Óriásit drágulhat a sör a klímaváltozás miatt – itt az aggasztó előrejelzés
Egy a közelmúltban, a Nature Plant című szaklapban megjelent tanulmány szerint ugyanis a klímaváltozás hatása, mindenekelőtt a hőmérséklet emelkedése és a sivatagosodás megnehezíti az árpa termelését. Ebből pedig egyenesen következik, hogy ha kevesebb lesz az árpa, kevesebb és drágább lesz a sör, sőt, kritikus esetben még hiánycikké is válhat.
Nemzetközi, köztük angliai és kínai kutatócsoportok szimulációs kísérletei arra utalnak, hogy nemcsak az árpa-termesztés sínyli meg a felmelegedést – akár 17%-kal is csökkenhet a hozama - de a nagyobb melegben az élesztőgombák is kevésbé aktivizálódnak. Már pedig ha ez így lesz, a világ legkedveltebb alkoholos italát - az adott ország gazdasági helyzetétől és sörfogyasztási szokásaitól függően – akár aranyárban is mérhetik.
Az előrejelzések szerint az egyik legsúlyosabban érintett ország Írország lehet, amely napjainkban nehezen elképzelhető legendás sörkultúrája nélkül.
Vajon mi lesz a hamisíthatatlan hangulatú dublini pubokkal, ha a következő századfordulón a jelenlegi ár 3,5-szereséért mérnek majd egy pintet – ha egyáltalán lesz…De nem árt jó előre bespájzolni más nagy sörnemzeteknél, például Lengyelországban, Németországban Csehországban és Belgiumban sem - írja a Guardian.
A kutatók tudni vélik, hogy még a legenyhébb forgatókönyv szerint is arra lehet számítani, hogy az említett országban 9-13%-kal kevesebb sört ihatnak majd a „folyékony kenyérre szomjazók”. Hasonló kilátások várnak Kínára is, ahol jelenleg a legtöbb sör fogy a világon.