News here
hirdetés

HÍREK

Lesz európai minimálbér – Megszületett a megállapodás

Ez azonban nem azt jelenti, hogy miden országban ugyanannyi lesz a legalacsonyabb jövedelem.

Link másolása

hirdetés

Az idén január 1-jei állapotok szerint Luxemburgban volt a legmagasabb a minimálbér az EU-ban (2257 euró), a legalacsonyabb pedig Bulgáriában (332 euró). A magyar minimálbér 552 eurónak felel meg, amely ugyan sokat nőtt, de még mindig a negyedik legkevesebb az EU-ban, elmaradva valamennyi visegrádi ország adataitól - írja keddi összefoglalójában az Eurológus az Eurostat alapján.

A lap szerint hétfőn este megszületett a megállapodás az uniós intézmények között a tisztességes európai minimálbérről.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden országban ugyanannyi lesz a minimálbér, de a kiszámítása átláthatóbb, mértéke sok országban pedig magasabb lesz.

A jogszabály célja, hogy a minimálbérek minden uniós országban tisztességes életszínvonalat garantáljanak a munkavállalók számára.

Annak megállapítására, hogy mi minősül „megfelelő” minimálbérnek,

 • „a tagállamok létrehozhatnak egy valós árú fogyasztói kosarat az árukból és szolgáltatásokból”,
 • „vagy alkalmazhatnak nemzetközileg általánosan használt indikatív referenciaértékeket is, például a bruttó mediánbér 60 százalékát és a bruttó átlagbér 50 százalékát”.

  A törvényes minimálbérrel rendelkező tagállamokat felkérik, hogy hozzanak létre eljárási keretet a minimálbérek egyértelmű kritériumok alapján történő megállapítására és aktualizálására. Ezek frissítésére legalább kétévente kerül sor (az automatikus indexálási mechanizmust alkalmazó országok esetében legfeljebb négyévente), és ezekbe az eljárásokba a szociális partnereket is be kell vonni.

  hirdetés

  A Tanács és az Európai Parlament közötti ideiglenes megállapodás azt is előírja, hogy

  amennyiben a kollektív tárgyalási lefedettség aránya nem éri el a 80 százalékot, akkor a tagállamoknak cselekvési tervet kell kidolgozniuk ezek előmozdítására.

  Az Eurológus azt is megjegyzi: vannak országok ahol a dolgozók több mint 90 százaléka tagja valamilyen szakszervezetnek, Magyarországon ez az arány húsz százalék körül van.

  Mint írják, a hétfői megállapodás azt jelenti, hogy bár formai döntések még hátra vannak az Európai Parlament és a tagállamok részéről is, de a jogszabály tartalma már nem fog változni. A hivatalos elfogadást és a jogszabály hatályba lépését követően a tagállamoknak két évük van, hogy ezt a rendszert saját nemzeti jogukba átültessék.  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

 • Címlapról ajánljuk

  Címlapról ajánljuk


  hirdetés
  HÍREK
  Büszkén posztol fakivágásokról és az ellenzőkön élcelődik Trombitás Kristóf kormánypárti publicista
  Hiszen a fák csak a „bolsiknak” fognak hiányozni logikája szerint.

  Link másolása

  hirdetés

  Alaposan felbosszantotta kommentelőit Trombitás Kristóf. A Pesti Srácok munkatársa. Az M5 állami kultúrcsatornán korábban melegeket gyógyítani akaró kormánypárti publicista sajátos módon védte meg a kormány tűzifatörvényét, aminek lényege, hogy nagyon megkönnyítették a fák kivágását, akár védett területeken is. A törvény ellen számos környezetvédelmi civil szervezet tiltakozott, pénteken tüntetést is tartottak a visszavonásáért.

  Ha azonban civilek tiltakoznak a kormány intézkedése ellen, ott általában megjelenik Trombitás, és élcelődik vagy gyalázkodik az ellenzőkkel szemben. Nem történt ez máshogy most sem, azonban ezúttal sok jobboldali és kormánypárti ember haragját is magára vonta.

  „Ma megyek fákat kivágni. És ami a legjobb, hogy minden fejszecsapásnál felsír egy bolsi”

  – írta pénteki posztjában, majd hamarosan kitett egy képet is, amin valaki – jól láthatóan nem ő – egy fát vág ki.

  hirdetés

  A hozzászólások között szokatlanul kevés támogatót találni, felháborodottat és jó pár agresszívet annál inkább.

  Ne legyen ennél nagyobb örömöd az életben, tiszta szívből kívánom!

  Nem kell bolsinak lenni ahhoz, hogy ellenezzük a tarvágást, főleg a nemzeti parkokban.

  Pont úgy nézel ki, mint akinek volt már szerszám a kezébe.

  Éljen! Végre valaki! Tegyük élhetetlenné az országot! Legyen több füst a lakóhelyeken! Csökkenjen az életminőség, csökkenjen az átlagéletkor! Hajrá Fidesz, én így szeretlek!

  És van aki ezt még like-olja is... durva! Hát hogy akartok ti így előre menni?!?

  Még tuskónak sem lennél jó! Amit fölaprítanak!!!

  Ha egy normális világban élnénk, olyan emberek, mint ez a Trombitás gyerek, két opcióból választhatna... kényszerzubbony örökre vagy eutanázia. Nagy szerencséjére egy beteg emberiség él egy beteg világban, így nem hogy szabadon élhet, még luxus módban is...

  Ilyen és ehhez hasonló kommenteket kap főleg bejegyzései alatt Trombitás. Akad néhány olyan hozzászóló is, aki bevallottan jobboldaliként is ellenzi az erdőirtásoknak zöld utat adó törvényt:

  „Nemcsak ők... én is. És egy csónakban evezünk. Ez nem szerencsés döntés”

  – írja egyikük.

  Korábban két város – az ellenzéki vezetésű Miskolc és a fideszes Cser-Palkovics András vezette Székesfehérvár – is megtiltotta, hogy a város gondozásában álló erdőkben fákat vágjanak ki.

  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  hirdetés
  HÍREK
  A Rovatból
  hirdetés
  Teli tankkal induljanak útra a jövő héten – javasolják a benzinkutasok a független töltőállomások leállása miatt
  A kis kutak zárva lesznek, a nagyoknál emiatt hatalmas forgalomra lehet számítani, nem kizárt a készletek kiürülése sem.
  Fotó: Alexander Fox / Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
  2022. augusztus 13.


  Link másolása

  hirdetés

  Teli tankkal induljanak útnak a jövő héten – ezt javasolják a kis benzinkutasok és a nagy hálózatok is az autósoknak. A Független Benzinkutak Szövetsége üzemszünetet jelentett be tegnap, augusztus 19-re és 20-ra. Az RTL Híradónak azt mondták, a töltőállomások nagyjából harmadát üzemeltető vállalkozások legfeljebb kávét adnak el majd jövő pénteken és szombaton. Emiatt a nagy hálózatok megugrott forgalomra, fennakadásokra számítanak kútjaik egy részén – érdekképviseletük, az Ásványolaj Szövetség szerint.

  „Jelenleg körülbelül kétszer-háromszor akkora mennyiségű benzin fogy, mint általában szokott. Ott tartunk, hogy semmi ellentételezést nem kapunk, saját pénzből kell finanszíroznunk a benzinkutaknak a költségét. És erre szeretnénk felhívni a figyelmet”

  – nyilatkozta a Híradónak Tóth András, a Xhénia Kft. ügyvezetője.

  A Független Benzinkutak Szövetségénél azt mondják, még mindig nem kapták meg a júliusra járó, literenként 20 forintos állami támogatást. Ráadásul augusztustól minden korábbinál kevesebb üzemanyagot szállítanak a nagykereskedők – a megrendelt mennyiségnek csak a felét.

  Huszadika előtt mindenki teletankkal induljon el arra a címre, pozícióra, ahova éppen menni szeretne

  – mondta el Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke

  hirdetés

  A MOL, a Shell és az OMV, a nagy hálózatok érdekképviselete ma azt közölte, ők jövő héten is a szokásos nyitvatartással várják az autósokat. Úgy számolnak, például a Balaton partján, kiemelt turisztikai övezetekben ugorhat meg a kútjaik forgalma a kisvállalkozók üzemszünete miatt.

  „Ezeken a helyeken biztos, hogy kialakulhatnak sorban állások, lehetnek várakozási idők az adott töltőállomáson, az is előfordulhat, hogy még a nagy hálózatok töltőállomásain is elfogy az üzemanyag esetlegesen a hétvége vége felé. Ezért is szeretném kérni a vásárlókat, hogy lehetőleg úgy induljanak el, hogy üzemanyaggal fel vannak töltve” – nyilatkozta Grád Ottó, Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára.


  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  hirdetés
  HÍREK
  „Te leszel a következő!” – JK Rowling halálos fenyegetést kapott Salman Rushdie megkéselése után
  A Twitteren üzent neki egy iszlamista szélsőséges. Rowling kérése ellenére a közösségi oldal egyelőre nem tett semmit.

  Link másolása

  hirdetés

  Tegnap mi is beszámoltunk róla, hogy súlyos támadás érte Salman Rushdie indiai születésű brit írót. A muszlim világban nagy felháborodást kiváltó Sátáni versek című regény íróját egy New York-i pódiumbeszélgetésen támadta meg nagy létszámú közönség előtt 24 éves Hadi Matar pénteken. A támadó 10-15 alkalommal szúrta nyakon Rushdie-t, akit jelenleg is lélegeztetőgépen tartanak, és valószínűleg maradandó sérülést is szenvedett.

  A hírre – sok más híresség mellett – reagált JK Rowling, a Harry Potter-regényekkel világhírűvé vált brit írónő is. A Twitteren posztolt üzenetében úgy fogalmazott: „Teljesen rosszul vagyok. Remélem, felépül.”

  A kommentek között azonban megjelent Meer Asif Aziz pakisztáni radikális iszlamistáé is, aki úgy fogalmazott:

  Ne aggódj, te leszel a következő.

  hirdetés

  Rowling kérte a közösségi oldal adminisztrátorait, hogy tegyenek valamit, de a fenyegetés és a pakisztáni férfi oldala is elérhető még szombat este is.

  Salman Rushdie-ra 1989-ben Irán akkori vallási vezetője, Khomeini ajatollah iszlám halálos ítéletet, fatvát mondott ki az egy évvel korábban megjelent Sátáni versek miatt. Rushdie fejére 3 millió dolláros vérdíjat tűztek ki.

  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  hirdetés
  HÍREK
  Maximum 19 fokra lehet tekerni a fűtést ősztől a közintézményekben Németországban
  A rendelet alól lesznek kivételek, de a szakemberek így is a földgázfelhasználás 6 százalékos spórolásával számolnak.
  MTI / Fotó: Etadly / Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
  2022. augusztus 13.


  Link másolása

  hirdetés

  Az energiatakarékosság jegyében a kórházak és a szociális intézmények kivételével minden középületet legfeljebb 19 Celsius-fokos hőmérsékletre szabad felfűteni Németországban az ősszel kezdődő fűtési szezonban – jelentette be pénteken Robert Habeck alkancellár, gazdasági miniszter.

  A Zöldek politikusa egy szombati – a Süddeutsche Zeitung című lapban megjelenő – interjúban az előzetesen ismertetett részletek szerint elmondta, hogy tovább szigorítják az ország energiaellátásának biztonságát szolgáló szabályokat.

  Így az eddig ismertetett – a többi között a magántulajdonban álló medencék fűtésének tilalmáról szóló – előírások mellett bevezetik a 19 Celsius-fokos felső határról szóló középület-fűtési szabályt is. A készülő miniszteri rendelet azt is tartalmazza majd, hogy le kell állítani az épületek, illetve a műemlékek, szobrok, hidak díszvilágítását, és a reklámhordozó felületeket sem szabad kivilágítani.

  A „munka világában” is több megtakarítás szükséges, de erről még tárgyalnak a munkaügyi minisztériummal és a szociális partnerekkel

  – tette hozzá Robert Habeck.

  Az alkancellár az utóbbi hónapokban számos nyilatkozatában kiemelte, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt kell visszafogni az energiafogyasztást, hiszen Moszkva a piaci folyamatok alakításával, főleg a földgázexport visszafogásával „gazdasági háborút” folytat az Ukrajnát támogató országok ellen, és azért, hogy viszályt szítson az Ukrajna mellett kiálló Európai Unió tagjai között.

  hirdetés

  A gazdasági minisztérium júliusban ismertette a készülő szabályozás alapelveit, amelyek szerint a közszféra mellett a vállalatoknál – üzemekben, irodákban – és a háztartásokban is csökkenteni kell az energiafogyasztást és javítani kell az energia-hatékonyságot.

  Az ARD országos közszolgálati televízió pénteki összeállítása szerint Németországban nagyjából 186 ezer középületet üzemeltetnek. Az energia-, és klímavédelmi politika területén a szövetségi kormány mellett működő független kutatóintézet, a Német Energiaügynökség (Deutsche Energie-Agentur) adatai szerint

  a zárt helyiségekben a hőmérséklet 1 Celsius-fokos csökkentésével a fűtésre szánt földgáz 6 százalékát lehet megtakarítani.

  A városi önkormányzatok szövetsége (Deutscher Städtetag) egy sor javaslatot terjesztett elő az üggyel kapcsolatban. Ajánlásai között szerepel az uszodák vízhőmérsékletének csökkentése, a melegvíz-szolgáltatás korlátozása a középületekben, és az is, hogy az iskolai tornatermek fűtését legfeljebb 15 Celsius-fokra, az osztálytermekét pedig legfeljebb 20 Celsius-fokra állítsák az október elejétől április végéig tartó fűtési szezonban.


  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET: