News here

HÍREK

Orbán Viktor: nem kell mindenkinek katonának lennie, elég, ha mindenki katonaként gondolkodik

Az elsivatagosodásról, a magyar ellenzékről és az előttünk álló nehéz évekről is kérdezték a kormányfőt a táborlakók Tusnádfürdőn. A válaszokba egy csipetnyi önkritika is belefért.

Link másolása

Több év kihagyás után mondott újra beszédet Orbán Viktor Tusnádfürdőn szombat délelőtt. A magyar kormányfő többek között arról beszélt, hogy mi „nem vagyunk kevert fajúak, és nem is akarunk azok lenni”, illetve, hogy Ukrajna nem nyerheti meg a háborút az oroszokkal szemben.

A kormányfő láthatóan erős mondatokkal készült a hétvégére, így nem csoda, hogy arra már nem jutott figyelem, miket válaszolt a táborlakók kérdéseire. A Miniszterelnöki Kabinetiroda azonban hétfőn ezt is közzétette,

a válaszok hangvétele pedig egészen más, mint ami a megírt beszédből sugárzott.

A kormányfőt kérdezték többek között a finn–svéd NATO-tagságról, a kínaiak Volvo-beruházásáról, az ellenzékről is. A válaszokban pedig még némi önkritikát is fel lehet fedezni.

Az elsivatagosodás kapcsán például Orbán azt mondta, hogy

van egy feladat, „amit nem oldottunk meg, most már a Jóisten tudja csak, hány éve, a mi kormányunkat is terheli tizenkét év felelősség, hogy Magyarországra több víz jön be, mint amennyi kimegy”.

A kormányfő azt is hozzátette, hogy ezt ugyan mindig elmondják, és utána vagy elmaradnak az intézkedések, vagy nem elég hatásosak.

Az ellenzék kapcsán arról beszélt, hogy a magyar baloldalt meg a nemzeti oldalt nem az választja el, hogy a magyarság előtt álló kérdésekre egyikük vagy másikuk ad-e jobb választ. Orbán szerint az a baj, hogy másképp képzelik el a magyar életet. Mondandóját egy képpel illusztrálta: amikor a nemzeti oldal életről meg szabadságról gondolkodik, akkor egy életfát látnak magunk előtt.

„Az életfának az a lényege, hogy a gyökérzete tükrözi a lombozatát. És hogyha a gyökérzete kisebb lesz, mint a lombozata, a fa elpusztul, kidől. És ezért nemcsak a lombozatával foglalkozunk, hanem foglalkozunk a gyökérzetével is. Ez a kultúra, a nyelv, a gyerek, ezek a dolgok vannak ott” - mondta a miniszterelnök, aki szerint ezzel szemben a baloldal kifejezetten azon dolgozik, hogy elvágják a gyökérzet életet adó ágait.

Orbán Viktor szerint így nem tudnak velük mit kezdeni, és

egyetlen feladatuk van a magyar baloldallal szemben: „ellenzékben kell őket tartani, ameddig csak lehet”.

Gyerekvállalás és családi ügyekben nem tartja magát jó tanácsadónak. Ezt egy, a feleségével készült interjúval magyarázta, amiben Lévai Anikó azt mondta: arra még nem gondolt, hogy elváljon, arra viszont igen, hogy megöli Orbánt.

„Nem biztos, hogy én vagyok a családügyben a legjobb lehetséges tanácsadó” - összegzett ez alapján Orbán.

Végül, az „előttünk álló, nehezebb két évről” azt mondta, hogy mivel bonyolult idők jönnek, ezért összefogásra és egységre van szükség.

„Azt mondanám zárásképpen, hogy nem kell mindenkinek katonának lennie, elég, ha mindenki katonaként gondolkodik”

- fogalmazott a kormányfő.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Már az ágyat és a szekrényt is eltüzelte egy sajószentpéteri nő, mert nincs pénze tűzifára
A helyiek amikor csak lehet, spórolnak a fűtéssel, mert alig van mivel és miből.

Link másolása

Sajószentpéter egyik legszegényebb utcájában akkor van fűtés, ha éppen van pénz fára vagy gázra - számolt be róla az RTL Híradó.

A helyiek amikor csak lehet, spórolnak a fűtéssel. Sokan csak délután, vagy este fűtenek be, de van olyan család is, ahol csupán a gázrózsával melegítik fel a levegőt a konyhában.

Egy másik házban, ahol egy anya él sérült lányával, négy napja elfogyott a tüzelő, és mivel többre nincs pénzük, már az ágyat és a szekrényt is eltüzelték.

Sajószentpéteren a fűtési szezon, az időjárás és a domborzati viszonyok egyszerre okozzák azt, hogy már veszélyes a levegő minősége.

Az RTL Híradó riportja:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A fejükre zsákot húzva akaszthattak fel civileket az oroszok Luhanszk közterületein
A meggyilkolt áldozatok nyakába gyalázkodó feliratokat is akasztottak. Egyiküket vélhetően meg is kínozták az akasztás előtt.

Link másolása

Döbbenetes képeket osztott meg Szerhij Szternenko civil aktivista vasárnap a Telegramon. Posztja szerint az orosz megszállók a lakosság elrettentésére állítólag civileket akasztottak fel a kelet-ukrajnai Luhanszk megye területén - vette észre a 444.

A fotók hitelességét egyelőre senki nem tudta igazolni.

Ezeken az látható, hogy a meggyilkoltak nyakába gyalázkodó feliratokat akasztottak, amin olyan szövegek szerepeltek, mint “segítettem az ellenségnek” vagy “a luhaszki nép ellensége”.

Az egyik áldozat nyakában a SZMERS mozaikszó látható, ami egykor a sztálini Vörös Hadsereg rettegett belső kémelhárításának a neve volt. Ennek célja az volt, hogy a háború alatt a Vörös Hadseregbe beszivárgó német kémeket leleplezzék, de valójában a legkülönbözőbb tisztogatásokhoz és politikai gyilkosságokhoz használt szervezetről volt szó - idézi fel a lap.

Az áldozatok fejére zsákot is húztak a kivégzőik. A közzétett képeken öt halott látható, nagy valószínűséggel férfiak.

Egyikük lábán nagy méretű vérfolt látható - őt vélhetően az akasztás előtt megkínozták, vagy súlyosan megsebesítették.

A képeket csak erős idegzetűek nézzék meg!


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Több mint 800 tanár nem veszi fel a munkát hétfőn a kirúgások miatt
A budapesti Karinthy Frigyes Gimnáziumban csak hétfő reggel dőlhet el, hogyan tudják folytatni a tanítást.

Link másolása

Előreláthatóan 86 - köztük 26 nem fővárosi - iskola 832 tanára nem veszi fel a munkát hétfőn az újabb kirúgások miatt a Tanárok a Tanárokért nevű szervezet összesítése szerint - számolt be róla az RTL Híradó.

A szerdán elbocsátott nyolc pedagógus közül hat a budapesti Karinthy Frigyes Gimnáziumban tanított. Ott csütörtökön és pénteken rendkívüli szünetet rendeltek el, és egyelőre még kérdéses, hogy hétfőn újra tud-e indulni az oktatás. Az egyik tanár, Berta Beáta az RTL Híradónak azt mondta, szerinte hétfőn reggel fog kiderülni, hogy hogyan tudják megtartani az órákat. Az iskola igazgatója azt közölte, hogy lesznek csoportösszevonások és helyettesítések, de tanítani fognak.

Nyilatkozott a Híradónak egy karinthys szülő is, aki beszédet mondott a szombati tüntetésen. Elmondta, hogy szülőtársaival összefogtak, saját pénzből fizetnék a kirúgott tanárokat, hogy továbbra is taníthassák a gyerekeket.

„Ezt az összeget, amit a szülőknek rá kell áldozni ahhoz, hogy a rendes, államilag garantált tanulás meglegyen, az utolsó fillérig vissza fogjuk perelni az államtól”

- mondta Káldos János.

Az RTL Híradó riportja:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Orbán Putyin trójai falova, és csak az EU-s pénzeknek köszönheti hatalmát a bajor közmédia cikke szerint
A szerzők úgy vélik, a magyar miniszterelnök „nyilvánvalóan képtelen vagy nem akarja megrontani Putyinnal fenntartott jó kapcsolatát”.

Link másolása

Kritikus cikk jelent meg Orbán Viktorról a bajor közmédia oldalán - szúrta ki az Index. A bevezetőben ezekkel a kérdésekkel indítanak:

„Mi az oka annak, hogy Orbán közel áll Putyinhoz? És miért engedi meg ezt neki az Európai Unió?”

A három szerző szerint a magyar miniszterelnök az orosz elnök bábja, trójai falova Európában, ezért tartja akadályozza hónapok óta az Oroszország elleni háborús szankciókat. Úgy vélik, ez veszélyes kettős játék, amivel gyengíti az Európai Unió egységét.

A kormányfő oroszbarát politikájának magyarázata szerintük az, hogy Magyarország gazdasága függ Oroszországtól. Mint írják,

a háború ellenére Orbán „nyilvánvalóan képtelen vagy nem akarja megrontani Putyinnal fenntartott jó kapcsolatát”.

Arra is kitérnek a cikkben, hogy 2014 és 2021 között több mint 27 milliárd euró uniós forrást kapott Magyarország.

„A pénz nélkül Orbán soha nem lett volna ilyen hatalmas, de ennek vége lehet, mivel az Európai Bizottság több mint 13 milliárd euró uniós forrás befagyasztását javasolta a tagállamoknak” - állapították meg a szerzők.


Link másolása
KÖVESS MINKET: