News here
hirdetés

HÍREK

The New York Times: Az oroszok már érzik az ukrajnai háború árát

Emelkedésnek indultak az árak, a készpénz iránti kereslet 58-szorosára nőtt, és egész iparágak kerülhetnek bajba a technológiai korlátozások miatt.

Link másolása

hirdetés

Az S7, Oroszország második legnagyobb légitársasága felfüggesztette összes Európába irányuló járatát, reagálva arra, hogy egyre több ország zárja le a légterét az orosz gépek előtt. A New York Times szerint véget érhetnek az orosz középosztály által megszokott olcsó és könnyű nyugati utazások, és ez csak egyetlen szelete annak, hogyan változhat meg a hétköznapi élet Oroszországban a nyugati szankciók hatására.

A lap szerint az orosz közösségi médiában olyan fotók terjednek, amelyek azt mutatják, hogyan változnak az árcédulákon szereplő árak a boltokban.

Oroszország egyik legnagyobb elektronikai kiskereskedője, a DNS a beszerzési nehézségek miatt máris 30 százalékos áremelésre kényszerült.

Pedig még életbe sem léptek az Európai Unió, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia által bejelentett korlátozások.

Az emberek megrohanták a bankautomatákat, a készpénz iránti kereslet 58-szorosára nőtt, miközben a rubel történelmi mélységbe került a dollárral szemben. Míg néhány hete egy dollár 74 rubelt ért, szombaton már 84-et kértek érte. A hitelminősítő intézetek egymás után minősítik le Oroszországot, a közgazdászok pedig fokozott inflációra, nagyobb tőkekiáramlásra és lassabb növekedésre figyelmeztetnek.

Meginoghatnak a bankok is. Büntetőintézkedések sújtják például a két legnagyobb orosz bankot, a Szberbankot és a VTB-t. A döntés értelmében amerikai cégek nem üzletelhetnek a Szberbankkal, amely nem használhat dollárt a tranzakcióihoz. Ennél is súlyosabb büntetéssel sújtották a VTB-t: a bank valamennyi amerikai pénzintézetnél lévő számláját befagyasztották és felkerült a legszigorúbban szankcionáltak listájára, az SDN-re, ez valószínűleg elriasztja a külföldi cégeket is a VTB-vel való közösködéstől.

hirdetés
Az is felmerült, hogy az orosz bankokat elvágják a világon több mint 11 ezer pénzintézet által használt globális pénzátutalási rendszertől, a SWIFT-től.

A kitiltással gyakorlatilag kizárnák az országot a nemzetközi kereskedelemből.

Elemzők szerint a bankokat sújtó tilalmak azonnali zavart okozhatnak az orosz gazdaságban, de ezek hosszabb távon kezelhetők lesznek. Ezzel szemben a technológiai korlátozások által egyes orosz iparágak fennmaradása is veszélybe kerülhet.

A mostani szankciók érzékenyen érinthetik például az orosz gazdaság fontos ágazatait, köztük a bányászatot, a fémipart, a távközlést és a szállítást.

Az Egyesült Államok exporttilalmat rendelt el több katonai, szállítási és űrkutatási célokra felhasználható technológiára is. Bár egyes technológiákat megpróbálhatnak Kínából pótolni, de amerikai tisztségviselők szerint a kínai cégek nem másolták le a legfejlettebb amerikai termékeket.

Moszkva ugyanakkor a világ negyedik legnagyobb, 631 milliárd dolláros devizatartalékával rendelkezik.

Ez Oroszország 17 hónapnyi exportbevételének felel meg, vagyis nagyon hosszú ideig képesek lehetnek finanszírozni az exportkiesésből fakadó veszteségeket.

És egyelőre nincs szó az orosz energiaexport leállításáról, amely Oroszország gazdaságának fő pillére, mert Európa energiaellátása függ tőle.

Oroszország naponta 5 millió hordónyi nyersolajat és 2,5 millió hordónyi finomított kőolajipari terméket exportál, ez adja a globális olajkereskedelem közel tíz százalékát. És külföldre ad el napi 650 millió köbméternyi földgázt is, ebből nagyjából 230 millió köbmétert Európának.

Tavaly az utolsó negyedévben Oroszországnak 18,5 milliárd dollár bevétele volt a kőolaj exportjából, és 20,8 milliárd dollár a földgázéból. A földgáz tette ki a teljes orosz export 14%-át.

Ha azonban elakadna a szállítás, az már nyáron is komoly problémákat okozna Európában, nem is beszélve a téli időszakról. Ezt pedig egyetlen európai vezető sem szeretné megkockáztatni.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Újabb gázáremelést jelentett be a kormány
Kétszer fog emelkedni a gáz ára év végégéig az átlag felett fogyaztóknak.

Link másolása

hirdetés

A korábbi kormányzati tájékoztatással ellentétben nem egységesen 747 forint/köbméter lesz augusztus és december között az átlagfogyasztás feletti részre a lakossági gáztarifa – írja egy kormányzati közleményre hivatkozva a Portfolio.hu.

A Technológiai és Ipari Minisztréium tájékoztatójából kiderül:

a földgázért az átlagfogyasztásig elosztási területtől függően 99,95 – 104,65 forint/köbmétert kell fizetni, az átlagfogyasztás fölötti fogyasztás esetén azonban augusztusban és szeptemberben 732,4 forintot, míg október és december között 752,5 forintot köbméterenként.

A nagycsaládosok esetében azonban az átlagfogyasztási határ magasabb. Az általános 1729 köbméteres átlagfogyasztás három gyermeknél további 600 köbméterrel és minden további gyermek után még 300 köbméterrel nő.

A földgázkedvezményt a kormányablakokban kell igényelni.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Robbanásszerű rejtélyes fényjelenség rázta meg Győrt éjszaka
A szokatlan jelenség megrémítette a lakosokat, sohasem tapasztaltak hasonlót.
Fotó: Időkép - szmo.hu
2022. augusztus 09.


Link másolása

hirdetés

Ismeretlen eredetű fény- és hangjelenség ébresztette éjfél után a győrieket. Egy nagyfeszültségű transzformátor hibásodott meg, így a városban és több környező településeken is kimaradt az áramszolgáltatás – írja az Időkép.

„A meghibásodás miatt 4-6 perces áramszünetet tapasztalhattak a környéken élők: a villamosenergia ellátást átterhelésekkel az ügyfelek egy részénél 4 perc alatt, másik részüknél 6 perc alatt sikerült helyreállítani. A meghibásodott berendezések javítását jelenleg végzik szakembereink, ennek ideje alatt az áramellátás zavartalanul működik”

- írja a Kisalföld.hu, Varga Ivett, az E.ON szóvivője nyilatkozata alapján.

A Győrben Hallottam Facebook-csoportban a helyiek szerint még több mint 15 kilométerre a meghibásodástól is elment az áram. A robbanásszerű jelenség megrémítette a lakosokat, sohasem tapasztaltak hasonlót:

„Hajnalban 0:40 körül, egy hatalmas villanást láttunk, fénybe borult az egész szoba (nem villám), majd egyből elment az áram több helyen is. Illetve rengeteg autóriasztót hallottunk a távolból. Ismerősöm Győr másik felén hatalmas robbanásszerű hanghatásra ébredt. A villany ott is elment”

– mesélte tapasztalatait egy győri lakos.

A Megyei Katasztrófavédelemtől egyelőre nem érkezett válasz arra, hogy mi okozhatta a meghibásodást.

hirdetés

Az Időkép győrújbaráti webkamerája rögzítette a szokatlan eseményt, a felvétel ITT tekinthető meg.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Leállt a kőolajszállítás Magyarországra a Barátság-kőolajvezetéken keresztül
A MOL azt mondta, hogy több hétre elegendő tartalékuk van, de folyamatosan dolgoznak a megoldáson.

Link másolása

hirdetés

Megerősítette a Transznyeft a RIA Novosztyi hírügynökségnek, hogy leállt a szállítás a Barátság-kőolajvezeték déli ágán.

A vállalat elnökének a szóvivője, Igor Demin azt mondta, hogy az ukrán csővezeték-üzemeltető cég, az Ukrtransznafta

augusztus 4-én teljesen leállította az olajszállítást Magyarországra, Csehországba és Szlovákiába

a Barátság-kőolajvezetéken keresztül, ugyanakkor Fehéroroszországon át folyamatos a kőolajszállítás Lengyelország és Németország irányába. A Reuters már korábban arról írt, hogy ennek oka, hogy a Transznyeft orosz csővezeték-monopólium által az Ukrtransznafta részére fizetett összeg nem érkezett meg.

Igor Demin most kifejtette, hogy a Transznyeft július 22-én utalta át az augusztusi olajtranzit díját, de a pénzt július 28-án visszaküldték – a Gazprombank tájékoztatása szerint az uniós szankciók miatt.

A HVG azt írja, hogy

hirdetés
a hírre beszakadt a MOL részvényeinek árfolyama a Budapesti Értéktőzsdén:

a cég papírjainak értéke 5,3 százalékkal csökkent reggel óta.

A MOL a lapnak azt mondta: bár több hétre elegendő tartalékuk van, folyamatosan dolgoznak a megoldáson, és egyeztetést kezdeményeztek a díjkötelezettség átvállalásáról is.

A több mint ötven éve működő Barátság kőolajvezeték az egykori szocialista országok egy részét, köztük Magyarországot látja el nyersanyaggal, a vezeték déli szakaszán keresztül átlagosan napi 250 000 hordót szállítanak a régióba. A MOL százhalombattai finomítója 60 százalékban az Oroszországból érkező olajat használja fel.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Mindössze a lakosság 15 százalékát nem érinti a rezsicsökkentés korlátozása egy felmérés szerint
Az 1000 fő megkérdezésével készült felmérés szerint a lakosság jelentős részét érinteni fogja a rezsiárak változása.
Fotó: Pixabay/Jill Rose - szmo.hu
2022. augusztus 09.


Link másolása

hirdetés

Bár a kormány szerint a háztartások 75 százaléka belefér az átlagos keretbe, a legújabb felmérés szerint csak a lakosság 15 százalékát nem érinti a rezsicsökkentés korlátozása. A megkérdezettek harmada semmivel sem tud már spórolni, a villannyal többen képesek takarékoskodni, mint a gázzal – derül ki a Pulzus Kutató Napi.hu kérésére végzett kutatásból.

A lap szerint a válaszadók a villannyal jobban próbálnak takarékoskodni, mint a gázzal, vélhetően azért, mert ezzel könnyebb is. A gázzal, amit csak fűtésre vagy vízmelegítésre használnak, kevesebben tudnak spórolni. A megkérdezettek harmada viszont még lejjebb csavarja majd a fűtést a válaszok alapján.

A felmérés szerint a nők közül kevesebben nyilatkozták, hogy nem érinti őket a rezsicsökkentés visszavágása.

A férfiak főleg az árammal tudnak még takarékoskodni, a nők a jelek szerint hajlandóak alacsonyabbra venni a fűtést a télen, mint az eddig megszokott volt.

A lakosság életkori összetétele alapján a legrosszabbul a 60 év fölöttiek jártak a rezsicsökkentés korlátozásával, hiszen mindössze 9 százalékukat nem érinti ez az intézkedés.

Ez azért is megdöbbentő, mert a 60 év fölöttiek körében volt a legmagasabb azok aránya is, akik nem tudnak tovább spórolni a rezsin, mert eddig is csak a szükséges minimális mennyiséget használták.

Bár a rendelkezés bejelentése után az volt az alapfeltevés, hogy a rosszul szigetelt vidéki házak tulajdonosai lesznek az intézkedés vesztesei, a kutatás szerint mégis a legnagyobb arányban a budapestieket érinti a megszorítás: mindössze 14 százalékuk marad ki a rezsinövelésből.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: