FELFEDEZŐ

Lefoglalták egy orosz milliárdos 600 millió dolláros luxusjachtját Németországban

A Dilbar a világ legnagyobb motoros jachtja, amely a legfejlettebb biztonsági technológiával rendelkezik.

Link másolása

A német hatóságok lefoglalták Aliser Uszmanov orosz milliárdos 600 millió dollár értékű luxusjachtját egy hamburgi hajógyárban – írja a Guardian.

Az üzbég származású orosz üzleti mágnás a Szovjetunió összeomlása után tett szert hatalmas vagyonára, amelyet idén már nettó 19,5 milliárd dollárra becsült a Bloomberg Billionaires Index. Hétfőn ő is felkerült az Európai Unió szankciós listájára válaszul az Oroszország által indított ukrajnai háború miatt.

Uszmanov 2016-ban vette meg 600 millió dollárért, vagyis 205 milliárd forintért a német Lürssen hajógyártól az egyedileg, 52 hónap alatt megépített luxusjachtot.

A cég szerint ez az egyik legbonyolultabb és legnagyobb kihívást jelentő jacht, amelyet valaha építettek, mind a méreteit, mind a technológiáját tekintve. A Lürssen vezérigazgatója korábban azt is elárulta, hogy ez rendelkezik a legfejlettebb biztonsági technológiával a világ összes szuperjachtja közül.

A Forbes szerint a Dilbar nevű hajó 156 méter hosszú, a bruttó űrtartalma alapján (15 917 tonna) pedig a világ legnagyobb motoros jachtja. Tizenkét lakosztály található benne, ahol 24 fő fér el kényelmesen, a kívánságaikat pedig 96 fős személyzet teljesíti.

A fedélzetén van a valaha volt legnagyobb jachton kialakított medence, de két helikopter leszálló, szauna, szépségszalon és edzőterem is várja a vendégeket. A jacht október vége óta a Blohm+Voss hajóépítő cég hamburgi gyárában áll, ahová felújítás miatt került.

A német hatóságok egyelőre nem erősítették meg a Reuters értesülését a Dilbar lefoglalásáról, és Uszmanov képviselői sem reagáltak a hírre a Forbes-nak.

Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója a Telegramon azt írta, a jachtot Ukrajnába kell küldeni és rakétacirkálóvá alakítani.

A Guardian arról is ír, hogy

legalább öt olyan másik, orosz milliárdosok tulajdonában lévő szuperjacht tartózkodik a Maldív-szigeteknél, amelyre nem kötöttek kiadatási szerződést az Egyesült Államokkal.

A brit lap szerint a hajók az Oroszországgal szembeni nyugati szankciók miatt érkeztek az Indiai-óceánon fekvő szigetcsoport partjaihoz.

A MarineTraffic hajózási adatbázis szerint szerdán horgonyozták le a fővárosban, Maléban a Clio nevű szuperjachtot, amelynek Oleg Gyeripaszka fehérorosz származású orosz üzletember, a Ruszal orosz alumíniumipari óriásvállalat alapítója a tulajdonosa, akit az Egyesült Államok 2018-ban szankcionált. Ugyanide érkezett meg hétfőn Alekszandr Abramov, az Evraz acélgyártó vállalat társalapítójának jachtja, a Titan is. De a szigetcsoport közelében látták cirkálni Vlagyimir Potanin, Oroszország leggazdagabb emberének 88 méteres luxusjachtját, a Nirvanát is.

Az Egyesült Államok kormány vasárnap jelentette be, hogy szigorú lépéseket tesz a szankcionált oroszok tulajdonának lefoglalására. Egy multilaterális transzatlanti munkacsoportot bíznak meg a szankciós listán szereplő orosz cégek és oligarchák vagyonának azonosítására, levadászására és befagyasztására.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


FELFEDEZŐ
A Rovatból
Vérfoltok, összetört autók, sérültek – hajtóvadászatban fogták el a Buckingham-palota elszabadult lovait
Az elszabadult lovak a brit hadsereg egyik legrangosabb ezredéhez tartoznak, amiknek fontos szerepe van állami és közfeladatok ellátásában.

Link másolása

Szerda reggel lovak szabadultak el a londoni Buckingham-palota környékéről – írja a 444. A hatóságok állítása szerint a lovak a brit hadsereg egyik legrangosabb ezredéhez tartoznak, és olyan állami, valamint közfeladatok ellátásában vesznek részt, akár például a koronázás.

A rendőrség és a hadsereg a délelőtt folyamán együttes erővel kutatták fel a lovakat,

amik teljes felszerelésben okoztak károkat a brit fővárosban. Több balesetet is okoztak az elszabadult állatok, egy autó szélvédőjét betörték, legalább négy ember pedig megsérült.

A hatóság közleménye szerint mostanra az összes lovat befogták: kettőt a Limehouse-nál található autópályán. Az egyik lovon súlyos sérülés nyomait fedezték fel, de az összes hátas állatorvosi ellátásban részesül.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

FELFEDEZŐ
300 ezer egy éjszaka Mészáros Lőrinc borászának szállodájában, amelyet egy francia kastélyból csinált
Kalocsai László három évvel ezelőtt vette meg a bordeaux-i birtokot. 5-6 milliárd forintot költhetett el az ingatlan átalakítására.

Link másolása

A jelek szerint szálloda nyílt Mészáros Lőrinc borászának bordeaux-i birtokán, írja a 444. A Chateau de Clotte egykoron Castillon herceg tulajdona volt, története a XIII. századig nyúlik vissza.

Kalocsai László még három évvel ezelőtt alapított Franciaországban céget, és megvásárolt egy neves, díjnyertes borokat készítő bordeaux-i szőlőbirtokot. A XVIII. században létrehozott Chateau de Clotte vételára és finanszírozása nem volt ismert, de a szomszédos chateau tulajdonosa szerint korábban hatmillió euróért (akkori árfolyamon több mint kétmilliárd forintért) árulták a szőlőbirtokot. A csaknem 50 parcellát magába foglaló területhez pince és műemlék jellegű épületek is tartoznak.

A francia cégnyilvántartás szerint Kalocsai László tavaly egy újabb céget hozott létre Winemajor Receptif néven, írta meg elsőként a 24.hu. Ebben azonban már nem ő volt az egyedüli tulajdonos, mint a szőlőbirtokot megvásárló Winemajor SAS-ben; 50 százalékban társtulajdonosa lett a tokaji borász, Bai Edit. Ők ketten már jó ideje együttműködnek, hiszen közösen birtokolják a Winemajor Hungary Kft.-t is.

A birtokon elvégzett munkálatokban tervezőként részt vett a Tuoton Architect építésziroda, a projekten dolgozó Alliance Duplan főként épületgépészettel, napelemekkel foglalkozó cég, kivitelezőként pedig a lap megtalálta a Dune Construction építőipari céget is. Utóbbi két társaság a honlapján nemcsak a referenciák között tünteti fel a Chateau de Clotte-t, hanem a projekt költségét is szerepelteti.

Az Alliance Duplan adók nélkül 8,5 millió eurós beruházásról ír, ami az elmúlt évek átlagos euró árfolyamát tekintve 3,2-3,3 milliárd forintot jelent. A Dune Construction a borközpont felújításán és a szobák kialakításán dolgozott, a projekt értékeként pedig 856 ezer eurót tüntetett fel adók nélkül, ami átszámítva 320-330 millió forint.

Vagyis a nagyjából kétmilliárd forintos vételárral együtt feltételezhetően 5-6 milliárd közötti összeget biztosan elkölthetett Kalocsai László cége a szőlőbirtokra, miközben céges érdekeltségeinek bevétele és profitja alapján nem látható, hogy honnan volt tőkéje egy ilyen volumenű beruházásra.

A Chateau de Clotte már a Booking.com-on is elérhető, így bárki foglalhat szállást a birtokra. Az erkélyes junior lakosztályban 289 ezer forintba kerül egy éjszaka két főre (az árban benne van a reggeli is), míg a hagyományos lakosztályban 314 ezer forintot kell fizetni. Ugyanez a főszezonban, júliusban 324, illetve 362 ezer forintba kerül.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


FELFEDEZŐ
A Rovatból
Orbán Viktor 3 év után lecserélte profilképét, mutatjuk, mire
A magyar kormányfő legutóbb 2021. december 23-án változtatta meg a profilképét a Facebookon.

Link másolása

Lecserélte a profilképét a Facebookon Orbán Viktor csütörtökön. A magyar kormányfőnek ezentúl ez a képe lesz a közösségi-oldalán:

Orbán legutóbb 2021. december 23-án cserélt profilképet a Facebookon.

via 24.hu

Link másolása
KÖVESS MINKET:


FELFEDEZŐ
A Rovatból
Csodálatos sarki fény festette rózsaszínre az eget Magyarország felett
Egy geomágneses vihar érte el a Földet, ezért jelent meg hazánk felett is az aurora borealis.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. április 19.


Link másolása

Szabad szemmel is látni lehetett péntek este kilenc óra után a Magyarország felett is megjelenő sarki fényt, írja az Időkép.

A Földet erős geomágneses vihar érte el, ennek köszönhetően alakult ki a hazánkból is látható égi jelenség.

Ez volt idén a második, és egyben legerősebb sarki fény, vagyis aurora borealis hazánk fölött. A rózsaszín derengést fényszennyezéstől mentesebb helyeken akár szabad szemmel is észre lehetett venni.

A jelenséget a portál több kamerája is megörökítette:


Link másolása
KÖVESS MINKET: