hirdetés

HÍREK

Már látszik, min vitatkoznak majd a legtöbbet a következő kormány alatt a pártok – megvolt az első miniszterelnök-jelölti vita

Az első valódi vita az adórendszer kapcsán robbant ki. A legtöbb jelölt csökkentené az adókat és emelné a béreket, Márki-Zay Péter volt az egyedül, aki ezt némiképp másként gondolta.

Link másolása

hirdetés

A miniszterelnök-jelöltnek legalább húszezer aláírást kellett leadnia, hogy részt vehessen az előválasztáson. Ez ötüknek sikerült, Pálinkás Józsefnek (Új Világ Néppárt) nem, a szavazólapon ebben a sorrendben szerepelnek majd: Karácsony, Márki-Zay, Fekete-Győr, Dobrev és Jakab.

Simon András vezette az ATV-n a vitát, amely 90 perces volt.

Az első kérdés az volt, hogy mi lesz a három legfontosabb intézkedés.

Abban minden jelölt megegyezett, hogy nagyon nehéz 3 dolgot kiválasztani, mert már az első napon rengeteg döntést kell hozni.

Jakab Péter kimondta: az ő számára Polt Péter közönséges bűnöző, és a jogállam helyreállításának alapja, hogy börtönben a helye a legfőbb ügyésznek. Karácsony Gergely szerint is könnyű lesz meghatározni azt a kört, amely az elszámoltatás alá esik majd. Nem szabad várni a főpolgármester szerint, mert nincs idő arra, hogy Polt Péter ügyészsége majd eljárásokat indít.

Márki-Zay Péter szerint fel kell szabadítani az ország gazdaságát a fideszes uralom alól, ahol valódi verseny van, és nincs államilag irányított korrupció. Fekete-Győr András Mészáros Lőrincet említette, és a pert, amely nyomán kimondatott: nem rágalmazás az, hogy a fideszes oligarchát bűnözőnek nevezte. Dobrev Klára szerint le kell számolni az Orbán rendszerrel az első pillanatban, mert különben az Orbán-rendszer számol le az új kormánnyal.

hirdetés

Dobrev Klára szerint a gazdaságpolitika középpontjába az embereket kell visszahelyezni. A bérekre, nyugdíjakra kell többet költeni. Jakab Péter szerint is több pénzt kell hagyni az embereknél. Nem olcsó munkaerőben, hanem minőségben kell versenyezni. Márki-Zay Péter elmondta, hogy Hódmezővásárhelyt sikerült rendberakni. Kiszámítható gazdasági környezet, euró bevezetése, stabilitás, de adót most nem emelne. Karácsony Gergely azt mondta, hogy 10 éves gazdasági megállapodásra van szükség munkaadók és munkavállalók közt. Adómentessé tenné a minimálbért. Nincs rendben a társasági adó mértéke, azt emelni kellene. Fekete-Győr András a 4 napos munkahétről beszélt, ő is bevezetné az eurót. A nyugdíjrendszert pedig rugalmassá kell tenni.

Az első valódi vita az adórendszer kapcsán robbant ki. A legtöbb jelölt csökkentené az adókat és emelné a béreket, Márki-Zay Péter volt az egyedül, aki szerint a munkát terhelő adók nem túl magasak, és a családi adózás is rendben van, a gazdagok adóztatásában pedig differenciálni kell: aki lopott, attól el kell kobozni a vagyonát, aki becsületesen szerezte, azt nem kell agyonadóztatni.

Az egészségügyről Fekete-Győr András azt mondta, hogy az államnak csökkentenie kell a várólistákat, és szolgáltatást kell vásárolnia a magánszektortól. Az Orbán-rendszerben a bűnözők keresnek sokat, náluk pedig a tanárok fognak. Finn típusú iskolarendszert akar bevezetni.

Dobrev Klára is egyetért az egészégügy és az oktatás javításával több egészségügyi dolgozó kell, kevés az orvos, a szakdolgozó. Romániában 30%-kal többet keres egy kezdő pedagógus.

Jakab Péter szerint az Orbán-féle iskola tűrni tanítja meg a diákokat, nem pedig gondolkodni. A tananyag mennyiségét csökkenteni kell, a tanárok terheltségét csökkenteni. Az egészségügyben 30 ezer ember hal meg évente pluszban, ők "az orbán-rendszer halálos áldozatai".

Márki-Zay Péter az elesettebbek felé való fordulásról beszélt, a cigányság és más hátrányos helyzetűek felzárkóztatásáról. Az USA-ban a legrászorultabbakra is irányul a tanárok figyelme, ezt nagyobb bérrel, motivációval kell elérni.

Karácsony szerint az egészségügy összeomlott a járvány idején, és az iskolák is megszenvedték ezt az időszakot. Szerinte a magán- és közegészségügy összekapcsolását vigyázva kell megcsinálni. Úgy látszik, Karácsony Márki-Zay Péterrel szeret vitatkozni, általában hozzá címzi a szavait, ha vitatkozni szeretne.

Fekete-Győr szerint az első diplomát ingyenessé kell tenni. Az oktatók bérét is emelni, mert mind a diákok mind az oktatók el fognak menni az országból. Nem a Fudanra van szükség.

Dobrev szerint embert csak ember tud gyógyítani, a gépek még nem. Oktatásról is hasonlóképp gondolja.

Jakab Péter provokatív kérdést kapott a melegellenes törvényről. A pedofilokkal kapcsolatban kémiai kasztrálástól sem riadna vissza. A homoszexualitás népszerűsítését még soha nem látta senkitől.

Márki-Zay szerint olyan egészségügyi modellben kell gondolkodni, amelyben szakmai alapon tart fenn osztályokat a városokban. Az oktatásban a digitális oktatást tartja fontosnak, amellyel a tudást el lehet vinni a leszakadóban lévő területekre is.

Karácsony szerint a kasztrendszer az oktatásban igazságtalanságot szül, talán a legnagyobb a szakadék ebben Európában.

Itt jött az igaz vita, Simon András egymásnak eresztette az öt jelöltet, feloldva az időkorlátot. A finanszírozásban - oktatás, egészségügy - lehet majd vita a következő kormány idején. Jakab Péter megeresztett egy beszólást is, amikor arra utalt, hogy Karácsony Gergely majd élvezni fogja főpolgármesterként annak az előnyeit, ha az önkormányzatok visszakapják az iskolákat.

A jogállamiság és az elszámoltatás kérdésében is vannak viták régóta. Arról nincs, hogy szükség van a rendszer lebontására, a jogállamiság visszaépítésére és egyúttal az elszámoltatásra. A főpolgármester szerint a pénzcsapok elzárása a legfontosabb, mert a közpénzek tartják fenn a rendszert. Új alkotmány, népszavazással.

Fekete-Győr szerint az emberek attól félnek, hogy nem lehet majd felelősségre vonni a fideszeseket. A Momentumnak van erre programja, amely a közös kormányzásban is használható lesz, csatlakozni kell az európai uniós ügyészséghez, de mellé magyar korrupcióellenes hatóság is kell. Újra szóba hozta a felcsúti pert is. Hadházy Ákos vs Tóth Csaba - szerinte nem jó, ha nem Hadházy mellé állnak.

Dobrev Klára szerint aki lopott, az bűnhődjön, és a lopott vagyont el kell kobozni. Ez egyszerűnek tűnik, de alsó hangon 2000 milliárd forintot lopnak el a költségvetésből minden évben. Érti az óvatosságot, de a kétharmados törvények védik a lopást is, ezek ellen fel kell lépni.

Jakab Péter szerint is csatlakozni kell az uniós ügyészséghez, saját korrupciós ügyészség kell, börtön és vagyonelkobzás azoknak, akik loptak. A lopott pénz az utolsó fillérig visszajár a Jobbik szerint. Ő a mentelmi jogot is eltörölné, és politikus, valamint a családja ne indulhasson uniós közbeszerzésnél.

Márki-Zay szerint sok per lesz, és nem tudja, hogy a Fidesznek hány embere fog maradni a parlamentben. Ő is megemlítette a Hadházy-Tóth Csaba párharcot.

A végén volt némi vita az elszámoltatásról és a nagy nemzetközi szerződések felmondásáról. De a legtöbb kérdésben itt is egyetértettek. Karácsony például megemlítette, hogy sok ügyben feljelentést tettek, ezt Márki-Zay is szóba hozta, közös élményük, hogy a nyomozás lassan halad, ha egyáltalán van. A rendszer össze fog omlani, amint a vádalku életbe lép és egymásra vallanak a bűnösök. Jakab Péter nem a félelemből a helyükön maradó hivatalnokokon verné el a port. És kissé odaszúrt a szabolcsi, szerinte MSZP-Fidesz mutyival kapcsolatban, erre Fekete-Győr azzal vágott vissza, hogy ezt pont Zuglóban nem látja. Az egyetlen izgalmas vita itt alakult ki, nem véletlen: Zugló és Szabolcs a napokban a legfontosabb ütközőpont volt. Márki-Zay is ezt fontos vitának tartja, és a személyi garanciák, valamint a tettek a lényegesek. Megemlítette, hogy ő az egyetlen, aki a családja vagyonnyilatkozatát is nyilvánosságra hozta. Karácsony azt mondta, ez valóban fontos, a feleségének az egyetlen vagyona egy 16 éves Toyota.

Az utolsó körben Márki-Zay a baloldali emberek támogatását kérte, a szavazást szerinte a bizonytalan vidéki szavazók fogják eldönteni. Az ország nem bír ki még 800 ezer ember külföldre távozását, főleg, ha "Orbán kilépteti az Unióból". Karácsony újra szeretné egyesíteni Magyarországot, az fog győzni, aki nem megosztani akar, hanem egyesíteni. Fekete-Győr szerint ha azok mennek megint Orbán ellen, akik az elmúlt évtizedben, akkor az egésznek semmi értelme nincs. Ha valódi változást akarnak az emberek, akkor szerinte a Momentumra kell szavazni. A DK jelöltje szerint nagy dolog az ellenzéki egység, a kormányváltás önmagában nem lesz elég, a rendszert csak jó kormányzással lehet lebontani. Dobrev Klára erre alkalmasnak tartja magát. Jakab Péter szerint ha ez a vita és összefogás 2018 előtt is lett volna, akkor 4 év Fideszt megspórolhattunk volna. Azt mondta, lemondana a miniszterelnökségről, ha nem kattan a bilincs a tolvajok kezén.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Török Gábor az előválasztásról: Most csak egy ember örülhet a Fideszben, Lázár János

A politológus értékelte a tegnap esti eredményt, és a kormánypárt nehézségeire is kitért.

Link másolása

hirdetés

Török Gábor az Indexen írta meg a véleményét a frissen kialakult politikai helyzetről az ellenzéki előválasztás eredményhirdetése után.

Szerinte Márki-Zay Péter azért győzött, mert sokan nem csak a Fideszt szeretnék leváltani, hanem az ellenzéken belül is változásokat szeretnének, mert nem elégedettek a kínálatukkal, helyzetükkel.

Azonban úgy véli, Márki-Zaynak nehéz dolga lesz az ellenzéki összefogás egyben tartásával, ugyanis már most is látszanak törésvonalak különböző szereplők között, és egy nagyobb szakadás is egyre erősebben látszik. Ettől függetlenül úgy gondolja, hogy fenn kell tartaniuk az összefogást a választásokig, ami után két dolog történhet: győzelem esetén lassan és rejtetten tartanak majd leszámolásokat, vereség esetén gyorsan és nyíltan.

A Fideszről azt írta, hogy nem erre készültek, nem így terveztek, és azt sem tudják, hogy mire számíthatnak, "a kampány és a választás kiszámíthatatlanná vált." Lázár Jánosra külön kitért, aki szerinte a Fidesz egyetlen győztese jelenleg.

"Ami eddig az ő problémája volt, az most már Orbán Viktoré, és még abban is reménykedhet, hogy – így vagy úgy – megszabadul helyi riválisától"

- írta.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Nincs megállás: még tovább drágul az üzemanyag szerdától

Érdemes még azelőtt tankolni, hogy jönnek az újabb rekordárak.
Címkép: Unsplash - szmo.hu
2021. október 18.


Link másolása

hirdetés

Szerdától tovább emelkedik az üzemanyag ára. A benzin esetében ez 5 forintot jelent literenként átlagosan, a gázolajnál 7 forintot - írja a Holtankoljak.hu.

Így a benzin átlagára már majdnem eléri majd az 500 forintot,

míg a gázolajé már a múlt héten túlesett ezen. Az átlagos benzinár szerdától 496, az átlagos gázolajár 512 forint lesz.

A Holtankoljak.hu mindig beszámol az üzemagyagárak változásairól, a statisztikáikból kiderül, hogy a benzin ára szeptember 29-től folyamatosan emelkedik, a gázolajé már szeptember 22. óta. A mostani árak szintén rekordárak, de úgy tűnik, a csúcs egyre csak nőni fog továbbra is.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
A Rovatból
hirdetés

Távozik a Népszava főszerkesztője, helyét a korábbi főszerkesztő veszi át

A leköszönő Friss Róbert 50 évet töltött az újságírói pályán, most nyugdíjba vonul.

Link másolása

hirdetés

A Népszava bejelentette, hogy távozik a főszerkesztői posztról Friss Róbert, akinek a helyét Németh Péter veszi át.

Németh 2017 előtt 15 évig volt főszerkesztő a lapnál, azóta tiszteletbeli főszerkesztőként folyamatosan publikált, dolgozott a háttérben, most viszont ismét az élre áll.

„Nincs is annál nagyobb kihívás, mint fél évvel a választások előtt egy ellenzéki napilapot, az „ellenzék lapját” ütőképesen működtetni, ráadásul a legnagyobb ellenszélben”

- mondta a régiúj vezető.

A leköszönő Friss Róbert már 50 évet töltött újságírói pályán, hűen vitte a Népszava értékrendjét, amit maga is alakított, most viszont nyugdíjba vonul.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Vízágyúkkal és könnygázzal oszlatták a védettségi kötelezettség ellen tiltakozókat Triesztben

A tüntetők sokáig blokád alatt tartották a város egyik kikötőjének áruforgalmi csomópontját.

Link másolása

hirdetés

Vízágyúkat és könnygázt is bevetettek az olasz hatóságok a trieszti kikötő bejáratát elfoglaló tüntetők oszlatására hétfőn, miután az egyik legnagyobb európai áruforgalmi csomópontot napok óta a koronavírus elleni kötelező védettségi igazolás bevezetése ellen tiltakozó dolgozók bénították meg.

Olasz médiabeszámolók szerint a rohamrendőrség reggel kilenc óra előtt kezdte meg az emberek oszlatását a kikötő négyes számú bejáratánál. A kezdetben több száz demonstráló ülősztrájkot folytatott. A tüntetőket pajzsokkal és vízágyúkkal a közeli parkoló területére próbálták átszorítani. Többeket kiemeltek és őrizetbe helyeztek.

A vízágyúkat eleinte nem fordították egyenesen a tiltakozókra, akik a vízsugárban is a földön ülve maradtak. Azt kiabálták, hogy a munkások jogaiért küzdenek. Az órák elteltével azonban a tömeg több ezresre duzzadt, mivel a hatósági beavatkozás hírére a város más szakmai ágazatainak tagjai is a tüntetőkhöz csatlakoztak, valamint oltásellenes csoportok, parlamenten kívüli politikai mozgalmak aktivistái és trieszti lakosok is. Közölték, hogy október 21-ig folytatják a sztrájkot.

A rendőrség jelenleg is igyekszik feloszlatni a megmozdulást. Könnygázt és gumibotot is használnak az emberek visszaszorítására. A tüntetők a rendőri erőszak ellen is tiltakoznak.

A trieszti kikötő bejárata több mint három napja blokád alatt van: a dolgozók egy része az október 15-én bevezetett kötelezettség ellen tiltakozik, amelynek értelmében a munkavégzéshez legalább egy oltás, 48 óránként elvégzett negatív teszt vagy a betegségből való gyógyulás igazolása szükséges. Az intézkedés a jelenleg hatályban levő egészségügyi vészhelyzet december 31-i határidejéig érvényes.

A szakszervezet egy része szerint a védettségi kötelezettség a munkához való jogot korlátozza. A trieszti kikötőben dolgozó 950 emberből 380-an nem rendelkeznek védettséggel, mivel vagy egyetlen oltásban sem részesültek, vagy nem tesztelték magukat előre, vagy el nem fogadott keleti vakcinákkal oltották be őket. A blokád alatt a dolgozni akarókat beengedték a kikötőbe.

hirdetés

A munkások egyik vezetője, Stefano Puzzer vasárnap a blokád befejezését szorgalmazta, de miután ez nem történt meg, lemondott.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: