News here
hirdetés

HÍREK

Üzemanyagárstop: elmaradt egy fontos módosítás, augusztus közepére elfogyhat a dízel

Szombat óta a céges autókba már nem lehet hatósági áras üzemanyagot tankolni, ez az intézkedés azonban nem fogja beindítani az importot.

Link másolása

hirdetés

Hiába módosította szombaton a kormány az üzemanyag-ársapka szabályait, ez nem ígér megoldást a várható ellátási problémákra - írja a Telex. A lap szerint így

augusztus közepére elfogyhat a dízel, - ha csak a kormány nem avatkozik be ismét a szabályozásba.

A kormány döntése értelmében szombat déltől már csak a magántulajdonú járművek, a mezőgazdasági járművek, valamint a taxik tankolhatnak kedvezményes, 480 forintos üzemanyagáron. A Telex szerint az új szabályozással a kormány két célt akarta elérni:

 • egyrészt, hogy a céges autók kiszoruljanak a támogatotti körből,
 • másrészt, hogy a módosítás beindítsa az importot.

  A lépést értelmetlennek és a fontos makrogazdasági célok szempontjából javarészt hatástalannak tartja Zsiday Viktor befektetési szakértő, aki szerint az intézkedés valós hatása mindössze annyi, hogy megemeli a vállalkozások költségeit, amit azok továbbhárítanak, tehát inflációt generál, miközben megemeli a MOL profitját, amit azonban a különadó emelésével el is vesz a kormány.

  A Telex hétfői cikkében rámutatnak, hogy egy fontos módosítás elmaradt, ugyanis

  az üzemanyagok nagykereskedelmi árát szabályozó jogszabály továbbra is érvényben van.

  A rendelet szerint az MSZ-EN 228 jelű szabványban meghatározott ESZ-95-ös minőségi fokozatú motorbenzin, illetve az MSZ-EN 590 jelű szabványban meghatározott 2710 20 11 KN-kódú dízelgázolaj legmagasabb, beszállító által alkalmazható bruttó nagykereskedelmi eladási ára maradt 480 forint literenként.

  hirdetés
  Tehát hiába vannak többen szombat dél óta a kutaknál olyanok, akik piaci áron veszik a benzint és a dízelt, azoknak a nagykereskedőknek a helyzete, akik többek között importálnák az üzemanyagot, nem javult.

  A mostani szabályozás alapján bárki behozhat terméket és a saját kútjain eladhatja részben piaci, részben hatósági áron. Vagyis ha az OMV vagy a Shell úgy ítéli meg, hogy az új helyzetben már érdemes saját kútjaira benzint és dízelt behoznia, akkor ez némi importot támaszthat a saját hálózatokban. Az azonban nem valószínű, hogy a többi hazai kútnak is szállítanának.

  Ezzel viszont még az sem biztos, hogy a saját hálózatuk ellátása javul, hiszen

  ha hiány lesz a dízelből Európában, akkor ezek a cégek vélhetően nem Magyarországon fogják nyomott, hatósági áron eladni az üzemanyagot,

  hanem oda szállítják, ahol magasabb összeget tudnak érte elkérni.

  A Telex szerint a legutóbbi intézkedéssel remélhető, hogy időt nyer az ország és egyelőre még nem fog elfogyni a dízel. A magasabb átlagár több adóbevételt is jelent az államnak, azonban importot aligha fog hozni.  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

 • Címlapról ajánljuk

  Címlapról ajánljuk


  hirdetés
  HÍREK
  Építőipari géppel keverték a tésztát egy kínai gyorsbüfében – videón, mit talált még ott a Nébih
  A konyhatér falai elszíneződtek, olajosak és zsírosak voltak, a szennyvíz pangott, a használt edényeket pedig a kiszolgálópultban mosogatták el.
  Fotó: Nébih - szmo.hu
  2022. október 04.


