News here

HÍREK

Minden koronavírus-korlátozás megszűnhet Angliában jövő héten

A brit miniszterelnök szerint a karanténkötelezettség eltörlésére a március 24-re kitűzött határidőnél egy teljes hónappal korábban lehetőség nyílhat.

Link másolása

A jövő héten megszűnhet a koronavírus-járvány megfékezésére korábban hozott összes korlátozás Angliában - közölte a londoni miniszterelnöki hivatal vasárnap.

A Downing Street tájékoztatása szerint Boris Johnson miniszterelnök várhatóan hivatalosan is bejelenti, hogy a jövő hét folyamán hatályukat vesztik a lakossági szabadságjogokat korlátozó, még érvényben lévő utolsó járványügyi intézkedések.

Johnson erre már a hétfőig tartó parlamenti szünet kezdete előtti utolsó alsóházi ülésnapon, február 9-én egyenes utalást tett. Akkori rövid tájékoztatójában közölte: február 21-én, a parlamenti szünet utáni első napon ismerteti részletesen, hogy a kormány új stratégiája szerint az ország hogyan tud a továbbiakban együtt élni a koronavírussal.

Azt azonban már akkor bejelentette, hogy ha a biztató járványügyi folyamatok tartósnak bizonyulnak, várakozása szerint a kormány a még érvényben lévő utolsó hazai korlátozásokat is feloldhatja, beleértve azt a jogi kötelezettséget, amelynek alapján elkülönítésbe kell vonulniuk mindazoknak, akiknek koronavírustesztje pozitív lett.

Johnson szerint a karanténkötelezettség eltörlésére a március 24-re kitűzött határidőnél egy teljes hónappal korábban lehetőség nyílhat.

A Downing Street vasárnapi tájékoztatása szerint az ország a kormányzati beavatkozások gyakorlatáról áttérhet a személyi felelősség elvének alkalmazására, és ezt a sikeres oltási kampány, valamint a koronavírusról rendelkezésre álló tudásanyag bővülése tette lehetővé.

A lezárások és egyéb nem gyógyszertudományi jellegű beavatkozások életmentő fontosságúak voltak abban az időszakban, amikor a tudósok és az orvosok világszerte az új variánsok észlelésén és az e vírusváltozatokra adandó válaszintézkedéseken dolgoztak, ám e zárlatok is jelentősen megterhelték az emberek életét és megélhetését - áll a londoni miniszterelnöki hivatal vasárnapi közleményében.

A Downing Street kiemeli, hogy a jelenléti oktatás korlátozása hátrányos hatást gyakorolt a gyerekek tanulmányi előmenetelére, mentális egészségi állapotára, fejlődésére, sőt jövőbeni kereseti lehetőségeire is.

Boris Johnson hivatala hangsúlyozza azt is, hogy az oltási kampány mellett folyamatosan jelennek meg olyan vírusellenes szerek, amelyek jelentősen csökkentik a koronavírus-fertőzés okozta súlyos megbetegedés és halálozás kockázatát.

A legutóbbi adatok egyértelműen a nagy-britanniai koronavírus-járvány visszavonulását mutatják. A brit egészségügyi minisztérium legfrissebb kimutatása szerint a szombat este zárult 24 órában 34 377, az utóbbi egy hétben 317 283 koronavírus-szűrési lelet bizonyult pozitívnak az Egyesült Királyság egészében. Az elmúlt egy hétben kimutatott új koronavírus-fertőződések száma 24,6 százalékkal csökkent az előző heti adathoz képest.

Csökkenésnek indult a koronavírus-fertőződésből eredő, kórházi kezelést igénylő megbetegedések száma is: az utóbbi egy hétben 8766 pácienst vettek fel a brit kórházak Covid-19 miatt, 13,4 százalékkal kevesebbet, mint egy héttel korábban. A szombat este zárult hétnapi időszakban 989 páciens halt meg Covid-19-ben, 22,5 százalékkal kevesebb, mint a múlt szombaton zárult egy hétben.

A szaktárca kimutatása szerint a brit felnőtt lakosság 66 százaléka, vagyis kétharmada - 38 millió ember - már a koronavírus elleni oltás mindhárom adagját megkapta.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Megint egy I. kerületi gimnázium ablakából zuhant a mélybe egy tanuló
A rendőrök két fiatalt elvittek a helyszínről.

Link másolása

Mélybe zuhant egy diák egy I. kerületi gimnázium ablakából - értesült a Bors.

A lap az ott tartózkodó tanulóktól megtudta, hogy egy 12. osztályos lány zuhant a mélybe az iskola egyik első emeleti ablakából.

Elmondások szerint a diáklány nem szenvedett súlyos sérüléseket és a saját lábán hagyta el a helyszínt.

Az iskolához egy rendőrautó is kivonult, akik két fiatalt elvittek. Azt egyelőre nem tudni mi történt, a rendőrség későbbre ígért hivatalos tájékoztatást.

Nem ez volt az eső eset, hogy ebben a gimnáziumban baleset történt. Két évvel ezelőtt egy másik diák is kiesett az ablakon.

Idén már sokadik alkalommal fordul elő, hogy egy diák kiesik az ablakon. November elején a balatonfüredi Lóczy Lajos Gimnázium második emeletének egyik ablakán ugrott ki egy 17 éves fiú, akit életveszélyes sérülésekkel, mentőhelikopterrel szállították kórházba.

Szeptemberben pedig szintén ebből a kerületből egy 12 éves fiú zuhant ki a Kosztolányi Dezső Gimnázium ablakából, aki a mobiltelefonját nyomkodta és vélhetően elvesztette az egyensúlyát. A szülők akkor elmondták, hogy nem az volt az első eset, amikor a gyermek kiült az ablakba. Korábban már szóltak rá tanárok, hogy ne ott telefonozzon.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Orbán Viktor idézeteivel teli WC-papírt tettek egy kecskeméti gimnázium mosdóiba
Az iskola igazgatója nem örül az adománynak. Szerinte politikai propagandának nincs helye az iskolában.
Fotó: Pixabay.com - szmo.hu
2022. november 25.


Link másolása

Felháborodottan küldte az egyik szülő a kormányközeli keol.hu-nak azt a WC papír darabot, amit gyermeke egy kecskeméti gimnázium mosdójában talált.

A papírra Orbán Viktor 10-20 évvel ezelőtt mondatai szerepelnek, többek között ezek:

  • A gyengébb forint egyértelműen ellentétes az emberek érdekeivel, ...gyenge forintot csak gyenge emberek akarhatnak. (Orbán Viktor szavai)
  • Az euró 2010-ben 272 forint volt, 2022-ben 400 forint lett
  • "A stadion kifejezés nagyképű, nekünk egy centerpálya kell Felcsúton" (Orbán Viktor, 2011)

Az iskola igazgatója Lukács Lajos azt mondta, hogy nem tudott arról, hogy ilyen WC papírt helyeztek el az illemhelyiségekben.

A megyei lapnak azt írta, hogy egy kolléganője vette észre, aki össze is szedte az összes idézettel ellátott WP-papírt.

Annyi kiderült, hogy egy 12. osztályból származnak, két lány tanuló hozta be a WC papírokat az iskolába, de az iskola nem örült az adománynak. Az iskola vezetősége elmondta, hogy az iskolában politika propagandát nem lehet kifejteni.

„A tanulókat az osztályfőnökük jelenlétében figyelmezettem egyrészt arra, hogy a köznevelési törvény szerint az iskolában politikai propagandának nincs helye, másrészt arra is, hogy ezzel saját iskolájuk hírnevét is veszélyeztetik. A történtekről tájékoztatta a fenntartó Kecskeméti Tankerületi Központ képviselőjét is”

– írta az igazgató a keol.hu-nak.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
„A hittantanároknál megjelent fizetésemelés minden, csak nem a tiltakozások sikere” – mondja a Pedagógusok Szakszervezete
A két legnagyobb pedagógus szakszervezet problémája, hogy nem látja a jövő évi költségvetésben a beígért béremelést.

Link másolása

Csütörtök este jelent meg az a kormányhatározat, amely szerint januártól a hit- és erkölcstanhoz, valamint a hittanoktatáshoz kapcsolódóan béralapú támogatást nyújtanak. Ennek összege 61 ezer forint/hó/fő.

Ezt az egyházi iskolák tanárai mellett azok az állami és nemzetiségi iskolákban dolgozó hittantanárok is megkapják, akik a bevett egyházakhoz tartoznak.

A kiegészítő támogatás a rendelet szerint januártól egészen 2024. március 31-ig jár majd.

"A hit- és erkölcstanoktatók fizetéskiegészítése alapján a költségvetésben az oktatásra tervezett kiadások alul tervezettnek tűnnek. Se a szakképzésben, se a köznevelésben a pedagógusok 10 százalékos béremelése nincs benne a jövő évi bérkiadásokra tervezett költségvetésben"

– mondta Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke a Telexnek a kormányhatározatra reagálva.

Totyik Tamás szerint megszokott dolog, hogy a hit– és erkölcstan oktatók ilyen bérkiegészítés kapnak, tehát a mostani határozattal a kormány a béremeléshez tartozó járulékokat emelte meg.

A PSZ alelnöke szerint nem ezzel van a baj, hanem nincs fedezet a költségvetésben a kormány által megígért 10 százalékos béremelésére, amit a pedagógusok kapnának.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányi tagja is megerősítette, hogy a kormány által biztosnak ígért 10 százaléknak nyoma sincs a költségvetésben.

A kormány az unióval való megállapodáshoz és az eu-s pénzek folyósításához kötötte a pedagógusok fizetésemelését. Az ígéret szerint ha megérkeznek ezek a pénzek, jövőre 20,8 százalékkal, 2024-ben 25 százalékkal, 2025-ben pedig közel 30 százalékkal emelnék a tanárok bérét. Ezzel a pedagógusok fizetése 2025 januárjára érheti el a diplomás átlagbér 80 százalékát.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


„Hívott, hogy leégett a ház, de közben megégett benne a kisgyerek” – megszólalt az anya a kétéves fia halálát okozó háztűzről
Egy kandallóból kipattant szikra okozta a borzalmas tragédiát. Az apa is megtörten beszélt kisfiukról.

Link másolása

Mint arról beszámoltunk, csütörtök délután Kisdombegyházon porig égett egy családi ház, amiben a nagymama és két gyerek tartózkodott. A nagymama és a 17 éves gyerek ki tudott menekülni az épületből, de a 2 éves kisfiút nem sikerült kimenteni, ezért ő a helyszínen életét vesztette.

A kisfiú édesanyja, Melinda éppen Gyulára tartott, hogy kislányát elhozza az iskolából, amikor csörgött a telefonja és közölték vele a tragédiát.

„Az történt, hogy elmentem a kislányomért az iskolába Gyulára, és a párom telefonált, hogy baj van itthon. De én nem gondoltam, hogy ekkora. Aztán visszahívott, hogy leégett a ház, de közben megégett benne a kisgyerek”

- mesélte zokogva Melinda a Borsnak.

A háztűzben meghalt gyerek édesapja elmondta, hogy amikor nem voltak otthon, kipattant egy szikra a kandallóból, ez okozta a tragédiát.

Nekik és a tető nélkül maradt 17, 12 és 10 éves gyermekeiknek a helyi önkormányzat igyekszik segítséget nyújtani.

Az édesapa megtörten, könnyeivel küzdve mesélte, hogy kétéves kisfiúk éppen elkezdett beszélni, már mondta, hogy "apa", "anya". A lángok és a füst viszont pillanatok alatt olyan nagy lettek, hogy már nem tudták a kisfiút kimenteni.


Link másolása
KÖVESS MINKET: