HÍREK
A Rovatból

Orbán maszk nélkül vásárolt süteményt, miközben ott virított előtte a tábla, hogy kötelező a maszk

A miniszterelnök Menczer Tamással tért be egy cukrászdába, ahol elvitelre vásároltak süteményt és a tulajdonosokkal is beszélgettek.


Újabb jelölttámogató kampányvideókkal jelentkezett Orbán Viktor vasárnap a Facebookon. A miniszterelnök ezúttal is Menczer Tamással járta a Budakeszi-Budaörs központú körzetet. Néhány napja lángosozni voltak, most pedig egy cukrászdába tértek be, ahol két videó is készült.

Viszont maszkot Orbán Viktor és Menczer Tamás sem viselt, pedig ott virít az orruk előtt a tábla, amire kiírták: „Maszk használata kötelező!”. Ráadásul a cukrászda tulajdonos házaspárja, és az ott dolgozó fiatal felnőtt gyerekük is maszkban volt.

A miniszterelnök egyébként az egyik videóban két puncsminyont és egy sor Rákóczi túróst kért.

A másik videóban pedig arról beszélt, hogy krémest is visz. Ebben pedig még a 25 év alattiak SZJA-kedvezményét is reklámozták kicsit.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
Karácsony Gergely 324 szavazattal nyert Budapesten – elképesztő küzdelemben fordított
Vitézy Dávid már az éjszaka bejelentette, hogy újraszámlálásra lesz szükség a szoros eredmény és a 24 ezer érvénytelen szavazat miatt.


Sohasem volt még ennyire szoros választás Budapesten: Karácsony Gergely mindössze 324-gyel kapott több szavazatot, mint kihívója, Vitézy Dávid.

Az LMP és a Fidesz által is támogatott Vitézy az este elején még magabiztosan, több ezer szavazattal vezetett. 50%-os feldolgozottságnál azonban a különbség elkezdett csökkenni. Vitézy azonban még ezután is sokáig az első helyen állt, csak 95%-os feldolgozottságnál fordult meg a sorrend.

Onnantól csigalassúsággal érkeztek az adatok, Karácsony Gergely hol 100, hol 200 szavazattal állt előrébb. Végül hajnali negyed négy után nem sokkal közzétették a 100%-os feldolgozottságú adatokat.

Ezek alapján

Karácsony Gergely 47,53%-kal megnyerte a választást, Vitézy Dávid 47,49%-kal végzett mögötte.

Ezúttal igaznak bizonyult a mondás, hogy minden egyes szavazat számít. Karácsony Gergelyre 371 467-en, Vitézy Dávidra 371 143-an szavaztak.

A Mi Hazánk jelöltje, a harmadik helyezett Grundtner András 4,98 százalékot, összesen 38 943 szavazatot kapott.

Vitézy Dávid a végeredmény előtt, éjjel 2 órakor bejelentette: az érvénytelen szavazatok kirívóan magas száma miatt nem lehet még végeredményt hirdetni a főpolgármester-választáson, biztosan újraszámlálják a voksokat. Tény, hogy több mint 24 ezer érvénytelen szavazatot adtak le a főpolgármester-választáson. Ebben lehetett némi szerepe Magyar Péternek is, aki azt mondta, szerinte mindkét jelölt alkalmatlan, és ő maga érvénytelen szavazatot fog leadni.

Karácsony Gergelynek nem lesz könnyű dolga, hogy többséget szerezzen programjához a Fővárosi Közgyűlésben.

Listán ugyanis 28,68%-a lett a Fidesznek, 27,34%-a a TISZA Pártnak, 16,63%-a a DK-MSZP-P ellenzéki összefogásnak, 10,15%-a az LMP-nek, 7,88%-a a Kutyapártnak, 4,98%-a a Momentumnak és 3,82%-a a Mi Hazánknak.

Ez azt jelenti, hogy a Fidesznek 10 képviselője lesz a Fővárosi Közgyűlésben, és a TISZA Pártnak is 10, a DK-MSZP-P-nek 7, a Vitézy Dávidot támogató LMP-nek 3, a Kutyapártnak 3.

További adatok a választásról ITT.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
A Rovatból
Török Gábor: csak egyetlen szereplő lehet maradéktalanul elégedett - a Tisza Párt
Az elemző szerint az új magyar politika legérdekesebb inkubátorháza a fővárosi közgyűlés lesz.
Fotó: Nagy Bogi - szmo.hu
2024. június 10.



Török Gábor a közösségi oldalán elemezte vasárnapi választási eredményt. Azt írja:

1. A 2010 utáni magyar politikában rendszerhibának látszik a tegnapi EP-választás: a Fidesz 2006 óta nem ért el ilyen rossz eredményt országos választáson, miközben „nemfideszes” párt egyedül indulva 2006 óta nem szerepelt ilyen eredményesen. Új helyzet van, amely minden bizonnyal új utakra viszi, ösztönzi vagy kényszeríti a politikai szereplőket.

2. A választásnak sok kis győztese és vesztese van, de csak egyetlen szereplő lehet maradéktalanul elégedett: a Tisza Párt. A várakozásokat messze meghaladó EP- és fővárosi listás eredmény (EP-választáson párszázezer szavazattal elmaradva, a fővárosban fej-fej mellett állva) a magyar politika Fidesz utáni legerősebb szereplőjévé tette Magyar Péter pártját.

A magyar politikában ezzel a választással új időszámítás kezdődött: a Fidesznek és a 2024 előtti ellenzéknek egyaránt a Tisza jelentette kihívással kell megküzdenie a 2026-ig terjedő időszakban, miközben a Tisza a legerősebb ellenzéki pártként – majdnem egy ligában a Fidesszel - építkezhet tovább

(amely építkezés nehézségeiről már eddig is – okkal - sokat beszéltek és minden bizonnyal most még többet fognak).

3. A Fidesz számára természetesen nem jelent totális kudarcot a mostani választás, de a várakozásokat messze alulmúló (eddigi messze legrosszabb) EP-eredmény (továbbá a 30 százalék alatti fővárosi szavazatarány) és különösen a Tisza példátlan felemelkedése komoly problémákat jelez és egyben okoz is. Különösen úgy, hogy a Fidesz szinte egy parlamenti kampányt folytatott, erőforrásokban és terepmunkában is. A kormány helyzetét nehezíti, hogy a választás után a korábbiaknál valószínűsíthetően szigorúbb költségvetési politikára nyílik csak lehetőség. A Fidesznek azt is át kell gondolnia, hogy vajon

a szokatlanul negatív és egyetlen témára egyszerűsített kampány jó döntés volt-e, és hogy a fővárosi visszaléptetés – amellyel ráadásul nem is saját jelöltjüket, hanem egy ellenzéki párt retorikájában „harmadik utas” politikusát vezethették sikerre (ez majd a szoros eredmény miatt csak később derül ki) - milyen üzenetet küldött a saját szavazóiknak.

4. Az önkormányzati választási eredmények nagyon hasonlítanak az öt évvel ezelőttiekre, még akkor is, ha fontos városok (Baja, Eger, Miskolc, Salgótarján versus Győr, Szolnok, Nagykanizsa) és egy-egy fővárosi kerület (I. versus XII.) gazdát cseréltek, miközben újra bebizonyosodott, hogy a regnáló polgármesterek a helyi választáson nagyon komoly előnnyel indulnak.

5. Az új magyar politika legérdekesebb inkubátorháza a fővárosi közgyűlés lesz (de csak októbertől, addig még sok víz folyik le a Dunán és a Tiszán), ahol olyan – téttel bíró - taktikázások várhatók, amelyekre nagyon régen volt példa idehaza.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Dobrev Klára: Az eredmény csalódást keltő – Azt gondoltuk, hogy több szavazót tudunk meggyőzni
A Demokratikus Koalíció (az MSZP-vel és a Párbeszéddel közös listán) feleannyi képviselőt küldhet az EP-be, mint 5 évvel ezelőtt. Gyurcsány Ferenc a pozitív önkormányzati eredményekbe próbált kapaszkodni.


Az eddigi négy helyett csak két képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe a Demokratikus Koalíció (DK) – amely ráadásul ezt az eredményét az MSZP-vel és a Párbeszéddel közösen érte el. A DK listavezetője, Dobrev Klára az eredményt csalódást keltőnek nevezte.

A párt listavezetője kiemelte, hogy az Európai Parlamentben a magyarok képviseletét négy párt látja majd el, köztük három jobboldali, amelyek „egy nagyon másfajta Európát képzelnek el, mint mi”. Hozzátette: továbbra is abban hisznek, hogy egy erős Európa képes a magyaroknak a hétköznapokban jólétet biztosítani.

Hangsúlyozta, hogy az elkövetkező hetekben, hónapokban, vagy akár egy-két évben minél több embert szeretnének meggyőzni arról, hogy Magyarországon méltó tisztességes jólét csak egy erős Európa közepén lesz, mert amikor Európa meggyengül, abba Magyarország „belerokkan”. Leszögezte, hogy az EP-ben továbbra is ezt az erős Európát fogják képviselni, ezt az erős Magyarországot fogják építeni.

Az eseményen Gyurcsány Ferenc a DK elnöke úgy fogalmazott, hogy ez a „hosszúra nyúlt nap illetve éjszaka” jelentősen átalakította a magyar politika térképét, Az, hogy ennek milyen mélyebb okai vannak és milyen következményei lesznek, arról sokat fognak beszélni a következő napokban és hetekben – közölte.

Az nagyjából világos, hogy a magyar politika szociáldemokrata, baloldali centruma mostantól szinte kizárólagosan a DK-MSZP-Párbeszéd szövetségnél van – jelentette ki a pártelnök. Hangsúlyozta, úgy gondolják, hogy Magyarországon szociáldemokrata politikával lehet jobb életet teremteni.

Az önkormányzati választásról Gyurcsány Ferenc kiemelte, hogy a DK-nak több polgármestere és önkormányzati képviselője lesz.

Szavai szerint csalódásra ad okot, hogy kevesebb EP-képviselőjük lesz, mint amennyit szerettek volna de „az az európai gondolat, amit képviselünk, az nem változik”.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke leszögezte, hogy a „hazai baloldal volt, van és lesz, a hazai baloldalt megőriztük”. Megjelent a színen egy jobboldali kihívó, de a baloldali értékek ettől nem csorbulnak, a társadalmi igazságosság, a szolidaritás, a társadalmi különbségek csökkentése ma csak ennek a szövetségnek a politikája – tette hozzá.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Karácsony Gergely az utolsó pillanatban fordított, mégis megnyerheti a választást
Vitézy Dávid szinte végig vezetett, de 50%-os feldolgozottságtól a különbség elkezdett csökkenni. Végül az eredmény szinte legvégén megfordult, 98,38%-os feldolgozottságnál Karácsony áll az élen, igaz, csak 325 szavazattal.


Szinte hihetetlen küzdelem zajlik Karácsony Gergely és Vitézy Dávid között a főpolgármesteri címért. Az LMP és a Fidesz által is támogatott Vitézy az este elején még magabiztosan, több ezer szavazattal vezetett. 50%-os feldolgozottságnál azonban a különbség elkezdett csökkenni.

Vitézy azonban az utolsó pillanatig tartotta az előnyét, és csak 95%-os feldolgozottság felett fordult meg a sorrend.

97,4-es feldolgozottságnál

Karácsony Gergely 47,5%-on áll, míg Vitézy Dávid 47,49%-on.

Szavazatszámra lefordítva ez mindössze 111 szavazatos különbséget jelent. Karácsony Gergelyre 360.399-an, Vitézy Dávidra 360.388-an szavaztak.

Listán 93,35%-os feldolgozottságnál 28,71%-a van a Fidesznek, 27,33%-a a TISZA Pártnak, 16,65%-a a DK-MSZP-P ellenzéki összefogásnak, 10,15%-a az LMP-nek, 7,82%-a a Kutyapártnak, 4,93%-a a Momentumnak és 3,85%-a a Mi Hazánknak.

Ez azt jelenti, hogy a Fidesznek 11 képviselője lesz a Fővárosi Közgyűlésben, és a TISZA Pártnak 10, a DK-MSZP-P-nek 7, a Vitézy Dávidot támogató LMP-nek 3, a Kutyapártnak 2.

További adatok a választásról ITT.


Link másolása
KÖVESS MINKET: