FELFEDEZŐ
A Rovatból

Véget érhet a mellbimbótilalom a Facebookon és az Instagramon

Hiába takarták el a mellbimbóikat, sokan jelentették a képeket. A bizottság szerint nem egyértelműek a Meta moderálási irányelvei.

Link másolása

A Meta Felügyelő Bizottsága felülbírálta az Instagram egy korábbi döntését, amikor egy transznemű párról készült, félmeztelen fotót eltávolítottak az Instagramról - írja a az UNILAD.

Az önmagukat transzneműnek és nem binárisnak valló pár két fotót tett közzé az Instagramon, egyet 2021-ben és egyet 2022-ben.

A szóban forgó képeken „a pár meztelen mellkasáról, letakart mellbimbókkal készült képek láthatók”, egy felirattal, amely a transzneműek egészségügyi ellátásáról és egy adománygyűjtésről szól. A pénzt a pár egyik tagjának mellkasi műtétjére gyűjtötték.

Több felhasználó is jelentette a képeket, ezért a Meta felülvizsgálta a tartalmat, majd mindkét bejegyzést eltávolította, mert „sértették közösségi alapelveiket”. Ezt követően a pár fellebbezett a Metánál, majd a Felügyelő Bizottsághoz fordult. Utóbbi végül egyetértett abban, hogy tévesen távolították el a fotókat, és visszaállították őket.

Az incidens egyik legfontosabb megállapítása a Felügyelő Bizottság az volt, hogy „az ilyen posztok eltávolítása nincs összhangban a Meta közösségi normáival, értékeivel vagy emberi jogi kötelezettségeivel”.

Kitértek a közösségi média platformokon a mellbimbó-cenzúra körüli "zavaros" szabályokra is: "Ez zavart okoz a felhasználókban és a moderátorokban, emiatt került sor a tartalom helytelen eltávolítására." Ebben a konkrét esetben a bejegyzést „egy, a felnőtt meztelenség és szexuális tevékenység felismerésére automatizált rendszer emberi felülvizsgálatra küldte”.

Ez a szabvány gyakran „letilthatja a női mellbimbókat ábrázoló képeket bizonyos körülményeket leszámítva, mint például a szoptatás és a nemátalakító műtét”.

A Felügyelő Bizottság azonban elismerte, hogy a moderálási folyamat „nem gyakorlatias”, és „szubjektív értékelések” határozzák meg.

A nyilatkozat így szól: „Ez az eljárás a nemek bináris nézetén, valamint a férfi és női testek megkülönböztetésén alapul. Egy ilyen megközelítés tisztázatlanná teszi, hogy a szabályok hogyan vonatkoznak az interszex, nem bináris és transznemű emberekre, és megköveteli a felülvizsgálóktól, hogy gyors és szubjektív értékelést készítsenek a nemi identitásról. Mivel az irányelv nem egyértelmű, ez bizonytalanságot okoz a felhasználók és a felülvizsgálók számára is, és a gyakorlatban nem alkalmazható."

A Felügyelő Bizottság továbbá azt javasolta a Metának, hogy vállalat „határozzon meg világos, objektív, jogokat tiszteletben tartó kritériumokat”, hogy mindenkivel „a nemzetközi emberi jogi normákkal összhangban lévő módon” bánjanak.

A Meta szóvivője azt mondta a New York Postnak, hogy örömmel fogadták a bizottság döntését, és már azt megelőzően visszaállították a fotókat. "Folyamatosan felülvizsgáljuk az alapelveinket, hogy mindenki számára biztonságosabbak legyenek a közösségi platformjaink. Tudjuk, hogy többet is tehetünk az LMBT+ közösségért, ezért szakértőkkel és érdekvédelmi szervezetekkel dolgozunk együtt, hogy több kérdéskörben is fejleszthessük a termékeinket" - mondta.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


FELFEDEZŐ
Figyelték a billentyűzetét, majd kirúgták, miután kiderült, hogy alig dolgozik
Az ausztráliai tanácsadó óránként átsimogatta a billentyűzetet, több napon egyáltalán nem is dolgozott, és néha még a megbeszéléseken sem vett részt. Ezután még neki állt feljebb.

Link másolása

Kirúgtak egy otthonról dolgozó nőt, miután a munkáltatója ellenőrizte a billentyűleütéseit, írja a Unilad. Suzie Cheikho közel húsz évig volt Ausztrália legnagyobb biztosítótársaságának tanácsadója, mielőtt kiadták az útját.

Cheikhót két évvel ezelőtt már figyelmeztette az Insurance Australia Group (IAG), hogy javítson a teljesítményén. Ezután kezdték monitorozni a nő billentyűleütéseit otthoni munkavégzés közben.

Kiderült, hogy a tanácsadó képtelen betartani a vállalt határidőket, nem készültek el a rábízott biztosítási dokumentumok sem, ezután döntöttek az elbocsátása mellett.

Suzie Cheikho munkavégzését 49 napon át figyelte a cég, az eredmények pedig lehangolók lettek. A tanácsadó ebből csak két napon tudott pontosan munkába állni, miközben 29 olyan nap is volt, amikor korábban fejezte be a munkavégzést. A biztosítótársaság adatai szerint négy napon egyáltalán nem csinált semmit, ráadásul a többi napon sem szaggatta szét az istrángot: átlagosan óránként 54 alkalommal nyomott meg valamilyen billentyűt a számítógépén. Csak hogy legyen összehasonlítási alapunk: a cikk előző mondata szünetekkel együtt 216 billentyűleütésből állt.

Amikor mindezzel szembesítették, Cheikho azt mondta: egy percig sem hiszi el, hogy a technológia által mért adatok valósak, és soha nem fordult elő olyan, hogy ne dolgozott volna. Az adatok láttán a nő azt mondta, hogy személyes traumák érték, talán ez befolyásolhatta kedvezőtlenül a munkavégzését és a mentális egészségét. Állítása szerint erről tájékoztatta feljebbvalóit is, majd az orvosnál töltött időt később bepótolta.

Suzie Cheikho a történtek után pert indított volt munkaadója ellen, a pert azonban elutasították. Az ausztrál munkaügyi bíróság megállapította, hogy a nő valóban határidőket hagyott figyelmen kívül, nem vett részt megbeszéléseken, ezen felül gyakran nem volt elérhető sem.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
FELFEDEZŐ
A Rovatból
Orbán Viktor elképesztő számot mondott be – nagyon felpörgette a kampányt a miniszterelnök
Ha igaz a miniszterelnök állítása, akkor percenként majdnem négy szelfit készít a kampány során. Ember legyen a talpán, aki tudja vele tartani a tempót.

Link másolása

„Csúcssebességgel robog a kampány: 220 szelfi/óra” – írta péntek délelőtti posztjában Orbán Viktor. A miniszterelnök ennek nyomatékosítására, ha nem is több száz fotót, de tizenegy jobban sikerült képet megosztott a Facebookon, plusz zárásképp két ló is az albumba került.

A miniszterelnöki fotókkal azonban van egy kis gond: ezek még véletlenül sem szelfik. A szelfi, vagyis angol nevén selfie ugyanis egy olyan kép, amit a fotón szereplő személy saját magáról készít. Az Orbán által posztolt képek pontos kategóriája inkább az itthon még kevésbé elterjedt wefie (magyarul talán mifi), ami emberek egy csoportját ábrázolja, akik közül az egyik készíti a fotót.

Mindenesetre a kommentelők közül az egyik kiszámolta, hogy ha stimmelnek a miniszterelnöki számok, akkor Orbán Viktor percenként 3,67 szelfit mifin szerepel. A hozzászóló szerint ilyen tempót diktálva „biztosan érdemben el lehetett beszélgetni az alanyokkal”.

A posztot és a pontatlanul bekategorizált fotókat itt lehet megnézni:

Orbán Viktor egy nappal korábban a TikTokon jelentkezett olyan videóval, amit a Szakma Sztár Fesztivál résztvevőivel készített. A kampányüzemmódba kapcsoló miniszterelnök még egy vagány napszemüveget is felvett a közös fotó kedvéért:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


FELFEDEZŐ
A Rovatból
Vérfoltok, összetört autók, sérültek – hajtóvadászatban fogták el a Buckingham-palota elszabadult lovait
Az elszabadult lovak a brit hadsereg egyik legrangosabb ezredéhez tartoznak, amiknek fontos szerepe van állami és közfeladatok ellátásában.

Link másolása

Szerda reggel lovak szabadultak el a londoni Buckingham-palota környékéről – írja a 444. A hatóságok állítása szerint a lovak a brit hadsereg egyik legrangosabb ezredéhez tartoznak, és olyan állami, valamint közfeladatok ellátásában vesznek részt, akár például a koronázás.

A rendőrség és a hadsereg a délelőtt folyamán együttes erővel kutatták fel a lovakat,

amik teljes felszerelésben okoztak károkat a brit fővárosban. Több balesetet is okoztak az elszabadult állatok, egy autó szélvédőjét betörték, legalább négy ember pedig megsérült.

A hatóság közleménye szerint mostanra az összes lovat befogták: kettőt a Limehouse-nál található autópályán. Az egyik lovon súlyos sérülés nyomait fedezték fel, de az összes hátas állatorvosi ellátásban részesül.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

FELFEDEZŐ
A Rovatból
Végtelen hosszú sorban álltak a fehérváriak – ott is megnyitott a Simon's Burger
A burger-lánc megnyitóján hatalmas tömeg várakozott, volt aki órákkal előbb érkezett, csak azért, hogy az elsők között lehessen. Igaz a cég nagy akciót is hirdetett.

Link másolása

Hatalmas tömeg gyűlt össze Székesfehérváron az Alba Plázában, ahol megnyitott a Simon's Burgerező.

Az nyitásra nagy akciót hirdettek. Azt ígérték, hogy az első 500 vendég ingyen sajtburgert kap. És ajándékokkal és merch-el is csábították a burgerezni vágyókat. Az Instagramon közzétett képek szerint volt, aki már reggel ötkor kelt, hogy elsők között lehessen a sorban.

A délután közzétett videó szerint pedig hatalmas tömeg gyűlt össze, végtelen sorban álltak a plázában, hogy megkaphassák a burgert.

Egy hete Győrben nyitottak üzletet, ott szintén nagy sorok álltak. Sőt, most azt is bejelentették, hogy hamarosan Szeged következik.

VIDEÓ: A tömegről


Link másolása
KÖVESS MINKET: