News here
hirdetés

HÍREK

Nagyon elszúrtuk a járványkezelést Ürge-Vorsatz Diána szerint

A fizikus, klímakutató CEU-professzor szerint ebben a tudománynak is van felelőssége, mert nem képes hatékonyan kommunikálni.

Link másolása

hirdetés

A járványkezelést az egész nyugati világban elrontották, Magyarország is - mondta Ürge-Vorsatz Diána fizikus, klímakutató CEU-professzor a Válasz Online-nak adott interjújában.

A kutató a lapnak úgy fogalmazott, nemcsak tragédiaként, hanem személyes kudarcként élte meg, hogy

"ennyire elszúrtuk a járványkezelést, Magyarországon ugyanúgy, ahogy szinte az egész nyugati világban".

Ürge-Vorsatz Diána szerint

"a tudomány nem volt képes keresztülvinni az üzeneteit a döntéshozóknak, például azt a nagyon egyszerű figyelmeztetést, hogy ha nem lépnek elég gyorsan és hatékonyan, akkor iszonyú sokan fognak meghalni".

A kutató szerint az a baj, hogy az egész járványkezelés belekerült egy rossz dilemmába: hogy a gazdaságot mentsük-e, vagy az emberéleteket.

"Most komolyan: ez bárkinek kérdés? Egy igazi társadalom, egy igazi közösség mindenek felett kezeli az emberéletet. Akkor is, ha a bezártság miatt valakinek tönkremegy az üzlete. Miért? Mert a tönkrement üzletet újra lehet nyitni, a károsult vállalkozót lehet kompenzálni, de az elvesztett emberéletet nem lehet visszaadni.

A nyugati világban, beleértve a járványkezelésben szintén riasztóan teljesítő Egyesült Államokat, a legtöbb kormány megijedt attól, hogy belebukik, ha a gazdaság helyett az emberéletet választja" - fogalmazott.

hirdetés

A kutató azt is hozzátette, hogy legfeljebb két-három héttel korábban bejelentett vagy hosszabb ideig fenntartott zárásról, szigorúbb kontaktkutatásról és karanténolásról lett volna szó, és az ázsiai példák szerint ez sikeres is lehetett volna.

"A mi fene nagy szabadságunk, demokráciánk rosszul vizsgázott"

- jegyezte meg.

Ürge-Vorsatz Diána szerint bár leadták a jelzéseket, de a tudománynak is van felelőssége ebben, mert nem képes hatékonyan kommunikálni.

"A tudós elmodellezget, belesüpped a maga kis világába, szaknyelven közölt publikációiba. Az éghajlatváltozásnál is ez a probléma: az ENSZ éghajlati jelentései még mindig érthetetlenek, túl bonyolultak, tele vannak bizonytalanságot sugárzó mondatokkal, „minden mindennel összefügg”- és „egyrészt-másrészt”-típusú érveléssel, nem is csoda, hogy a döntéshozó nem tud velük mit kezdeni. A pandémiával kapcsolatos tudományos kommunikációnál is gyakran éreztem ezt" - fogalmazott a kutató.

Személyes érintettséggel beszélt arról is, hogy nem csak "idős, krónikus" emberek veszítették el az életüket.

"A legjobb gyerekkori barátnőm férje, akivel együtt neveltük a gyerekeinket, nem élte túl a betegséget. Egy évfolyamtársam, aki pedig makkegészséges volt, szintén belehalt. Három gyerek maradt mindkét családban... Sokáig nem is akartam elhinni, mert még senkit sem vesztettünk el az évfolyamunkból. Volt egy fiatal, sokgyermekes édesanya, akiért sokat sírtam. Kismamák, akik lélegeztetőgépre kerültek. Volt, akiből ki kellett operálni a gyereket, hogy legalább ő biztosan megmeneküljön"

- fogalmazott a kutató, aki azt is hozzátette: "Számomra az élet az élet, mindegy, hogy idős, krónikus vagy fiatal, egészséges. Ráadásul negyvenen túl nincs ember, aki ne lenne »krónikus«, csak eleget kell vizsgálni".

Ürge-Vorsatz Diána az interjúban még arról is beszélt, hogy csalódott, mert a koronavírus-járvány adta lehetőséget nem használtuk fel a klímavédelemben, hogy szerinte egyszerre akarunk élhetőbb környezetet, kevesebb hőhullámot, illetve olcsó repülést, korlátlan fogyasztást, kényelmet, de ezek egyszerre nem mennek. De szóba került az is, hogy 2023-ra készülhet el a globális ENSZ-modell alapján a magyar éghajlatváltozási jelentés, és, hogy a kutatót egyáltalán nem zavarja Greta Thunberg harcias tevékenysége, mert teljesen igaza van abban, hogy pánikhelyzet van.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
67 évesen 5 perc alatt lakoltatták ki a Budapesti Sakkszövetség egykori főtitkárát
Két szatyornyi holmival rakták az utcára Száraz Sándort.

Link másolása

hirdetés

„Nekünk ő nem csak egy sakkoktató, hanem egy pótnagypapa is„ - mondta az RTL-nek egy anyuka, akinek fiát a Budapesti Sakkszövetség egykori főtitkára tanítja a játékra és akit nemrég kilakoltattak otthonából.

A 67 éves Száraz Sándor - aki 1992 és 1998 között volt az egyesület szakmai vezetője - lakását még a koronavírus járvány előtt árverezték el a felhalmozott tartozásai miatt. A sakkoktatót 5 perc alatt, két szatyornyi holmival rakták az utcára. A segítség azonban gyorsan jött: az egyik anyukának a közösségi-felületén megosztott felhívására egy hölgy reagált, aki felajánlott Sándor számára egy ideiglenes lakrészt.

Mielőtt azonban befogadta volna valaki a volt főtitkárt, Sándor elmondása szerint

„sétálgattam a városban és néztem azokat a helyeket, melyeket hajléktalanok használnak, hogy melyik üres, melyik nem, hogy hol húzzam meg magamat éjszakára. De mindegyik foglalt volt.”

style="width: 100%; height: 0px; position: relative; padding-bottom: 56%;">
hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Elképesztő mennyiségű tüntető gyűlt össze a Margit hídon, a Közút Figyelő kameráin látszik a legjobban
A tömeg bőven több ezer fős.

Link másolása

hirdetés

A Telex egyik olvasója osztotta meg a lappal, hogy a Közút Figyelő kameráin keresztül is letagadhatatlan, hogy milyen hatalmas tömeg gyűlt össze a mai hídfoglalós tüntetésen este 6 körül.

A Margit híd és a Jászai Mari tér környékén egy gombostűt sem lehetett elejteni.

Október 5-e a Pedagógusok Világnapja, így szerdán reggel a diákok és a szülők alkottak élőláncot, délután öttől pedig a Grund mozgalom hirdetett hídfoglalást a pedagógusokért. 17 órától 19 óráig a Margit hídon tüntetnek, amire a szervezők előzetesen 5-10 ezer emberre számítanak. Ez a Közút Figyelő kameráinak képei alapján meg is van:

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Margit Kórház udvarán szült a kismama, mert a szülészeten nem vették fel a telefont
Rossz bejáraton érkezett a kismama.

Link másolása

hirdetés

Kedd hajnalban egy kismama érkezett férjével az óbudai Szent Margit Kórház portájához, ahol jelezték, hogy az asszony rövid vajúdást követően hamarosan szülni fog. Bár a portaszolgálat telefonon igyekezett elérni a szülészetet, azonban nem vették fel a telefont, így a nőnek egy tolószéket ajánlott fel a biztonsági őr.

Mivel a kismama már ülni sem bírt, így gyalog indultak el a kórházblokk túlsó felén lévő osztályhoz. A menet azonban nem tartott sokáig, ugyanis még az udvaron megindult a szülés, így a kisbaba az aszfalton született meg - írja a Magyar Hang.

A történteket a kórház sajtóosztálya is megerősítette, mint írták:

„Intézményünk több épületből áll, az érintett kismama és párja az utcáról belépve a főbejáraton keresztül, először a B jelű épületbe érkezett és találkozott a portaszolgálattal. A Szülészeti osztály az A épületben található, melynek megközelítése az udvaron keresztül lehetséges... Az osztályról érkező egészségügyi személyzet a biztonsági szolgálat munkatársának segítségével a jó általános állapotban lévő szülő nőt és újszülöttjét az osztályra szállították, ott a szakma szabályainak megfelelően ellátták és elhelyezték őket. Anya és újszülöttje is jól vannak.”


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Ezeken a képeken látszik igazán, milyen sokan vannak a Kossuth téren
A szervezők szerint legalább 40 ezren vannak a téren, eddig a beszédek hangzottak el főként, a koncertek ezután jönnek.

Link másolása

hirdetés

Már a Margit hídon nagy tömeg volt a hídfoglaláskor, de az utóbbi években ritkán látott óriási tömeg gyűlt össze a Pedagógus Világnapon a Kossuth téren.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: