotechnikai osztályba tartozó, illetve bármely hibás vagy lejárt szavatosságú terméket szilveszter után öt napon belül vissza kell vinni a forgalmazónak, aki köteles azt térítésmentesen visszavenni.

Az 1. pirotechnikai osztályba tartozó termékeket 14, a 2. osztályba tartozókat 16 éves kortól lehet megvásárolni és használni, míg a 3. osztályba tartozókat csak nagykorúak vehetik meg - figyelmeztettek.

Azt tanácsolták, hogy pirotechnikai terméket csak működési engedéllyel rendelkező árustól vásároljanak az emberek. Felhívták a figyelmet arra, hogy aki illegális árustól vásárol, magát és a környezetét is veszélyezteti.

Hozzátették:

a legálisan forgalmazott pirotechnikai termék felirata magyar nyelvű, közérthető használati és kezelési útmutatót, valamint baleset- és egészségvédelmi figyelmeztetést is tartalmaz.

Arra is figyelmeztettek, hogy a tűzijátékokat távol kell tartani más tűzveszélyes anyagoktól. Gyermekek elől mindig legyen elzárva - tanácsolták.

Petárdázni, ahogy a korábbi években, idén is tilos, a petárda birtoklása is tiltott - hangsúlyozták, hozzátéve, aki ezt a tilalmat megszegi, és petárdázik, szabálysértést követ el, ami 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

A felrobbant petárda rendkívül súlyos, akár maradandó sérülést is okozhat: végtagroncsolódás, halláskárosodás lehet a következménye - írták a közleményben.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


KÉK HÍREK
A Rovatból
Belenyomta a 10 hetes terhes felesége fejét a vízzel teli kádba és többször hasba is rúgta egy férfi Szolnokon
Mikor az asszony rendőrt akart hívni, a részeg férfi azzal fenyegette meg, hogy megöli. A nő nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, azonban a bántalmazás és a trauma akár vetélést is okozhatott volna.

Link másolása

Várandós párját bántalmazta egy férfi Szolnokon, majd azzal fenyegette meg, hogy megöli, ha rendőrt hív. Az eset tavaly januárban történt, most emeltek vádat.

A pár egy szolnoki önkormányzati szükséglakásban lakott. A 28 éves férfi itt esett neki részegen a 10 hetes terhes feleségének. Veszekedtek, majd a vita elfajult. Az ittas férj először a fürdőszobában esett neki a várandós nőnek.

A megyei főügyészség szóvivője az RTL Híradónak elmondta:

„A nő fejét belenyomta az elkészített fürdővízbe, majd nekilökte a fürdőszoba szekrénynek, és két kézzel a WC-re lökte. Ezt követően a férfi két kézzel megragadta felesége nyakát és fojtogatni kezdte a nőt, miközben félelemkeltés céljából azzal fenyegette meg, hogy megöli.”

Végül egy ismerősük avatkozott közbe, próbálta lefogni a férfit, de ő kiszabadult. Majd újra veszekedni kezdtek, ekkor már többször megütötte a nőt, aki rendőrt akart hívni. A férj azonban azzal fenyegette, hogy megöli.

„Telefonon értesítette a rendőrséget, azonban ezt követően a vádlott ismételten kiszabadult a szorításból, földre rántotta feleségét, majd miközben a sértett felállt, a vádlott a tízhetes terhes nőt kétszer hasbarúgta annak ellenére, hogy tisztában volt azzal, hogy felesége várandós" - mondta a szóvivő.

A nő a bántalmazás miatt nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, azonban a bántalmazás és a trauma akár vetélést is okozhatott volna.

Súlyos testi sértés miatt emeltek vádat a férj ellen. Az ügyészség börtönbüntetést kért rá.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÉK HÍREK
A Rovatból
A gyerek szeme láttára gázolta halálra a fiatal anyát a 83 éves nyugdíjas egy zebrán, azt mondta, még szívesen vezetne
Az apa testvére elmondta, hogy a gyerekeket sokszor még most is csak ölben tudják átvinni a zebrán, annyira rettegnek.

Link másolása

Nem jogerősen

1 év 2 hónap letöltendő fogházbüntetést kapott, a jogosítványát pedig végleg bevonták annak a 83 éves nyugdíjas tanárnak, aki három éve gázolt halálra egy fiatal anyát a zebrán, Nádudvaron.

Az édesanya kislányával haladt át a zebrán, mikor a férfi elütötte őket. A gyerek súlyosan megsérült, törésekkel került kórházba, de már felépült a balesetből.

A férfi azt mondta, mindent sajnál, de ha alkalmas rá, még vezetne. Az áldozat családja nem tud megbocsátani, másodfokon szigorúbb büntetést remélnek.

A nádudvari család három éve a karácsonyi fényeket ment megnézni városban. A zebrán az apa és fiuk mentek elől, mögöttük haladt az anya és a kislány. Őket ütötte el az autó.

A vádlott elmondta: "Lekötött az, hogy ott nem látok semmit. Ahogy közeledtem, nem tudtam eldönteni, hogy ott történik-e valami". Azt mondta, annyira az út másik oldalára figyelt, hogy fel sem fogta, hogy leléptek elé.

A szakértők szerint 67-70 km/órás sebességgel érkezett a zebrához, ahol a szemben lévő sávban érkező autó megállt, és elsőbbséget adott a családnak. Az idős férfi szerint őt ez is megzavarta.

A bíró kérdésére, hogy "Szeretné visszakapni a jogosítványát?", azt válaszolta: "Persze ezt én változatlanul állítom. A vizsgálat eredményének függvényében".

Szerint autó nélkül nem boldogul, mert egyedül van. Ugyanakkor azóta két pályaalkalmassági vizsgán is megbukott. Az ügyész szerint nem szabad többé vezetnie.

A vádlott azt mondta, bánja a történteket: "Okoztam egy olyan balesetet, ami halálos végű lett. Nem tudom eléggé kifejezni, hogy ezt mennyire sajnálom".

A bíróság végül bűnösnek találta és végleg eltiltották a vezetéstől, valamint 1 év 2 hónap fogházbüntetésre ítélték. A bíró szerint egy hajszál híja volt, hogy az egész családot le nem tarolta.

Az asszony férje és sógornője is ott volt az ítélethirdetésen, szerintük a büntetés kevés.

A férj testvére elmondta: "Elég volt összekaparni az öcsénket. Nagyon nehéz volt, még most is nehéz neki. A kislány ugye 4 napot volt intenzíven. Én voltam bent vele. Kereste az anyját és akkor ugye a pszichológusok foglalkoztak vele, öcsémmel is. A gyerekeket sokszor még most is csak ölben tudják átvinni a zebrán, annyira rettegnek".

A gázoló büntetése a fellebbezések miatt nem jogerős, a per másodfokra kerül.

VIDEÓ: AZ RTL Híradó beszámolója


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
A Rovatból
„Megegyezhetünk valami árban” – a bedarált kezű kisfiú nagynénje szerint ezt ajánlgatták neki a helyszínen a a játék üzemeltetőinek nevében
A baleset után, mikor a gyerek sikítozni kezdett, mindenki elszaladt, csak egy anyuka maradt velük segíteni, ő hívta ki a mentőket is.

Link másolása

Megsérült egy gyerek a dunakeszi majálison, a család szerint a balesetet okozó játéknál dolgozó meg akarta őket vesztegetni.

Az ötéves kisfiú három ujját darálta be egy forgó szerkezet. A fiú nagynénje elmondta, hogy a rendezvény szervezői az önkormányzattól csak egyszer kérdezték meg, hogy hogy van a gyerek, de segítséget nem ajánlottak. Annyit közöltek, hogy nem ők a hibásak.

A nagynéni volt a gyerekkel, és az RTL Híradónak elmesélte, hogy mi történt.

"Unokaöcsém lecsúszott a csúszdán, és belement ebbe a forgó hordóba. Valószínűleg meg akart kapaszkodni a szélébe, és abban a pillanatban berántotta a gép a kezét. Ő kiabált, kérte, hogy állítsák meg, de az illetékes, aki ezt meg tudta volna állítani, legalább egy méterre volt attól a gombtól".

Mikor a gyerek sikítani kezdett, mindenki elszaladt. A játék üzemeltetői sem hívtak segítséget, csak egy anyuka maradt ott.

Elmondása szerint: "Láttam, hogy az anyuka egyedül áll ott a gyerekkel, úgyhogy azért szaladtam vissza mert úgy éreztem, hogy nekem meg kell kérdeznem, hogy kell-e segítenem".

A nő segített tartani a gyerek kezét és ujjait, amíg a mentők megérkeztek.

A nagynéni megdöbbent az emberek közönyén:

"Oda nem jött hozzánk senki, hogy ugye beszélgessen velünk, hogy pontosan mi történt, mondjuk el, semmi támaszt nem adtak" - mesélte.

Elmondta, hogy a baleset után a játékot működtető egyik férfi el akarta tüntetni a nyomokat:

"Az egyik az felment rögtön, arra, én vele veszekedtem is, mert az volt az első, hogy elkezdte a vért törölni a helyszínről és akkor szóltam neki, hogy jönnek a rendőrök"
- mesélte.

"Egy másik egy játék üzemeltetője ott rögtön odajött hozzám és mondta, hogy ezek csehek, el fognak tűnni a helyszínről, holnaptól már azt sem fogjuk tudni, hogy kik ők, és hogy

ő tud velük nekünk beszélni és megegyezhetünk valami árban.

Ezt elmondták édesapámnak is, és pár nap múlva a testvéremnek is".

A kisfiú a három sérült ujjából egyet nem tud mozgatni és nem is érez. A felépülése még hónapokig eltarthat, és az orvosok majd csak akkor tudják megmondani, hogy egészségkárosodása maradandó-e.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
A Rovatból
Videó: Felrobbantották egy orosz parlamenti képviselő autóját, a felvételt ő osztotta meg
A Putyin elnökhöz hű orosz képviselő azt állítja, hogy egy sikertelen merénylet célpontja volt.

Link másolása

Felrobbantották egy orosz parlamenti képviselő, Gyenyisz Haritonov autóját, de a férfi megúszta az esetet.

A tűzben teljesen kiégő autóról készült videó állítólag az ő kocsijáról készült. Haritonov a hírhedt Wagner zsoldoscsapat tagja is volt - írja a Blikk.

A Vlagyimir Putyin elnökhöz hű orosz képviselő azt állítja, hogy egy sikertelen merénylet célpontja volt, amikor egy megszállt ukrajnai városon keresztül haladva autóját felrobbantották - írja a New York Post.

A 44 éves politikus szombaton a Telegramon osztotta meg a videót, amelyen az látható, hogy járműve lángokban áll. Az asztraháni régió képviselője azt mondta, hogy az év elején csatlakozott a hadsereghez, Ukrajnába vezényelték, de azt nem árulta el, hogy az autóban volt-e, amikor az felrobbant, és az sem derült ki, hogy hol történt az eset.

Azt is közölte, hogy korábbi merényletkísérletek célpontja volt. Azt állította, hogy sikerült kimentenie az égő autóból az iratokat, amelyek egy „súlyosan megsebesült bajtársáé” voltak. Az ő családját látogatta meg, hogy átadja a papírokat. Haritonov hozzátette, hogy az ügyet orosz tisztviselők vizsgálják.

A képviselő állításait még nem tudták ellenőrizni, és Ukrajna sem válaszolt a vádakra - írja a lap.

VIDEÓ: Az égő autó


Link másolása
KÖVESS MINKET: