HÍREK
A Rovatból

Senki nem kapott még olyan kezelést a Földön koronavírusra, mint Donald Trump

Egy orvosprofesszor szerint az alkalmazott kísérleti gyógyszerek kombinációja arra utal, hogy az amerikai elnök állapota jóval súlyosabb, mint amit elismer.

Link másolása

"Ne féljetek a Covidtól!"

– mondta Donald Trump, miután akciófilmbe illő jelenet végén helikopterrel tért vissza a Fehér Házba a kórházi gyógykezelésről. Az Egyesült Államok elnöke közben látványos mozdulattal tépte le magáról a maszkot, majd arról beszélt, hogy remek szakemberek kezei között volt, és kitűnő gyógyszereik vannak a koronavírusra.

Trump szavait némileg árnyalja, hogy az a kezelés, amit péntek óta kapott a Walter Reed katonai kórházban, a széles tömegek számára elérhetetlen, írja a CNN.

Az amerikai elnökről és feleségéről még csütörtökön derült ki, hogy elkapták a koronavírust. Az első hírek szerint habár Trump és felesége pozitív tesztet produkált, enyhe tüneteik voltak. Az elnök egyenesen duzzadt az energiától, és a karantén ellenére esze ágában sem volt félbeszakítani elnökválasztási kampányát.

Órákkal később a hírek már arról szóltak, hogy Trump állapota rosszabbra fordult, ráadásul az elnök életkora és túlsúlya miatt is a kockázati csoportba tartozik. Pénteken végül kórházba szállították, de már ez előtt megkezdődött gyógykezelése, ami néhány nap után végül csodával határos felépülést eredményezett, hiszen a republikánus politikus majd kicsattan, állítás szerint jobb formában van, mint húsz évvel ezelőtt.

A gond csak az, hogy a rajta alkalmazott terápia szinte egyetlen eleme sem érhető el az átlagemberek számára abban az országban, ahol már 215 ezer felett jár a világjárvánnyal összefüggésben nyilvántartott elhunytak száma.

Donald Trump még a Fehér Házban megkapta a Regeneron nevű gyógyszercég kísérleti antitest-terápiáját, ami a vérbe fecskendezve csökkentheti a tüneteket, összességében pedig a módszertől enyhébb lehet a Covid-19 lefolyása. Korábban 275 betegen már tesztelték a készítményt, ami ígéretes eredményeket produkált, de még nem kapott engedélyt a hatóságoktól.

Az elnök kezelését később a kórházban az ebolára kifejlesztett remdesivir és túlzott immunválaszt megelőző dexametazon kombinációjával folytatták.

Ugyan a remdesivir sem kapott engedélyt a Covid-19 kezelésére, de korábbi tapasztalatok alapján úgy tűnik, hogy egy ötnapos kórházi kúra jelentősen felgyorsíthatja a gyógyulás idejét.

A dexametazon ezzel szemben egy kifejezetten olcsó és széles körben elérhető szteroid, melynek kiemelkedő a gyulladáscsökkentő hatása. Egyúttal csökkenti az immunrendszer túlzott reakcióját, így megelőzi a gyakran végzetes citokinvihart. Koronavírus-fertőzötteknek nem ajánlják, kivéve abban az esetben, ha a beteg állapota súlyos. A dexametazon-kúra kockázatát úgy írta le Jonathan Reiner, a George Washington Egyetem orvosprofesszora, hogy néhány páciens, akit ezzel a szteroiddal kezeltek, kevesebb mint egy hónappal később végül elhunyt.

Reiner úgy véli, a kísérleti gyógyszerek alkalmazása és a kombinációk alapján arra lehet következtetni, hogy Donald Trump orvosai szerint az elnök valójában jóval súlyos állapotban lehet, mint amit a nyilvánosság előtt elismer.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
„Tudtam, hogy ez egy borzalmasan rossz házasság, de hogy fizikai erőszakra kerülne sor, azt nem” – Gulyás Gergely megszólalt a Magyar-Varga házasságról
A Miniszterelnökséget vezető miniszter közelről ismerte a pár életét, de nem volt tudomása azokról a jelenetekről, amit Varga Judit korábban Hajdú Péter műsorában állított.

Link másolása

A volt igazságügyi miniszter, Varga Judit március végén arról beszélt a Hajdú Péternek adott interjúban, hogy lelkileg bántalmazta őt Magyar Péter, és olyan is előfordult, hogy terhesen nekilökte egy ajtónak.

Ugyanakkor Varga azt is elismerte: előfordult, hogy megütötte volt férjét.

„Nem fogok meglepődni, hogyha Péter, aki folyamatosan bizonyítékokat gyártott ezek szerint, esetleg én meg amikor elkezdtem üvöltözni, ideges voltam, esetleg még mondjuk pofon vágtam, erről ő majd elkezd írni.”

– mondta korábban a volt igazságügyi miniszter.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter és Magyar Péter kapcsolatáról először április elején beszélt a Telexnek.

Magyar Péter volt felesége március végén egy hosszú bejegyzésben írta meg, hogy mit élt át a házasságuk alatt és mit gondol exférjéről és mostani fenyegetéseiről.

Magyar akkor hozta nyilvánosságra az ismert hangfelvételt, amire Varga Judit így reagált:

"Szerintem ez a hangfelvétel a haza megmentésével kufárkodó, ezt hamisan a zászlajára tűző ember végtelen romlottságáról szól."

Varga leírta azt is, hogy 2023 márciusában, amikor már javában zajlott a válásuk, egy szombat este a volt férje azt mondta, hogy ha elhagyja, akkor feljelenti őt a Központi Nyomozó Főügyészségen és hangfelvételekkel fogja bizonyítani az állításait.

Nehéz azt a lelkiállapotot visszaadni, miben lehet ilyenkor egy háromgyerekes anya, akit a saját konyhájában, az alvó gyerekei mellett az akkori házastársa ilyesmivel fenyeget (és még mennyi más aljasságot, lelki terrort alkalmazott, arra nincsenek szavak!). Mind a mai napig a fülemben cseng például, ahogy mondja „Válj el, ha akarsz. Takarodj. A ház és a gyerekek maradnak.”

- írta korábban Varga Judit.

A volt igazságügyi miniszter felidézte azt is, hogy amikor Dezső András, a HVG újságírója megkereste Pétert a rendőrségi jegyzőkönyv ügyében, Péter egy ideges üzenetet küldött neki, amiben arra akarta rávenni, hogy állítsa le őket és tisztázza, hogy „semmilyen erőszak nem történt egy szokásos házastársi vitán kívül”.

„Harmadszor sem engedtem a fenyetőzésének, erre sem válaszoltam semmit. Amikor kiraktam a kapcsolati erőszakos videót a Facebookra, úgy, hogy meg sem szólítottam benne, nagyon bepöccent és újra megfenyegetett. Nem voltam tehát meglepődve. Számítottam rá. De amit tett, az döbbenet. Arra nincsenek szavak” – írta Varga Judit a közösségi oldalán.

A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely az RTL kérdésére elmondta:

„Azt tudtam, hogy ez egy borzalmasan rossz házasság, de hogy ezen belül fizikai erőszakra kerülne sor, azt nem.”

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Oroszország megfenyegette Lengyelországot: „mindenképpen célponttá válnak”
Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes csütörtökön a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek nyilatkozott a Lengyelországba telepítendő nukleáris objektumokról.

Link másolása

A 24.hu számolt be Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes csütörtökön a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek tett nyilatkozatáról, hogy katonai célponttá válnak Oroszország számára a NATO-országok állandó jelleggel Lengyelországba telepítendő nukleáris objektumai.

„Kétségtelen, hogy a NATO közös nukleáris missziói gyakorlatának kiterjesztése – függetlenül attól, hogy mely ország, vagy országok csatlakoznak a ebben a gyakorlatban már részt vevőkhöz – egyértelműen destabilizáló jellegű. Tényleges fenyegetést jelent”

– nyilatkozott a külügyminiszter-helyettes.

A diplomata szerint a NATO-országok közös nukleáris misszióinak közeledése az határhoz felerősíti az Oroszországi Föderációt érő fenyegetést. „Nem is beszélve az állandó telepítésről, amiről a forrófejűek Varsóban szintén elkezdtek beszélni”

– mondta Rjabkov.

„Ezért mindazoknak a politikusoknak, akik most lelkesen tárgyalnak egy ilyen tervről Lengyelországban és annak határain túl, meg kell érteniük: az ilyen irányú elmozdulások nem növelik Lengyelország biztonságát, maguk az objektumok pedig mindenképpen célponttá válnak. A katonai tervezésünkben pedig előtérbe kerülnek”

– tette hozzá.

Az orosz külügyminiszter-helyettes „alakuló történetnek” nevezte a NATO nukleáris létesítményeinek lengyelországi telepítéséről szóló vitát. Hangsúlyozta, hogy Moszkva figyelemmel kíséri, ahogy

„a lengyel végrehajtó hatalom különböző elemei, és nem csak azok, miként alakítják ezt a témát belső diskurzusukban”.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője elmondása szerint az orosz hadsereg megteszi a szükséges biztonsági intézkedéseket, ha Lengyelországba atomfegyvereket telepítenek.

Rjabkov és Peszkov arra reagált, hogy Andrzej Duda lengyel elnök a Fakt című lengyel lapnak nyilatkozva kijelentette: hazája kész arra, hogy a területére nukleáris fegyvert telepítsenek, és erről tárgyalásokat folytat az Egyesült Államokkal.

Az RBK című orosz napilap szerint atomfegyverek lengyelországi telepítéséről már évek óta folynak a tárgyalások, a lengyel védelmi minisztérium korábban azt közölte, hogy már 2015-ben tervezték a taktikai nukleáris fegyverek külföldi telepítését előirányzó NATO-programhoz (Nuclear Sharing) való csatlakozást.

2022 őszén Vedant Patel, az amerikai külügyminisztérium akkori helyettes szóvivője azt mondta, hogy az Egyesült Államok nem fog atomfegyvereket telepíteni olyan országokba, amelyek 1997 után csatlakoztak a NATO-hoz, amelybe Lengyelország is beletartozik (1999-ben lett tag).

A vita azzal robbant ki, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök tavaly tavasszal bejelentette: atomfegyvereket telepít Fehéroroszországba. Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese szerint „a nukleáris fegyver lengyelországi telepítésére vonatkozó kérés csak egy dologgal fenyeget: azzal, hogy az ilyen fegyvert használni fogják”.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
„Így jampecosabb” – Orbán Viktor fiatalokkal fotózkodott, amiről a TikTokon posztolt is egy videót
Menő szemüveg, fotózkodás, vagány autó, bicepszfeszítés: ilyennek láthatjuk a Szakma Sztár Fesztivált a kormányfő videómegosztóján keresztül.
Karkó Ádám - szmo.hu
2024. április 25.


Link másolása

Orbán Viktor miniszterelnök TikTok-videójában mutatta be, milyen élmény volt a kormányfő számára a Szakma Sztár Fesztiválon találkozni a fiatalokkal.

A videó elején a kormányfő két fiatalemberrel fotózkodik, amikor egyiküknek azt mondja: „Menő a szemüvege”, mire a fiatal fiú átnyújtja a miniszterelnöknek, hogy próbálja fel, s így lőnek egy közös képet. A kép készítése közben türelmet kér a miniszterelnök, és előrébb tolja a szemüveget, majd hozzáteszi: „így jampecosabb”.

De Orbán a videóban fotózkodik kisiskolás lányokkal is, sőt a fesztiválon kiállított luxusautóban ülő három lányt is megszólítja:

„Mit szólnak hozzá, hogy ez Magyarországon készült?” Mire egyikőjük azt mondja: „Hát elég jó!”, míg a másiktól annyit hallhatunk: „Ott lakom!”, majd valaki hozzáteszi, hogy „Én hazaviszem!”

A sok fotó között viszont akad olyan is, ahol munkásruhában lévő fiatalokkal bicepszet feszít a miniszterelnök.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Választási plakátokat távolíthat el a Budapest Közút – ez az oka
A cég arra is felhívta a figyelmet, hogy a választások után a szervezeteknek kell a kihelyezett plakátokat begyűjteni.

Link másolása

A Budapest Közút Zrt. hivatalból eltávolítja a biztonságos közlekedést veszélyeztető választási plakátokat, illetve a plakátok kihelyezésére létesített felületeket az üzemeltetésébe tartozó helyszínekről a Fővárosban - írja a 24.hu a cég közleménye alapján.

Elsősorban azok a plakátok érintettek, amelyek a gyalogátkelőknél zavarják a gyalogosokat, vagy a közúti jelzőtáblák és a jelzőlámpák láthatóságát akadályozzák.

A társaságként "elkötelezettek a demokrácia lényegéhez tartozó választási kampánytevékenység minél szabadabb folytatása iránt, éppen ezért tudomásul veszik azt is, hogy kampányidőszakban a nyilvántartásba vett jelölő szervezetek és jelöltek a közterületen előzetes engedélyeztetés nélkül jelölteket, vagy pártokat népszerűsítő választási plakátokat helyeznek el" - közölték.

Ugyanakkor azt figyelembe kell venni a plakátok elhelyezésekor, hogy azok

ne zavarják a jelzőtáblák, jelzőlámpák és a közlekedés résztvevőinek észlelhetőségét, és ne okozhassak balesetveszélyes helyzeteket. Ezért a közutak mellett a jelzőtáblák és jelzőlámpák kihelyezési sávjába (a szegélytől 2 méteres távolságon belül és a járdaszinttől 4 méteres magasság alatt) nem rakhatnak ki ilyen táblákat.

A Közút azt írta, hogy azokat a plakátokat, amelyek nem felelnek meg az elvárásoknak, a balesetek megelőzése érdekében a Budapest Közút Zrt. további értesítés nélkül eltávolíthatja, és azt a hulladékgazdálkodás rendje szerint kezeli tovább.

Arra is felhívták a szervezetek figyelmét, hogy a választások után 30 napon belül el kell távolítaniuk a kihelyezett plakátokat.


Link másolása
KÖVESS MINKET: