News here
hirdetés

HÍREK

Orosz rulettet játszott Texasban Orbán Viktor – állítja a volt washingtoni nagykövet

Simonyi András szerint a magyar kormányfő arra hazardíroz, hogy ő már tudja, ki lesz 2024-ben az Egyesült Államok elnöke.

Link másolása

hirdetés

Magyarország az elszigetelődés irányába halad, Orbán Viktor pedig orosz rulettet játszott Texasban - értékelte a kormányfő az Amerikai Konzervatív Unió nyári konferenciájának helyszínén elmondott beszédét az ATV Mai téma című műsorában Simonyi András.

A volt washingtoni nagykövet szerint a kifejezés azért különösen találó Orbán Viktor esetében, mert beszédeiben és cselekedeteiben egyértelműen tetten lehet érni az orosz szálat.

Simonyi úgy látja:

Orbán Viktor arra hazardíroz, hogy ő már tudja, ki lesz 2024-ben az Egyesült Államok elnöke.

„Ez olyan, mint amikor valaki rulettet játszik, vesztésre áll és egyszerre minden vagyonát felteszi egy számra. Ha az bejön, akkor nagyon sokat kaszál, ha viszont nem jön be, az tragédia. De nem Orbán Viktor tragédiája lesz, hanem az egész országé” - fogalmazott Simonyi András.

hirdetés

Szerinte Orbán megrendelésre beszélt Dallasban: azt mondta el a politikai spektrum szélsőjobboldalán elhelyezkedő közönségnek, amit az hallani akart. Simonyi azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy „ez a közönség nem a Republikánus Párt”.

„Amerikában jelen pillanatban a jobboldali és a baloldali szélsőség kézfogásának vagyunk szemtanúi, mindkét szélsőség káros és veszélyes az amerikai demokráciára, Orbán Viktor úgy döntött, hogy az egyik oldal mellett lándzsát tör”

- fejtette ki volt nagykövet.

Arról is beszélt: Orbán Viktor idei tusványosi beszédében durván megsértette legfontosabbnak nevezett szövetségeseit azzal, hogy kritizálta az amerikai energiaipart. Simonyi szerint így nem véletlen, hogy ezeket a szavakat a kormányfő már nem ismételte meg Texasban, az amerikai energiaipar fellegvárában.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Szent István Gimnázium egykori tanulója volt a tankerületi vezető, aki figyelmeztette a tanárokat
Házlinger György személyesen adta át az utolsó figyelmeztetést tartalmazó levelet a polgári engedetlenségi mozgalomban részt vevő három pedagógusnak.
Fotó: szigbp.hu - szmo.hu
2022. október 04.


Link másolása

hirdetés

Ahogy azt mi is megírtuk, a budapesti Szent István Gimnázium diákjai kedd reggel demonstrációt tartottak, hogy megakadályozzák a tankerület képviselőit az írásbeli figyelmeztetések átadásában, melyet a polgári engedetlenségi mozgalomban részt vevő három tanáruknak szántak.

A 444.hu-nak az egyik szülő arról számolt be a későbbiekben, hogy

„a tanárok egy szigorú utolsó figyelmeztetést kaptak, egyelőre nem rúgtak ki senkit”.

Azt is elmondta, hogy a pedagógusok „nem engedték a gyerekeknek, hogy fizikailag is elállják az utat, így sorfalat álltak, és ott volt szinte az összes diák kockás ingben”.

A három tanárnak a Közép-Pesti Tankerületi Központ igazgatója, Házlinger György adta át a figyelmeztetést, aki alig húsz percet töltött az iskolában. A lap úgy értesült, hogy

Házlinger György maga is a Szent István Gimnázium tanulója volt egykor.

Néhány név nélkül nyilatkozó tanár nem emlékezett arra, hogy a tankerületi vezető megfordult volna a most a felügyelete alá tartozó egykori iskolájában, most először látták ott.

hirdetés

A 444.hu riportere megpróbálta megszólaltatni Házlinger Györgyöt, de ő az iskolából kijövet rögtön beült az autóba, amely elvitte őt.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Elfogadták a megfelelő minimálbérekről szóló uniós jogszabályt
A tagállamoknak két évük van arra, hogy az irányelvet átültessék a saját jogrendszerükbe.

Link másolása

hirdetés

Az Európai Unió Tanácsa elfogadta a megfelelő minimálbérekről szóló jogszabályt az európai munkavállalók tisztességes munka- és életkörülmények biztosítására; az irányelv nem ír elő konkrét minimálbérszintet, amelyet a tagállamoknak el kell érniük - közölte az uniós tanács kedden.

A jogszabály eljárásokat állapít meg a minimálbérek megfelelőségére vonatkozóan, előmozdítja a bérmegállapításra vonatkozó kollektív tárgyalásokat, és elősegíti, hogy a nemzeti jog alapján minimálbérre jogosult munkavállalók ténylegesen élvezhessék a minimálbér nyújtotta védelmet - írták.

A részleteket ismertetve az uniós tanács közölte:

a jogszabályban meghatározott minimálbéreket alkalmazó tagállamoknak eljárási keretet kell létrehozniuk a minimálbérek megállapítására és aktualizálására egyértelmű kritériumok alapján. A jogszabályban meghatározott minimálbéreket szükséges időközönként, de legalább kétévente felül kell vizsgálni.

Közölték: a jogszabály egyik célja a bérmegállapításra irányuló kollektív tárgyalások hatókörébe tartozó munkavállalók számának növelése. E cél elérésére az országoknak elő kell segíteniük, hogy a szociális partnerek részt tudjanak venni a kollektív tárgyalásokban. Amennyiben például a kollektív tárgyalások általi lefedettség nem éri el a 80 százalékos küszöbértéket, a tagállamoknak cselekvési tervet kell kidolgozniuk a kollektív tárgyalások előmozdítására. A cselekvési tervnek egyértelmű ütemtervet és konkrét intézkedéseket kell meghatároznia a kollektív tárgyalások általi lefedettség fokozatos növelésére - írták.

A szöveg kimondja továbbá:

hirdetés
a tagállamoknak intézkedéseket kell hozniuk, hogy a munkavállalók nagyobb arányban élvezhessék ténylegesen a minimálbér nyújtotta védelmet.

Az intézkedések közé tartozhatnak a munkaügyi felügyelőségek által végzett ellenőrzések, a minimálbérek nyújtotta védelemmel kapcsolatos könnyen hozzáférhető információk biztosítása, valamint a jogalkalmazó hatóságok felkészítése arra, hogy a szabályokat be nem tartó munkáltatókat felelősségre vonják.

A jogszabályt az unió hivatalos közlönyében teszik közzé, kihirdetését követő huszadik napon lép hatályba. A tagállamoknak két év áll rendelkezésére, hogy az irányelvet saját jogrendszerükbe átültessék.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Palkovics szerint a rezsicsökkentés miatt nőtt meg nagyon a gázfogyasztás
A technológiai és ipari miniszter szerint vége az olcsó orosz gáz korszakának, a jövőben ezért változatosabb energiarendszere lesz Magyarországnak.

Link másolása

hirdetés

Palkovics László a Portfolio energiagazdasági konferenciáján arról beszélt, hogy a rezsicsökkentés módosításával jelentős fogyasztáscsökkentés érhető el.

A technológiai és ipari miniszter a gázfogyasztás csökkentését helyzte középpontba az előadása során. Elmondta, hogy a földgáz súlya nagy az energiamixben, vagyis 44 százalék, ha az áramtermelésre és a távhőre felhasznált földgázt is beleszámoljuk.

A kormánynak ezért az lenne a célja, hogy 2050-re csak annyi gázt kelljen felhasználni a magyar energiarendszerben, amennyi a kiegyenlítő kapacitások beindításához szükséges. A tervek alapján a gázimport majd lényegében nullára csökkenne.

Ezért a földgázigényt kell csökkenteni, ami a lakosságon, a kereskedelemben és a közszolgáltatások területén keresztül érhető el a legjobban. Nemcsak a gázigény-csökkentése kap kiemelt szerepet a kormány elképzelésében, hanem a kiváltás is, elsődlegesen az importé, a hazai kitermelés növelésével. Palkovics elmondta, hogy jelenleg 1,3 milliárd köbméter a hazai földgáz-kitermelés, de ezt lehet 2 milliárdra növelni. A fűtések kapcsán pedig a gázt árammal kell kiváltani, igaz a villanyhálózat fejlesztésre szorul.

Az előadás során a paksi és mátrai erőművek termelésének meghosszabbítása is előkerült. Palkovics a jelenlegi tervekre hivatkozva elmondta, hogy az atomerőművet 2032 körül kezdenék csak kivezetni, a lignitet égető Mátrai Erőmű termelését pedig még 25 százalékkal növelni is lehetne.

A kormány persze olyan lehetőségeket is vizsgál, mint a szélenergia kihasználása, amihez elég lenne a régebbi terveket előásni.

hirdetés
A földgáztól elszakadni nem lesz olcsó mulatság, Palkovics szerint több mint 10 milliárd euróba kerülne, amit uniós forrásokból finanszírozna a kormány

- írja a Telex.

A miniszter elmondta, Magyarországon a lakosság gázfogyasztása 2014-ben 2,5 milliárd köbméter volt, ami 2021-re 4 milliárd köbméterre nőtt, holott nem lett hidegebb, az eszközök nem lettek rosszabb hatékonyságúak, így a rezsicsökkentés szabályainak megváltoztatása önmagában jelentős fogyasztáscsökkentést érhet el.

Előadását azzal zárta, hogy vége az olcsó orosz gáz korszakának, a jövőben sokkal változatosabb energiapiacunk lesz.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A korrupcióval gyanúsított Völner Pál újra ügyvédként praktizál
A volt államtitkárt 83 milliós vesztegetés elfogadásával gyanúsítják, de legálisan dolgozhat újra.

Link másolása

hirdetés

A rendszerváltás utáni 30 év egyik legsúlyosabb kormányzati korrupciós ügyében volt érintett 2021 végén Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium egykori államtitkára. Az ügyészség azzal gyanúsítja, hogy összesen 83 millió forintot kapott a Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől, Schadl Györgytől, hogy neki kedvező módon alakítsa a végrehajtói kinevezéseket.

A Blikk megnézte, mi történt a 2010 óta tartó Fidesz-kormányzás legkomolyabb bűncselekményével megvádolt egykori politikussal. Mint kiderítették, a korrupciós vádak ellenére Völner ügyvédi kamarai státusza jelenleg „aktív”, azaz most is praktizál. Azt is megtudták, hogy

saját ügyvédi irodájában dolgozik, a szakterülete pedig a munkajog és a társasági jog.

A lap arról is beszámol, hogy Völner irodája Nyergesújfalu főutcáján található, és ottlétükkor többen is megfordultak nála, azaz a gyanúsítás ellenére van kialakult ügyfélköre. Beszélni ugyanakkor nem tudtak vele:

bár megérkezett az irodához, amikor az újságírók bemutatkoztak, rájuk csapta és kulcsra zárta az ajtaját.

Néhány hete derült ki, hogy a rendőrség bankszámlákat, részvényeket, ingatlanokat, autókat és céges üzletrészt is zár alá vett a volt államtitkárnál és családjánál, és természetesen parlamenti juttatásait sem kapja már, így logikus, hogy újra polgári foglalkozása felé fordult.

A Blikk felkereste Becker Tibort, a Komárom-Esztergom Megyei Ügyvédi Kamara elnökét is, hogy megtudják, hogy megtudják, hogyan dolgozhat ilyen súlyos korrupciós vádak mellett a volt államtitkár.

hirdetés
„A folyamatban lévő büntetőeljárás jogerős befejezéséig a kamarai eljárást felfüggesztik, így jelen pillanatban az érintett ügyvéd jogszerűen praktizálhat”

– magyarázta a lapnak Becker.

Hozzátette: „Mindettől független az ügyvédi tevékenység felfüggesztése, amelyre a területi ügyvédi kamara – jelen esetben így a Komárom-Esztergom Megyei Ügyvédi Kamara – elnöke akkor köteles dönteni, amennyiben az ügyvédi tevékenység gyakorlójával szemben olyan szándékos bűncselekmény miatt emelnek vádat, amelynek a büntetési tétele ötévi szabadságvesztésnél súlyosabb. Tudomásom szerint vádemelés nem történt, így ilyen intézkedés megtételére nem került sor”.

Becker megjegyezte: amennyiben a szünetelő ügyvéd kéri ügyvédi tevékenységének folytatását, úgy ennek kapcsán az ügyvédi kamara dönt, de annak megtagadására érdemi lehetőség nincs.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: