HÍREK

Rezsi: a kormány most próbál összeállítani egy csomagot, ami „próbálja a legtöbb élethelyzetet kezelni”

Steiner Attila államtitkár szerint akár pár napon belül is összeállhat a teljes csomag.

Link másolása

Vasárnap este volt egy második ülése is az energiaügyi operatív törzsnek, ezen „számtalan kérdést azonosítottunk, úgyhogy továbbra is megy a finomhangolás és az elemzések” - mondta Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) energiaügyi és klímapolitikai államtitkára a Hír TV hétfő esti műsorában.

A Portfolio beszámolója szerint a politikus azt is hozzátette: a közeljövőben várható, hogy a teljes csomag össze fog állni és a kormány meg tudja hozni a szükséges döntéseket. Szerinte „ez akár pár nap is lehet”.

„Most próbálunk összeállítani egy olyan csomagot, ami már közel lesz a teljeshez, és próbálja a legtöbb élethelyzetet kezelni”

- tette hozzá.

Steiner azt is elmondta, hogy mindezeket az élethelyzeteket most végigelemzik, hogy az átlagfogyasztás mit is jelent az ő esetükben.

A gáztárolók feltöltése kapcsán az államtitkár arról beszélt, hogy a relatív nagy magyar gáztárolói kapacitások már 46 százalékra fel vannak töltve, ez azt is jelenti, hogy

a lakosság éves gázfogyasztásának mintegy kétharmada be van már tárolva.

„Ha meg tudjuk tartani továbbra is a déli vezetéken a gázimportunkat, akkor Magyarország egy nagyon kedvező helyzetben tud belemenni a téli időszakba” - mondta Steiner Attila, aki azt is hozzátette: szerdán az Európai Bizottság kijön majd a téli felkészüléssel kapcsolatos javaslataival.

Azzal kapcsolatban, hogy a rezsicsökkentési rendszer átalakításának hírére az emberek megrohanták a tüzépeket és szenet is nagy tételben vásárolnak, ami klímavédelmi szempontból nem annyira kedvező irány, Steiner úgy reagált, hogy mivel most az ellátásbiztonság és az árak kérdése felértékelődött, így lehet, hogy ezek átmenetileg konfliktusba kerülnek a klímavédelmi célokkal, de meg kell találni a jó arányt ezek között.

A Portfolio szerint az államtitkár

kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy az olcsó paksi áramtermelés (éves szinten) bőven fedezné a lakossági áramfelhasználást, így miért kell a piaci áramárakat ráengedni a lakosságra

a rezsicsökkentés módosításával.

Steiner Attila itt csak azt hangsúlyozta, hogy az atomerőmű üzemidő-hosszabbítása, illetve a Paks II. beruházás együttes végrehajtása most stratégiai cél.

Utalt a lakosság számára elindított 200 milliárd forintos napelemes és fűtéskorszerűsítési pályázatra, az azonban továbbra sem derült ki, hogy az első beadási körnek mikor lesz eredményhirdetése.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Zárt osztályra vitték koponyasérülésével, ott meghalt a férfi – testvére szerint az orvosok hibáztak
László nővére nem érti, miért kellett pszichiátrián gyógyszerezni balesetet szenvedett testvérét, akinek rehabilitációja ráadásul szépen haladt állítása szerint.

Link másolása

Egy szórakozóhely előtt elesett és koponyasérülése lett Lászlónak, akinek története egy idő után furcsa, majd tragikus fordulatot vett – számol be a Blikk.

A baleseti intézetbe került sérülésével ahol kiderült: az esés miatt többszörös koponyatörést szenvedett, illetve koponyaűri vérzése lett. Lélegeztetőgépre került, majd miután arról le lehetett szedni, egy másik kórház neurológiai osztályára került, hogy speciális ellátást kapjon. Nővére, Tímea szerint itt lassan, fokozatosan javulni kezdett az állapota, hamarosan át is kerülhetett egy rehabilitációs intézetbe. Ekkor azonban váratlan dolog történt: Lászlót ismét elszállították, ezúttal egy pszichiátriára. „Akkor azt mondták nekem, mindez azért történt, hogy beállítsák a gyógyszereit” – mesélte a lapnak Tímea.

Szerinte mielőtt testvérét bevitték a zárt osztályra, már el tudta látni magát, ott azonban annyira leszedálták, hogy ülni is alig tudott egyedül.

A nővér nem érti, miért kellett balesetet szenvedett testvérét pszichiátriára szállítani, főleg, hogy a baleset előtt semmilyen mentális betegsége nem volt.

„Aztán körülbelül két héttel később délután felhívtak: a testvéremet mozdulatlanul találták az ágyon fekve, leállt a légzése. Ekkor még újra tudták éleszteni, de már nem tért magához: még egy hónapot élt agyhalottként”

– mesélte a család további tragédiáját Tímea.

A nővére kérésére Lászlót visszavitték az első kórház neurológiai osztályára, de csodát már itt sem tudtak tenni, a férfi nem sokkal később meghalt. Tímea több szakvéleményt is beszerzett, köztük olyanokat, amelyek szerint egyértelműen a pszichiátrián kapott gyógyszerek miatt állt le a férfi szíve, így szerinte egyértelműen az orvosok hibáztak.

Az ügyben rendőrségi eljárás indult, s a nyomozás jelenleg is folyik.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Matematika érettségi: itt vannak a hivatalos megoldások
Általános vélemény szerint nem az egész vizsga volt könnyű, de szinte biztosan mindenki talált benne olyan feladatot, amit meg tudott oldani.

Link másolása

Ahogy arról tegnap beszámoltunk, lezajlottak a középszintű írásbeli érettségik matematikából. A részben megváltoztatott vizsgán a diákoknak ún. sodrófadiagrammal, koordinátageometriával, halmazelmélettel és egy képzeletbeli polgármesterválasztás alapján a százalékszámítással is meg kellett küzdeniük.

Kedden az Eudline már megjelentette a nem hivatalos megoldásokat, mára pedig megérkezett a hivatalos megoldókulcs is.

A szaktanárok hivatalos véleménye szerint a matekfeladatok vegyes nehézségűek voltak, de szinte minden diák találhatott benne olyat, amit könnyebben meg tudott oldani, vagy amit korábban már alaposabban gyakorolt. Volt olyan vélemény is, hogy egy jobb képességű általános iskolás számára sem okozott volna nehézséget az érettségi vizsga megírása.

Ha kíváncsi vagy, hogy neked hogy sikerült a megpróbáltatás, esetleg rég vizsgáztál már, és érdekel, hogy átmentél volna az idei érettségin, IDE KATTINTVA le tudod ellenőrizni.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Zivatarok és felhőszakadás miatt adtak ki riasztást – a fél országot elöntheti az eső
Elsősorban délen és keleten kell komoly esővel és viharral számolni. A következő napokban lassan, fokozatosan javul az idő.
Malinovszki András / Fotó: Bernhard Jaeck / Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
2024. május 08.


Link másolása

Szerda délelőttől előreláthatólag a délutáni órákig az ország délnyugati, déli, illetve keleti részén, leginkább a határhoz közeli területeken helyenként zivatar alakulhat ki – figyelmeztet a met.hu. Zivatar vagy intenzív zápor környezetében délutánig lokálisan felhőszakadásszerű intenzitású (kb. 15-25 mm) csapadék előfordulhat az említett részeken, illetve délen napközben szélerősödés is kialakulhat.

Az Időkép előrejelzése szerint a zivatarok által nem érintett részein szakadozottá válik a felhőzet, többfelé akár hosszabb időszakokra is előbújik a nap.

Délutánra 16 és 23 fok közé melegszik a levegő.

Csütörtökön délen, délkeleten növekedhet meg gyakrabban a gomolyfelhőzet, és itt helyenként zápor, egy-egy gyenge zivatar is előfordulhat. Észak, északnyugat felé haladva egyre kevesebb lesz a felhő, egyre több a napsütés. Az északkeleti szél több helyen megerősödik. Hajnalban 6-14, a délutáni órákban 20-24 fokot mérhetünk.

Pénteken sokkal jobb időre van kilátás, az ország nagy részén sok lesz a napsütés, jelentéktelen zápor csak elvétve alakulhat ki. Helyenként még élénk lesz az északkeleti szél. Kora reggel 5-13, délután 20-25 fok valószínű.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Érettségi 2024: A kereszténység elterjedése és az erdélyi fejedelemség a töritémák között
Három, illetve négy órájuk van a diákoknak a feladatok teljesítésére.

Link másolása

Középszinten három, emelt szinten pedig négy órájuk van a diákoknak a szerdai történelem érettségire, írja az eduline.hu. Középszinten 68 802, míg emelt szinten 7679 tanuló vizsgázik reggel 9 óra óta.

A portál szerint a középszintű töriérettségi első részében a rövid feladatok többek között a kereszténység elterjedésével, a barokk stílussal és az ipari forradalommal foglalkoznak. Ezen kívül a diákoknak Hunyadi Mátyással, az I. világháborúval, a Horthy-korszakkal kapcsolatos kérdésekre is kell válaszolniuk. A feladatlap első részében szerepel még a Rákóczi-szabadságharc és Magyarország reformkori gazdasága is.

A rövid esszé témái idén az angol alkotmányos monarchia és a második világháború kirobbanása lehetnek, míg a hosszú esszében vagy az Erdélyi Fejedelemségről, vagy a gazdasági rendszerváltoztatásról kell írnia az érettségizőknek.

Középszinten a négy esszéfeladat közül kettőt választhatnak az érettségizők: egy egyetemes történelemre vonatkozó rövidet, és egy magyar történelemmel foglalkozó hosszút. A választás során arra is figyelniük kell, hogy az egyik esszé az ókortól 1849-ig tartó időszakhoz kapcsolódjon, a másik pedig 1849 utánihoz.

Emelt szinten a hat esszéfeladat közül hármat kell kifejtenie a diákoknak: a középszinthez hasonlóan egy egyetemes történelemre vonatkozó rövidet, egy a magyar történelemmel kapcsolatos hosszút, és egy komplexet.


Link másolása
KÖVESS MINKET: