hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Már látszik, min vitatkoznak majd a legtöbbet a következő kormány alatt a pártok – megvolt az első miniszterelnök-jelölti vita

Az első valódi vita az adórendszer kapcsán robbant ki. A legtöbb jelölt csökkentené az adókat és emelné a béreket, Márki-Zay Péter volt az egyedül, aki ezt némiképp másként gondolta.

Link másolása

hirdetés

A miniszterelnök-jelöltnek legalább húszezer aláírást kellett leadnia, hogy részt vehessen az előválasztáson. Ez ötüknek sikerült, Pálinkás Józsefnek (Új Világ Néppárt) nem, a szavazólapon ebben a sorrendben szerepelnek majd: Karácsony, Márki-Zay, Fekete-Győr, Dobrev és Jakab.

Simon András vezette az ATV-n a vitát, amely 90 perces volt.

Az első kérdés az volt, hogy mi lesz a három legfontosabb intézkedés.

Abban minden jelölt megegyezett, hogy nagyon nehéz 3 dolgot kiválasztani, mert már az első napon rengeteg döntést kell hozni.

Jakab Péter kimondta: az ő számára Polt Péter közönséges bűnöző, és a jogállam helyreállításának alapja, hogy börtönben a helye a legfőbb ügyésznek. Karácsony Gergely szerint is könnyű lesz meghatározni azt a kört, amely az elszámoltatás alá esik majd. Nem szabad várni a főpolgármester szerint, mert nincs idő arra, hogy Polt Péter ügyészsége majd eljárásokat indít.

Márki-Zay Péter szerint fel kell szabadítani az ország gazdaságát a fideszes uralom alól, ahol valódi verseny van, és nincs államilag irányított korrupció. Fekete-Győr András Mészáros Lőrincet említette, és a pert, amely nyomán kimondatott: nem rágalmazás az, hogy a fideszes oligarchát bűnözőnek nevezte. Dobrev Klára szerint le kell számolni az Orbán rendszerrel az első pillanatban, mert különben az Orbán-rendszer számol le az új kormánnyal.

hirdetés

Dobrev Klára szerint a gazdaságpolitika középpontjába az embereket kell visszahelyezni. A bérekre, nyugdíjakra kell többet költeni. Jakab Péter szerint is több pénzt kell hagyni az embereknél. Nem olcsó munkaerőben, hanem minőségben kell versenyezni. Márki-Zay Péter elmondta, hogy Hódmezővásárhelyt sikerült rendberakni. Kiszámítható gazdasági környezet, euró bevezetése, stabilitás, de adót most nem emelne. Karácsony Gergely azt mondta, hogy 10 éves gazdasági megállapodásra van szükség munkaadók és munkavállalók közt. Adómentessé tenné a minimálbért. Nincs rendben a társasági adó mértéke, azt emelni kellene. Fekete-Győr András a 4 napos munkahétről beszélt, ő is bevezetné az eurót. A nyugdíjrendszert pedig rugalmassá kell tenni.

Az első valódi vita az adórendszer kapcsán robbant ki. A legtöbb jelölt csökkentené az adókat és emelné a béreket, Márki-Zay Péter volt az egyedül, aki szerint a munkát terhelő adók nem túl magasak, és a családi adózás is rendben van, a gazdagok adóztatásában pedig differenciálni kell: aki lopott, attól el kell kobozni a vagyonát, aki becsületesen szerezte, azt nem kell agyonadóztatni.

Az egészségügyről Fekete-Győr András azt mondta, hogy az államnak csökkentenie kell a várólistákat, és szolgáltatást kell vásárolnia a magánszektortól. Az Orbán-rendszerben a bűnözők keresnek sokat, náluk pedig a tanárok fognak. Finn típusú iskolarendszert akar bevezetni.

Dobrev Klára is egyetért az egészégügy és az oktatás javításával több egészségügyi dolgozó kell, kevés az orvos, a szakdolgozó. Romániában 30%-kal többet keres egy kezdő pedagógus.

Jakab Péter szerint az Orbán-féle iskola tűrni tanítja meg a diákokat, nem pedig gondolkodni. A tananyag mennyiségét csökkenteni kell, a tanárok terheltségét csökkenteni. Az egészségügyben 30 ezer ember hal meg évente pluszban, ők "az orbán-rendszer halálos áldozatai".

Márki-Zay Péter az elesettebbek felé való fordulásról beszélt, a cigányság és más hátrányos helyzetűek felzárkóztatásáról. Az USA-ban a legrászorultabbakra is irányul a tanárok figyelme, ezt nagyobb bérrel, motivációval kell elérni.

Karácsony szerint az egészségügy összeomlott a járvány idején, és az iskolák is megszenvedték ezt az időszakot. Szerinte a magán- és közegészségügy összekapcsolását vigyázva kell megcsinálni. Úgy látszik, Karácsony Márki-Zay Péterrel szeret vitatkozni, általában hozzá címzi a szavait, ha vitatkozni szeretne.

Fekete-Győr szerint az első diplomát ingyenessé kell tenni. Az oktatók bérét is emelni, mert mind a diákok mind az oktatók el fognak menni az országból. Nem a Fudanra van szükség.

Dobrev szerint embert csak ember tud gyógyítani, a gépek még nem. Oktatásról is hasonlóképp gondolja.

Jakab Péter provokatív kérdést kapott a melegellenes törvényről. A pedofilokkal kapcsolatban kémiai kasztrálástól sem riadna vissza. A homoszexualitás népszerűsítését még soha nem látta senkitől.

Márki-Zay szerint olyan egészségügyi modellben kell gondolkodni, amelyben szakmai alapon tart fenn osztályokat a városokban. Az oktatásban a digitális oktatást tartja fontosnak, amellyel a tudást el lehet vinni a leszakadóban lévő területekre is.

Karácsony szerint a kasztrendszer az oktatásban igazságtalanságot szül, talán a legnagyobb a szakadék ebben Európában.

Itt jött az igaz vita, Simon András egymásnak eresztette az öt jelöltet, feloldva az időkorlátot. A finanszírozásban - oktatás, egészségügy - lehet majd vita a következő kormány idején. Jakab Péter megeresztett egy beszólást is, amikor arra utalt, hogy Karácsony Gergely majd élvezni fogja főpolgármesterként annak az előnyeit, ha az önkormányzatok visszakapják az iskolákat.

A jogállamiság és az elszámoltatás kérdésében is vannak viták régóta. Arról nincs, hogy szükség van a rendszer lebontására, a jogállamiság visszaépítésére és egyúttal az elszámoltatásra. A főpolgármester szerint a pénzcsapok elzárása a legfontosabb, mert a közpénzek tartják fenn a rendszert. Új alkotmány, népszavazással.

Fekete-Győr szerint az emberek attól félnek, hogy nem lehet majd felelősségre vonni a fideszeseket. A Momentumnak van erre programja, amely a közös kormányzásban is használható lesz, csatlakozni kell az európai uniós ügyészséghez, de mellé magyar korrupcióellenes hatóság is kell. Újra szóba hozta a felcsúti pert is. Hadházy Ákos vs Tóth Csaba - szerinte nem jó, ha nem Hadházy mellé állnak.

Dobrev Klára szerint aki lopott, az bűnhődjön, és a lopott vagyont el kell kobozni. Ez egyszerűnek tűnik, de alsó hangon 2000 milliárd forintot lopnak el a költségvetésből minden évben. Érti az óvatosságot, de a kétharmados törvények védik a lopást is, ezek ellen fel kell lépni.

Jakab Péter szerint is csatlakozni kell az uniós ügyészséghez, saját korrupciós ügyészség kell, börtön és vagyonelkobzás azoknak, akik loptak. A lopott pénz az utolsó fillérig visszajár a Jobbik szerint. Ő a mentelmi jogot is eltörölné, és politikus, valamint a családja ne indulhasson uniós közbeszerzésnél.

Márki-Zay szerint sok per lesz, és nem tudja, hogy a Fidesznek hány embere fog maradni a parlamentben. Ő is megemlítette a Hadházy-Tóth Csaba párharcot.

A végén volt némi vita az elszámoltatásról és a nagy nemzetközi szerződések felmondásáról. De a legtöbb kérdésben itt is egyetértettek. Karácsony például megemlítette, hogy sok ügyben feljelentést tettek, ezt Márki-Zay is szóba hozta, közös élményük, hogy a nyomozás lassan halad, ha egyáltalán van. A rendszer össze fog omlani, amint a vádalku életbe lép és egymásra vallanak a bűnösök. Jakab Péter nem a félelemből a helyükön maradó hivatalnokokon verné el a port. És kissé odaszúrt a szabolcsi, szerinte MSZP-Fidesz mutyival kapcsolatban, erre Fekete-Győr azzal vágott vissza, hogy ezt pont Zuglóban nem látja. Az egyetlen izgalmas vita itt alakult ki, nem véletlen: Zugló és Szabolcs a napokban a legfontosabb ütközőpont volt. Márki-Zay is ezt fontos vitának tartja, és a személyi garanciák, valamint a tettek a lényegesek. Megemlítette, hogy ő az egyetlen, aki a családja vagyonnyilatkozatát is nyilvánosságra hozta. Karácsony azt mondta, ez valóban fontos, a feleségének az egyetlen vagyona egy 16 éves Toyota.

Az utolsó körben Márki-Zay a baloldali emberek támogatását kérte, a szavazást szerinte a bizonytalan vidéki szavazók fogják eldönteni. Az ország nem bír ki még 800 ezer ember külföldre távozását, főleg, ha "Orbán kilépteti az Unióból". Karácsony újra szeretné egyesíteni Magyarországot, az fog győzni, aki nem megosztani akar, hanem egyesíteni. Fekete-Győr szerint ha azok mennek megint Orbán ellen, akik az elmúlt évtizedben, akkor az egésznek semmi értelme nincs. Ha valódi változást akarnak az emberek, akkor szerinte a Momentumra kell szavazni. A DK jelöltje szerint nagy dolog az ellenzéki egység, a kormányváltás önmagában nem lesz elég, a rendszert csak jó kormányzással lehet lebontani. Dobrev Klára erre alkalmasnak tartja magát. Jakab Péter szerint ha ez a vita és összefogás 2018 előtt is lett volna, akkor 4 év Fideszt megspórolhattunk volna. Azt mondta, lemondana a miniszterelnökségről, ha nem kattan a bilincs a tolvajok kezén.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Áder Jánoshoz fordult kegyelemért a sokak szerint igazságtalanul elítélt pécsi tanár ügyvédje

Jancsula Dezső egy renitens, dohányzó és verekedő diákot akadályozott meg abban, hogy odébb álljon, a bíróság pénzbüntetésre ítélné, és három évig nem taníthatna.

Link másolása

hirdetés

Szerdán kezdődött volna a Pécsi Járásbíróságon a 61 éves tanár, Jancsula Dezső büntetőpere, akit az ügyészség személyi szabadság megsértésének bűntettével vádol – írja a Népszava. A tárgyalást azonban a férfi ügyvédjének kérésére elnapolták, így az valójában csak 2022. február 9-én indul majd.

A pécsi Nevelési Központ 1-es Számú Általános Iskolájában magyart és történelmet oktató Jancsula még szeptemberben összevitatkozott egy, az iskola előtt tiltott helyen cigarettázó 16 éves fiúval, aki össze is verekedett egy társával. A vita elmérgesedett közöttük, aminek következtében a tanár nem engedte távozni a fiatalt. Az esetről mobiltelefonnal és térfigyelő kamerával is készültek felvételek, ami alapján a bíróság tárgyalás nélkül 170 ezer forint pénzbüntetésre ítélte Jancsula Dezsőt.

Az ügy azonban nem csak a pénzről szól: ha a pedagógus elfogadja az ítéletet, elveszíti állását, mivel bűncselekményben elmarasztalt személy legalább 3 évig nem lehet közalkalmazott. Jancsula tanár úr így gyakorlatilag nyugdíjazásáig ellehetetlenülne anyagilag.

Az ítélet híre elterjedt, és valóságos népmozgalom állt a tanár mögé. Pécsen hétszáz embert megmozgató tüntetést tartottak Jancsula tanítványainak szülei és volt diákjai, az interneten pedig országszerte több tízezer ember írt támogató kommentet Jancsula mellett.

A tiltakozók legfőbb érve, hogy a diákjai és a szülők körében egyébként kedvelt tanár nem ért hozzá a diákhoz, csak az eset tisztázásáig a helyszínen akarta tartani. Azt is sokan elmondták, leírták, hogy az érintett iskola környékén lófráló középiskolások rendszeresen cigarettázni csalják a kisdiákokat, sőt van, aki itt drogozik és ad is el kábítószert a 13-14 éveseknek, ezt a megyei főügyészség is megerősítette.

Jancsula Dezső elmondta:

hirdetés
védője azért kérte a per elhalasztását, mert eljárási kegyelmi kérvényt nyújtott be az államfőhöz, és azt szeretnék, ha az indítvány elbírálásáig felfüggesztené a bíróság a pert.

A Népszava információi szerint az is elképzelhető, hogy az ügyészség a februári előkészítő tárgyaláson a bizonyítékokat újra értékelve enyhébb ítéletet, megrovást kér a tanárra, ami nem járna állásvesztéssel.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés

Súlyos ivermectin-mérgezéssel kezelnek két embert a kassai kórházban

Mindkét beteg túladagolta magát, egyikük életveszélyes állapotban van.

Link másolása

hirdetés

Két beteget ápolnak súlyos ivermectin-mérgezéssel a kassai Louis Pasteur Kórházban - írja az Új Szó. Marek Varga, a kórház toxikológus főorvosa arról számolt be, hogy mindkét beteg túladagolta magát.

"A két páciensnél 1000-szeres túladagolást állapítottunk meg"

- fogalmazott a főorvos.

A kassai Louis Pasteur Kórház több orvosa is nyilatkozott az ügyben. Kiderült, az egyik beteg életveszélyes állapotban van, tudatzavarban szenved, idegrendszeri károsodásai vannak.

Az ivermectint elsősorban állatgyógyászatban használják, féregtelenítésre, ám az interneten egy ideje elterjedt, hogy hatásos a koronavírus ellen. Az ivermectin ugyanakkor károsítja a májat, idegrendszeri problémákat okozhat, akár agresszivitást és tudatzavart is, a kassai kórház orvosai pedig ismét leszögezték, hogy nem hatásos a koronavírus ellen.

"Ez nem Covid-19 elleni gyógyszer és nem is lesz az soha. Semmilyen tudományos kutatás nem tudta ezt alátámasztani. A kezdeti feltételezéseket, hogy segíthet az enyhe lefolyásában, már megcáfolták. Az ivermectint használó, hozzánk kerülő betegek gyakran kerülnek lélegeztetőgépre. A túladagolással kezelt páciens Covid-fertőzött is, súlyos tüdőgyulladása van"

- mondta Martin Novotný infektológus főorvos, aki azt is elmondta, nagyon gyorsan túladagolhatják magukat az emberek az állatgyógyászati készítményekkel.

hirdetés

"Már találkoztunk azzal is, hogy a beteg szájon át szedte a szárnyasoknak való külső csepegtető oldatot. Nem beszélve a lóbalzsamokról" - fogalmazott az infektológus.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Schmidt Mária az Oxfordi Egyetem professzorának: „Ön mégis kinek képzeli magát?”

A Terror Háza igazgatója azért ment neki Timothy Garton Ash-nek, mert a Guardian hasábjain megjelent véleménycikkében bírálta a magyar kormányt.

Link másolása

hirdetés
"Ön mégis kinek képzeli magát?"

- kezdi Schmidt Mária Timothy Garton Ash-nek, az Oxfordi Egyetem professzorának címzett nyílt levelét. A Terror Háza igazgatója azért ment neki Ash-nek, mert a Guardian-ben megjelent véleménycikkében bírálta a magyar kormányt.

A cikk címe és fő állítása, hogy "Európának meg kell ragadnia ezt az esélyt, hogy visszaállítsa a demokráciát Magyarországon". Az Oxfordi Egyetemen Európa-tanulmányok professzoraként oktató Ash ebben többek között arról ír: "Európa nem fogja örökké etetni azt, aki a kezébe harap, szembemegy az európai alapértékekkel, miközben eurómilliárdokat tesz zsebre".

Schmidt Mária levelében kérdőre vonja a professzort.

"Miért ír, nyilatkozik és beszél újra meg újra a magyar politikáról? Magánvéleményét fejti ki, vagy fizetett Soros-lobbistaként szólal meg? Ideje lenne tisztázni a beszédhelyzetét, hogy mindenki láthassa, miért tekinti Önt egyfajta orákulumnak a nemzetközi neomarxista ballib média, lásd még: független, objektív. Persze tudjuk, hogy mindet Soros finanszírozza azért, hogy a nyílt társadalom fedőnevű birodalmi projektet szolgálják. Ez a közös nevező a sorosista, globálmarxista Guardian-nel is, aminek Ön, Ash, az egyik újságírója. Újságírója. Vagyis, Ön már rég nem komoly tudós, még csak nem is egy különösebben érzékeny elemző. Térségünket sem ismeri már valami jól. Nem beszél, nem olvas magyarul. Mégis visszatérően kritizálja Orbánt és Magyarországot"

- fogalmaz a Terror Háza igazgatója.

Schmidt Mária ezenkívül azt írja a professzorról, hogy "a globális, birodalomépítő erők tipikus kijáróinak egyike, aki ahelyett, hogy tudóshoz illően, szerényen kérdezne, és megpróbálná megérteni a folyamatokat, felelősségre von, követelőzik és fenyegetőzik". Végül pedig "egy jellegzetes oxbridge boy"-nak nevezi, akinek "teljesítménye ugyan egyre szerényebb, elitizmusa és arca viszont egyre csak nő".

hirdetés

Nem ez az első alkalom, hogy a Terror Háza igazgatója nyílt levelet tesz közzé a Facebook-oldalán. Szeptemberben például Boris Johnson, brit miniszterelnöknek is így üzent.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Városháza-ügy: Karácsony nyilvánosságra hozta az elmúlt két év ingatlanértékesítéseinek dokumentációját

A főpolgármester azt ígérte, bemutatja „ennek a kamuügynek a kreálóit, azokat a fideszes és Fidesz-közeli figurákat, akik közül a városvezetés egyet sem ismer, velük soha nem tárgyalt, ám ők mégis asszisztáltak egy hazug lejárató kampányhoz”.

Link másolása

hirdetés

A Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ szerdán megküldte a vizsgálóbizottságnak a 2019 óta történt ingatlanértékesítések teljes dokumentációját - közölte a főpolgármester szerda este a közösségi oldalán.

Karácsony Gergely a Városháza-ügyben létrejött testületről szóló bejegyzésében azt írta, az ingatlanértékesítések dokumentációjában megtalálhatók az értékesítésekhez kapcsolódó értékbecslések, a pályázati kiírások, a pályázatok, a bontási jegyzőkönyvek, a döntésről szóló előterjesztések, az adásvételi szerződések, az elővásárlási nyilatkozatok és a birtokbaadási jegyzőkönyvek.

A főpolgármester hozzátette: ezeket az iratokat nyilvánosságra is hozzák, hogy mindenki ellenőrizhesse: a közcélú, zártkörű pályázatok, mint például a Magyar Madártani Egyesületnek történt értékesítés kivételével "az értékesítésekre nyílt, korlátozó feltételt vagy más személyre szabást nem tartalmazó pályázati kiírás alapján került sor".

A dokumentumokat ezen a linken lehet elérni.

Karácsony Gergely megjegyezte:

"az orosz titkosszolgálati módszerekkel készített és kiszivárogtatott hangfelvételeken fideszes kötődésű emberek által tett más tényállításoknak is ennyi valóságalapja van". Hozzátette: ideje bemutatni "ennek a kamuügynek a kreálóit, azokat a fideszes és Fidesz-közeli figurákat, akik közül a városvezetés egyet sem ismer, velük soha nem tárgyalt, ám ők mégis asszisztáltak egy hazug lejárató kampányhoz".

hirdetés

A Fővárosi Közgyűlés múlt szerdán döntött Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetőjének javaslatára arról, hogy vizsgálóbizottságot állítanak fel a Városháza-ügyben. A vizsgálóbizottság feladata, hogy a Városháza és a fővárosi önkormányzat más ingatlanjainak hasznosításával összefüggő állításokat tartalmazó, nemrégiben nyilvánosságra került hangfelvételekkel összefüggésben vizsgálatot folytasson le. A héttagú vizsgálóbizottság elnöke Kovács Péter (Fidesz-KDNP) XVI. kerületi polgármester, mellette a testületnek még két frakciótársa is tagja.

A bizottság, amelynek a decemberi rendes ülésen kell beszámolnia munkájáról, csütörtökön tartja első tanácskozását.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: