KÉK HÍREK
A Rovatból

Rendőrök rángatták el az aktivistákat, akik egy család kilakoltatását próbálták megakadályozni Budapesten

Sokkolót is használtak a rendőrök az egyik aktivista ellen, egy másikat pedig a nyakánál fogva rángattak – írja a Mérce.

Link másolása

A Város Mindenkié és a Szikra Mozgalom aktivistái egy kilakoltatást próbáltak megakadályozni a XV. kerületben.

A korábban takarítónőként dolgozó anyuka be tudná fizetni a tartozást, de ez mégsem volt elég a kilakoltatás leállításához

- írja Jámbor András képviselő a közösségi oldalán, ahol egy videót is közzétett a rendőri akcióról:

A lakásnál dél körül jelent meg a rendőrség, majd megérkezett a végrehajtó rendőri kísérettel. Felszólították az aktivistákat, hogy engedjék be. A Város Mindenkié részéről a családot képviselő jogász megkérdezte a végrehajtókat, hogy mi az eljárás jogalapja, mire azt a választ kapta, hogy jogcím nélküli lakáshasználat miatt járnak el, és nem a tartozás miatt.

Mikor az aktivisták nem mozdultak, a rendőrök felszólítás után egyesével elkezdték elráncigálni őket - írta a Mérce. A beszámoló szerint

sokkolót is használtak az egyik aktivista ellen és legalább egy aktivistát a nyakánál rángattak.

A Város Mindenkié azt közölte:

"Még soha nem alkalmaztak velünk szemben sokkolót a rendőrök, miközben egy család hajléktalanná válását igyekeztünk megállítani élőlánccal. Eddig."

A szervezet egy másik posztjában arról írt, hogy:

"Több mint 10 éve dolgozunk kilakoltatások megelőzésén és megakadályozásán. Sok kegyetlenséget láttunk, de a mai kilakoltatás az egyike a legkevésbé érthető, legkevésbé védhető, legindokolatlanabb kilakoltatásoknak.

A kilakoltatást Cserdiné Németh Angéla polgármester állíthatná le, akár most is, az utolsó pillanatban. Ha nem teszi, a felelősség is az övé".

A Mérce élőben közvetítette a jogsértő kilakoltatás ellen szervezett élőláncot:

A Szikra Mozgalom is beszámolt az akcióról. Írásuk szerint az asszony egyedülállóként neveli gyermekét nettó 82 ezer forintból.

"A kilakoltatásra ítélt Gizella folyamatosan dolgozott tartozásainak rendezésén.

Iskolai takarítóként dolgozott, de a Covid-válság alatt elvesztette munkahelyét és emiatt csökkent a jövedelme, fizetési hátrányba került. Gizellának felajánlott az önkormányzat 2022 januárjában egy kisebb bérlakást, amivel az előbb említett fizetési hátrány miatt sem tudott élni"

- írják.

Hozzáteszik: "A Város Mindenkié csoport közreműködése nyomán – a Hálózat Alapítvány és a Menhely Alapítvány támogatásainak a bevonásával – a család lényegében azonnal, egy összegben ki tudná fizetni a tartozását. Az önkormányzatnak törvénybe foglalt feladata, hogy biztosítsa a hajléktalanná válás megelőzését! Mindezek ellenére a Demokratikus Koalíció polgármestere nem lépett vissza a kilakoltatástól."

A Mérce cikke szerint

a család lakhatása nem megoldott, egy éjszakára tudnak egy ismerősnél aludni, utána az asszony a 12 éves fiával együtt utcára kerül.

Hogy ez ne következhessen be, élőláncos akcióba kezdett a Város Mindenkié lakhatási aktivista csoport a XV. kerületben, miután meghiúsult minden, a kerület vezetésével folytatott tárgyalásuk egy család kilakoltatásának megakadályozása érdekében. Dél körül érkeztek a lakáshoz azzal a céllal, hogy megvédjék a család lakhatását a XV. kerület tulajdonában lévő bérlakásban, ahol már 2015 óta élnek.

A Mérce megkérdezte a polgármestert, a választ egy titkársági ügyintéző küldte meg nekik: „A bérlő 2014-ben nyerte el pályázaton az önkormányzati lakás bérleti jogát, majd szó nélkül távozott külföldre, a lakásban hagyva édesanyját és féltestvérét.

Az itt maradt család többszázezer forintos tartozást halmozott fel, és nem voltak hajlandóak sem újabb bérleti szerződést, sem semmiféle megállapodást kötni, holott az önkormányzat minden lehetséges segítséget felajánlott méltányosságból – ahogyan azt a jövőben is meg fogjuk tenni, ha azt látjuk, hogy a lakáshasználó együttműködik velünk.

Természetesen felajánlottunk nekik segélyt is, de sem az önkormányzat, sem a főváros segítségét nem fogadják el, a lakó nem hajlandó semmiben együttműködni. Mi továbbra is igyekszünk segíteni, és támogatni a családot, amennyiben ők ezt a segítséget elfogadják. Azt édesanya saját maga is megerősítette a kerületi családsegítőnek, van hova menniük.”

A levélben nem kaptak választ rarra, hogy miért kell kiköltözniük a lakásból, ha a tartozást rendezni tudják.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


KÉK HÍREK
A Rovatból
Holtan találtak rá egy négygyerekes nyíregyházi édesanyára – napok óta keresték
A 44 éves nő iratait hátrahagyva tűnt el. Szerdán egy erdős területen találtak rá.

Link másolása

Holtan találták meg azt a négygyermekes édesanyát, aki pár nappal ezelőtt tűnt el Nyíregyházán – írta meg a 24.hu. Értesüléseik szerint a nő holttestét Nyírtura környékén, egy erdős területen találták meg.

A 44 éves Zsuzsa iratait hátrahagyva a kocsijával együtt tűnt el április 22-én, hétfőn. Férje korábban a Borsnak elmondta, hogy nagyon sokan indultak a keresésére.

Gál Attila, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtreferense az üggyel kapcsolatban a 24.hu megkeresésére azt mondta: a rendőrség közigazgatási eljárásban vizsgálja a haláleset körülményeit.

Ha úgy érzed, segítségre lenne szükséged vagy rokonodért, ismerősödért aggódsz, hívd a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123 vagy 06 80 820 111 telefonszámot, vagy látogass el ERRE AZ OLDALRA, ahol többféle segítséget kaphatsz.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÉK HÍREK
„Isteni csoda” – megszólalt az édesanya, akinek a kisfia kiesett a csepeli panelből
Elmondása szerint az orvosok először biztosak voltak benne, hogy a kis Jonatánnak komoly belső sérülései lesznek, a csodával határos, hogy nem így történt.

Link másolása

Nyilatkozott az RTL Híradójának az az édesanya, akinek hároméves kisfia múlt pénteken zuhant ki egy csepeli panelház ötödik emeletéről.

A gyerek körülbelül 15 métert zuhant, de a csodával határos módon túlélte az esetet, mert egy bokros területre esett. Jelenleg is kórházban gyógyul.

A kis Jonatán édesanyja a csatornának elmondta: az ominózus napon arra figyelt fel, hogy a családtagok kiabálnak, ezután rohantak le az utcára.

„A kisfiú magánál volt, felismert engem, miután szólítottam, rám nézett, belenézett a szemembe, és elkezdett sírni”

– mesélte Rafael Szabrina.

Elmondása szerint a gyereket a helyszínen elaltatták, úgy szállították kórházba. Jonatán az intenzívre került, a mentők akkor azt mondták, egy ilyen nagy zuhanás után komoly esélye lehet a belső sérüléseknek. Később szerencsére kiderült, hogy nincs akkora baj.

„Kijött az orvos, és azt mondta, hogy koponyasérülése nincsen, meg van zúzódva neki a tüdeje, meg három bordája van eltörve” – sorolta a sérüléseket az anya. Szerinte isteni csoda történt, a gyerek a történtek után két nappal már nevetett.

Az RTL Híradó riportja a Jonatánról

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
A Rovatból
„Hányingerem lett, kapart a torkom, fájt a fejem” – megszólaltak a gyerekek, akiket kórházba kellett szállítani egy általános iskolából
Ha nem lesznek tüneteik, legkésőbb holnapra mindannyian hazakerülhetnek. Egyelőre továbbra sem tudni, mi okozta a rosszullétet, az orvos szerint nem gázszivárgás.

Link másolása

Ahogy arról korábban beszámoltunk, szerda reggel 31 gyereket kellett kórházba vinni egy csepeli általános iskolából, miután szúrós gázszagot éreztek az épületben. A tanulókat a Heim Pál Gyermekkórházban vizsgálták meg.

A Török Flóris Általános Iskola diákjai az RTL Híradónak arról beszéltek, milyen tüneteket éreztek.

„Hányingerem lett, kapart a torkom, fájt a fejem”

– mondta el az egyikük, míg egy fiú arról mesélt, hogy a torka fájt és köhögni kezdett.

A kiürítést követően a katasztrófavédelem munkatársai az épület több pontján is méréseket végeztek. Ezek nem tudták kimutatni, hogy az „egészségre ártalmas koncentrációjú veszélyes anyag” lett volna jelen az iskolában – derült ki az RTL riportjából.

Bognár Zsolt a Heim Pál gyermekkórház osztályvezető főorvosa elmondta, hogy nem gázmérgezésről van szó. Valamilyen, a nyálkahártyát irritáló anyag kerülhetett a levegőbe.

Egy szülő elmondta, hogy a rosszullét azokat a gyerekeket érintette, akik már kora reggel, a tanítás előtti ügyeletben az iskolában voltak. A diákokat végül 10 mentőautóval szállították kórházba, ha tünetmentesek maradnak, várhatóan 24 órán belül mindannyian hazamehetnek.

Az RTL riportja a rosszul lett kisdiákokról

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
A Rovatból
Villanyoszlopnak hajtott a 65 éves buszsofőr, aki hirtelen lett rosszul Szegeden
Minden előzmény nélkül következett be a sofőr rosszulléte, eszméletét is elvesztette. A buszon nem voltak utasok, a férfit a helyszínen újra kellett éleszteni.

Link másolása

Vezetés közben lett rosszul egy 65 év körüli buszsofőr, aki egy villanyoszlopnak hajtott Szegeden hajnalban – írta meg a Borsonline.

A buszon nem voltak utasok, sőt a balesetet sem látta senki, a Volánbusz munkatársai, akik szintén ugyanazon az útvonalon közlekedtek, mint kollégájuk, észrevették a buszt, és azonnal kollégájuk segítségére siettek.

A sofőrt munkatársai kimentették a buszból, és rögtön a mentők segítségét kérték. A mentésirányító utasításai szerint megvizsgálták a férfit, aki már nem lélegzett, így a telefonos instrukciók alapján megkezdték az újraélesztést és egymást váltva küzdöttek a beteg életéért.

A mentők perceken belül kiértek a helyszínre, és folytatták az életmentést, aki végül sikerre vezetett. A férfit kritikus állapotban szállították kórházba.

Link másolása
KÖVESS MINKET: