News here
hirdetés

HÍREK

„Tarts ki, mindent megteszünk, hogy megmentsünk” – elkeseredetten próbálják evakuálni a katonákat feleségeik a mariupoli acélműből

A katonafeleségek mindennap félnek, hogy az volt az utolsó üzenet váltás a férjeikkel. Borzasztó körülmények között rekedtek a katonák, nincs ivóvíz, élelem és orvosi segítség sem.

Link másolása

hirdetés

Az Azovsztal acélművekben zord körülmények között védik utolsó erejükkel az ukrán katonák országukat, míg az oroszok folyamatos ostrom alatt tartják őket. A bent rekedt katonák feleségei és élettársai megpróbálnak segítséget kérni más országoktól, hogy kimenthessék harcoló párjaikat – írja a The Guardian.

Már két hete szorultak az orosz blokád alá az ukrán védők. Az ENSZ és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának a civilek evakuálására tett kísérlete sikerrel járt, és a jelentések szerint szombaton további 50 embert vittek ki Azovsztal területéről.

„Kitartás” – írta Denisz Prokopenko, az ukrán Azov-ezred parancsnoka a feleségének, Katerynának küldött legutóbbi WhatsApp-üzenetében az ostromlott Azovsztal acélműből, az ukrán Mariupol kikötővárosból.

A Guardiannek nyilatkozott Kateryna és három másik katonafeleség a kelet-lengyelországi Krakkóból. A 27 éves nő most mindent meg akar tenni, hogy ne a pénteki üzenet legyen párjával utolsó párbeszéde.

hirdetés

A 2000 katona számára, akik közül 700 állítólag sérült, a remény egyre jobban fogy, amit a katonáktól ritkábban érkező üzenetek kegyetlenül igazolnak. „Az utolsó üzenet tegnap érkezett” – mondja Kateryna a 30 éves férje által küldött SMS-ről.

„Tarts ki, mindent megteszünk, hogy megmentsünk”

- válaszolta legutóbb szerelmének a tehetetlen nő.

Kateryna a többi katonafeleséggel és a nemzetközi szervezetekkel együtt, az acélgyárban szenvedő és haldokló utolsó katonák kivonására szólít fel. Nem adják meg magukat a védők, mert úgy érzik esélyük sincs az emberséges bánásmódra. Úgy gondolják, hogy a nemzetközi közösségnek kötelessége megakadályozni a mészárlást.

„A körülmények szörnyűek, teljes blokád van, nem tudnak vizet, élelmet vagy bármi mást szállítani. Megosztják az ellátmányt a civilekkel, akik szintén ott vannak. Nem kapnak orvosi segítséget”

- mondja Kateryna.

A borzasztó körülményeket tetézi, hogy a bajtársaik holttestét sem tudják hol tárolni, a hűtőszekrények nem működnek. Egy másik elkeseredett feleség Julia Fedosjuk, akinek férje, a 29 éves Arszenyij szintén az acélműben rekedt, így nyilatkozott a riporternek:

„Ahogy a dolgok állnak, már csak öt napjuk van hátra. Azt is mondta a férjem, hogy van két sebesült katona, akik 24 órán belül meghalhatnak. Sérült szerveik vannak, üszkösödésük, ami két hónapja egyre rosszabbodik. Nincs gyógyszer. Néhányuknak szepszise, nekrózisa van, és rengeteg vért vesztettek.”

A katonafeleségek azt mondták, a dunkerque-i evakuálás inspirálta őket. Szeretnék megmenteni párjaikat, de szerintük ez egy erős ország bátor fellépése nélkül lehetetlen, így várják a nemzetközi segítséget.

„Azov az oroszok számára vörös rongy, gyűlölik őket. Ha Azovból származol, nincs esélyed arra, hogy egészségesen vagy élve térj vissza... Úgy gondoljuk, hogy kormányunk több politikai és diplomáciai lépést tehetne, többet beszélhetnének erről”

– nyilatkozta az egyik feleség.

A 25 éves Anna Naumenko szintén aggasztó hangüzenetet kapott a párjától, Dimitrovtól:

„Nincsenek fájdalomcsillapítók, a leszakadt végtagú emberek számára sem. Nagyon kevés antibiotikum van, és a legtöbbet csak műtéteknél használják. Mesélt nekem egy hároméves kislányról is, aki az Azovsztalban él. Elvesztette a szüleit, és sok ilyen gyerek van a bunkerekben. Körbe-körbe szaladgál, és csipkedi a katonákat, azt mondogatva, hogy „fájdalomcsillapító”

A reménykedő nők szerint a brit kormány nemzetközi összefogásra képes. Az Egyesült Királyságba szeretnének utazni kampányolni, de egyelőre nem tudnak vízumot szerezni, ahogyan sok ukrán sem, mivel a belügyminisztérium honlapja hathetes várakozási időre figyelmeztet.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Bezuhant a forint, miután Orbán Viktor újabb árszabályozó intézkedéseket jelentett be
A miniszterelnök közlését a befektetők a piaci folyamatokba történő beavatkozásként is értékelhették - véli a Portfolio.

Link másolása

hirdetés

Jelentősen gyengült a forint hétfő kora estére a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon reggelhez képest - írja az MTI.

Az euró árfolyama a reggel hétkor jegyzett 386,85 forintról 390,67 forintra nőtt 18 órára, napközben 384,49 forint és 391,10 forint között mozgott.

Az euró árfolyama az elmúlt egy évben 344,91 forint és 399,83 forint között volt. A svájci frank árfolyama 370,80 forintról 373,88 forintra nőtt, a dollár jegyzése pedig 371,44 forintról 374,98 forintra emelkedett. Az euró dollárárfolyama a reggeli 1,0403 dollárról 1,0420 dollárra erősödött.

A Portfolio cikke szerint a délutáni gyengülés 15 óra 20 perc körül indult. Akkor, amikor Orbán Viktort megválasztották miiszterelnöknek és eskütétele után arról beszélt, hogy az új kormány a jegybankkal közös beavatkozást tervez, hogy az inflációt megfékezze.

"Óvatos, de határozott árszabályozó intézkedések lesznek, az eredmények szeptemberben látszani fognak" - közölte a miniszterelnök.

A befektetők ezt a piaci folyamatokba történő beavatkozásként is értékelhették, ami alapvetően aggodalmat vált ki a körükben, erre lehetett ez a forintgyengülési reakció - írja a portál az elemzésében.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Zivatar, felhőszakadás, jégeső, hidegfront – figyelmeztetést adtak ki az egész országra
Animáción láthatod, mikor és merre várható a vihar érkezése.

Link másolása

hirdetés

Hidegfront érkezik kedden, ami mögött észak felől átmenetileg hidegebb levegő áramlik majd térségünkbe - írja az Időkép.

Elszórt záporok, egy-egy zivatar már reggel is előfordulhat északon, északnyugaton, majd kora délutántól a front mentén rendszerbe szerveződve, főként a Dunántúlon, az északi és a középső tájakon számíthatunk több helyen záporokra, zivatarokra.

A zivatarokat erős, viharos széllökések, helyenként felhőszakadás, jégeső kísérheti. A viharos idő miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki az egész országra.

Reggel 9 és 18 fok között alakul a legalacsonyabb hőmérséklet. Napközben 21-28 fokot mérhetünk, de a záporokat, zivatarokat követően több fokot hűlhet a levegő.

VIDEÓ: Így érkezik meg a hidegfront

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Ursula von der Leyen gratulált Orbán Viktornak, már várja a közös munkát – írta üzenetében
Az Európai Bizottság elnöke szerint az Európai Unió példátlan kihívások elé néz.

Link másolása

hirdetés

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke gratulált Orbán Viktornak miniszterelnöki újraválasztásához.

A politikus a Twitteren arról írt, hogy:

„Az Európai Unió példátlan kihívások elé néz. Már várom, hogy együtt dolgozhassunk annak érdekében, hogy ezeket közösen sikerrel kezeljük”.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Végleg kivonul a McDonald's Oroszországból
A gyorsétterem-lánc egy helyi vevőnek adja el éttermei teljes portfólióját.

Link másolása

hirdetés

A McDonald's Corp. amerikai gyorsétterem-lánc több mint három évtized után elhagyja Oroszországot és egy helyi vevőnek adja el éttermei teljes portfólióját - számolt be hétfőn a McDonald's bejelentését idézve több sajtóorgánum és hírügynökség.

"Az ukrajnai háború okozta humanitárius válság és az azt előidéző kiszámíthatatlan működési környezet arra a következtetésre késztette a McDonald's-t, hogy az oroszországi üzletág további tulajdonlása már nem tartható fenn, és nem áll összhangban a McDonald's értékeivel sem"

- áll a gyorsétteremlánc közleményében.

A McDonald's ukrajnai éttermei egyelőre zárva tartanak, de a dolgozókat továbbra is fizetik.

Az amerikai gyorsétterem-hálózat McDonald's egy oroszországi helyi vevőnek kívánja eladni érdekeltségeit, és arra törekszik, hogy szerződésben gondoskodjon a 62 ezer dolgozó jövőbeni foglalkoztatásáról.

A cég 847 étteremmel rendelkezik Oroszországban. Védjegyeit megtartja ugyan Oroszországban a McDonald's, de az értékesítés után nem fogja engedélyezni a cégnév, a logó, a márkajelzés és az étlap használatát.

hirdetés

Az amerikai gyorsétteremlánc tavaly bevételének 9 százalékát, mintegy 2 milliárd dollárt termelt ki az orosz és az ukrán piacon. Az oroszországi és az ukrajnai éttermei bezárása óta a a vállalat havi 55 millió dollárt veszített. Az oroszországi távozással kapcsolatban felmerülő költségek miatt a cég 1,2-1,4 milliárd dolláros egyszeri leírásra számít a mérlegében.

A McDonald's 40 százalék körüli bevételarányos jövedelmezőséggel számol az oroszországi terhek miatt, egyszeri tételekkel kiigazítva pedig valahol 45 százalék környékén.

A tőzsdén kívüli forgalomban a cég részvényeinek az árfolyama 0,5 százalékkal csökkent hétfőn a bejelentés ismeretében. Az év eleje óta a McDonald's részvénye 9 százalékkal, míg a DJIA-30 index több mint 11,4 százalékot esett.

Arról már korábban beszámoltunk, hogy a gyorsétteremlánc is csatlakozott azon multinacionális nagyvállalatokhoz, amelyek felfüggesztették a tevékenységüket Oroszországban az ukrajnai háború miatt. A cég bejelentése után hosszú sorokban kígyóztak az emberek több oroszországi gyorsétterem előtt, hogy még az ideiglenes bezárás előtt mekizhessenek egyet.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: