hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Publicus: A budapestiek többsége szerint ne a Diákváros helyén épüljön meg a Fudan Egyetem kampusza

A kormánypártiak 62, míg az ellenzékiek 6 százaléka gondolja úgy, hogy a beruházás inkább Magyarországnak előnyös.

Link másolása

hirdetés

A többség nem kér a kínai egyetemből, se Budapesten, se máshol. Azt végképp elutasítják, hogy kollégiumok helyére épüljön a kampusz hazai forrásból – derül ki a Publicus felméréséből, melyet a Népszava megbízásából készítettek április végén.

A közel ezer fős reprezentatív közvélemény-kutatás a Nagyvásártelepre tervezett beruházásról kérdezett.

A válaszoló budapestiek 91 százaléka azt mondta, hogy hallott már a tervezett egyetemről, de csak ötödük gondolja úgy, hogy Magyarország számára előnyös lenne ez.

A lap megjegyzi, szokatlan jelenség, hogy a Fidesz táborából "csak" 62 százalék mondta azt, hogy előnyösebb ez a beruházás nekünk, mint Kínának. Az ellenzéki szavazók 92 százaléka szerint Kína nyer az üzleten.

„A megkérdezettek elsöprő többsége (82 százalék) szerint jobb lenne, ha a területen inkább a tervezett Diákváros épülne meg, és a megkérdezett kormánypárti szavazóknak is nagyobb része támogatja a Diákváros megépülését, mint a Fudan Egyetemét. Tízből közel nyolc válaszadó egy helyi népszavazáson arra szavazna, hogy ne a Diákváros helyén épüljön meg a Fudan kampusz”

– írta a kutatás ismertetőjében a Publicus.

Arra a kérdésre pedig, hogy a magyar egyetemi hallgatóknak jutányos lakhatást biztosító Diákváros vagy a kínai egyetemváros épüljön-e fel itt, a fideszesek 47 százaléka is a kollégiumokra szavazott.

hirdetés

Ugyanakkor kevesen bíznak abban, hogy a főpolgármester és a ferencvárosi polgármester meg tudják akadályozni, hogy a Diákváros helyére más épüljön. A kormánypártiak 14 százaléka látott erre esélyt, az ellenzékieknek 41 százaléka.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

475 szakma átlagbérét nézték meg, kiderült az is, melyik fizet legrosszabbul

A KSH összesítése szerint a legkevesebbet szakképesítés nélkül lehet keresni, de nem állnak jól a mezőgazdaságban dolgozók sem.

Link másolása

hirdetés

Pár hónapja frissítette foglalkozás szintű keresetstatisztikáját a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A bruttó átlagkereset a vezető beosztásban dolgozók körében a legmagasabb – közel 800 ezer forint –, ide 33 foglalkozást soroltak – írja a 24.hu.

A legmagasabb bérkategóriába tartozók a vezető beosztásban dolgozók: átlagkeresetük közel 800 ezer forint. De még itt is

kimagaslik a mezőnyből a miniszterek, képviselők és államtitkárok bére, akik áltagosan havi bruttó másfél millió forintot is hazavisznek.

A következő kategóriába azok kerültek, akik felsőfokú képzettséget és önálló tevékenységet feltételező munkát végeznek – ők áltagosan 573 ezer forintot keresnek. A lap azonban megjegyzi, hogy vannak, akik egymillió feletti bruttó bért kapnak, például a bírók, vagy az alternatív gyógymódot alkalmazók.

Ebben a kategóriában szerepelnek a tanárok is, akiknek bérezése sokszor téma a közéletben. a KSH szerint

az egyetemen, főiskolán oktatók keresete tavaly átlagosan 567 481 , míg a középiskolai tanároké 415 396 forint volt.

A 24.hu cikke megjegyzi azt is, hogy egy középiskolai tanárnál a vasúti váltókezelők átlagosan négyezerrel, a műtrágyakeverők 52 ezer forinttal többet keresnek havonta.

hirdetés

Az egyéb felsőfokú vagy középfokú képzettséget igénylő foglalkozások alkotják a harmadik kategóriát, az ő átlagbérük 462 ezer forint, ugyanakkor a szórás nem kicsi. Itt találhatjuk a légiforgalmi irányítókat, akiknek átlagos bére kétmillió forint, de nem keresnek rosszul az 1,3 milliót hazavivő sportolók és az 1,17 milliót kapó tőzsde- és pénzügyi ügynökök, illetve brókerek sem.

Az irodai és ügyviteli, ügyfélkapcsolati foglalkozásúak átlagos keresete 350 ezer forint. Közülük a könyvelő 450 ezer forintot, a titkár(nő) 361 ezret, a recepciós pedig 280 ezret kap egy hónapban.

Az 5-ös főcsoportban bő 300 ezer forint a bruttó átlagkereset, legjobban a rendőrök, börtönőrök és tűzoltók keresnek ebben a kategóriában (sorrendben 545 ezer, 475 ezer, 459 ezer forintot), a legkevesebbet pedig a pultosok, manikűrösök és utcai árusok (nagyjából 215 és 220 ezer forint között).

A következő kategóriába a mezőgazdasági dolgozók kerülnek: a szarvasmarha-, ló-, sertés-, juhtartó és -tenyésztők 301 ezres, illetve az erdészeti foglalkozásúak 163 ezres keresete lényegesen alacsonyabb, mint az előző csoportokban szereplőké.

Átlagosan kevesebbet keresnek az ipari és építőipari foglalkozásokban, de itt például 813 ezer forintot tehet el egy ipari alpinista. Igaz, egy nád- és fűzfeldolgozó, seprű-, kefegyártó csak 119 ezret. Ez utóbbi foglalkozás egyébként a lista 475 szakmája közül a legrosszabbul fizető.

A lista nyolcadik csoportjában vannak a gépkezelők, összeszerelők, és járművezetők:

a legjobban a sugármentesítő gép kezelői keresnek (685 ezer forint havonta), a mozdonyvezetők 667 ezer forint bruttót kapnak átlagosan, a kőolaj- és földgáz-feldolgozó gépek kezelői pedig kicsivel 600 ezer forint alatt keresnek.

A KSH táblázata ugyanakkor nem csak az átlagbéreket fedte fel, hanem megmutatta az egyes szakmán belüli eltéréseket életkor szerint is.

Leginkább a légiforgalmi irányítók körében van nagy különbség a korcsoportok bérezése között: míg fiatalon 680 ezres átlagkereset társul a feladataikhoz, addig ötven év felett már 3 millió forintot is lehet keresni ebben a munkakörben.

Kevésbé, mindössze tíz-húsz százalékkal változik az eltelt évtizedekkel az ápolók bére:

egy felsőfokú végzettségű, 30 alatti ápoló bruttó 478 ezer forintot kap, egy ötven feletti 621 ezret, egy (3-as főcsoportba tartozó) ápoló, szakápoló 404, illetve 465 ezer forintot, egy segédápoló pedig 331, illetve 351 ezer forintot keres.

A fizetések táblázatát EZEN A LINKEN lehet nézegetni.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Karácsony reagált Tóth Csaba visszalépésére: „Nem védünk valakit csak azért, mert a mi kutyánk kölyke”

Hadházy Ákos szerint fontos hogy legyen jogi következménye a „nyíltszíni lopásnak, de az új kormány ugyanolyan szigorral lépjen fel akkor is, ha azon az oldalon esne valaki kísértésbe”.

Link másolása

hirdetés

Mi is megírtuk, hogy visszalépett Tóth Csaba a zuglói előválasztási jelöltségétől. Az MSZP jelöltje arra hivatkozott, hogy az őt ért támadásokkal szemben nem tudott védekezni, és a támogatói is kihátráltak mögüle. Így most Hadházy Ákos lesz az ellenzék közös jelöltje Zuglóban, más nem is szállt harcba arról a térfélről.

Tóth Csabát az elmúlt hónapokban tényleg rengeteg támadás érte: az egész akkor kezdődött, amikor a Momentum bejelentette Hadházy Ákos indulását Zuglóban, akit a korrupció elleni küzdelem élharcosának is neveznek.

Az utolsó löketet az adta a kihátráló pártoknak, hogy Hadházy olyan dokumentumokat mutatott, amelyek szerint Tóth kihagyott a vagyonnyilatkozatából egy XXII. kerületi gyárépületet, ami papíron nem az övé, de ő rendelkezik felette.

A bejelentésre Karácsony Gergely is reagált, a miniszterlnök-jelölt korábban már kihátrált az mszp-s politikus mögül.

hirdetés

A közösségi oldalán legújabb posztjában azt írja:

"A saját etikai normáim világossá tétele Tóth Csaba esetében már hozzájárult a helyes döntés meghozatalához. Hátha más esetben is segít, ezért megismétlem: számomra nem elfogadható az offshore-ozás, és nincs mentség a náci karlendítésre. Nincs kettős mérce, nem védünk valakit csak azért, mert a mi kutyánk kölyke".

Tóth Csaba visszalépésre más politikus is reagáltak. Hadházy Ákos szintén a közösségi oldalán üzent:

"A mai napon Tóth Csaba visszalépett a jelöltségtől. A zuglói előválasztásnak azonban már az elmúlt napokban volt egy nagyon fontos eredménye.

Amikor elindultam itt, azt szerettem volna megüzenni, hogy az ellenzék nem csak beszél arról, hogy kormányváltás esetén következménye lesz a lopásoknak. Azzal, hogy a pártok többsége – ha nem is azonnal, de – megvonta a támogatást Tóth Csabától, ezt az üzenetet megküldték. Ez egy lényeges és szimbolikus jelzés.

A zuglóiaknak azonban most lehetőségük van egy még erősebb üzenet elküldésére. Megüzenhetik, hogy gyökeres változást akarnak: végre legyen jogi következménye az eddigi nyíltszíni lopásnak, de az új kormány ugyanolyan szigorral lépjen fel akkor is ha azon az oldalon esne valaki kísértésbe"

- írja a független képviselő.

Fekete-Győr András is megszólalt: Tóth Csaba visszalépésével

"a korrupcióellenes harc ikonikus figurája, a Momentum Mozgalom által indított Hadházy Ákos szállhat szembe a Fidesszel Zuglóban. Ezzel egy komoly lépést tettünk az ellenzék megtisztítása érdekében, és így nemcsak a kormányváltás, de a korszakváltás is közelebb került!"

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Akár százezrekkel is többet fizethet vissza, aki továbbra is él a hitelmoratóriummal

A kormány többször hosszabbította a határidőt, a végső dátum október 31., de vannak, akik még tovább húzhatják.
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2021. szeptember 27.


Link másolása

hirdetés

A Portfolio számolt utána, hogy aki október 31. helyett 2022. június 30-ig húzza a 8 milliós lakáshitel visszafizetését, annak a végére 300-500 ezer forinttal nőhet a tartozása, és a futamideje is megnőhet egy-másfél évvel.

Indokoltan jövő júniusig lehet élni a moratóriummal
A legutóbbi döntés szerint október 31-ig tart a hitelmoratórium, viszont a gyerekesek, a nyugdíjasok, a közmunkások, a munkanélküliek, és azok, akiknek jelentősen csökkent a jövedelme, kérvényezhetik, hogy csak júliustól kelljen törleszteniük. A Portfolio részletesen kiszámolta és táblázatban szemléltette, hogy egy 8 milliós hitel esetében, aminél 5 százalék a kamat, 40 hónappal nő a futamidő, ha valaki jövő nyárig marad a moratóriumban. Ez a 40 hónap akkor áll fenn, ha valaki a tavaly tavasztól jövő nyárig tartó 27 hónapban egyáltalán nem törleszt.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Ismét meghosszabbították a koronavírus-törvény hatályát

Az indoklás szerint csak így biztosítható a hatékony és gyors döntéshozatal ahhoz, hogy a koronavírus-járvány okozta nehézségekre rugalmasan lehessen válaszokat adni a negyedik hullámban is.

Link másolása

hirdetés

Hozzájárult az Országgyűlés hétfőn

a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló törvény hatályának meghosszabbításához, így az 2022. január 1-ig érvényben marad.

A Ház erről 112 igen szavazattal, 25 ellenvoks mellett döntött, tartózkodás nélkül.

Az igazságügyi tárca államtitkára a módosítás parlamenti vitájában elengedhetetlennek ítélte a veszélyhelyzet meghosszabbítását, mert csak így biztosítható a hatékony és gyors döntéshozatal ahhoz, hogy a koronavírus-járvány okozta nehézségekre rugalmasan lehessen válaszokat adni a negyedik hullámban is.

Völner Pál azt hangsúlyozta, hogy az új vírusvariánsok korábban nem tapasztalt gyorsasággal és következményekkel terjednek, ezért a negyedik hullám küszöbén elengedhetetlen a fokozott és hatékony védekezés lehetőségének biztosítása.

Az előterjesztés indoklása szerint

hirdetés
a kormány elsődleges célja, hogy megvédje a magyar emberek életét és egészségét, valamint mérsékelje a gazdasági károkat és megőrizze a munkahelyeket.

A világjárvány elleni védekezés elmúlt másfél éve bebizonyította, hogy a korábban elfogadott rendkívüli és átmeneti jogi keretek jól szolgálták ezeket a célokat - olvasható az előterjesztésben.

Az Országgyűlés az eredetileg idén februárban, 90 napos hatállyal elfogadott törvényt elsőként májusban hosszabbította meg, az őszi parlamenti ülésszak első ülésnapját követő 15. napig, vagyis október 5-ig. Most ezt a határidőt tolja ki a Ház januárig.

A törvényben rögzítették, hogy a kormány a veszélyhelyzetet korábban is megszüntetheti.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: