HÍREK
A Rovatból

Letette esküjét Joe Biden, az USA 46. elnöke

A demokrata országvezető az Egyesült Államok második katolikus, és egyben legidősebben hivatalba lépő elnöke.

Link másolása

Magyar idő szerint szerdán 17:50-kor letette hivatali esküjét Joseph Robinette Biden Jr, az USA 46. elnöke.

VIDEÓ: Joe Biden esküje

Az új demokrata elnök beszédében elsősorban az összefogásról, a nemzet egységesítéséről és a koronavírus elleni harcról beszélt.

"Ma nem egy elnökjelölt győzelmét ünnepeljük, hanem egy ügyét: a demokrácia győzedelmeskedett."

- mondta Biden.

Megköszönte elődei munkáját, külön nevesítve a jelen lévő Barack Obamát, George W. Busht, Bill Clintont és Jimmy Cartert, akivel telefonon beszélt.

Ezután azt mondta, meg kell küzdeniük a koronavírus járvánnyal, amely több amerikai életet követelt, mint a második világháború. Kijelentette, félre kell tenni a politikát, és egy országként kell szembenézniük a járvánnyal. Minden erejükre szükségük lesz, hogy túléljék ezt a sötét telet, de sikerülni fog.

Ezután kért egy percnyi csendet, hogy közösen megemlékezzenek a 400 ezer eddigi áldozatról.

Megemlítette a január 6-án a Capitoliumot ért támadást is, és örömét fejezte ki azért, hogy ahogy 200 éve mindig, most is békés lett végül a hatalomátadás. Beiktatási beszédben még sohasem hangzott el a fehér felsőbbrendűség, most azonban a belföldi terrorizmussal és a szélsőségekkel egyetemben ezt is olyan dolognak nevezte az új elnök, amit le kell győzniük.

Fontosnak nevezte az ország helyreállítását, és azt ígérte, mindent megtesz azért, hogy helyreállítsák a nemzet egységét.

„Minden amerikai elnöke leszek” – mondta, azt ígérve, ugyanannyira fog küzdeni azokért, akik rá szavaztak, mint azokért, akik nem.

Arra kért mindenkit, utasítsák el a tények manpulálását. „Van az igazság, és vannak hazugságok, amiket a hatalomért vagy nyereségvágyból mondanak” – fogalmazott. Szerinte vezetőknek különösen nagy felelősségük van abban, hogy megvédjék az igazságot.

Ezután felidézte Martin Luther King történelmi menetét a Capitoliumhoz. „Ki mondja, hogy nem haladunk?” - kérdezte Biden, amikor külön szót ejtett alelnökéről, Kamala Harrisról, aki az első nő, és az első ázsiai-amerikai ezen a poszton.

Biden ígéretet tett a nemzetközi kapcsolatok rendezésére. Azt ígérte, újra erős megbízható partnerek lesznek. Szerinte Amerika ismét példát fog mutatni a világnak.

Ígéretet tett az alkotmány, a demokrácia és a szabadság védelmére, és arra, Amerika újra a remény lángja lesz.

Joe Biden John F. Kennedy után az ország második katolikus elnöke, egyben 78 évével a legidősebben hivatalba lépő országvezető. A demokrata párt színeiben indult Biden Donald Trumpot váltja a Fehér Házban.

Nem sokkal Biden előtt beiktatták hivatalába Kamala Harrist, az USA első női alelnökét is.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk



Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:



Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:



Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET: