Megmenekült a kebab és a döner: elkaszálta az EP a tiltó javaslatot
Nem kapta meg a szükséges 376 (tehát 50% + 1) szavazatot az a javaslat az Európai Parlamentben, amely megtiltotta volna, hogy foszfáttartalmú adalékanyagokat használjanak a csirke-, marha-, bárány- és borjúhús fagyasztása során – írja a 444.hu.
Az Európai Bizottság arra hivatkozott, hogy így a különféle húsokat egységesen lehet sütni és fagyasztani. Korábban a szocialisták és a zöldek nyomására tűzte napirendre a kérdést az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottsága, mivel szerintük a hozzáadott foszfát szív- és érrendszeri problémákat okozhat.
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal azonban úgy foglalt állást: naponta 4200 milligramm foszfát bevitele a szervezetbe veszélytelen, egy adag döner pedig alig 134 milligrammot tartalmaz.
Az EU-ban egy átlagos napon közel 500 tonna dönerhús fogy el, az iparágban nagyjából 110 ezren dolgoznak – ők minden bizonnyal eléggé megkönnyebbültek a döntés következtében.