  Link másolása

  hirdetés

  Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülmények miatt felfüggesztette Budapesten, a Budafoki út 17. szám alatti MeiLiCheng Kínai Gyorsbüfé működését, és 95,3 kilogramm élelmiszert kivont a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A hiányosságok javítása után, a hatóság kedvező eredményű helyszíni szemléjét követően az egység folytathatta tevékenységét - közölte a Nébih kedden az MTI-vel.

  A tájékoztatás szerint az eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van. A közleményben részletezték, hogy

  a XI. kerületi étteremben a konyhatér mennyezete, oldalfala sötétszürkén elszíneződött, olajos, zsírosan szennyezett volt.

  Az egységben a szükséges mosogatóhely hiányában kizárólag egyszer használatos edényeket használhattak volna, ehelyett a használt edényeket a kiszolgálópultban mosogatták el.

  A húselőkészítő csaptelep le volt szerelve, a zöldségelőkészítőben földesárut, a mosogatóban egyéb élelmiszert és elektromos berendezést is tároltak, lehetetlenné téve ezzel az előkészítő helyiségek rendeltetésszerű használatát.

  A földesáru tisztítása, valamint az üzemi edények mosogatása a konyhatérben történt, akárcsak a húselőkészítő eszközeinek tisztítása, melyeket használat előtt nem fertőtlenítettek. A konyhatéri kézmosó eldugult, a szennyvíz pangott. A melegen tartó pult nem volt bekapcsolva.

  hirdetés
  A hűtőtérben a különböző higiéniai megítélésű élelmiszereket, így zöldséget, nyers és főtt húst is együtt tároltak, a tészta keveréshez építőipari keverőgépet használtak

  - írják a közleményben.


  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  hirdetés
  HÍREK
  „Hogy meri?” – Lilu nagyon kiakadt Kövér László tanárokra tett kijelentésére
  Szerinte nagyon is van összefüggés a tanárok elhivatottsága és anyagi megbecsültsége között.

  Link másolása

  hirdetés

  Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy hétfő este interjút adott a HírTV Napi Aktuális című műsorában Kövér László. Az Országgyűlés elnöke elismerte, hogy a tanárok bérének rendezésével adós a kormány, ugyanakkor megjegyezte:

  „a bérezés az oktatás színvonalával rövid távon nem függ össze, hiszen a tisztességes pedagógusok nem a fizetésüktől teszik függővé teljesítményüket”.

  A házelnök szavaira az Instagramon reagált Lilu is. A népszerű műsorvezető egy 24 órán át elérhető Insta-sztoriban fogalmazta meg gondolatait – vette észre a 24.hu. Mint írja:

  „Na igen... gyerekeket fáradhatatlanul tanítani, nevelni, ápolni a lelküket (nincs nagyobb felelősség), miközben arra gondolnak, hogy a saját gyerekeiknek miből adnak enni, itt nincs összefüggés...”

  A sztori mellé megosztotta a Kövér szavairól szóló cikk képét is, egy másik történetben pedig úgy fogalmazott:

  hirdetés
  „Hogy meri azt sugallni, hogy az a tanár, aki csak normális, élhető életre vágyik, minimális megbecsültségre, és küzd érte, az nem tisztességes? Hogy meri? És hát ez a szó tőle... pfff...”

  Lilu nem először foglal állást közéleti ügyekben, korábban több posztban ostorozta a gyermekvédelminek nevezett homofóbtörvényt is, legutóbb pedig – a TV2-s Till Attilához hasonlóan – kiállt a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból polgári engedetlenség miatt kirúgott tanárok mellett is.


  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  hirdetés
  HÍREK
  Elfogadták a megfelelő minimálbérekről szóló uniós jogszabályt
  A tagállamoknak két évük van arra, hogy az irányelvet átültessék a saját jogrendszerükbe.

  Link másolása

  hirdetés

  Az Európai Unió Tanácsa elfogadta a megfelelő minimálbérekről szóló jogszabályt az európai munkavállalók tisztességes munka- és életkörülmények biztosítására; az irányelv nem ír elő konkrét minimálbérszintet, amelyet a tagállamoknak el kell érniük - közölte az uniós tanács kedden.

  A jogszabály eljárásokat állapít meg a minimálbérek megfelelőségére vonatkozóan, előmozdítja a bérmegállapításra vonatkozó kollektív tárgyalásokat, és elősegíti, hogy a nemzeti jog alapján minimálbérre jogosult munkavállalók ténylegesen élvezhessék a minimálbér nyújtotta védelmet - írták.

  A részleteket ismertetve az uniós tanács közölte:

  a jogszabályban meghatározott minimálbéreket alkalmazó tagállamoknak eljárási keretet kell létrehozniuk a minimálbérek megállapítására és aktualizálására egyértelmű kritériumok alapján. A jogszabályban meghatározott minimálbéreket szükséges időközönként, de legalább kétévente felül kell vizsgálni.

  Közölték: a jogszabály egyik célja a bérmegállapításra irányuló kollektív tárgyalások hatókörébe tartozó munkavállalók számának növelése. E cél elérésére az országoknak elő kell segíteniük, hogy a szociális partnerek részt tudjanak venni a kollektív tárgyalásokban. Amennyiben például a kollektív tárgyalások általi lefedettség nem éri el a 80 százalékos küszöbértéket, a tagállamoknak cselekvési tervet kell kidolgozniuk a kollektív tárgyalások előmozdítására. A cselekvési tervnek egyértelmű ütemtervet és konkrét intézkedéseket kell meghatároznia a kollektív tárgyalások általi lefedettség fokozatos növelésére - írták.

  A szöveg kimondja továbbá:

  hirdetés
  a tagállamoknak intézkedéseket kell hozniuk, hogy a munkavállalók nagyobb arányban élvezhessék ténylegesen a minimálbér nyújtotta védelmet.

  Az intézkedések közé tartozhatnak a munkaügyi felügyelőségek által végzett ellenőrzések, a minimálbérek nyújtotta védelemmel kapcsolatos könnyen hozzáférhető információk biztosítása, valamint a jogalkalmazó hatóságok felkészítése arra, hogy a szabályokat be nem tartó munkáltatókat felelősségre vonják.

  A jogszabályt az unió hivatalos közlönyében teszik közzé, kihirdetését követő huszadik napon lép hatályba. A tagállamoknak két év áll rendelkezésére, hogy az irányelvet saját jogrendszerükbe átültessék.

  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  hirdetés
  HÍREK
  Eltűnt a boltokból a Pilóta keksz, egyhamar nem is lesz változás
  A készlethiány kizárólag a szendvicskekszet érinti, a Pilóta termékcsalád más termékeit nem.
  Fotó: Gg. Any/Wikipédia - szmo.hu
  2022. október 04.


  Link másolása

  hirdetés

  Közel egy hónapja nem lehet Pilóta kekszet találni a legtöbb bolt polcán - számolt be róla a hvg.hu. A lap a tulajdonost, a Mondelez Hungária Kft-t is kereste az ügyben, akik megerősítették, hogy

  készlethiány van a Pilóta szendvicskekszből, ami a kiskereskedelmi és a viszonteladói csatornáik „túlnyomó többségét” is érinti.

  Ennek oka, hogy a gyártókapacitásaikat nehézségek érintik, illetve az édesipari ágazatot alapanyag és csomagolóanyaghiány sújtja. Ez pedig nem fog egyik napról a másikra megoldódni.

  Mayer Gábor, a Mondelez Hungária Kft. ügyvezető igazgatója szerint a készlethiány kizárólag a Pilóta szendvicskekszet érinti, a Pilóta termékcsalád más termékeit nem.

  A Mondelez Hungária mindent megtesz azért, hogy a magyarok második legkedveltebb kekszterméke minél előbb, a keresletnek megfelelő mennyiségben elérhető legyen a fogyasztók számára - mondta a cég a lapnak.

  hirdetés

  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET: