hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Koronavírus: egy híján ezer beteget ápolnak kórházban, a lélegeztetőgépen lévők száma is megugrott

Több mint 800 új fertőzöttet regisztráltak és 16 beteg halt meg az elmúlt napon.

Link másolása

hirdetés

859 új koronavírus-fertőzöttet igazoltak és 16 beteg halt meg az elmúlt 24 órában Magyarországon - közölték a koronavirus.gov.hu oldalon kedd délelőtt.

Ezzel a járvány kezdete óta összesen 837 248 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 30 418 főre. A gyógyultak száma jelenleg 792 242 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 14 588 főre emelkedett.

Jelenleg 999 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 144-en vannak lélegeztetőgépen.

A hétfőn közölt adatok szerint hétvégén még "csak" 908 beteg szorult kórházi kezelésre, közülük 126-nak kellett lélegeztetőgép, így tehát

hétvége óta 91-gyel nőtt a kórházban lévők és 18-cal a lélegeztetőgépen lévők száma.

Eddig 5 926 446 embert oltottak be Magyarországon, közülük 5 703 088 fő már a második oltását is megkapta, 1 millió 12 ezren pedig már a harmadik adag vakcinát is beadatták maguknak.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Foghíjas lett az európai szélsőjobb találkozója, hiába ment el Orbán, Salvini például távolmaradt

Marine le Pen és társai Varsóban gyűltek össze azzal a tervvel, hogy az Európai Néppárt után a második legnagyobb európai parlamenti frakciót alakítsák meg.

Link másolása

hirdetés

Orbán Viktor és Európa populista pártjainak vezetői Varsóban gyűltek össze azzal a tervvel, hogy az Európai Néppárt után a második legnagyobb európai parlamenti frakciót alakítsák meg. Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés elnökjelöltje, Santiago Abascal, a spanyol Vox elnöke a lengyel kormánykoalíciót vezető párt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnökének, Jaroslaw Kaczynskinak a meghívására érkeztek Varsóba.

A vezetők pénteken érkeztek és erről, valamint a munkamegbeszélésekről is számos fotó készült.

Ám a találkozón nem vett részt az Olasz Testvérek vezetője, Giorgia Meloni, és a másik olasz populista párt, a Liga vezetője, Matteo Salvini sem.

Meloni november közepén jelezte már, hogy nem fogadja el a meghívást, mert az Európai Konzervatívok és Reformisták képviselőcsoport vezetője, és ezt nem adná fel.

Salvini hiányzása meglepőbb - írja a hvg.hu, emlékeztetve arra, hogy a politikus a héten azzal magyarázta távolmaradását, hogy egyesek csak a saját pecsenyéjüket sütögetik, ami szerinte tévedés. A lap szerint ez utalás lehet a lengyel Jog és Igazságosságra, amely egyelőre blokkolja az új frakció megalakítását.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Zacher Gábor: ezért magas a magyar halálos áldozatok száma

A szakember szerint a magyar lakosság egészségi állapota az EU-ban az egyik legrosszabb. A megelőzhető betegségek és a daganatos betegségek szempontjából pedig elsők vagyunk.

Link másolása

hirdetés

"A rendszer most működik" - Zacher Gábor toxikológus, mentőorvos a Klubrádióban beszélt a koronavírus-járványról, a negyedik hullám eddigi tapasztalatairól, a súlyos esetekről és a halálozási számokról.

A hatvani kórházban dolgozó toxikológus, mentőorvos elmondta, hogy az ő kórházukban nincs fennakadás, 60 százalék körüli az ágyak kihasználtsága és az intenzív osztályokon és a Covid-osztályokon sincs teltház, mint az előző hullám csúcsán. "Ugyan nem vidáman és mosolyogva, de a rendszer most működik". Nem ért egyet azzal, amit Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi szakértő mondott, aki szerint összeomlott az egészségügy.

Az ápoltak számáról elmondta, hogy

a lélegeztetett betegek között kisebb százaléka az, akit le lehet venni a lélegeztetőgépről. A többieket sajnos elveszítik.

Bár az előző hullámban 85-90 százaléka a lélegeztetetteknek meghalt, most egy picit jobb csak a helyzet. Felhívta a figyelmet arra, hogy a mostani adatok csak az invazívan lélegeztett betegekről szólnak.

A korrekt adatokról úgy vélekedett, akkor lehetne pontos számokat mondani, ha meg lehetne tudni, hogy összesen hány intenzív ágy van, ebből mennyi foglalt, a betegek közül mennyi a Covid-intenzíves és a „tiszta” intenzíves, és hányan vannak lélegeztetőgépen. Úgy vélte, fontos lenne ezek ismerete.

hirdetés

A hatvani kórház statisztikája szerint

a náluk ápolt betegek 75 százaléka nem vett fel semmilyen oltást. Vannak kétszer oltottak, kb. 10-15 százalék, de ők a másodikat többnyire 6 hónappal ezelőtt kapták,

így már nem nagyon számítanak védettnek. Az oltási akcióhéttel egyetért, csak jó lett volna, ha már szeptemberben elindítják - vélekedett. Sokaknak valószínűleg nem volt egyszerű az internetes regisztráció – tette hozzá.

A nagyon magas magyar halálozási számok okáról azt mondta, hogy

a magyar lakosság egészségi állapota az EU-ban az egyik legrosszabb. A megelőzhető betegségek és a daganatos betegségek szempontjából elsők vagyunk.

A rizikófaktorok között az elhízást, a cukorbetegséget, a dohányzást, az alkoholt is megemlítette. Szerinte ezért lehet, hogy egymillió lakosra jutó halálozás szempontjából a világon az ötödik legrosszabbul áll Magyarország. Egyébként érdekes, hogy ezt nem kommunikálják – tette hozzá.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

The Washington Post: Oroszország hatalmas katonai offenzívát tervez Ukrajna ellen az amerikai hírszerzés szerint

Az ukrán védelmi miniszter közölte, a katonai eszkaláció legvalószínűbb időpontja Oroszországgal január vége, de ez elkerülhető, amennyiben nem, akkor Ukrajna és nemzetközi partnerei visszavágnak.

Link másolása

hirdetés

Oroszország hatalmas katonai offenzívát tervez Ukrajna ellen, 175.000 katonával – figyelmeztet az amerikai hírszerzés. A hírt a The Washington Post írta meg. A cikk szerint

az amerikai hírszerzés megállapította, hogy a Kreml már a jövő év elején többfrontos offenzívát tervez.

Az orosz csapatok az ukrán határ felé mozognak. Mindez növeli a feszültséget Washington és Moszkva között is. Ugyanakkor Joe Biden amerikai elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök a jövő hétre virtuális találkozót terveznek, de az időpontban és több részletben még nem állapodtak meg.

A hírszerzés szerint 2022 elején indulna az orosz katonai offenzíva, kétszer akkora haderővel, mint amekkora tavaly tavasszal az ukrajnai határok közelében tartott orosz hadgyakorlat során látható volt. A tervek szerint 100 zászlóalj, 175.000 katona, páncélosokkal és tüzérséggel indulna Ukrajna felé. Ennek fele már felvonult a határ közelébe.

Közben Putyin Erdogannal pénteken folytatott telefonbeszélgetésben azt mondta, hogy szerinte Ukrajna folytatja "destruktív" politikáját, amelynek célja a Donyec-medencei válság rendezéséről megkötött minszki megállapodások kisiklatása. Szerinte ezt bizonyítja az ukrán fegyveres erők "provokatív" tevékenysége a konfliktusövezetben, beleértve a török Bayraktar harci drónok bevetését. Hangsúlyozta annak szükségességét, hogy Kijev hagyjon fel a Donyec-medencei erőfitogtatási kísérletekkel.

hirdetés
Az orosz külügyi szóvivő szerdán kizárta annak lehetőségét, hogy Moszkva elfogadja az Erdogan által korábban felajánlott közvetítést "az ukrajnai belső konfliktusban".

Hangsúlyozta, hogy Kijevnek Donyeckkel és Luhanszkkal kell tárgyalnia a rendezésről - írja az MTI.

Pénteken Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter a kijevi parlamentben arról beszélt, hogy

a katonai eszkaláció legvalószínűbb időpontja Oroszországgal január vége, de ez elkerülhető, amennyiben nem, akkor Ukrajna és nemzetközi partnerei visszavágnak.

A miniszter a felszólalásában úgy vélekedett, hogy Oroszország egész évben egyfajta "hullámok" taktikáját alkalmazta. Mint kifejtette, ez azt jelenti, hogy csapatokat vont össze Ukrajna határainál, majd a személyi állományt visszavonta, a haditechnikát viszont otthagyta. Szerinte ez a módszer lehetővé teszi Oroszországnak a csapatai bevetési idejének csökkentését. Reznyikov hozzátette, hogy Oroszország már megkezdte a téli gyakorlatokat Ukrajna közelében, fokozta a felderítői tevékenységét, ellenőrzi a kommunikációt, és álcázási intézkedéseket hajt végre. "A múlt héten Oroszország brjanszki és szmolenszki területein növelte a harckocsik és páncélozott járművek számát" - fűzte hozzá. Kijelentette, hogy ha az orosz balti flotta még két nagy hajója behajózik a Fekete-tengerre a Földközi-tenger felől, akkor a régióban már kilenc hadihajója lesz Oroszországnak. A kisebb vízi járművek bevonásával lehetővé válik Oroszország számára, hogy egyszerre akár háromezer katonát és 250 páncélost "dobjon át" ukrán területre - fejtette ki.

Megerősítette, hogy Ukrajna a konfliktus békés, diplomáciai úton történő rendezésében érdekelt, és nem szándékozik semmiféle erőszakos provokációt végrehajtani. Értésre adta ugyanakkor, hogy orosz támadás esetén Ukrajna vissza fog vágni. Hozzátette, hogy az "agresszor" Oroszország nemcsak katonai, hanem gazdasági, energetikai és egyéb eszközöket is felhasznál Ukrajna destabilizálására és meggyengítésére. Szavai szerint fennáll a veszélye annak, hogy "Fehéroroszország de facto anschlussa (bekebelezése)" után Ukrajnát is migránsok "támadása" éri.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

8 percenként halt meg Covid-beteg az elmúlt héten Magyarországon

Összesen 1256 halálos áldozatot közölt az operatív törzs. Ez a szám meghaladja a 2020 őszi második hullám csúcsát.

Link másolása

hirdetés

A szakemberek szerint Magyarországon mostanában tetőzik a negyedik hullám. A kórházakban lassan csökken a koronavírus miatt ápoltak száma, de a halálozási adatok még emelkednek.

A 444.hu heti összesítőjéből kiderül, hogy

az elmúlt héten - a hivatalos adatok szerint - naponta átlagosan 179 áldozata volt a járványnak.

Összesen 1256 halálos áldozatot közölt az operatív törzs. Ez a szám meghaladja a 2020 őszi második hullám csúcsát.

Forrás: MTI

A portál megjegyzi, hogy most egy sokkal gyorsabban és erőteljesebben fertőző vírus okoz megbetegedéseket.

A múlt héten átlagosan 8 percenként halt meg koronavírus-fertőzött Magyarországon. A hivatalos adatok alapján lakosságarányosan megint a világ élmezőnyében vagyunk halálozásban.

Arról, hogy a kórházba, intenzív terápiára szoruló betegek közül hányan oltottak vagy oltatlanok, a kormány eddig nem tett közzé adatokat. Ezért a Magyar Orvosi Kamara készített több intézmény adatai alapján egy nem reprezentatív kimutatást, melyből kiderül, hogy a legtöbb súlyos beteg nem kapott eddig vakcinát.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: