News here
hirdetés

HÍREK

„Kövér Úr, Ön most kapott 254 ezer forintos fizetésemelést” – Egy tanár nyílt levélben válaszolt a pedagógusbérekről értekező házelnöknek

A pályakezdő pedagógus szerint a jelenlegi fizetése mellett 150 év alatt tud összespórolni magának egy kisebb lakásra valót.

Link másolása

hirdetés

Kedd este az InfoRádió Aréna című műsorában Kövér László úgy fogalmazott, hogy „a megfelelő, minimális mértékben” kell emelni a pedagógusok bérét.

Szerdán nagy felzúdulást váltott ki az iskolai és óvodai dolgozók körében a nyilatkozat, volt, aki üzent is a házelnöknek. Az egyik felháborodott tanár üzenetét a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete közölte, ezt változtatás nélkül, saját kiemelésünkkel közöljük.

„Tisztelt Kövér László!

Legújabb nyilatkozata szerint >>a megfelelő, minimális mértékben<< kell emelni a tanárok bérét. Pályakezdő pedagógus vagyok, mivel a saját bőrömön érzem ennek a >>minimális<< emelésnek a sürgősségét, segítek egy picit számolni.

hirdetés

Jelenleg a statisztikák szerint egy átlagos albérlet havi nettó 160 ezer forint. Plusz rezsi (kb. 40 ezer ha az ember nem fűt be annyira), plusz közös költség (15 ezer). Ez úgy összességében 215 ezer forint, miközben a pályakezdő pedagógus ma mesterdiplomával, 6 éves egyetemi képzés után sem keres ennyit.

Megnéztem a jelenleg hatályos bértáblákat, hoztam néhány adatot:

- pályakezdő mesterdiplomás kisgyermeknevelő (bölcsődei dolgozó) bére: nettó 280.630 Ft

- pályakezdő mesterdiplomás ápoló bére: nettó 283.833

- pályakezdő mesterdiplomás orvos bére: nettó 411.670 Ft

- pályakezdő mesterdiplomás tanár bére: nettó 207.480 Ft

Ráadásul ez például egy ápoló esetében még a pótlékok nélküli összeg, míg a pedagógus bértábla már pótlékokkal együtt számított fizetést mutatja.

Kövér Úr, Ön most kapott 254 ezer forintos fizetésemelést, így bruttó 3,6 millió, vagyis legalább nettó 2.394.000 Ft jelenleg az Ön fizetése.

Emellett ugye, például egy vidéki képviselő albérlettámogatása havi 460 ezer forint, irodabérlésre is 920 ezer forintot kapnak. Mi pedagógusként semmit. Még cafeteria sincs.

Tegyük fel, hogy hozzám hasonlóan más kezdő pedagógusok is keresnek lakótársat, így a fizetésüknek csak kicsit több, mint fele megy el a lakhatásra. Tudja, mire elég a maradék 90 ezer Ft? Megsúgom: ha mindenről lemond és csak a legalapvetőbb élelmiszereket veszi meg, akkor épphogy csak a túlélésre.

Ön keresztény embernek mondja magát, hát kérem, nézzen bele a Jóisten szemébe, és neki mondja neki, hogy Ön meg tudna élni pedagógusbérből nyomorgás nélkül. Mondja, hogy Ön nyugodt szívvel hajtaná álomra a fejét, ha a gyereke/unokája ennyiből élne albérletben.

Azt nyilatkozta a pedagógusok bérrendezéséről, hogy >>kéne hozzá egyfajta társadalmi egyeztetés és kéne hozzá egyfajta közös nevező azokkal a politikai erőkkel is, akik éppen ellenzékben vannak<<. Miért? Önök kétharmaddal vezetik az országot már 13. éve, szóval ha tényleg rendezni szeretnék a bérünket, semmi nem állhat útjukban, minden joguk és lehetőségük adott hozzá.

Nemrég azt tudhattuk meg, hogy a pedagógusok 86%-a rendelkezik megtakarításokkal. Igaz, jobb hónapjaimban én is félre tudok tenni majdnem 10 ezer forintot is, cserébe ilyenkor megválok napi egy étkezéstől, mert ugye valamit valamiért. Tudja, hogy én mire szeretnék megtakarítani? Könyvekre. Irodalomtanárként nekem nincsenek meg a legalapvetőbb kötelező olvasmányok, vagy a leghíresebb költők összes költeményei, mert a könyv is aranyárban van a pedagógusfizetésekhez képest.

Gyerekkoromban kertes házról álmodtam, kutyával az udvaron. Egy idő után lejjebb adtam, beértem volna egy kétszobás kis panellal is. Most pályakezdő tanárként látom, hogy a garázsból átalakított 15 négyzetméteres „lakások” is 18 millióért mennek.

Tehát ha ügyesen spórolok az étkezésen, és sikerül megtakarítanom havi 10 ezer forintot, akkor, ha 25 éves pályakezdőként elkezdek spórolni, röpke 1800 hónap, vagyis 150 év elegendő lesz ahhoz, hogy 175 évesen végre beköltözhessek a saját kis garázs-lakásomba,

így végre nem viszi majd el minden pénzemet az albérlet, és megvehetem azokat a könyveket, amik alapvetőek lennének ahhoz, hogy jobb tanár lehessek.”


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
A köztársasági elnök férje felel az ország aranytartalékáért
Veres István elárulta, mennyi most az aranytartalék, és arról is beszélt, mivel szeretne foglalkozni még first gentlemanként.

Link másolása

hirdetés

Interjút adott Novák Katalin férje a Mandinernek, amelyben elsősorban a magánéletéről és a feleségével való kapcsolatáról beszélt, de azokról a feladatokról is beszélt, amelyeket first gentlemanként fog végezni.

Veres István elmondta, hogy Miskolcon született, Sárospatakon, majd Miskolcon járt középiskolába, majd a szülei példáját követve közgazdász lett, a Buda­pesti Közgazdaságtudományi Egyetemen diplomázott. Édesapja hosszú ideig a Szerencsejáték Zrt.-nél dolgozott, édesanyja pedig előbb statisztika–számvitel szakos tanár volt, majd a miskolci Semmelweis-kórház gazdasági vezetője. Novák Katalinnal az egyetem 1996-os gólyatáborában ismerkedett meg, majd később ugyanannak az egyetemi diákközösségnek a tagjai lettek instruktorként. A kapcsolatuk kezdetét 1999 nyarától számítják, amikor együtt eveztek egy Rába folyón zajló kenutúrűn Szentgotthárdtól Sárvárig. Akkor kérte meg felesége kezét, amikor Novák Katalin letette a vitorlásvizsgát Balatonbogláron.

Veres István hosszú ideje dolgozik a Magyar Nemzeti Banknál, ott kezdte a pénzügyi pályáját, és mint mondta, nem is vágyik el innen.

"Az igazgatóságunkon én tényleg minden székben ültem már. Ez sokat segít a munkámban és a kollégáim megértésében, de nem csak abban. 2000 óta átéltünk és kezeltünk piaci válságokat, többszörösére emelkedett a devizatartalékunk, az aranytartalékot megharmincszoroztuk, új monetáris politikai eszközöket vezettünk be" - mondta.

A köztársasági elnök férje felel most az ország aranytartalékáért, ennek kapcsán elmondta, hogy mellette sok más szakember is felelős ezért, ő annak a szakterületnek a vezetője, amely a vásárlásokért felel.

Azt is elárulta, hogy jelen pillanatban 94,5 tonna az aranytartalék, ez körülbelül 7500 aranyrudat jelent.

hirdetés

Arra a kérdésre, hogy mivel fog foglalkozni first gentlemanként, azt mondta, "marad a kaptafánál", vagyis a pénzügyeknél. Elsősorban a pénzügyi tudatosságon szeretne dolgozni, meg is indokolta, miért.

"Néha elcsodálkozom azon, milyen alapvető pénzügyi ismeretek nem természetesek a többség számára. A devizahitel-válság is rámutatott, mekkora a jelentősége annak, hogyan kezeljük a család pénzügyeit. Jó, ha tudjuk, mit jelent a kamatláb, a futamidő, a kockázatoknak való kitettség. Ha egy gyerek megtanulja, hogyan lehet tudatos a pénzügyei kezelésében, felnőttként is könnyebben jut majd egyről a kettőre. Ezért tervezem, hogy segíteni fogok azoknak a gyerekeknek, fiataloknak, családoknak, amelyeknek az átlagnál is nagyobb szükségük van erre a pénzügyi tudatosságra."

Veres István azt is elmondta, hogy büszke a feleségére, hogy ő Magyarország első polgára, és nem elsősorban azért, mert nő.

"Ha valaki, én tudom, hogy méltó és alkalmas erre a feladatra. Ami számomra Kati közéleti sikereinél is fontosabb, hogy ő elsősorban anya és feleség. A maximalizmus, amit a munkájában képvisel, otthon is megjelenik.

Hat évig volt otthon a gyerekekkel. Ebben az időszakban csak ez számított. Azóta is nagyon szoros a napi kapcsolata a gyerekeinkkel, és ő az, aki a kiterjedt család összetartásáról is gondoskodik. Este, amikor mi már mindannyian lefeküdtünk, ő rendszeresen nekiáll sütni, hogy friss péksütemény legyen reggelre az asztalon. Ki nem hagyná, hogy ő készítse a gyerekek szülinapi tortáját! És ez nem valami máz, neki tényleg a család a legfontosabb" - mondta.

A gyerekeikről is beszélt, akik mindhárman református iskolába járnak. A legidősebb, Ádám 18 éves, idén érettségizik és egyetemre készül, a matek és a fizika nagyon érdekli, és a dobolás a szenvedélye. A középső, Tamás 16 éves gimnazista, sportol és tehetséges a zenében is. A legkisebb, Kata 14 éves, röplabdázik és zongorázik.

Arra a kérdésre, hogy mit szólt, amikor megtudta, hogy a felesége lesz a köztársasági elnök, azt mondta:

"Arra gondoltam a büszkeség mellett, hogy ez a családunk szempontjából is fontos, generációkon átívelő történet, olyan örökség, amelyből az unokáink, a dédunokáink is építkezhetnek. Mert bizonyos, hogy tartást ad majd nekik, amikor megtudják, hogy a nagymama vagy a dédnagymama egykor Magyarország köztársasági elnöke volt".

Egy másik kérdésre pedig elmondta, hogy személyesen soha nem vágyott politikai feladatra, de közelebbről követi a belpolitikát, részben felesége aktív közéleti szerepvállalása miatt, részben azért, mert a pénzügyi piacot sokszor politikai döntések is befolyásolják.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
27,3 milliót is fizethetnek a CSOK-osok büntetőkamattal, ez sokkal súlyosabb teher, mint a legmagasabb lakáshitelkamat
Az alapkamat emelkedésével drasztikusan megnőtt a büntetés összege is, amit ráadásul egy összegben kell visszafizetni.

Link másolása

hirdetés

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) egy nagyon kedvező lehetőség, hiszen vissza nem térítendő támogatást kaphatunk a lakáscélund megvalósításához - írja a Bankmonitor. A cikkben arra is emlékeztetnek, hogy a kedvezmény pontos összege függ a gyermekek számától és a lakáscéltól is, illetve hogy nem csak meglévő, hanem a vállalt gyermekre is járhat a támogatás.

Annak azonban súlyos következménye van, ha nem születik meg a baba határidőre, ekkor ugyanis a kapott támogatást büntetőkamattal növelten vissza kell fizetni.

Az emelt összegű CSOK esetében – melyet három gyerek után új lakáscélra lehet igényelni – az alapkamat ötszörösének megfelelő kamatot kell rendezni az állam felé. A jelenlegi 5,4 százalékos alapkamat mellett ez 27 százalékos büntetést jelent.

A lap egy konkrét példán keresztül is bemutatja, mennyit kell valakinek fizetnie, ha nem sikerül időben teljesítenie a vállaltakat.

Ha valaki 10 millió forintot felvesz három gyerek után, de a 10 éves időszak alatt csak két gyerek születne meg, akkor a két gyerek után járó 2,6 millió forintot jogosan vették igénybe. Azonban a maradék 7,4 millió forintot – mely a harmadik baba után járna – vissza kell fizetni büntetőkamattal növelten.

Ez azt jelenti, hogy a 10 év leteltét követően egy összegben kellene az állam felé rendezni 27,3 millió forintot.

Ez a Bankmonitor szerint sokkoló lenne, hiszen ha 7,4 millió forintot piaci alapú lakáshitelként venne fel valaki, akkor is maximum 11,3 millió forintot kéne visszafizetnie.

hirdetés

Azt is kiemelik, a CSOK-ot mindezek ellenére is érdemes lehet felvenni, mert alapesetben egy vissza nem térítendő támogatásról van szó, és a büntetést csak bizonyos esetekben kell fizetni. Ugyanakkor az alapkamat emelkedésével ennek összege is drasztikusan megnőtt.

A Bankmonitor szakértői ezért azt javasolják, hogy alaposan gondoljuk át, mekkora támogatást veszünk igénybe, mennyi gyermeket vállalunk, mert ha nem teljesülnek a feltételek, az utólag óriási terhet jelenthet.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Megdőlt a napi hidegrekord csütörtök hajnalban
A Nógrád megyei Zabaron -1,2 celsius fokot mértek.

Link másolása

hirdetés

A Kárpát-medencét kitöltő hűvös, nyugalomba jutott levegő és a derült, szélcsendes éjszaka együtt azt eredményezte, hogy több mérőállomásunkon is gyengén fagyott 2 méteres magasságban - írja csütörtök reggeli Facebook-bejegyzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

Zabaron meg is dőlt a napi hidegrekord: a Nógrád megyei településen -1,2 fokig süllyedt kora reggelre a hőmérséklet

ezzel 0,1 fokkal alulmúlta az 1952-ben ezen a napon Fügödön mért -1,1 fokos országos csúcsot.

A posztban azt is kifejtették, hogy erősen inverziós volt a légrétegződés, ami azt jelenti, hogy a magasabban fekvő helyeken enyhébb volt a reggel.

Az idokep.hu előrejelzése szerint csütörtökön napos, száraz időb lesz, nyugaton, északnyugaton azonban élénk, helyenként erős lesz a délies szél. Napközben 24 és 28 fok közé melegszik a levegő.

Pénteken a napsütést időnként már felhők zavarják meg, de egy-egy futó zápor, esetleg zivatar legfeljebb néhol a nyugati és az északnyugati tájakon fordulhat elő. A többfelé élénk délnyugati, nyugati szélben 28-33 fokot mérhetünk.

hirdetés

Szombaton

napközben egy hidegfront érkezik, mely feltámadó északnyugati szelet, valamint a napos időszakok mellé elszórt záporokat, zivatarokat hoz.

A front ellenére napközben még 27 és 33 fok közé melegedhet a levegő.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Bruttó 500 ezer forintot lehet keresni az Aldi balatoni üzleteiben nyáron
A kiemelt üzletekben dolgozók számára az érintett áruházhoz közeli, kiváló minőségű balatoni szállást biztosítanak, vagy megtérítik a munkába járás útiköltségét.

Link másolása

hirdetés

Az Aldi június 1. és augusztus 31. között kiemelt, vagyis az átlagosnál nagyobb forgalmú üzletté nyilvánítja 10 Balaton-környéki, továbbá a Gárdonyban található üzletét. A nagyobb forgalomra készülve a vállalat idén is bővíti dolgozóinak létszámát a kiemelt balatoni üzleteiben, összesen mintegy 120 teljes és részmunkaidős pozíció nyílik meg - írják közleményükben.

A szezonális időszakra keresnek bolti eladókat határozott idejű munkaviszonyra.

A jelentkezők a június 1. – augusztus 31. közötti időszakban megnövelt bérre számíthatnak: heti 30 óra esetén bruttó 376 725 forint, 35 óra esetén 439 513 forint, míg 40 órás munkaviszony esetén bruttó 502 300 forint a járandóság.

A vállalat az ezekben az üzletekben dolgozók számára vagy az érintett üzlethez közeli, kiváló minőségű balatoni szállást biztosít, vagy megtéríti a munkába járás útiköltségét. Az Aldi felsőoktatási hallgatók jelentkezését is várja.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: