News here
hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Úgy tűnik, hogy a Balaland mégis kizárja a Balaton partjáról azokat, akik nem a luxuskomplexum vendégei

Az Appeninn Nyrt. szerint az érintett telek egésze építési területnek minősül, a tilalom mégsem vonatkozik a Balaland Residence vendégeire, a szántódiakra és más látogatókra azonban igen.

Link másolása

hirdetés

Az idei nyárra készült el a szántódi révhez közeli 5,5 hektáros területen a Balaland luxustelep, amely idén már saját partszakasszal fogadja vendégeit, ám azt ígéreteik ellenére elzártak azok elől, akik nem a komplexum vendégei.

A luxuskomplexumot megépítő Appeninn Nyrt. kötelezettséget vállalt arra, hogy a Balaton-part 10 méteres sávját mindenki előtt nyitva hagyja használatbavétel után, de a terület várhatóan 2022 nyaráig építési területnek minősül. Győrffy Árpád, a Balatontipp szerzője a helyszínen járva észrevette, hogy többen is élvezik a vizet az említett partszakaszon, ezért úgy döntött közelebbről is megnézi az átalakításokat.

A Balaland Residence honlapja szerint elkészült és vendégeket fogad a luxuskomplexum 112 apartmanja balatoni panorámával, valamint saját stranddal.

A tervek szerint tavaly tavasszal adták volna át a Balaland Family Hotel and Resort 109 szobás családbarát hotelt 5 családi villával, étteremmel és “felnőtt panoráma wellnesszel“, de a tavaly őszi nyilatkozatok szerint csak 2022-ben készül el a 10.000 m2-es, egész éves nyitvatartású családi élménypark gyermek wellnessel.

A beruházást a múlt év tavaszáig közel ötven százalékban Tiborcz István és Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Appeninn Nyrt. valósította meg, akik akkor adták el részüket, amikor a projekt felértékelődött a Balatontipp olvasóinak Kisfaludy Program fedőnév alatt futó, 6400 millió forintos támogatástának köszönhetően.

A vízhez vezető gyalogút szépen lekövezett, első szakasza a Balaland Residence parkolója mögött halad el, ami után parti parkosított rész következik.

Egy kerítés azonban elzárja a kíváncsiskodókat a nyitott parti résztől, a gyalogút egy két méter széles sávjának kivételével.

Győrffy Árpád levélben kereste meg az azóta sem válaszoló Vizvári Attila szántódi polgármestert, hogy megtudja, „módosították-e az érintett parti sáv besorolását, az önkormányzat járult-e hozzá, hogy a parti sávból a valós használat megkezdése után is kizárják a külső járókelőket, érdeklődőket. Amennyiben a szabályok nem változtak, az önkormányzat mikor és hogyan lép fel amiatt, hogy a beruházó nem teljesíti a vállalt kötelezettségeit, illetve a helyi szabályozás előírásait”?

hirdetés

A part használatáról tanúskodnak a Balaland Residence szobáit kínáló oldalak és a vendégek beszámolói, például a Booking.com-on is.

Egy kommentelő, “Gyöngyi” azt írja: “Nagyon tetszett, hogy közvetlenül a Balaton-parton van. A teraszról közvetlenül bemehettünk fürdeni.”

Győrffy ezután megkereste az Appeninn Nyrt.-t is, hogy miért nem nyitották meg a parti sávot a külső érdeklődők előtt a vállalásuknak megfelelően a terület használatbavétele után, amire ezt a választ kapta:

„A megkeresésében szereplő partszakasz jelenleg munka- és balesetvédelmi szempontból építési területnek minősül, várhatóan 2022 nyaráig, tekintettel arra, hogy a részben elkészült partszakasz és a még építés alatt levő BalaLand Hotel & Resort és BalaLand FamilyPark partszakaszai ugyanezen a telken és helyrajzi számon megvalósuló, építés alatt álló beruházások. A terület nagyközönség előtti megnyitására a használatba vételt követően lesz mód, ekkor teljesülhetnek a szabályozási tervben rögzített előírások. Amint erre sor kerül, az Appeninn Nyrt. és a fejlesztést végző Dreamland időben tájékoztatja majd az érintetteket.”

Az Appeninn Nyrt. szerint tehát az érintett telek egésze építési területnek minősül, a tilalom mégsem vonatkozik a Balaland Residence vendégeire, a szántódiakra és más látogatókra azonban igen.

Ha valós az Appeninn Nyrt.állítása, akkor felmerül a kérdés, hogyan kaphatott használatbavételi engedélyt, hogyan fogadhat vendégeket, illetve miként lehetséges, hogy működő szálláshelyként hirdetheti magát a Balaland Residence? - teszi fel a kérdést Győrffy.

Mivel a várható vendégszám alapján kötelezően ki kell jelöltetni a fürdőhelyet a hatósággal, az sem tiszta, hogy az ÁNTSZ hogyan adhatott strandkijelöléshez hozzájárulást egy olyan partszakaszra, ami a tulajdonosok nyilatkozata szerint pillanatnyilag teljes egészében építési területnek minősül.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
„Oroszok lőnek oroszokat” – nagy a káosz Kijevben a hajnali rakétatámadás után
Az orosz csapatok rakétái egy orosz állampolgárságú nőt is megsebesítettek.

Link másolása

hirdetés

Ma délelőtt mi is beszámoltunk róla, hogy 3 hét után először ismét bombázták az oroszok Kijevet.

A támadásban többen megsérültek, az egyik rakéta egy orosz nőt is eltalált. Anton Herascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója a Twitteren írta, hogy a romok alól egy orosz nemzetiségű sérültet is kimentettek.

Mint írja, ő a helyszínen van a reggeli támadás óta. Posztjában úgy fogalmaz:

„Oroszok lőnek oroszokat!”

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Annyira kevés tábornoka maradt Putyinnak, hogy már egy nyugalmazott, túlsúlyos vezérőrnagyot is Ukrajnába küldött
Pár hete még külvárosi nyugdíjas volt a jelentős túlsúllyal küzdő Pavel tábornok, ma pedig már a Donbaszban vezeti a különleges erőket.

Link másolása

hirdetés

A több mint négy hónapja tartó háború alatt már annyi tábornokot veszített az orosz hadsereg, hogy Vlagyimir Putyin egy nyugdíjas, jelentős túlsúllyal küzdő parancsnokot nevezett ki a kelet-ukrajnai különleges erők élére, írja a Daily Star.

A 67 éves Pavel vezérőrnagy állítólag közel 130 kilogramm súlyú, korábban 40 évig szolgált az orosz hadseregben. A tapasztalt katona többek között az afganisztáni háborúban szolgált, legutóbb pedig öt éve Szíriában teljesített szolgálatot közvetlenül a nyugdíjazása előtt.

Pavelt azután szólított újra hadba az orosz elnök, hogy a donbaszi csatában egy tüzérségi csapás során súlyos sérüléseket szenvedett az addigi parancsnok.

Pavel egészen a közelmúltig Moszkva külvárosában élte a nyugdíjasok izgalommentes életét, mielőtt a múlt hónapban újra hadba szólították. A tábornok állítólag annyira meghízott az utóbbi időben, hogy egyenruháját direkt neki készítik a szabók, emellett dupla réteg páncélt visel, mert csak így tudja teljesen eltakarni a teljes testfelületét.

A lapnak nyilatkozó titkosszolgálati forrás szerint Putyin „már a hordó alját kapargatja”, mivel legjobb tábornokai szinte kivétel nélkül megsérültek vagy elesetek a háborúban, a másodvonalbeli tisztek pedig nem bírják sokáig a fronton. Az orosz elnök éppen ezért a korábban nyugalmazott parancsnokokat kezdi elővenni, közülük az egyik a most előrángatott Pavel.

hirdetés
„Putyin olyan, mint egy maffiavezér, akinek senki nem mondhat ellent”

– tette hozzá az újság forrása, aki szerint a visszavonult tiszteknek nincs sok választása, ha újra hadba szólítják őket.

Becslések szerint Oroszország legalább 10 tábornokot és 30 magas rangú tisztet veszített az ukrajnai háborúban. Rajtuk kívül nagyjából 30 ezer orosz katona esett el a harcok során, és 100 ezer sebesülhetett meg. Brit titkosszolgálati jelentések alapján az oroszoknak alig maradtak precíziós fegyverei és a tüzérségi lőszereik is fogytán vannak.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Tarolt a Fidesz az időközi önkormányzatiképviselő-választásokon, Budapesten 4-ből 3 helyen nyertek
Az egész országban 16 indulásból 12-t behúztak.

Link másolása

hirdetés

18 helyen tartottak időközi választást az országban vasárnap. A kormányzó Fidesz-KDNP a 18-ból 16 helyen indított jelöltet, közülük 12-ben mandátumot is szereztek – számol be a Telex.

A 2019-es önkormányzatin és az idei áprilisi országgyűlési választáson Budapest volt az egyetlen hely, ahol az ellenzék a Fidesz fölé tudott kerekedni, de a mostanin ez nem sikerült.

A budapesti négy választásból csak a 4. kerületit nyerte meg az ellenzéki induló, Vasvári László.

Az 5. kerületben Nagy Gergő 70,78 százalékot szerzett a Momentum-DK-LMP-MSZP-jelölt Fábián Benjámin előtt (27,06 százalék).

A 7. kerületben Ripka András 45,63 százalékkal nyert, Jenei Kevin Martin (DK-Jobbik-MSZP-LMP-Párbeszéd) 28,28 százalékot kapott.

A 8. kerületben a koronavírusban 2020 novemberében elhunyt Balogh István Lajos helyére Gondos Judit (Fidesz-KDNP) ülhet be 63,02 százalékkal, míg Pityó László (DK-Jobbik-Momentum-MSZP-LMP) 35,82 százalékkal zárt.

hirdetés

Egerben, Nyíregyházán és Szegeden is a kormánypárti jelöltek diadalmaskodtak, míg Békéscsabán és Szolnokon civilek győztek.

Utóbbi megyeszékhelyen Menkó Gyula, a Szolnok Pletykafalu Közössége Egyesület színeiben tudott nyerni.

A kisebb településeken szintén mandátumot szerzett a fideszes jelölt Békésen, Keszthelyen, Kőszegen, Nagykőrösön, Sárváron és Szigetszentmiklóson. Közülük 80 százalék fölött Sárváron Németh Róbert (82,93 százalék) és a nagykőrösi Holló Róbert végzett (80,83 százalék).

Az ellenzéknek a nem megyei jogú városokban egyetlen győzelme volt: Gyöngyösön Sári István Imre (MSZP-DK-JOBBIK-LMP-Momentum) 74,93 százalékot szerzett.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Pokoli meleg, 40 fok, hőségriasztás – Nem lesz könnyű a jövő hét annak, aki nem vízparton tölti
A hét elején a hajnalok még hoznak némi enyhülést, szerdától már ebben sem lehet bízni.

Link másolása

hirdetés

Hétfőn főleg az Északi-középhegység térségében fordulhat elő egy-egy zápor, esetleg zivatar. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, vasárnap csak zivatar környékén lehet átmeneti szélerősödés, hétfőn az Észak-Dunántúlon megélénkül, helyenként megerősödik a délkeleti, déli szél – írja az MTI az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése alapján.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 15 és 21 fok között valószínű, de a hidegre érzékeny részeken 11, 14 fokot is mérhetnek.

A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 31 és 36 fok között alakul.

Az Időkép előrejelzése szerint kedden tovább fokozódik a hőség, 34-38 fokra számíthatunk. Sok napsütés várható, csak néhány helyre hozhat átmeneti felfrissülést egy-egy zápor, zivatar. A szél csak záporok, zivatarok környezetében támadhat fel.

Szerdán napközben a Dunántúlon növekedhet meg a felhőzet, és itt elszórtan zápor, zivatar is kialakulhat. Máshol egész nap kitart a napos, száraz idő. Élénk, helyenként erős lesz a déli-délkeleti szél. A csúcshőmérséklet 34 és 39 fok között alakul.

Csütörtökön túlnyomóan napos, száraz időre van kilátás. A kissé szeles időben 35 és 40 fok közé forrósodhat a levegő. A péntek is még melegnek, naposnak ígérkezik, pár fokos lehűlést hétvégére hozhat egy hidegfront, de a 30 fok feletti hőmérséklet akkor is megmarad.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: