HÍREK
A Rovatból

Operatív törzs: Magyarországon is megjelent az indiai mutáns

Két fertőzöttnél mutatták ki a napokban. Egyikük már meg is gyógyult, másikuk még kórházban van, de nincs lélegeztetőgépen.

Link másolása

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóját György István, az oltási munkacsoport vezetője kezdte. György István arról beszélt, hogy Magyarország Európa második legátoltottabb országa, a regisztráltak 90, a teljes magyar lakosság 52 százaléka kapta meg valamelyik koronavírus-elleni vakcinát - közölte a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki, online sajtótájékoztatóján.

György István elmondta, a legfrissebb adatok szerint 5 085 642 embert oltottak már be, közülük 3 445 557-en a második adag oltóanyagot is megkapták.

Az oltásra eddig 5 millió 203 ezren regisztráltak, a félmillió, még be nem oltott regisztráltat pedig többek között sms-ben is ösztönzik az oltóanyag felvételére - tette hozzá az államtitkár.

Az országos oltási munkacsoport vezetői tisztségét betöltő politikus a tájékoztatón hangsúlyozta, az adatok alapján "nagyon közel járunk ahhoz, hogy mindenki be legyen oltva, aki eddig kérte".

György István azt is közölte:

„a magas átoltottságnak köszönhetően a járvány harmadik hulláma már mögöttünk van, de a vírus továbbra is itt van még, és az indiai mutáns is jelenleg már Magyarországon is jelen van".

Az oltási munkacsoport vezetője azt is hozzátette:

"a járványügyi szakértők szerint nem lehet kizárni, hogy lesz még újabb járványhullám”.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy a harmadik hullám lecsengőben van Magyarországon, ezután pedig elismételte a napi adatokat is. Az országos tisztifőorvos azt is közölte:

• a fertőzöttek átlagéletkora 42 év,

• a fertőzöttek 54 százaléka nő, 46 százaléka férfi,

• a gyógyultak átlagéletkora 43 év,

• a 20. héten a regisztrált új fertőzöttek 21 százalékát a 40–49-es korosztályból, 19 százalékot a 30–39 éves korosztályból, 15 százalékát az 50–59 évesek közül, 13 százalékát a 20–29 évesek közül azonosították,

• a fertőzöttek többségét az aktív, munkaképes korú lakosság teszi ki,

• a fertőzöttek 14 százaléka budapesti, 13 százaléka Pest megyei, 9 százaléka Borsod-Abaúj-Zemplén megyei,

• a fertőzöttek 95 százaléka valamilyen egyéb, krónikus betegséggel küzdött.

Müller Cecília is beszélt arról, hogy már Magyarországon is jelen van az indiai mutáns.

"Az elmúlt napokban kettő indiai variánssal fertőzött személyt azonosítottunk Magyarországon. Az egyikük már meggyógyult, mert klinikailag könnyen zajlott nála, enyhe tünetekkel a betegség. A másik személy még kórházi kezelésre szorul, de nem lélegeztetett beteg, már a rehabilitációja felé tart"

- fogalmazott az országos tisztifőorvos, aki szerint várható volt, hogy nálunk is megjelenik az indiai variáns, mivel ez a vírus nem ismer határokat. Azt is hozzátette: nem tudják, hogy a két fertőzött honnan kapta el a koronavírus ezen variánsát, ugyanis nem jártak külföldön.

Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy

az indiai mutáns ellen a Magyarországon használt oltóanyagok védelmet biztosítanak.

Az országos tisztifőorvos azt is elmondta, a koronavírus szennyvízben mért örökítőanyagának koncentrációja jelentősen csökken. Végezetül pedig kitért arra, hogy egy amerikai tudományos lapban megjelent a Sinopharm-vakcina vizsgálati eredménye, mely szerint a kínai oltóanyag hatásossága 73–78 százalékos.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Képeken a jeges mesevilággá változott Balaton
Ma is hideg éjszakára kell készülni, akár -15 fokra is lehűlhet a levegő.

Link másolása

Ahogy azt mi is megírtuk, a tegnapi szélvihar a levegő lehűlését is magával hozta. Az éjszakai fagynak köszönhetően pedig a Balaton felszíne is bejegesedett.

Vasárnap

a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet zömmel -10, -5 fok között alakul, de a szélcsendes, derült tájakon a -15 fok sem kizárt.

A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn -3, +2 fok között valószínű. Hétfőn már csak a keleti és nyugati megyékben élénkül meg a szél, kevésbé lesz felhős az ég, sok napsütés várható.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Fejbe lőtték a halott ukrán katona koponyájával a kezében szónokló orosz zsoldost
Mangusev kapcsolatban állt Jevgenyij Prigozsinnal, az orosz Wagner-csoport vezetőjével. Lehet, hogy az akcióval neki akartak üzenni.

Link másolása

Ivor Mangusev tavaly augusztusban hívta harcba az orosz katonákat egy ukrán katona koponyájával a kezében.

Szombat hajnalban egy támadás során fejbelőtték a 36 éves Ivor Mangusevet, aki a Daily Mail cikke szerint a rettegett orosz Wagner-csoport vezetőjével is kapcsolatban állt.

A zsoldost fejlövéssel szállították kórházba szombaton Oroszország keleti régiójában, Luhanszk tartományban.

Az Oroszország-szakértő Mark Galeotti szerint Mangusev kapcsolatban állt Jevgenyij Prigozsinnal, az orosz Wagner-csoport vezetőjével. Galeotti szerint ez a fejlövés figyelmeztetés lehetett Prigozsin számára.

A Putyin-hívő Mangusev 2022 augusztusában arról híresült el, hogy a kezében egy Mariupolban lelőtt ukrán katona koponyájával a kezében szónokolt, és így uszította az oroszokat Ukrajna ellen.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Leválthatja a védelmi minisztert, akár már a jövő héten cserélhet a poszton Zelenszkij
Már azt is lehet tudni, hogy ki lesz az utód. Olekszij Reznyikov helyére Kirill Budanov, a hírszerzés vezetője léphet az ukrán kormányban.

Link másolása

Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij egy vasárnapi sajtótájékoztatón reagált az ukrán védelmi miniszter, Olekszij Reznyikov a távozásáról szóló hírekre.

Az Ukrainskaja Pravda vasárnap megjelent cikkében már arról is írnak, hogy Reznyikov helyére Kirill Budanov, a hírszerzés vezetője léphet. Bár Reznyikov azt állítja, hogy ő nem tud arról, hogy távoznia kell, a Pravda úgy tudja, hogy már

jövő héten megtörténhet a védelmi miniszter leváltása.

A lap kormányközeli forrásai szerint abban egyetértés van, hogy Reznyikovnak a jövőben is a felsővezetésben kell maradnia, és felmerült az is, hogy az igazságügyi minisztérium élére kerülhet.

A miniszter távozásában szerepet játszhat az ukrán kormányban januárban kirobbant korrupciós botrány, erről itt írtunk részletesen.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
„Lassan azt is fölélem, amit a temetésemre félreraktam” – sokaknak csak átmenetileg nyújt megoldást a februárban érkező dupla nyugdíj
A nyugdíjas szervezetek szerint az emelés ellenére még mindig legalább 300 ezren vannak, akiknek a nyugdíja nem éri el a százezer forintot sem.

Link másolása

Három nappal korábban csenget a postás a februári nyugdíjjal. A 15 százalékkal megemelt összegnek a dupláját kapják az érintettek, most fizetik a 13. havi nyugdíjat is. A bankszámlákra pénteken érkezik az utalás. A nyugdíjas szervezetek szerint az emelés ellenére még mindig legalább 300 ezren vannak, akiknek a nyugdíja nem éri el a százezer forintot sem - hangzott el az RTL híradójában.


Link másolása
KÖVESS MINKET: