News here

HÍREK

Már Trump tanácsadói sem bíznak abban, hogy meg lehet fordítani az elnökválasztás végeredményét

A Washington Post információi szerint a magánbeszélgetésekben beismerik a kudarcot.

Link másolása

Bár javában folynak Donald Trump fellebbezései az elnökválasztás állítólagos szabálytalanságai ellen, saját táborában is egyre kevesebb reményt fűznek ahhoz, hogy képes lesz meghosszabbítani a mandátumát.

„Visszaélés a szavazatszámlálásokkal”, ezzel a tweettel kezdte napját Trump, miközben csapata hat államban, Arizonában, Georgiában, Nevadában, Pennsylvaniában, Michiganben és Wisconsinban, tehát azokban, amelyek eldöntötték a versenyt Joe Biden javára, megtámadták a szavazás végeredményét. Közben Mike Pence alelnök a republikánus szenátorokat ösztönözte, hogy álljanak ki az elnök mellett.

A Washington Post viszont úgy tudja, hogy még Trump néhány legharcosabbnak tartott munkatársai is, köztük Mark Meadows Fehér Házi stábfőnök, Ronna McDaniel, a republikánus nemzeti bizottság elnök asszonya és Corey Lewandowski tanácsadó magánbeszélgetésekben elmondták:

nem sok esélyt látnak kereseteik sikerére, hacsak nem kerülnek felszínre komolyabb bizonyítékok a csalásra.

Eddig azonban demokrata és republikánus illetékesek egybehangzóan megerősítették: nem tapasztaltak eredményt befolyásoló visszaéléseket, és ilyen eseteket az elnök emberei sem tudtak mindeddig felmutatni.

Egy, Trumphoz közel álló, névtelenséget kérő személy szerint az elnök folytatni akarja a harcot, de tisztában van azzal, hogy nem lesz könnyű dolga. Az érintett államok választási illetékesei szerint legkésőbb december elejére valamennyi színhelyen lezárul a szavazatok hitelesítése. Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének vezetője közölte: Trump egészen december 14-ig kereshet jogorvoslatot. Ez a végső határideje ugyanis az elektori testület szavazásának, amely szentesíti a választás végeredményét.

Miközben Trump, aki 5 napja nem mutatkozott a nyilvánosság előtt, a Twitteren folyamatosan győzelmét hangoztatja, hívei egyelőre kitartanak mellette: A Politico/Morning Consult közvélemény-kutatása szerint a republikánus szavazók 70%-a szerint a választásokon nem voltak sem szabadok, sem tisztességesek. A Guardian emlékeztet rá, hogy a voksolás előtti felmérés során is már 35%-uk fejezte ki bizalmatlanságát a szavazás tisztaságát illetően. 78%-uk úgy vélekedett, hogy a legnagyobb csalásokat a levélszavazatokkal követték el, míg 72% szerint manipulálták az eredményt. Ezzel szemben a demokrata szavazók 90%-a nyilatkozott elégedetten a választások menetéről, holott előzetesen csak 52%-uk bízott benne.

Joe Biden, aki a választási győzelmének bejelentése óta először nyilatkozott újságíróknak egy wilmingtoni otthonához közeli színházban, szégyenletesnek nevezte, hogy Trump nem hajlandó beismerni vereségét.

Egyúttal megerősítette: eltökélt szándéka folytatni a hatalomátvételi folyamatot, és az országot legjobban sújtó válságok megoldásán fog csapatával dolgozni. A megválasztott elnök úgy vélekedett, hogy Trump magatartása aligha segíti politikai pályájának megítélését.

Amíg a fellebbezési ügyek le nem zárulnak, Biden stábja nem kezdhet hivatalos megbeszéléseket a távozó Fehér Házi illetékesekkel, sem pedig a különböző szövetségi hivatalok képviselőivel. A leendő elnök nem kaphatja meg azokat a titkosszolgálati tájékoztatásokat sem, amelyeket normális körülmények között a leköszönő elnök meg szokott osztani utódával.

Biden azonban leszögezte: ezek a késedelmek nem fogják lassítani elképzeléseik végrehajtását.

Biden mellett megjelent választott alelnöke, Kamala Harris, és mindketten hitet tettek a Barack Obama elnök által végrehajtott egészségügyi reform megerősítése és kiterjesztése mellett, amelyet a republikánusok jelenleg is támadnak a konzervatív többségű legfelsőbb bíróság előtt. „Minden Joe Bidenre leadott szavazat azt jelentette, hogy Amerikában az egészségügyi ellátásnak jognak és nem kiváltságnak kell lennie. És Biden döntő fölénnyel nyerte meg a szavazást” – mondta Harris.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Exhumálták egy 22 évvel ezelőtti gyilkossági ügy áldozatát, így jutottak el a rendőrök a gyanúsítottakhoz
A két férfit kedden fogták el Kecskeméten.

Link másolása

Egy 22 éve történt gyilkossági ügyben fogtak el két férfit kedden Kecskeméten – derül ki a Nemzeti Nyomozó Iroda csütörtöki közleményéből. Az áldozat egy 24 éves férfi volt, az orvosszakértő véleménye alapján azonban akkor megszüntették az eljárást.

Az eset 2000. október elsején történt Kecskeméten. Az Izsáki úton található Silver diszkóban hajnalban az egyik vendéget a biztonsági őrök megverték majd kidobták a szórakozóhelyről. A 24 éves férfit nem sokkal később a közelben lévő vasúti síneken egy vonat halálra gázolta. Az ügyben akkor indított államigazgatási eljárás – elsősorban az igazságügyi orvosszakértő szakvéleményére alapozva –

nem állapított meg idegenkezűséget, így az eljárást meg is szüntették.

Később azonban, amikor a Készenléti Rendőrség Kiemelt Ügyeket Felderítő Főosztályán egy orgazdaság ügyében nyomoztak, akkor olyan információkhoz jutottak, amelyek alapján feltételezhető volt, hogy a 24 éves férfi halála mégsem egyszerű baleset volt.

Ekkor már aljas indokból elkövetett emberölés gyanúja miatt rendelték el a nyomozást, ennek során pedig „a modernkori technika vívmányait is segítségül hívták”.

Az áldozatot exhumálták, majd a Nemzeti Szakértői és Kutató Intézet igazságügyi orvos-, nyom-, fizikus- és antropológusszakértő együttes vizsgálata megállapította, hogy a férfi koponyáját a vonatgázolás okozta sérülésen kívül több más fizikai behatás is érte.

A nyomozók a begyűjtött bizonyítékok és a felkutatott közel száz tanú vallomása alapján jutottak el 47 éves kecskeméti N. Tamáshoz és a 49 éves nagyvenyimi V. Lajoshoz. A két férfit november 29-én hajnalban fogták el a nyomozók: N. Tamást az otthona közelében, V. Lajost pedig a munkahelye előtt.

Mindkettőjük otthonát átkutatták, a két férfit pedig előállították, majd gyanúsítottként hallgatták ki őket emberölés miatt.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Nem veszi fel többé a munkát egy budai iskola tanára: „Nem tudok többet osztályterembe lépni, tükörbe nézni, amíg a kollégáimat megfenyítik”
Diákjait arra kéri, vegyék kezükbe a jövőjüket, mert „ez itt most történelem”.

Link másolása

Szenvedélyes Facebook-posztban jelentette be a Pasaréti Szabó Lőrinc Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium (SZLI) egyik tanára, hogy többé nem tanít – szúrta ki a Blikk.

„Nem tudok többet osztályterembe lépni, tükörbe nézni, amíg a kollégáimat megfenyítik, amíg félelembe löknek, ahelyett, hogy meghallgatnának. Nem vagyok bátor, mert megbénít a tudat, hogy többet nem taníthatok, nem nézhetek a szemetekbe, nem vitatkozhatunk, nem utazhatunk, együtt rácsodálkozva a világra, nem ámulhatok és nem haragudhatok, ha valamit elfelejtettetek. A tőletek sugárzó energia tartott idáig a pályán, mert éreztem, hogy érdemes dolgoznom, fejlődnöm, és nemcsak tanítottam, de nagyon sokat tanultam tőletek” – írta a Facebookon a tanárnő, aki hozzáteszi:

„Én mától nem megyek be tanítani.”

„Kérlek Titeket, gondolkodjatok és vegyétek a kezetekbe a jövőtöket. Ez rólatok szól és a ti jövőtökről. Ez most nem egy irodalmi szólam, ez itt most történelem” – üzente diákjainak.

Mindez azután történt, hogy szerdán újabb nyolc tanárt rúgtak ki polgári engedetlenség miatt 3 budapesti gimnáziumból. A diákok ezután virrasztást szerveztek a Belügyminisztérium elé, majd csütörtökön több iskolában tiltakozó akciókat tarottak. Két, a kirúgások által érintett középiskolában nem kezdték meg a tanítást, mert nem volt meg hozzá az elegendő számú tanár. Csütörtökön azután újabb 30 tanár kapott elbocsátás előtti utolsó figyelmeztetést, ebből 14-en az ország legjobb iskolájában, a Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskolában és Gimnáziumban tanítanak.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Újabb 30 tiltakozó tanár kapott figyelmeztetést, 14 az ország legjobb gimnáziumában
A legközelebbi polgári engedetlenség után őket is kirúghatják.

Link másolása

Az iskolaigazgatók csütörtökön a tankerületek kérésére 30 tanárt figyelmeztettek levélben, ebből 14 fő a 8. kerületi Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban dolgozik – írja a 444.hu.

A figyelmeztetés azt jelenti, hogy ha még egyszer ún. polgári engedetlenségi mozgalom keretein belül nem veszik fel a munkát, akkor várhatóan őket is elbocsátják – hasonlóan a tegnap kirúgott 8 pedagógushoz.

Az intézmény 2022-ben is az ország egyik legjobb iskolája címet kapta meg, csütörtök reggel a tanárai és diákjai tüntetést tartottak az iskola épülete előtt a kirúgott tanárokkal szolidaritást vállalva. A figyelmeztető levelekről az egyik tanár posztolt.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, szerdán három budapesti középiskola újabb nyolc tanárát rúgták ki, mert korábban részt vettek polgári engedetlenségi akciókban. A diákok válaszul már szerda estére tüntetést szerveztek a Belügyminisztérium épülete elé, csütörtökön pedig a Tanárok a Tanárokért csoport újabb polgári engedetlenségi akciót hirdetett, amihez már 61 intézmény csatlakozott.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Nem kell betartani a személyi előírásokat a szociális intézményeknek egy új kormányrendelet szerint
Jámbor András ellenzéki képviselő szerint ez nyílt beismerése annak, hogy nincsen pénz, és inkább az ellátások színvonalát csökkentik az intézmények.

Link másolása

Korábban mi is írtunk róla, hogy az ellenzéki és civil tiltakozások ellenére Novák Katalin aláírta az ellenzéki pártok által csak Lex Megdöglesz-nek hívott szociálistörvény-módosítást.

Jámbor András a Szikra Mozgalom és a Párbeszéd ellenzéki képviselője azonban felhívta a figyelmet egy kiegészítésre is.

„Novák Katalin aláírta a szociális törvény modósítását, majd ma meg is jelent egy kormányrendelet, amely szerint a szociális ellátórendszerben a pénzhianyt úgy orvosolják, hogy mostantól a nehéz helyzetben lévő hajléktalan-, fogyatékos-, illetve idősellátási intézményekben, vagy például a gyerekvédelemben elég kevesebb dolgozó, ellátás, vagy kevesebb hely is juthat egy emberre”

– írta a politikus a Facebookon. A szóban forgó szöveg „A Kormány 485/2022. (XI. 30.) Korm. rendelete a szociális ellátórendszer veszélyhelyzeti működéséről” címmel jelent meg nemrég a közlönyben.

„A nappali ellátás, a szakosított ellátás, a gyermekek átmeneti otthona, a családok átmeneti otthona, valamint a gyermekek esélynövelő szolgáltatásainak biztosítása során

a) a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 57. § (3) bekezdésében,

b) a szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatók, intézmények és hálózatok hatósági

nyilvántartásáról és ellenőrzéséről szóló 369/2013. (X. 24.) Korm. rendeletben (a továbbiakban: Sznyr.),

c) a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézmények, valamint személyek szakmai

feladatairól és működésük feltételeiről szóló 15/1998. (IV. 30.) NM rendeletben (a továbbiakban: NM rendelet),

d) a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló

1/2000. (I. 7.) SzCsM rendeletben (a továbbiakban: SzCsM rendelet),

e) a gyermekek esélynövelő szolgáltatásainak szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló

40/2018. (XII. 4.) EMMI rendeletben (a továbbiakban: EMMI rendelet), valamint

f) a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételéről szóló 9/1999. (XI. 24.) SzCsM rendeletben

meghatározott személyi és tárgyi feltételektől a fenntartó döntése alapján – az ellátottak emberi méltóságának és törvényben biztosított jogainak sérelme nélkül – el lehet térni

– áll a rendeletben.

„Egy ápolási intézményben 10 dolgozónak kell jutnia 150 ápoltra. Ez egy brutálisan rossz szám, de innentől kezdve akár egy dolgozó is foglalkozhat 150 ápolttal. Ugyanígy a hajléktalanellátásban, gyerekvédelemben simán megengedhető, hogy rossz helyzetben lévő intézmények egyszerűen ne töltsék be az álláshelyeket, mert nem tudják azt megoldani pénzügyileg” – írja Jámbor, aki szerint:

arról szól a rendelet, hogy nincs pénz, úgyhogy az ellátások színvonalát csökkentsék az intézmények ha túl akarnak élni.

Link másolása
KÖVESS MINKET: