FELFEDEZŐ
A Rovatból

Túró rudi, pálinka, Pick szalámi? Mi hiányzik leginkább a magyaroknak külföldön?

Videós körkapcsolásban kérdeztünk meg hat külföldön élő magyart, ők mit hiányolnak leginkább - közben fény derült olyan érdekes tapasztalatokra is, mint például mit nem esznek meg egyáltalán a hollandok, vagy milyen magyar konyhai kellékbe szerettek bele az ausztrálok.


Ismerős az érzés, hogy külföldön járva – pláne hosszabb időt ott töltve – hiányozni kezdenek bizonyos megszokott ízek, amiket valahogy nem pótol semmi? A magyar gasztronómia már csak ilyen, van benne sok olyan specialitás, ami más nemzeteknél valahogy nem ugyanolyan, netán merőben szokatlan. Kíváncsiak voltunk, hogy vajon mi az, ami igazán jellegzetes a magyar finomságokban? Mi hiányozna leginkább külföldön? Vagy mivel ismertetnénk meg szívesen külföldi barátokat, ismerősöket?

A sztereotip elképzelés Magyarországról, hogy mindent csípősen, de minimum paprikásan fogyasztunk – pedig biztosan van élet a paprikán túl is. De vajon milyen ínyencségeket pakolnánk a bőröndbe egy külföldi út előtt? Először Budapesten kérdeztünk erről járókelőket, és a válaszok hasonlóak voltak: túró rudi, magyar fehér kenyér, kolbász, szalámi, pálinka, fűszerek, köztük persze paprika.

Vajon ugyanezeket a dolgokat hiányolják azok a magyarok is, akik már régebb óta külföldön élnek?

Egy videós körkapcsolásban próbáltunk meg utánajárni.

A hollandoknak nem kedvence a mákos tészta

Eszter Pilisszentkereszten nőtt fel, most fotósként dolgozik Hollandiában. Ahogy meséli, neki nagyon hiányzik a hegyek látványa, az érzés, hogy felér a hegytetőre – mert hát a holland síkság meglehetősen egységes képet mutat. Egy másik furcsaság, amit megtapasztalt Hollandiában, hogy ott nem esznek mákot, nem is nagyon gondolják, hogy a konyhába való lenne, nem is lehet kapni, itthonról kell magával vinnie. Amikor egyszer Eszter mákos tésztával kínálta barátait, furán néztek rá, nem is nagyon ettek belőle.

Egy külföldi város, ahol simán beszerezhetünk Pick szalámit vagy túró rudit

Sándor projektmenedzser, Londonban élve azt éli meg kihívásként, hogy nem lehet csak úgy összefutni spontán a barátokkal, felvetni, hogy félóra múlva igyunk meg valamit, mert akkora a város, hogy nagyobb szervezést igényel egymás útjainak keresztezése. Pedig most már annyi magyar él Londonban, hogy könnyű magyar szót hallani a városban, pláne, ha betéved az ember a magyar boltba.

Sándor szerint nekik szerencséjük van, mert egy ekkora magyar közösség miatt már érdemes külön üzletet nyitni, ahol keresett termék a túró rudi, vagy a Pick szalámi – igaz, az utóbbit a helyi nagyobb élelmiszerboltok polcain is megtalálni.

A szalámi, kolbász, füstölt áru már csak azért is fontos számára, mert felidézi gyermekkorát: a házuk közelében volt a Pick gyár egyik épülete, az utcában ezért gyakran lehetett füstölt kolbászillatot érezni.

Egy családlátogatás felér egy hazai ízekkel feltankolással

A marketingmenedzserként dolgozó Kati a németországi Karlsfeldben leginkább a családját hiányolja, főleg most, hogy a koronavírus-járvány miatt bonyolultabb lett megoldani az utazásokat. Pedig ha itthon járnak, akkor az édesanyja rendszerint bepakol nekik több napra elegendő magyaros ételt, amiket a gyermekei is nagyon megkedveltek. Nem mintha nem próbálkozna magyar fogásokkal, még német barátokat is szívesen megkínál egy-egy klasszikussal, mint a húsleves, vagy csirkepaprikás, esetleg aszaltszilvával töltött hús, amit a németek már csak azért is különösnek tartottak, mert nincsenek hozzászokva, hogy az édes és a sós íz keveredik egy fogáson belül.

Élet a tízmilliós metropoliszban, ahol még a földrengéssel is meg kellett barátkozni

Krisztina Los Angelesben bírósági tolmács, és az egyik legfőbb hiányérzete a kultúrával függ össze: Budapesten élve azt szokta meg, hogy rengeteg színházi program, mozielőadás, és még számos egyéb lehetőség közül választhatott, de most egy monumentális nagyvárosban él, ahol a lakosságszám pont akkora, mint Magyarországé összesen, és emiatt nehezebb megtapasztalni a pezsgő kulturális életet.

Cserébe meg kellett barátkozni olyan szokatlan eseményekkel, mint a földrengés: mikor először élt át ilyet egy irodában, nyomban sikítozni kezdett, a kollégái pedig nem értették, mi baja.

Ha édesanyja egy évben egyszer egy hónapra meglátogatja őket, akkor végigeszik a magyaros menüsort, ilyenkor mindig van például töltött káposzta, úgy elkészítve, ahogy azt szülővárosában, Nyíregyházán megszokta.

Ausztrál barátok vágyott ajándéka Magyarországról: nokedliszaggató

Ági esküvőszervező Melbourne-ban, 9 éve ott él. Azt mondja, szerencsés, hogy külföldi párja eltöltött hosszabb időt Magyarországon, így megbarátkozott a magyar ízekkel, és kimondottan szereti, ha ilyen fogások kerülnek terítékre. Ausztráliában különösen hosszúra nyúlt a pandémia miatti lezárás, amit rákényszerítette Ágiékat arra, hogy többet főzzenek otthon, férjének pedig nagy kedvence lett a csirkepaprikás nokedlivel. Mert a hazai ízek azért hiányoznak ott a többezer kilométeres távolságban. A nokedlit már a barátaikkal is megkedveltették, olyannyira, hogy többeknek kellett már nokedliszaggatót ajándékba vinni, ha Magyarországon jártak.

Szigonyos halászat előzi meg a vacsorát

Barbara egy nagy könyvvizsgáló cég munkatársaként került a Bahamákra, ahonnan évente egyszer tud hazalátogatni, ezért elsősorban a családját és a barátait hiányolja – de vannak magyar ízek is, amik hiányoznak neki, már csak azért is, mert bizonyos hozzávalókat nem tud beszerezni jelenlegi lakhelyén.

Nincs például túró, pláne magyar tv paprika – így nehéz elkészíteni egy jó túrós palacsintát vagy egy klasszikus lecsót.

A helyi specialitások némileg kárpótolják: egyik kedvelt elfoglaltsága lett az, hogy magának fogja meg a halat szigonnyal az óceánból, majd megsüti.

Milyen magyar specialitás receptjét küldte be Ági egy helyi élelmiszerlánc újságjába, amit aztán meg is jelentettek? És mi az a magyar termék, amit már rendszeresen megrendelnek Katitól a barátok, hogy vigyen nekik feltétlen, ha újra itthon jár? És mit pakolnak be rendszerint a külföldön élő magyarok a bőröndbe, ha Magyarországon járnak és hazaindulnak? Kiderül a videónkból!

Pick szalámit szinte mindenki visz magával – és ez nem lehet véletlen!

A PICK Téliszalámi az a hungarikum, amely a világ bármely táján az otthon ízét idézi számunkra, de méltán lehetünk rá büszkék itthon is. Több mint 150 éve változatlan, kiváló minőségét a számos hazai elismerés mellett az idén, első magyar márkaként elnyert Top-Marke 2021 díj is bizonyítja, amely a minőségkritikusnak tartott német fogyasztók elismerő visszajelzése a PICK szalámi termékekre. Tudj meg többet a PICK szalámik által elnyert díjról ide kattintva!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


FELFEDEZŐ
A Rovatból
Videó: Bosszút álltak a hotel dolgozói a napágyakat lefoglaló turistákon Zákinthoszon
A görög szigeteken dolgozó szezonmunkások szerint nem jellemző ez a fajta viselkedés.


Millie Newsham, egy 20 éves brit pincérnő június közepe óta dolgozik Zákinthoszon, és egy hotelben lakik a barátaival, akik szintén nyári munkát vállaltak a görög szigeten. Egyik reggel, miután egy éjszakai programról tértek vissza, hajnali hat körül észrevették, hogy néhány turista törölközőket helyezett el a medence melletti napozóágyakon. Így próbálták lefoglalni maguknak a helyeket még az előtt, hogy lementek volna a medencéhez – számolt be róla a Daily Mail.

A fiatalok erre úgy döntöttek, hogy összeszedik a törölközőket, eldugják őket, néhányat pedig a fákra dobnak. Az akcióról videó is készült, amit Newsham megosztott a TikTokon. A fiatal pincérnő azt mondja, a barátai egyre frusztráltabbak amiatt, hogy a turisták így próbálják biztosítani maguknak a helyet a medence partján. Szerinte ez a viselkedés nem jellemző Zákinthoszra, és nem is illik a sziget hangulatához.

„A hotelben lakunk, mert itt dolgozunk, és most rengeteg turista száll meg itt. Jöttek és letették a törölközőiket a medence partjára. Senki sem csinál ilyet. Te sem csinálod, mert Zákinthoszon vagyunk”

– fogalmazott.

Hozzátette, hogy nem józanul hajtották végre az akciót, de továbbra is úgy gondolja, hogy a törölközős helyfoglalás idegesítő és értelmetlen. Mint mondta, délután három előtt úgysem kel fel senki a nyaralók közül, aki pedig igen, annak nem marad hely, mert mások előre lefoglalták.

„Elijesztettük őket. Azóta nem tették”

– tette hozzá.

A Daily Mail megjegyzi, hogy bár a brit fiatalok módszere kevésbé elegáns, mint egy korábbi mallorcai hotel alkalmazottainak megoldása, a hatása hasonló volt.

@millienewsham We’re in Zante mate #fyp #lol #sunbeds #zante ♬ Red Alert - Basement Jaxx

(via 24.hu)


Link másolása
KÖVESS MINKET:

FELFEDEZŐ
A Rovatból
Megható pillanat: először találkozott vér szerinti családjával az újszülöttként műanyag zacskóban elhagyott férfi
Jon Scarlett-Phillips-t csecsemőként hagyták magára egy parkolóban az angliai Milton Keynes közelében.


A 40 éves Jon Scarlett-Phillips-t 1984 szeptemberében találták meg egy szabadidőközpont parkolójának mellékhelyiségében, az Egyesült Királyságban, Milton Keynes közelében.

Jon egy takaróba csavarva feküdt egy bevásárlószatyorban, a méhlepény még mindig a testéhez csatlakozott, amikor édesanyja elhagyta őt.

Három kamaszlány talált rá, akik rögtön hívták a mentőket, így a kisbaba megkapta a szükséges orvosi segítséget - írta a Unilad.

Jon az ITV „Long Lost Family: Born Without a Trace” (Elveszett család: Nyom nélkül születtek) című műsorában osztotta meg megdöbbentő történetét, abban a reményben, hogy megtalálhatja vér szerinti édesanyját.

A műsorban így emlékezett vissza:

„Három lány talált rám. Ebben a korban egy ilyen helyzetet átélni teljesen őrület. Hálás vagyok, nagyon hálás, hogy meghallottak és rám találtak. Ők mentették meg az életemet.”

Szerencsére Jon boldog gyermekéveket töltött nevelőszüleivel, Johnnal és Marilynnel, és nővérével, Debbie-vel együtt nőhetett fel.

Ennek ellenére mindig ott volt egy mély űr az életében.

„Sokáig nem kerestem a múltamat” – mondta Jon, aki ma szakácsként dolgozik Wiltshire megyében. „De a kérdés mindig ott volt: miért tette ezt?”

Élete akkor tért rossz útra, amikor nevelőanyja egy súlyos baleset következtében agysérülést szenvedett. Jon ekkor elhatározta, hogy soha többé nem nyúl drogokhoz, miután 18 évesen majdnem túladagolta magát.

Felesége, Becky segítette át a legnehezebb időszakokon – ő bátorította arra is, hogy derítse ki, honnan jött.

„Becky mentett meg” – vallotta Jon.

Hosszú kutatás után a Long Lost Family csapata kiderítette, hogy Jon vér szerinti édesanyja még életben van, és 20 éves volt, amikor világra hozta őt.

Azt is megtudták, hogy akkoriban már két kislány édesanyja volt.

„Valószínűleg váratlanul érte Jon terhessége, és egyszerűen nem tudta feldolgozni. Amikor magára hagyta, lelkileg nagyon rossz állapotban volt”

– mondta Ariel Bruce, a műsor családkutatója.

A forgatás idején Jon édesanyja még nem állt készen a találkozásra, ám két féltestvére azonnal szeretett volna megismerkedni vele.

Egy nagyon megható jelenet mutatja meg, ahogyan Jon először találkozik testvéreivel. Arcukat kitakarták, hogy édesanyjuk személyazonosságát megőrizzék.

A könnyfakasztó találkozón azonnal mély kapcsolat alakult ki köztük, miközben próbálták bepótolni az elvesztegetett időt.

Bár édesanyjuk nem volt jelen, a lányok egy üzenetet adtak át Jon számára tőle.

Az üzenet így szólt:

„Sziasztok! Ezt az üzenetet a lányaimnak küldtem, hogy elmondhassák, miért nem tudtam ma velük tartani. Sajnálatos módon egy hosszú betegség után úgy érzem, testileg és lelkileg sem vagyok képes elmenni.”

„Ez nem egy végleges nem, Jon – csak idő kell hozzá” – mondta az egyik testvére.

Jon pedig így fogalmazott a műsor végén:

„Olyan, mintha levettek volna rólam egy terhet. Mintha végre teljes lennék. Az az űr teljesen eltűnt. Most már boldog ember vagyok.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:


FELFEDEZŐ
A Rovatból
Hős apa ugrott a tengerbe, hogy megmentse lányát, miután kiesett egy Disney-hajóról
Florida mellett van a cégnek egy saját szigete, ott történt a baleset. Szerencsére a Disney mentőcsapata azonnal lépett, és mindkettejüket megmentették.


Drámai mentés zajlott le vasárnap a Disney Dream nevű luxushajón. Egy kislány a hajó negyedik emeletéről a tengerbe zuhant, mire édesapja gondolkodás nélkül utána vetette magát.

A hajó éppen visszafelé tartott Fort Lauderdale-be (Florida állam), egy négynapos bahamai út végén, amely során megálltak a Disney saját szigetén is, a Lighthouse Point-nál található Lookout Cayen - írta a LadBible.

Egy utas, Kevin Furuta ezt írta a Facebookon:

„Az utolsó napunk van a Dream fedélzetén, épp tengeri napot tartunk. Egy kislány kiesett a negyedikről, az apukája pedig rögtön utána ugrott. Rögtön utána hallottuk a hangosbemondóban: ‘Ember a vízben! Bal oldal!’ Szerencsére a Disney mentőcsapata azonnal lépett, és mindkettejüket megmentették!”

Egy másik utas, Laura Amador így nyilatkozott a CBS-nek:

„Az apa és a lánya apró pöttyökké váltak a tengeren, aztán teljesen eltűntek a szemünk elől, olyan gyorsan haladt a hajó.”

A kapitány visszafordította a hajót, és egy mentőcsónakot küldtek a vízbe. Az apa végig a lányával maradt, és először őt segítette be a csónakba, csak utána mászott be maga is. A fedélzeten tartózkodó utasok hangos tapssal és éljenzéssel fogadták őket, amikor visszatértek a hajóra.

A Disney Cruise Line szóvivője a következő közleményt adta ki az USA Today számára:

„Hálásak vagyunk személyzetünk kivételes felkészültségéért és gyors reagálásáért, aminek köszönhetően mindkét vendég perceken belül biztonságban visszakerült a hajóra. Elkötelezettek vagyunk vendégeink biztonsága és jólléte mellett, és ez az eset is megmutatja, hogy biztonsági protokolljaink hatékonyan működnek.”

Az esetről videó is készült, amely felkerült a TikTokra, és bemutatta a mentés pillanatait. A hozzászólók azon tűnődtek, hogyan eshetett ki a lány, mivel a hajók fedélzetein általában plexiüveg biztonsági korlátokat alkalmaznak.
@noeayala32 #disneycruise#disneydream ♬ original sound - noe ayala875

Szerencsére egyikük sem sérült meg súlyosan, és épségben visszakerültek a fedélzetre. Fontos tudni, hogy aki szándékosan ugrik le egy tengerjáró hajóról, akár örökre ki is tilthatják. Egy férfi például azután kapott végleges kitiltást, hogy a 11. emeletről vetette magát a tengerbe – valóságos csoda, hogy túlélte.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


FELFEDEZŐ
A Rovatból
Kiderült, melyik leves a legkárosabb az egészségre, pedig ez az egyik legnépszerűbb „gyógyító” leves a családokban
A főzés során érdemes néhány dolgot betartani, és akkor nem okoz gondot a fogyasztása. Ha nem figyelünk ezekre, akkor akár súlyos következménye is lehet a régi, hagyományos leveskészítésnek.


Sokan még mindig előszeretettel készítenek csirkehúslevest, ha megfáznak vagy egyszerűen csak valami táplálóra vágynak. Bár sokáig az egészséges táplálkozás egyik alapjának számított, ma már több szakértő is óvatosságra int.

A a cseh Restaurace Pasticka étterem blogja szerint a főzés során az üzemi körülmények között nevelt csirkékben lévő káros anyagok nagy mennyiségben juthatnak a levesbe. Ha valaki rendszeresen eszik ilyen húslevest, annak hosszú távon komoly egészségügyi következményei lehetnek.

Egyre gyengébben reagálhat a szervezet az antibiotikumokra, így akár egy egyszerű fertőzés is komoly bajt okozhat. A gyerekek különösen érzékenyek, mert fejlődő hormonrendszerükre hatással lehetnek a húsban maradó anyagok. A bőr, a zsír és a csontvelő gyakran tartalmazhat különféle szennyeződéseket vagy takarmányból származó toxinokat.

Sokan nem öntik le az első főzővizet, pedig ez a legfontosabb lépés. A főzés elején, az első 10–15 percben szabadulnak fel a húsból a legnagyobb mennyiségben a káros anyagok. Ha ezt a vizet nem öntjük le, a leves szinte toxinkivonattá válik.

Nem csak ez okozhat problémát. A bőrrel és a zsírral együtt főzött hús még több káros anyagot engedhet a levesbe. Ha ehhez még leveskockát vagy túl sok sót is adunk, a májat és a vesét is megterhelhetjük, a magas vérnyomás és az ödéma pedig csak tovább nehezítheti a dolgunkat. A csapvíz vagy bizonytalan eredetű forrásvíz szintén gondot okozhat: előfordulhat, hogy nehézfémeket, klórt vagy más szennyeződést viszünk be vele.

A problémák egyik fő oka az ipari baromfitartás. A gyors növekedés és a betegségek megelőzése érdekében sok helyen antibiotikumokat használnak, ezek pedig nem tűnnek el nyomtalanul. A legnagyobb mennyiségben a bőrben, a csontokban és a zsírszövetben maradnak meg

– pont azokban a részekben, amikből sokan főznek húslevest.

Ahhoz, hogy biztonságosabb legyen a csirkehúsleves, érdemes figyelni néhány fontos dologra. A legjobb, ha olyan csirkét használunk, ami megbízható forrásból származik, és nem kezelték antibiotikumokkal. A főzés előtt szedjük le róla a bőrt, vágjuk le a zsírt, majd forraljuk fel a húst a vízben. Az első levet 7–10 perc után öntsük le, a húst és az edényt alaposan mossuk el, és csak ezután öntsük fel friss vízzel.

A zöldségeket se spóroljuk ki belőle: a sárgarépa, zeller, hagyma és petrezselyemlevél nemcsak ízesítik a levest, hanem hasznos tápanyagokat is adnak hozzá. Ízesítéshez használjunk természetes fűszereket – például babérlevelet, szegfűborsot, fokhagymát, gyömbért vagy friss zöldfűszereket. A sóval bánjunk óvatosan, inkább csak a végén, a tányérban adjunk hozzá egy keveset.

Ha pedig bizonytalanok vagyunk a csirkehús minőségében, bátran készítsünk inkább zöldséglevest, hallevest, pulykalevest vagy marhahúslevest – természetesen megbízható alapanyagokból.

Nem a csirkehúsleves a probléma, de fontos, hogyan készítjük el. Tudatos alapanyagválasztással és a főzési szabályok betartásával továbbra is lehet belőle tápláló, finom és biztonságos fogás.

Forrás: Blikk


Link másolása
KÖVESS MINKET: